FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Andrei Păunescu explică de ce a dat Rapidul în judecată: „Asta e problema!”

Andrei Păunescu
Andrei Păunescu

Articol de - Publicat luni, 22 ianuarie 2024 08:52 / Actualizat luni, 22 ianuarie 2024 15:30

Andrei Păunescu a vorbit în premieră după ce a decis să dea în judecată mai multe entități, printre care și FC Rapid și CS Rapid.

Fiul lui Adrian Păunescu cere în instanță daune de 4,15 milioane de euro după ce a descoperit că versurile imnului Rapidului au fost folosite în scopuri comerciale, fără acordul său.

Andrei Păunescu, care cere, printre altele, 1.000.000 de euro de la Rapid și 500.000 de euro de la CS Rapid, și-a a explicat decizia de a se îndrepta în justiție.

Rapid reacționează după ce a fost dată în judecată de fiul lui Adrian Păunescu: „De atunci, «Imnul» a fost intonat de sute de mii de ori”
RAPID
Rapid reacționează după ce a fost dată în judecată de fiul lui Adrian Păunescu: „De atunci, «Imnul» a fost intonat de sute de mii de ori”

Andrei Păunescu explică de ce a dat Rapidul în judecată

„Totul a plecat de la faptul că tata a scris o superbă poezie din dragoste necondiţionată pentru o echipă şi o idee. Nu a scris această poezie pentru a fi etichetă pentru băuturi alcoolice sau pentru a fi obiect de promovare a unor materiale care se vând. Asta e problema. 

Imnul poate fi cântat de oricine, cum se întâmplă de zeci de ani, dar când vinzi ceva deja intri în altă categorie. Au început să vină oameni care au spus «Am cumpărat o sticlă de vin cu strofele Rapidului, am cumpărat altă sticlă cu poezia domnului Păunescu, dar nu scrie că e a domnului Păunescu». 

Tot fără autorul Adrian Păunescu am văzut timbre cu tot imnul Rapidului. Au cumpărat brăţări, eşarfe, ceasuri de perete, lucruri de astea inimaginabile. Și ne-am interesat despre ce e vorba. Am văzut eşarfe, căni, tricouri, mărgele, timbre, vin...

Când am studiat eu şi oamenii care mă ajută, am descoperit o industrie comercială în care versurile tatălui meu se vând pe bani şi nu puţini! Iar autorul nu e trecut şi nimeni nu l-a întrebat pe autor sau pe moştenitor despre problema asta. 

Imnul poate fi cântat de oricine, necondiţionat, dar când se ia opera, nu spune că e Păunescu şi se vinde... Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. Trebuie să ceri acordul şi să stabileşti condiţiile. Nu poţi vinde ceva ce nu-ţi aparţine şi autorul să stea să se uite. 

Când cineva scoate bani dintr-o operă, trebuie să răspundă tot în paradigma banilor. Adică nu poţi tu să furi nişte bani după care să spui că nu i-ai consumat pe toţi, îi iei şi nu s-a întâmplat nimic

Imnul poate fi cântat de oricine, oriunde. Interpretarea culturală nu poate fi condiţionată şi asta le spun suporterilor Rapidului. Lumea se poate bucura de imn neîngrădit. Problema este doar vânzarea unor lucruri”, a spus Andrei Păunescu, potrivit OrangeSport.

Pe cine a reclamat Andrei Păunescu

  • FC Rapid - 1.000.000 de euro
  • Vinicola Averești 2000 SA - 1.000.000 de euro
  • Romfilatelia SA - 200.000 de euro
  • CS Rapid - 500.000 de euro
  • Superbet - 500.000 de euro
  • Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători sau Mobexpert - 500.000 de euro
  • Metrorex - 200.000 de euro
  • Dante International SA - 100.000 de euro
  • Stargift SRL - 50.000 de euro
  • Retail Concept Design SRL - 100.000 de euro

VIDEO Cum și-a motivat Cristi Săpunaru colegii înainte de Rapid – FCU Craiova

Citește și: 

Mircea Rednic, după ce Gigi Becali a anunțat echipa înainte de FCSB - UTA: „Nu ne-a surprins”

Louis Munteanu a impresionat doi foști mari atacanți: „Indiscutabil trebuie convocat la EURO!” + „Ești mare când faci asta”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (51)
flob
flob  •  24 Ianuarie 2024, 23:13
Postat de emil1986 pe 22 Ianuarie 2024, 16:00

Nu te inytereseaza pentru ca stii ca asta-i adevarul istoric: ati fost si sunteti echipa bolsevica. Ati facut si faceti campanie electorala. Una din scandarile galeriei de *** era urmatoarea: rapid CFR, clasa muncitoare e!!!! Este ca-ti amintesti???!!! :))) Rapid, echipa de partid!!!!

Este adevăr istoric că ești prostul de serviciu de la articolele cu și despre Rapid.

aldan
aldan  •  23 Ianuarie 2024, 15:11
Postat de cirus11 pe 22 Ianuarie 2024, 15:24

Ireversibila si netransmisibila... unde-i contractul?

Daca intrebarea nu e retorica, dedicatia respectiva este IREVERSIBILA pt ca este un elogiu, este intim personalizata si care din momentul manifestului nu mai poate fi retrasa... Nu poti oferi o floare si apoi sa pretinzi restituirea! Apoi, este NETRANSMISIBILA in sensul ca nu poate fi folosita decat in sfera de simpatie a suflarii rapidiste, tocmai pt ca este personalizata si pt ca a fost adusa la nivelul actual de notorietate de catre beneficiar, insusi! Mai mult decat atat, magazinul de mobila, ca sa iau exemplul extrem, risca sa piarda un segment important dintre clienti prin folosirea imnului, tocmai pt ca se adreseaza "(re)cunoscatorilor"... In alta ordine de idei, cum a stabilit reclamantul cuantumul compensatiei, devreme ce nu a avut nici o contributie la atingerea nivelului actual de popularitate a Imnului? A definit un procent din profitul comercializarii obiectelor respective?A cuantificat cat reprezinta textul din valoarea unui fanion, a unei esarfe? Sper ca am fost suficient de explicit, daca asta era sensul intrebarii!

pelicansli
pelicansli  •  22 Ianuarie 2024, 22:25

Dacă sunt entități care monetizează imnul scris de Păunescu, trebuie să plătească. Așa e normal. Restul e gargară.

Vezi toate comentariile (51)
Comentează