FOTBAL  »  Superliga  »  REGULĂ

Regula care aruncă în aer Liga 1 » Propunerea lui Burleanu pentru sezonul viitor

Răzvan Burleanu / foto: Cătălin Stroia (GSP)
Răzvan Burleanu / foto: Cătălin Stroia (GSP)

Articol de , - Publicat joi, 14 decembrie 2023 17:33 / Actualizat vineri, 15 decembrie 2023 05:11

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a vorbit despre o nouă regulă care ar urma să fie aplicată din sezonul viitor în Liga 1 și Liga 2.

Concret, cluburile din primele două eșaloane vor fi nevoite să aibă PE TEREN minimum 5 jucători crescuți „la nivel național” sau care sunt eligibili pentru naționalele României, pe toată durata meciului.

România, amical în Spania cu o forță din America de Sud! Meci de top înainte de EURO 2024
ROMÂNIA
România, amical în Spania cu o forță din America de Sud! Meci de top înainte de EURO 2024

Cele care nu respectă regula vor fi sancționate financiar de FRF, după cum a anunțat Răzvan Burleanu la finalul Comitetului Executiv de pe 14 decembrie.

VIDEO. Răzvan Burleanu vine cu regula care aruncă în aer fotbalul românesc

„Trebuie să fie pe teren minimum 5 jucători formați la nivel național și/sau eligibili pentru naționalele României. Conceptul de format la nivel național înseamnă să fi petrecut 3 ani în cadrul unui club din România, între vârstele de 15 și 21 de ani. Ca să mărim baza de selecție a cluburilor, ne vom adresa inclusiv copiilor români din străinătate. 

Astfel încât să întărim procesul de repatriere a jucătorilor români tineri formați în străinătate, care nu sunt formați la nivel național, dar sunt eligibili pentru naționalele României”, a explicat Răzvan Burleanu. 

Burleanu, despre sancțiuni pentru cine nu respectă regula

În continuare, Burleanu a explicat cum vor fi sancționate cluburile: „Toate cluburile care nu participă în grupele competițiilor europene primesc niște plăți de solidaritate. Mecanismul din România este mai sofisticat. Nu ne uităm doar la cluburile care nu participă în cupele europene. Am legat aceste plăți de solidaritate cu clasificarea academiilor. 

Ne raportăm la cele mai bune 20 de cluburi profesioniste care sunt clasificate în această ierarhie. Dacă un club profesionist se află în primele 20 de pe această listă, dar nu aplică această regulă, să aibă 5 jucători formați la nivel național pe teren în același timp, pe tot parcursul meciului, va fi sancționat financiar. 

În momentul de față, nu am mers atât de departe. Ne-am uitat către plățile de solidaritate, care să se ducă în academii. A doua sursă de venit, pe care sperăm să o deblocăm alături de guvern, se referă la niște fonduri guvernamentale. Atunci, cluburile care nu îndeplinesc aceste condiții nu se pot conecta la aceste fonduri guvernamentale pentru propriile academii”.

Cum arată regula în prezent

Potrivit articolului 19 din ROAF, în prezent se aplică următoarele reguli:

„1. Pentru competițiile organizate de LPF, cluburile participante vor prezenta lista cuprinzând lotul celor 25 de jucători (denumită în continuare ”Lista A”) ce va fi compusă din următoarele categorii de fotbaliști profesioniști: 
a. un număr minim de 6 jucători formați la nivel național 
b. un număr minim de 2 jucători formați la nivelul clubului; 
c. un număr maxim de 4 jucători non-UE, cu respectarea următoarelor condiții:

  • doi jucători non-UE, cu respectarea condiției că fiecare jucător non-UE dintre cei doi poate fi inclus în Lista A numai dacă, în ultimele 12 luni anterioare legitimării la clubul din România, a fost convocat la echipa națională a țării sale de cel puțin 3 ori. 
  • un jucător non-UE poate fi înscris în Lista A dacă deține naționalitatea unei țări participante la ultima ediție a Cupei Mondiale de seniori. 
  • un jucător non-UE poate fi înscris în lista A fără nicio restricție”.

Citește și:

Bergodi a ieșit din ședința cu Șucu și a prezentat concluziile: „Eu asta am simțit”
RAPID
Bergodi a ieșit din ședința cu Șucu și a prezentat concluziile: „Eu asta am simțit”
E sigur! Ianis Hagi schimbă echipa » Presa internațională dezvăluie ce îl așteaptă pe „decarul” lui Alaves
SPANIA
E sigur! Ianis Hagi schimbă echipa » Presa internațională dezvăluie ce îl așteaptă pe „decarul” lui Alaves

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (46)
parpalache
parpalache  •  15 Decembrie 2023, 10:02

Expresia„jucatori eligibili pentru echipele naționale” Burleanu a explicat-o ca referindu-se și la jucatorii din diaspora!

Extraterestrul_2023
Extraterestrul_2023  •  15 Decembrie 2023, 08:51

Neaparat depunctare la 2-3 abateri , pentru ca sunt dispusi la plata amenzilor cei care conduc cluburile! Felicitari Burleanu - Libertate pentru suporteri !

donqhot
donqhot  •  15 Decembrie 2023, 08:18
Postat de roman_adrian pe 14 Decembrie 2023, 23:23

Este o diferență colosală între exemplul Belgian și varianta Burleanu. În Belgia trebuie jucători formați în club (ei pot fi belgieni, români, francezi, nemti ,…. etc), adică ei pot fi de orice naționalitate. Regula Burleanu - impune jucători de aceeași naționalitate. Prin urmare regula Burleanu e discriminatorie….incalcand egalitatea de șanse in funcție de naționalitate.

viata este discriminatorie si in general discriminarile sunt acceptate. Cand mergi un magazin si iti alegi o pereche de pantaloni le discriminezi pe toate celelalte. Cand alegi un nume film pe Netflix, toate celelalte sunt discriminate. Dar nu iti fa griji, doar anumite discriminari nu sunt permise: cele pe baza de rasa, sex, religie, orientare sexuala sau politica, culoarea pielii... In cazul de fata, nu cred ca este vorba de discriminare pentru ca orice jucator (indiferent de nationalitate, tara unde s-a nascut, culoare a pielii) poate juca in Romania, pe locurile ramase.

Vezi toate comentariile (46)
Comentează