FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

Campionatul fără campioni » Premieră neagră în Liga 1 după plecarea lui Dorinel Munteanu de la Dinamo

Dorinel Munteanu a fost ultimul antrenor campion din Liga 1.
Dorinel Munteanu a fost ultimul antrenor campion din Liga 1.

Articol de GSP - Publicat vineri, 04 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 03 ianuarie 2013 19:49

În acest moment, la conducerea celor 18 echipe se află antrenori care n-au nici măcar un titlu în palmares, lucru fără precedent în ultimii 20 de ani.

Dacă nu vom mai avea nici o schimbare de antrenor pînă la startul minireturului actualului sezon, atunci vom asista la o premieră absolută în fotbalul românesc pentru ultimele două decenii. În acest moment, nici o echipă din prima ligă nu are pe bancă un antrenor care să deţină în CV cîştigarea unui titlu de campion naţional.

În toamnă au fost 4 campioni
Dorinel Munteanu era ultimul astfel de tehnician, care cîştigase campionatul cu Oţelul în sezonul 2010-2011, însă a decis să plece de la Dinamo în urmă cu o săptămînă. În locul său a venit Cornel Ţălnar, care chiar dacă are 17 ani de antrenorat şi a mai bifat 4 mandate pe banca lui Dinamo, n-a cîştigat nici un titlu.

În primele 19 etape, în Liga 1 au fost nu mai puţin de 4 antrenori cu un titlu de campion în palmares. Primul plecat a fost Ioan Andone, care a părăsit-o pe CFR Cluj la finalul lunii octombrie. Tot atunci s-a despărţit de Petrolul şi Mircea Rednic, care a ales Belgia, în timp ce Sorin Cîrţu a rezistat la Braşov numai 32 de zile.

548081-antrenori.jpg

De la Iordănescu şi Lucescu, la Dan Petrescu şi Dorinel
Începînd din 1991-1992, niciodată Liga 1 nu s-a întîlnit cu o astfel de situaţie. Dacă în anii '90, în Divizia A erau nume grele ca Iordănescu, Halagian, Mircea Lucescu, Sorin Cîrţu, în ultimul deceniu Dinu, Piţurcă, Andone şi Rednic au asigurat campionatului emblema de campioni.

Chiar şi în ultimii ani, cînd schimbările de tehnicieni s-au înmulţit faţă de acum 15-20 de ani, au existat antrenori cu titlul în palmares. Sezonul trecut au fost Dorinel Munteanu, apoi Rednic şi Andone pe final, în 2010-2011 au existat Mandorlini, Piţurcă, Sorin Cîrţu şi Olăroiu, iar acum 3 sezoane Dan Petrescu şi Stoichiţă.

548082-campioni.jpg

Ca la noi, la nimeni
În cele mai puternice 7 campioante din Europa nu găsim vreo situaţie similară celei din Liga 1, ba din contră, acolo sînt antrenori cu CV-uri impresionante. În Italia sînt Conte şi Alegri, în Portugalia Victor Pereira şi Jorge Jesus, în Franţa e Ancelloti, dar şi Rene Girard, în Germania sînt Klopp şi Jupp Heinckes, în Spania, Mourinho are un CV fabulos, în Olanda există Advoocad, cu 5 campionate, dar şi McClaren şi Frank de Boer, în timp ce în Anglia există 4 antrenori care au împreună 25 titluri: Ferguson (16), Wenger (4), Mancini (4) şi Villas Boas (1).

28 de ani de antrenorat are cariera lui Viorel Hizo (65 de ani), cel mai vechi dintre tehnicienii care acum sînt în Liga 1, el debutînd ca secund în 1984, la Inter Sibiu

2007 e anul din care Cristi Pustai e antrenor la Gaz Metan, fiind cel mai longeviv tehnician din Liga 1

12 echipe din Liga 1 şi-au schimbat antrenorul pe parcursul acestui sezon, singurele care au acelaşi tehnician ca la început fiind Steaua, Pandurii, Gaz Metan, Chiajna, Ceahlăul şi Viitorul

Lucescu, singurul care a făcut 5 echipe campioane
Dintre tehnicienii care au antrenat şi în România, şi în străinătate, doar 6 au reuşit să cîştige titlul şi aici, dar şi la măcar o altă echipă din afară. În fruntea listei se află Mircea Lucescu, omul care are nu mai puţin de 10 campionate în CV.

De fapt, Lucescu e singurul care a izbutit să cîştige titlul cu 5 echipe diferite, Dinamo, Rapid, Beşiktaş, Galatasaray şi Şahtior Doneţk, performanţă cu care e chiar şi peste Mourinho, campion doar cu 4 formaţii: FC Porto, Chelsea, Inter şi Real Madrid. Dintre străinii care au activat în Liga 1, doar doi au în palmares titlul şi aici, şi în străinătate: Zenga şi Protasov.

Mircea Lucescu - 10 titluri
- 6 cu Şahtior Doneţk
- unu cu Dinamo
- unu cu Rapid
- unu cu Galatasaray
- unu cu Beşiktaş

Ştefan Covaci - 3 titluri
- 2 cu Ajax
- unu cu Steaua

Cosmin Olăroiu - 3 titluri
- unu cu Steaua
- unu cu Al Hilal
- unu cu Al Ain

Mihai Stoichiţă - 3 titluri
- unu cu Steaua
- unu cu Sheriff Tiraspol
- unu cu Pyunik Erevan

Walter Zenga - două titluri
- unu cu Steaua
- unu cu Steaua Roşie Belgrad

Oleg Protasov - două titluri
- unu cu Steaua
- unu cu Olympiacos Pireu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează