FOTBAL  »  Superliga  »  FCU CRAIOVA

EXCLUSIV Avocatul FCU Craiova, după verdictul Comisiei de Recurs: „Decizia e favorabilă, mai degrabă, pentru FRF. Se impune sancționarea lui Chivulete”

Dan Idita, în stânga, alături de familia Mititelu
Dan Idita, în stânga, alături de familia Mititelu

Articol de - Publicat joi, 09 martie 2023 17:33 / Actualizat joi, 09 martie 2023 18:12

FCU Craiova a obținut azi, la Comisia de Recurs, rejucarea partidei cu Sepsi, după ce Comisia de Disciplină dictase inițial victoria formației din Sf. Gheorghe la „masa verde”.

  • După ce la Comisia de Disciplină s-a decis victoria lui Sepsi cu 3-0,  Comisia de Recurs a hotărât azi ca meciul să se rejoace din minutul 1, pe 15 sau 16 martie, data exactă urmând să fie stabilită în curând

Dan Idita avocatul care a apărat-o pe FCU Craiova a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre decizia dictată azi. Acesta a explicat de ce consideră că decizia ajută Federația Română de Fotbal și este de părere că arbitrul Adrian Chivulete și observatorul Octavian Goga ar trebui sancționați. 

Cum arată noul clasament din Superligă » FCU Craiova, pe loc de play-off după decizia Comisiei de Recurs
CLASAMENT
Cum arată noul clasament din Superligă » FCU Craiova, pe loc de play-off după decizia Comisiei de Recurs

Avocatul FCU Craiova reacționează după decizia Comisiei de Disciplină: „Decizia e favorabilă pentru FRF”

„Decizia Comisiei de Recurs este corectă, Și este favorabilă în primul rând fotbalului, întrucât meritul sportiv trebuie să prevaleze în stabilirea clasamentelor competițiilor sportive. De asemenea, aș zice că această decizie este, mai degrabă, favorabilă Federației Române de Fotbal, oficialilor prezenți la meci, respectiv arbitrul Chivulete și observatorul Octavian Goga, decât echipei FCU Craiova.

Spun asta din două motive. În primul rând, Comisia de Disciplină și Etică din cadrul FRF a reținut că arbitrul Chivulete a greșit când a oprit definitiv meciul dintre Sepsi OSK și FCU Craiova, ca urmare unor scandări cu caracter xenofob, ale unor spectatori pe care i-a asimilat că fiind suporteri ai echipei FCU Craiova. 

Astfel, a aplicat greșit prevederile ROAF și RD al FRF, care nu prevăd posibilitatea opririi definitive a unui meci de fotbal în cazul unor scandări cu caracter xenofob, ci doar în cazul unor scandări cu caracter rasist. 

Cu toate acestea, Comisia de Etică și Disciplină nu a dispus îndreptarea acestei greșeli a arbitrului și observatorului jocului, prin rejucarea meciului, motivând că această posibilitate nu este reglementată de regulamentele FRF. În această situație, în culpă ar fi exclusiv FRF, care nu a prevăzut din punct de vedere normativ posibilitatea rejucării meciului dacă acesta este oprit definitiv, în mod greșit și neregulamentar, de către arbitru. FRF, prin organismele sale, este singură entitate cu atribuții legislative în materie fotbalistică”, a spus Dan Idita pentru Gazeta Sporturilor.

„FRF trebuie să își actualizeze cele mai multe dintre regulamente”

Acesta a continuat. 

„O astfel de decizie, întemeiată pe imposibilitatea rejucării meciului din cauza carențelor normative din regulamentele FRF, ar fi antamat răspunderea FRF într-un eventual litigiu inițiat de U Craiova 1948 împotriva FRF a a arbitrului meciului și a observatorului de joc. 

De asemenea, Comisia de Disciplină a stabilit în considerentele deciziei sale că arbitrul Chivulete a procedat greșit și neregulamentar când a decis oprirea definitivă a meciului, aspect necontestat de vreo parte și intrat în puterea lucrului judecat. 

Un arbitru sau un oficial nu poate decât să aplice normă, fără a putea să adauge la această sau să îi dea o altă interpretare, competența de reglementare fiind exclusiv a FRF. Toate acestea ar fi fost valorificate de U Craiova într-un litigiu inițiat în contradictoriu cu arbitrul Chivulete, observatorul Octavian Goga și cu FRF, în calitate de comitent, având că obiect repararea prejudiciului cauzat clubului U Craiova 1948 SA de oprirea definitivă a meciului, prin încălcarea prevederilor regulamentare de către cei doi oficiali. 

Prejudiciul solicitat de către U Craiova ar fi fost ușor cuantificabil având în vedere sumele de bani acordate cluburilor de fotbal, raportat la locul ocupat în clasamentul final, posibilitatea realizării de venituri superioare din vânzarea biletelor în play-off comparativ cu play-out și ar fi fost în sarcina FRF și a celor doi oficiali.

Avocatul FCU Craiova, după verdictul Comisiei de Recurs: „Decizia e favorabilă, mai degrabă, pentru FRF. Se impune sancționarea lui Chivulete”
Dan Idita, în stânga

De aceea consider că decizia Comisiei de Recurs este favorabilă fotbalului și tuturor persoanelor implicate și aștept că toți să învățăm din această experiență. Pentru că realitățile sociale cu care ne confruntăm sunt în continuă mișcare, FRF trebuie să își actualizeze cele mai multe dintre regulamente, fiind știut că realitățile juridice de cele mai multe ori nu țin pasul cu noile realități sociale.

Cred și îmi doresc că din acest litigiu, FRF să înțeleagă situația creată de dificultățile propriilor oficiali de a înțelege și interpreta regulamentele sale să și să intervină modificând și completând propriile regulamente pentru că normele să fie predictibile, clare și să nu mai existe vid legislativ. 

De asemenea, consider că FRF ar trebui să implementeze un modul de educație juridică prin care oficialii Federației să fie conștientizați de consecințele juridice pe care le pot genera deciziile adoptate și de expunerea acestora în cazul unor decizii greșite, în pofida normelor.

Considerăm că se impune sancționarea celor doi oficiali, arbitrul Chivulete și observatorul Goga, întrucât efectele deciziei greșite de a opri definitiv meciul produc efecte chiar și după decizia Comisiei de Recurs, care a dispus rejucarea meciului. Cele două cluburi au serioase prejudicii cauzate de rejucarea în acest moment al meciului și nu la momentul când a fost programat inițial. 

În încheiere nu pot să nu remarc conduită impecabilă a LPF cu privire la acest caz . Prin secretarul general, domnul Justin Ștefan a avut un mesaj clar, coerent, și constant, în acord cu jurisprudența europeană de aplicarea principiului meritului sportiv. A avut o atitudine echidistantă și exclusiv în favoarea fotbalului și al iubitorilor acestuia”, a adăugat avocatul.

Cum arată clasamentul din Liga 1 după decizia Comisiei de Disciplină

LOCECHIPĂMECIURIPUNCTE
1Farul2961
2CFR Cluj2960
3FCSB2954
4Rapid2952
5CSU Craiova2951
6FCU Craiova2840
7Sepsi2839
8U Cluj2934
9FC Voluntari2933
10Petrolul2933
11Chindia2931
12FC Botoşani2931
13Hermannstadt*2929
14UTA2927
15FC Argeş2927
16Mioveni2921

*Hermannstadt a pierdut 9 puncte la TAS, pentru neplata datoriilor

Citește și: 

Mihai Stoica a reacționat imediat după decizia din cazul Sepsi vs FCU Craiova

Mititelu, prima reacție după decizia Comsiei de Recurs: „Am așteptat-o ca pe o sentință penală”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
Moshu
Moshu  •  09 Martie 2023, 23:02
Postat de danny_l pe 09 Martie 2023, 21:04

Niste ramasite din vechiul staff combinat cu niste oameni ce nu au treaba cu fotbalul,Burleanu a avut nevoie de ei ca sa-si intareasca pozitia sa-l invete sa conduca,ce sa faca,cum sa inchida gura unuia sau altuia,cred ca creditul lui Burleanu incepe sa se termine,Octavian Goga,era in era Sandu,a votat dezafilierea Craiovei,acum e vicepresedinte FRF,si Observator atunci cand vrea sa dea la gioale,in cazul de fata,Burleanu trebuie sa penalizeze in ordine ierarhica pe Vassaras,Octavian Goga,Chivulete,iarasi ma repet,Sepsi sa zica mersi,putea sa ia FCU,cele 3 puncte,pentru ca nu era clubul organizator,oriunde mergi in lumea asta,daca se intampla ceva,echipa gazda are de suferit

Esti de o reacredinta demna de Guines Book !!

Moshu
Moshu  •  09 Martie 2023, 22:59
Postat de superdaniel72 pe 09 Martie 2023, 19:42

Un meci de fotbal se joaca pe teren. Atit. Acest arbitru trebuie scos din fotbal! A viciat clar!

Conform carei prevederi regulamentare ? Regulamentul vorbeste de situatii in care se rejoaca pertidele : cind meciul a fost oprit si regulamentele nu prevad altceva....deci...nu se spune ca trebuie dat arbitrul afara....

kuba_.
kuba_.  •  09 Martie 2023, 21:41
Postat de pErsanu02 pe 09 Martie 2023, 19:34

Acum, multi moderatori ar trebui sa ii ceara scuze lui Mitielu. Stiu ei de ce. La fel ca in cazul Halep multi s-au hotarat sa incrimineze Craiova sau pe Halep fara ca sa aiba procesul final. Asa ceva se intampla acolo unde exista rautate sau naivitate , altfel nu-mi pot exprima asa ceva. Cu atat mai mult ca se intampla impotriva echipe care a mai avut de suferit in trecut pe bune sau nu .... Legat de Chivulete ... asta , daca nu era tasu era casier Mega Image. Dar cine sa-l vada daca e bagat cu japca sa arbitreze in liga1.

Primul ar fi vali m0ralu

Vezi toate comentariile (13)
Comentează