FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

UPDATE Lovitură pentru Rapid: un nou proces! De ce a fost dată în judecată + I se cere un milion de euro

Articol de , - Publicat duminica, 21 ianuarie 2024 11:29 / Actualizat duminica, 21 ianuarie 2024 13:57

Rapid are parte de un nou proces. De data asta nu cu vreun fost jucător, ci cu Andrei Păunescu.

UPDATE 13:30 » Rapidului i se cere un milion de euro

Rapid a fost dată în judecată pentru că vinde produse inscripționate cu versrurile clubului și i se cere un milion de euro ca daune. CFR Călători a fost acționată în instanță pentru că a trecut versuri din imn pe locomotiva dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea Rapidului, iar firma Mobexpert a fost dată în judecată pentru că are la vânzare anumite produse cu versurile imnului. 

În total, Andrei Păunescu care 4,15 milioane de euro.

  • FC Rapid - 1.000.000 de euro
  • Vinicola Averești 2000 SA - 1.000.000 de euro
  • Romfilatelai SA - 200.000 de euro
  • CS Rapid - 500.000 de euro
  • Superbet - 500.000 de euro
  • Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători sau Mobexpert - 500.000 de euro
  • Metrorex - 200.000 de euro
  • Dante Internațional SA - 100.000 de euro
  • Stargift SRL - 50.000 de euro
  • Retail Concept Design SRL - 100.000 de euro
Cum și-a mobilizat Cristi Săpunaru colegii » Discursul de la Rapid - FCU Craiova: „Atât vă cer”
RAPID - FCU CRAIOVA 4-3
Cum și-a mobilizat Cristi Săpunaru colegii » Discursul de la Rapid - FCU Craiova: „Atât vă cer”

Andrei Păunescu a dat-o în judecată pe Rapid

După ce a fost dată în judecată de mai mulți foști fotbaliști, care au cerut plata salariilor restante, Rapid a fost chemată din nou în instanță. Acum, a fost reclamată de Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, cel care a compus imnul Rapidului.

Andrei Păunescu a dat mai multe companii în judecată, 10 la număr. Pe listă se află și FC Rapid 1923 și Clubul Sportiv Rapid. Dar și o casă de pariuri, Metrorex, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători sau Mobexpert, firma deținută de Dan Șucu, acționarul majoritar al Rapidului.

Reclamația are ca obiect „drepturile de autor și drepturile conexe”. Iar potrivit Orange Sport, Andrei Păunescu acuză acele companii că au comercializat versurile imnului Rapidului fără acordul său.

Rapid ar avea dreptul să utilizeze versurile lui Adrian Păunescu, dar nu în scopuri comericale, și se pare că giuleștenii au încălcat decizia și au folosit versurile pe diverse obiecte vândute.

Povestea imnului Rapidului

Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, a povestit în 2020 cum a fost compus imnul Rapidului, la o miuță la care a luat parte și directorul Gazetei Sporturilor, Ovidiu Ioanițoaia, pe atunci jurnalist la revista Flacăra. 

„Acest imn s-a născut foarte simplu. Era iunie 1980, eram la redacția Flacăra, tata ne-a luat în mașină pe mine, aveam 11 ani, pe Victor Socaciu, care era tânărul folkist de atunci și pe care-l lua peste tot, scriau și făceau împreună lucruri frumoase pentru cenaclul Flacăra, pe Ovidiu Ioanițoaia, gazetar sportiv la revista Flacăra, și pe Victor Niță, tot de la Revista Flacăra. 

Am ajuns la stadionul Giulești. Nu era zi de meci, era o zi în care Flacăra juca fotbal la poarta dinspre tunel, dinspre Teatrul Giulești. Ne încălzeam, urma să înceapă o miuță și tata, în timp ce dădeam în minge, i-a zis lui Victor Socaciu: «Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec. 

Reamintesc: Rapidul era în Divizia B. Se luptase cu un an înainte cu Scorniceștiul, atunci abia pierduse lupta pentru promovare cu Progresul, parcă. Până s-a dus Victor Socaciu la mașină să ia chitara, nu exista muzică, nu exista nimic, nu existau versuri, tata i-a zis lui Ovidiu Ioanițoaia:  «Ovidiu, ia o hârtie!». Ioanițoaia nu avea hârtie cu el, că veniserăm să jucăm fotbal. A luat un șervețel, o chestie, un carton de mici, nu știu ce, ce era pe acolo prin așa-zisul tunel, la intrarea spre vestiare, și tata i-a spus: «notează!» 

«Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă și iubită ca Rapid». Apoi, Victor Socaciu a luat chitara, a scris muzica, tata a continuat să dicteze versurile la celelalte strofe și așa mai departe.  Asta s-a întâmplat acum fix 40 de ani, e povestea unui cântec uriaș pentru o echipă minunată și mereu prigonită, ceea ce tatăl meu a surprins în poezia care a devenit imnul Rapidului.

 Suntem peste tot acasă... singura echipă din lume care oriunde se duce e mai iubită chiar decât echipa gazdă.  Tata nu numai că iubea Rapidul, dar avea o solidaritate teribilă cu echipele civile și mai ales cu cele prigonite de sistem. 

Din păcate, Rapidul în niciun sistem n-a fost favorizată. Maximum a fost lăsată să-și facă treaba, așa cum s-a întâmplat și în '99, și 2003, când a luat titlul.  Tata avea o dragoste de părinte care-și iubește copilul. D-aia a și scris acest imn. Desigur, marea dragoste a tatei era Craiova, dar iubea și Rapidul”, a povestit Andrei Păunescu la Rapid TV.

Citește și: 

Dan Șucu, în al nouălea cer după Rapid - FCU Craiova 4-3 » Anunț despre transferul lui Moldovan la Atletico: „Îi închiriem avion privat!”
RAPID - FCU Craiova
Dan Șucu, în al nouălea cer după Rapid - FCU Craiova 4-3 » Anunț despre transferul lui Moldovan la Atletico: „Îi închiriem avion privat!”
Ionel Ganea a observat un detaliu în Rapid - FCU Craiova 4-3: „E treaba lui Bergodi să rezolve”
Rapid
Ionel Ganea a observat un detaliu în Rapid - FCU Craiova 4-3: „E treaba lui Bergodi să rezolve”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (72)
funnybuburuza
funnybuburuza  •  22 Ianuarie 2024, 09:59
Postat de Str82HeIL pe 21 Ianuarie 2024, 22:47

Emile... tu nene esti ***. Adica pe bune acuma esti atata de dus incat nici ***

Lasa-l! A citit la un moment dat un almanah, a invatat cateva cuvinte si pe astea le repeta pe unde apuca.

CitizenX
CitizenX  •  22 Ianuarie 2024, 06:42

A spus ca imnul poate fi doar cantat, nu sa il foloseasca in scopuri comerciale. Cica asa l-ar fi lasat taica su. De parca a scris undeva cum si in ce mod sa il foloseasca. Faptul ca incearca sa faca merchandising ca sa obtina venituri pentru club, mi se pare normal. Sucu baga totusi ceva bani,, in felul asta, cu echipe mai puternice creste competitia. Lucru benefic pentru fotbalul nostru in general. Acum ii da in cap ca vrea si asta micu bani. Sunt curioasa cum dovedeste el in instanta ca imnul a fost facut doar sa fie cantat pe stadion. Si cum a calculat si a ajuns la sumele alea imense.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  21 Ianuarie 2024, 23:21
Postat de lefter_popescu pe 21 Ianuarie 2024, 20:40

Păcat de frumoasa poveste a scrierii imnului. Probabil fiul (Andrei ) nu mai are din ce trai și trebuie ajutat . Copil fiind Andrei nu știe ca tatăl sau poetul Adrian Paunescu si-a făcut o reclama teribila pe spinarea Rapidului...si-a atras simpatia celei mai iubite echipe ,cu cei mai mulți suporteri din România...asa că "serviciul" a fost reciproc. Cat a fost în viata ,Adrian Paunescu ,poetul de casa a lui Ceaușescu dar și un susținător a lui Ion Iliescu era fericit când era pomenit alături de echipa CFR-ista . Drept urmare poetul niciodata nu a solicitat ceva , prin simplu fapt, ca alăturarea de clubul Rapid reprezenta un preț cu mult mai mare decât superbele versuri care evocau realitatea. Probabil se va ajunge la o înțelegere pt ca fiul poetului sa poate duce o viata decenta fără lipsuri materiale. PS- trebuie spus nuantat ca în campionatul din 1980 -1981 in pauza meciului dintre Rapid și Progresul disputat pe stadionul Republicii ( meci din divizia B) , la tribuna I , cea acoperita, Socaciu cu chitara , fără microfon , a cantat pentru prima data acest frumos imn . La finalul campionatului Progresul promova în " A" în dauna Rapidului.

În anii ' 60 , celebrul jucător din Grant Niki Dumitriu II și galeria Rapidului a poreclit echipa Dinamo " câinii rosii" in special a fraților Nunweiler din aparare dar și a întregii echipe pt răutatea dusa la maxim pe care o arătau pe teren pt faptul ca mai întotdeauna punea în pericol oasele jucătorilor de la Rapid . Pana la evenimentele din '89 conducerea partidului prin ministerul de interne și a clubului nu suporta aceasta denumire degradanta strigata de către galeria din Grant. Dupa '90 dinamovistii si-au luat porecla în serios și creația galeriei Rapid a devenit emblema oficiala a clubului stalinist. Acum ce ar trebui sa facă galeria Rapidului și Niki Dumitriu II ? (acesta încă trăiește în Grecia ) sa cheme în judecata clubul Dinamo - câte variante or fi - și alte societăți care s-au folosit de emblema și sloganul " câinii rosii" , sa solicite milioane de euro pt folosirea comerciala a denumirii ? ...Acum sa vedem cum ieșim din acest carusel al celor care sunt pe " drojdie".

Vezi toate comentariile (72)
Comentează