FOTBAL  »  Superliga  »  REGULI

EXCLUSIV Sancțiuni URIAȘE propuse de FRF: ce pățesc jucătorii care scuipă sau își suflă nasul + prevederi bizare în noile protocoale: și bârfa e „taxată”!

Gazetă vă prezintă cele mai importante restricții, dar și bizareriile gândite de șefii fotbalului pentru restartul fotbalului din România
Gazetă vă prezintă cele mai importante restricții, dar și bizareriile gândite de șefii fotbalului pentru restartul fotbalului din România

Articol de - Publicat miercuri, 27 mai 2020 10:36

Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal au definitivat protocolul pentru desfășurarea meciurilor de fotbal care se vor juca cu porțile închise. Documentele vor fi analizate astăzi în ședința Comitetului Executiv, dar Gazetă vă prezintă cele mai importante restricții, dar și bizareriile gândite de șefii fotbalului.  

Fotbalul românesc urmează a se relua pe 13 iunie. FRF și LPF au realizat două protocoale pentru a reglementa organizarea și disputarea partidelor în plină pandemie de coronavirus, iar aceste protocoale vor fi analizate și supuse votului în ședința de astăzi a Comitetului Executiv al FRF.  

Conform protocoalelor, stadioanele vor fi împărțite în trei zone, numite „incinta stadionului” (Zona 1), „tribuna stadionului” (Zona 2) și „vecinătatea stadionului”. În imaginea de mai jos sunt menționate persoanele care au acces în cele trei zone. Surprinde numărul mare de oameni de marketing, cinci, în condițiile în care partidele se dispută cu porțile închise, iar multe cluburi din România nici nu au cinci angajați în departamentele lor de marketing, dacă acestea există.  

EXCLUSIV Sancțiuni URIAȘE propuse de FRF: ce pățesc jucătorii care scuipă sau își suflă nasul + prevederi bizare în noile protocoale: și bârfa e „taxată”!

Ordinea sosirii la stadion 

Conform protocolului FRF, primii care vor ajunge la stadion sunt arbitrii. Ei trebuie să sosească la arenă cu 100 de minute înainte de startul jocului. 

Autocarele echipelor sunt programate să vină la ore diferite pentru a evita o eventuală aglomerare pe holurile de acces. Oaspeții vin cu 90 de minute înainte de ora de start, gazdele vin cu 75 de minute. Aici apare o regulă de neînțeles: șoferii - acele personaje importante din viața unei echipe, după cum o arată o reclamă populară a unei case de pariuri - nu au voie să coboare din autocar. Cu o singură excepție: să ajute la descărcarea bagajelor.

În protocolul său, LPF propune ca jucătorii echipei gazdă să nu mai folosească autocarul pentru sosirea la stadion, ci să vină direct cu mașinile personale. După sosire, arbitrilor li se va lua temperatura, în timp ce jucătorii sunt deja testați în cantonamente. Arbitrii și jucătorii trebuie, însă, să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în corpul de clădire unde sunt vestiarele. 

De asemenea, în uma lor, dar fără a intra în contact cu arbitrii sau jucătorii, va veni o persoană special desemnată care va curăța cu dezinfectant „spațiile comune atinse cu mâinile”. Acea persoană trebuie să poarte mască.  

Fără tricouri aranjate ca la Champions League

Odată intrați în vestiar, jucătorii vor avea o surpriză. Nu-și vor mai găsi tricourile și echipamentul așezate special de magaziner pe fiecare scaun, așa cum putem vedea în imaginile de pe transmisiunile din Champions League. Jucătorii își vor aduce singuri echipamentul și îl vor îmbrăca direct din geantă. 

O altă bizarerie din protocol este evitarea contactului dintre titulari și rezerve, în vestiar. La sosirea la stadion, titularii intră direct la vestiare, în timp ce rezervele așteaptă pe gazon. După ce titularii se echipează, rezervele intră și el să se echipeze.  

Ieșirea echipelor la încălzire se va face pe rând, mingile vor fi dezinfectate, iar jucătorii vor sta pe teren în timpul încălzirii la minimum doi metri distanță unul de altul.  

FRF recomandă: fără ședință tactică!

Înainte de startul meciului, antrenorii ar putea avea dificultăți din cauza unui alt punct din protocolul FRF. Atenție!  

“Nu sunt recomandate ședințele tehnico-tactice în vestiar decât dacă acestea sunt strict necesare. De preferat ca ședințele tehnico-tactice să se desfașoare înaintea sosirii la stadion, în spații deschise (aer liber) sau în săli/incinte unde se poate păstra distanța de 2 metri intre participanți”

 Cine decide dacă o ședință tehnică-tactică e necesară? FRF nu face această precizare. 

Protocolul FRF interzice clar ca jucătorii să-și dea mâinile înainte de meci, dar impune și o altă restricție: jucătorii celor două echipe nu se vor mai afla în același timp în fața tribunei oficiale pentru salutul tribunelor în care se află doar reprezentanții celor două cluburi, cei ai media, ai Ligii și ai federației. 

Liga se gândește chiar să interzisă și poza de grup, tradiționala fotografie care peste ani poate aduce aminte de o generație celebră.  

Arbitrii vor ieși pe gazon cu 10 minute înainte de start, gazdele cu 8 minute, iar oaspeții cu 6 minute.  În timp ce fotbaliștii se pregătesc de joc, pe banca de rezerve e luată o altă măsură de prevenție. 

Conform FRF, cei desemnați să stea pe bancă, staff și rezerve, trebuie să păstreze un loc liber între ei. Toți trebuie să poarte măști, dar există și o excepție oferită antrenorului pentru a putea striga indicații tactice fără a fi împiedicat de mască. Dacă nu sunt locuri suficiente pe bancă, FRF propune aducerea a opt scaune suplimentare.  

Liga are o altă propunere în protocolul său: pe bancă stă doar stafful, jucătorii de rezerve stau în tribună, deasupra băncilor. 

 Acum vine o altă prevedere notabilă, apărută în protocolul echipei lui Burleanu.

 Scuipatul sau suflatul nasului, pedepsit exemplar 

„Pe întreaga durată a jocului este interzis jucătorilor, staffului tehnic și oficialilor cluburilor eliminarea secrețiilor nazale și/sau a salivei pe suprafața de joc sau în zona vestiarelor, a tunelului de access și a băncii tehnice”.  

FRF nu-i include aici pe arbitri pentru că sancțiunea menționată în protocol nu i-ar putea atinge. Iar sancțiunea e extrem de severă. Toți cei care scuipă sau își suflă nasul, “vor fi sancționați în conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2.3 din Regulamentul Disciplinar la care se va adăuga o penalitate sportivă”. 

Acel articol prevede „suspendare de la 6 la 12 jocuri!”.  

10 etapede suspendare a primit Florin Gardoș în 2011 după ce tacklingul său i-a provocat lui Cosmin Băcilă o fractură

La finalul partidei, jucătorii vor reveni la vestiare, iar LPF are o propunere de igienă care poate suna neigienic: „Se recomandă dușurile individuale (pentru a evita ca aburii de apă să acționeze ca și conductori pentru viruși către alte persoane) sau se va lua în considerare opțiunea spălatului acasă sau la hotel”.  

Conform protocolul FRF, după ieșirea jucătorilor, magazinerul va coborî din tribună și va intra în vestiar, cu mască de protecție, pentru a aduna echipamentul murdar. 

Antrenorii nu vor mai fi prezenți la conferințele de presă. Ei vor vorbi doar pentru reprezentanții televiziunilor deținătoare de drepturi. 

În final, o prevedere amuzantă e conținută de protocolul Ligii: trebuie să se evite „discuțiile private (n.r. - a se citi bârfa), deoarece acestea determină reducerea cerințelor de distanțare".

Dar această prevedere este integrată la capitolul dedicat televiziunilor care asigură producația de meci, nu pare a se aplica jucătorilor sau celor din stafful tehnic. 

„Aici e vorba de educație. Eu nu am scuipat niciodată. Nu cred că e imposibil să nu scuipi, chiar dacă unii spun că este un gest făcut din cauza efortului. E normal să nu faci asta când trăim aceste momente. E dizgrațios și ține de educație! Nu cred că era nevoie să fie băgat în protocol. Sunt de acord cu această măsură. E vorba de un exemplu pentru toată lumea” 
Narcis Răducan la Pro X

VIDEO Narcis Răducan rupe tăcerea despre perioada FCSB: „N-aș mai accepta să mă întorc!”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Gică Popescu pune presiune pe MTS și Ministerul Sănătății: „E un chin! Nici animalele nu pot sta așa”

Mesaj clar trimis către toate cluburile din Liga 1: „Nu faceți public numele celui care va fi testat pozitiv!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (15)
risc_mix
risc_mix  •  27 Mai 2020, 18:05

Misto. In etapa a 2-a nu va mai avea cine sa joace. Toti vor fi suspendati pentru scuipat si suflat nasul. N-ai cum sa

mir21
mir21  •  27 Mai 2020, 16:22

O adunătură de idioți si la frf si la lpf, numa idiotenii au debitat, pai cine sau cum stabileste ca e nevoie sau nu de sedinta tehnica, iar aia cu 2 metri intre ei alta idiotenie, pai pe teren o sa stea jucatorii la metrii?

gago747
gago747  •  27 Mai 2020, 14:29
Postat de firaldo pe 27 Mai 2020, 13:56

Portarului i este interzis să atingă mingea sutata de alt fotbalist,fiecare jucator va avea cate o minge,cine suteaza in adversar este scos din viata sportivă,este interzis accidentarea...orice tavalire pe jos este considerată suspecta si fotbalistul intra in carantina 14 zile,fiecare jucător isi va aduce apa de acasa,arbitrul va dezonfecta fluierul se fiecare dată când il foloseste,autul va fi interzis ptr nu atinge mingea atinsă de alt fotbalist...iese mingea afara...se da penalty.

Nici nu mai e nevoie de arbitri ... la ce țicneală e în protocoalele alea, sînt necesare și suficiente trei cadre de nădejde, bine crescute, de la Alexandru Obregia. :D

Vezi toate comentariile (15)
Comentează
Close