FOTBAL  »  LIGA 1  »  STEAUA

Avocatul lui Gigi e noul ”manager”! » Steaua va trece în perioada următoare printr-un experiment la care n-a mai fost supus nici un club din România

Articol de , - Publicat miercuri, 22 mai 2013 00:00 / Actualizat marti, 21 mai 2013 22:59

Becali păstrează din închisoare puterea de decizie, dar detenţia îi reduce capacitatea de a comunica hotărîri cu privire la club. Steaua va activa în continuare în funcţie de deciziile pe care patronul le va transmite din celulă


Condamnarea lui Becali periclitează soarta Stelei tocmai într-un moment care părea excelent pentru club. Sezonul extraordinar, şi sportiv, şi financiar, anticipa o participare în grupele Champions League şi venituri de pînă la 30 de milioane de euro, achiziţii spectaculoase. Previziunile nu mai sînt clare o dată cu închiderea patronului. Apropiaţii lui Gigi care aveau şi pînă acum legături cu clubul au discutat cu el, după aflarea sentinţei, despre ce se va întîmpla cu echipa.

Teia Sponte, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi prieten foarte bun al lui Becali, a anunţat decizia: "Gigi va conduce clubul în continuare, nu eu, nici altcineva! El va lua absolut toate deciziile care privesc echipa". Va fi însă posibil aşa ceva?

Regimul de detenţie îi reduce lui Gigi, printre alte drepturi, şi pe cel de a comunica. Va avea dreptul să primească patru vizite pe lună şi să vorbească la telefon în limita a 30 de minute săptămînal! Probabil cea mai mare parte a discuţiilor vor fi cu şi despre familie, plus gestionarea altor afaceri. Ca să aibă acces permanent la decizii în legătură cu clubul, Becali va folosi dreptul de a primi vizite din partea avocatului său. Apărătorul îl poate vizita oricînd şi el va funcţiona ca intermediar între patronul aflat în celula de la închisoarea Rahova şi restul staff-ului Stelei. Adică va fi chestionat în continuare cu privire la plăţi, transferuri de jucători către şi dinspre Ghencea. Aşa cum se întîmpla şi pînă acum, doar că discuţiile cu MM şi cu Reghe nu vor mai fi la fel de simple, apelînd numerele lor de telefon, ci vor fi purtate doar prin intermediul avocatului. Noul curs al managementului Stelei, nemaiîncercat de un alt club de fotbal, riscă să întîmpine totuşi nişte probleme concrete.

Cum mai vede jucătorii?
Din lotul care a cîştigat campionatul, Becali a ales toţi jucătorii importanţi, exceptîndu-l pe Szukala, pe care l-a adus Reghecampf. Patronul instituise în mod oficial regula "Nu mai vine nici un fotbalist nou pînă nu-l văd eu!", un principiu care nu mai are cum să fie respectat. Soluţiile ar fi: ori să nu mai facă nici o achiziţie în vara asta, ori să delege puterea şi responsabilitatea spre Mihai Stoica sau spre Reghecampf. Drept de semnătură au numai doi oameni, Argăseală şi Ghiorghişor, însă nici unul dintre ei nu are însărcinări din punct de vedere executiv.

Ce va urma dacă se ratează Champions League?
Calculele financiare privind viitorul imediat al Stelei depind, în mod evident, de prestaţia echipei în Liga Campionilor. Calificarea în grupe ar aduce bani mulţi şi ar permite păstrarea jucătorilor importanţi şi continuarea investiţiilor. Probabil nici trecerea din preliminariile CL în grupele Europa League n-ar fi un dezastru. Sezonul curent, cu "optimi" în a doua competiţie europeană, a adus în jur de 8 milioane de euro şi Becali n-a fost nevoit să investească deloc, salariile şi restul cheltuielilor fiind acoperite din încasări. Ce se va întîmpla însă dacă roş-albaştrii nu vor merge nici în CL, nici în EL? Gigi ar trebui să decidă din puşcărie dacă să aloce bani proprii pentru continuarea activităţii clubului.

Cine mai are încredere?
Steaua căuta deja întăriri pentru sezonul următor, iar Reghecampf ceruse să primească neapărat fotbalişti noi. Dar condamnarea lui Gigi a făcut deja înconjurul Europei, preluată de toată media, şi e de aşteptat să şubrezească încrederea jucătorilor şi a agenţilor. Mai ales oamenii din Liga 1 cu care se negocia ar putea să se îndoiască de oportunitatea de a semna cu un club al cărui proprietar tocmai a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

S-a pierdut influenţa
Poate mai mult decît toate celelalte va conta absenţa patronului în momentele delicate. Becali s-a implicat direct ori de cîte ori Steaua a luptat pentru ceva. Cu prime oferite propriei echipe, cu valize date adversarilor şi adversarilor rivalilor, cu ajutor din partea partenerului de table Dragomir. Roş-albaştrii vor ajunge din nou să fie judecaţi pentru diverse motive de comisiile LPF. Cum vor mai fi trataţi acum, cînd patronul lor, prieten cu preşedintele Ligii, nu mai e în libertate? Mitică s-a dezis deja de Gigi: "Nu pot să comentez decizia, fiindcă la Înalta Curte există numai profesionişti cărora n-ai ce să le reproşezi. Becali a jignit multă lume şi acum a primit o lecţie!". O parte dintre răspunsurile despre cum poate Gigi să conducă Steaua din celulă vor fi aflate în următoarea lună. Echipa se reuneşte pe 10 iunie pentru pregătirea sezonului următor şi pe 15 iunie va pleca în primul cantonament, în Austria. Moment în care ar trebui să aibă transferurile perfectate şi toate planurile gata pentru Champions League.

"Suporterii Stelei să stea liniştiţi, că Gigi va putea să conducă în continuare echipa şi să susţină clubul la fel ca înainte!"
Giovanni Becali, vărul lui Gigi

"Steaua a fost şi va rămîne aceeaşi forţă, deşi acum toată lumea din club e şocată de ce i s-a întîmplat lui Gigi, fiindcă nimeni nu se aştepta"
Daniel Stanciu, director sportiv Steaua

Chiţu e prima ţintă după condamnare
Becali pare să nu-şi fi pierdut cheful de fotbal nici după ce a aflat pedeapsa: "Să mă uit la meciuri rămîne plăcerea mea cea mai mare şi în închisoare". Hagi a povestit ce discuţie au avut luni seară, la puţin timp după dictarea sentinţei: "Deşi se găsea într-un moment teribil, Gigi m-a sunat să mă invite la el să vorbim despre Chiţu, că-l vrea la Steaua! Vă daţi seama cît de pasionat de fotbal este!". Aurelian Chiţu, 22 de ani, a marcat de două ori duminică în Steaua-Viitorul (2-5).

Ce se va întîmpla cu Stanciu?
Gigi îl adusese recent în club pe Daniel Stanciu. Oficial director sportiv, acesta funcţiona în realitate ca un consilier al patronului pe probleme de transferuri. Fostul impresar e încă angajatul Stelei, dar într-o companie cu Mihai Stoica şi cu Reghecampf, oameni cu care se află în conflict deschis şi cu care e greu de anticipat că va reuşi să colaboreze.
Nici graţierea nu-l ajută
Gigi Becali a discutat ieri dimineaţă cu avocaţii săi şi le-a cerut acestora să înceapă demersurile pentru a cere graţierea preşedintelui Băsescu. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a comentat procedura la Realitatea TV: "Nu o să mă pronunţ pe o chestiune ipotetică. Sigur, e dreptul oricărei persoane condamnate să ceară această graţiere, dar e o întreagă procedură care trebuie urmată. Se face o analiză, e o procedură complicată cu graţierea, nu decide pur şi simplu preşedintele, aşa, că e Gigi Becali sau că e X sau e Y! Se fac nişte analize, e un dosar întreg acolo, se iau nişte avize şi în final, sigur, preşedintele e cel care decide. Dar e greu de analizat parcursul ăsta, înainte să ştii ce conţine dosarul respectiv".

Iese în mai 2015, dar se poate şi mai rău
Becali ar putea să obţină o diminuare cu 30% a pedepsei de 3 ani pentru bună purtare. În acest fel, el ar ieşi în luna mai a anului 2015. Dar finanţatorul Stelei mai are o încercare. El mai are un proces, tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în Dosarul Valiza, la care pronunţarea se va da pe 27 mai. Procurorii au cerut 4 ani de închisoare cu executare! În cazul în care aceştia vor avea cîştig de cauză, încarcerarea lui Becali se va prelungi, finanţatorul Stelei fiind nevoit să execute pedeapsa cea mai mare.

Playtech: Averea colosală pe care o au de împărţit Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Impresara a moştenit o sumă ameţitoare de la mama ei


Comentarii (154)
liviuemil
liviuemil  •  23 Mai 2013, 00:17
Postat de daniel84 pe 22 Mai 2013, 21:50

Decizia cu valiza va fi prompta si o sa se taie in viu din Steaua k o sa trebuiasca sa fie exclusa din campionat conform regulaemtelor sportive,Gigi oricum este un pic obisnuit cu inchisoare,k sta 2 ani sau 5 nu este o drama pentru el asta.Acum k in sfarsit s-a luat o decizie corecta sper sa se tina sirul de judecari corecte si m-ai departe,sa se curete fotbalul asta de microbi

Ala din poza esti tu? Asta o sa faceti toti cei care aveti ceva cu Steaua!!!!!

daniel84
daniel84  •  22 Mai 2013, 21:50

Decizia cu valiza va fi prompta si o sa se taie in viu din Steaua k o sa trebuiasca sa fie exclusa din campionat conform regulaemtelor sportive,Gigi oricum este un pic obisnuit cu inchisoare,k sta 2 ani sau 5 nu este o drama pentru el asta.Acum k in sfarsit s-a luat o decizie corecta sper sa se tina sirul de judecari corecte si m-ai departe,sa se curete fotbalul asta de microbi

nicu2110
nicu2110  •  22 Mai 2013, 20:52

La ultimul punct domnilor ziaristi a-ti omis, cel mai important lucru: DACA PRIMESTE CONDAMNARE PENTRU CORUPTIE SPORTIVA(CAZUL VALIZA) ,STEAUA ESTE EXCLUSA AUTOMAT DIN COMPETITIILE EUROPENE SI IN MOD NORMAL RETROGRADATA. ATENTIE!!!

Vezi toate comentariile (154)
Comentează