FOTBAL  »  Superliga  »  UTA

EXCLUSIV Povestea fotbalistului născut în Arad care a evoluat pentru naționala din Republica Centrafricană: „Pe străzi erau trupe ONU”

Calvin Ali Tolmbaye, fotbalistul arădean care a jucat fotbal pentru Republica Centrafricană. Foto: Bogdan Cioara +6   FOTO
Calvin Ali Tolmbaye, fotbalistul arădean care a jucat fotbal pentru Republica Centrafricană. Foto: Bogdan Cioara

Articol de - Publicat duminica, 21 ianuarie 2024 13:19 / Actualizat duminica, 21 ianuarie 2024 20:32

Cupa Africii pe Națiuni, competiție ajunsă la cea de-a 34-a ediție și găzduită de Coasta de Fildeș, este în plină desfășurare. Ali Calvin Tolmbaye (37 de ani), fundașul central arădean, își amintește cu nostalgie în această perioadă de vremurile în care juca pentru naționala țării de origine a tatălui său în calificările pentru competiția majoră de pe continentul african și pentru Campionatul Mondial. 

Dorință care, pentru fosta colonie franceză, a rămas încă la stadiul de vis.

Lovitură pentru Rapid: un nou proces! De ce a fost dată în judecată + I se cere un milion de euro
RAPID
Lovitură pentru Rapid: un nou proces! De ce a fost dată în judecată + I se cere un milion de euro

Calvin Ali Tolmbaye, fotbalistul arădean care a jucat fotbal pentru Republica Centrafricană

Calvin Ali Tolmbaye are 37 de ani, s-a născut la Arad și a jucat de cinci ori pentru Republica Centrafricană, în perioada 2013-'15. Prima convocare a venit după ce s-a transferat de la UTA la Bekescsaba, în liga a doua din Ungaria. Prezențe la prima reprezentativă a prins și când evolua la Dacia Mioveni. 

„Am fost contactat de managerul echipei naționale de atunci, Hervé Lougoundji, care m-a întrebat dacă aș vrea să joc pentru Republica Centrafricană. Mi s-a părut o bună oportunitate și în doi ani am avut experiențe fantastice jucând fotbal în Africa, am vizitat multe țări, am cunoscut o altă lume”, mărturisește Calvin, care joacă acum fotbal de plăcere, fiind component al echipei Old Boys UTA Bătrâna Doamnă. 

Calvin Ali Tolmbaye: „La meciuri, publicul stătea și în jurul stadionului”

Aceste istorisiri nu ar fi avut loc dacă tatăl său nu ar fi venit în România, unde a fost student la Timișoara, la Politehnică. Acolo și-a cunoscut viitoarea soție și așa a văzut lumina zilei Calvin, care a ajuns în țara de origine a tatălui său doar cu ocazia convocărilor la echipa națională. 

„Republica Centrafricană este o țară foarte săracă, a patra de la coada clasamentului într-un top al nivelului de trai, iar singura distracție a oamenilor de acolo este fotbalul. Am fost mirat când la un meci cu Guineea Bissau, pe lângă faptul că a fost stadionul arhiplin, erau cam tot atâția susținători în afara stadionului, vreo 30.000, dar și drumul de la hotel la stadion era plin de oameni. La construcția stadionului, unul cu pistă, în stil vechi (n.r.- din capitala Bangui) au participat și români, încă de pe vremea lui Ceaușescu existând astfel de parteneriate între cele două țări”, rememorează Ali Tolmbaye atmosfera meciurilor de acasă.

200 de mii €a fost cea mai mare valoare de piață a lui Calvin Ali Tolmbaye

Calvin Ali Tolmbaye, în echipamentul lui UTA. Foto: Bogdan Cioara
Calvin Ali Tolmbaye, în echipamentul lui UTA. Foto: Bogdan Cioara
Calvin Ali Tolmbaye este în rândul de sus, al doilea de la stânga la dreapta
Calvin Ali Tolmbaye, în tricoul Frontierei Curtici. Foto: Sport Arad
+2 FOTO

Dar în Republica Centrafricană nu pot avea loc competiții sportive tot timpul, din cauza războaielor civile locale. A trecut și Calvin Ali Tolmbaye prin astfel de situații.

„Habar nu am de ce se luptă între ei, probabil pentru petrol și diamante. Cert este că am jucat un meci în Camerun, din cauza acestor conflicte, un meci cu Africa de Sud. O perioadă nu am putut merge în țară. Când am revenit, am fost escortați de la aeroport la hotel, pe străzi erau trupe ONU pentru menținerea unei stări normale, de pace”, povestește Calvin peripețiile prin care a trecut în țara unde își are originea. 

Alt aspect diferit față de Europa este și acela al prevenirii unor boli infecțioase în unele zone din Africa ecuatorială. „În Camerun sau Congo, de exemplu, când aterizezi pe aeroport trebuie să respecți un protocol. Primești un vaccin împotriva malariei. Nu e obligatoriu, dar dacă faci o excursie în safari și ești mușcat de un țânțar, te poți îmbolnăvi. Și atunci, e mai bine să previi decât să riști și să ajungi la spital”, detaliază cel care a evoluat fundaș dreapta sau central în cariera pe care a început-o la clubul Romvest, cu antrenorul arădean Francisc Tisza, un mare șlefuitor de talente.

Am fost eliminat într-un meci pierdut cu 3-2 în Botswana, în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Mi-aș dori ca Republica Centrafricană să se califice vreodată la o competiție majoră, măcar la Cupa Africii. La această ediție am două favorite, Coasta de Fildeș și Ghana.

- Calvin Ali Tolmbaye

Romvest Arad, CSM Râmnicu Vâlcea, Internațional Curtea de Argeș, Mureșul Deva, Arieșul Turda, Păulișana Păuliș, Unirea Sânnicolau Mare, Gloria Arad, UTA, Elöre Bekescsaba, Dacia Mioveni, Șoimii Lipova, Crișul Chișineu Criș, Frontiera Curtici, Unirea Sântana sunt echipele la care a evoluat Calvin Ali Tolmbaye.

Citește și:

Mike Maignan, victima rasismului: „Mi-au strigat «maimuță». Nu mai ajută să vorbești cu ignoranții. Trebuie pedepsiți!”

United i-a dat lovitura rivalei City » „Transferul” e deja făcut

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează