FOTBAL  »  Superliga  »  DECIZIE

EXCLUSIV Ce se întâmplă cu Liga 1: cluburile neutre votează soluția de avarie pentru campioană și retrogradate! Clinceni atacă Dinamo: „Dacă tradiția nu poate, să meargă în Liga 2”

Articol de , , - Publicat sambata, 25 iulie 2020 08:17 / Actualizat sambata, 25 iulie 2020 13:24

Gazeta Sporturilor a întrebat 6 echipe, care nu sunt implicate în lupta pentru titlu și sunt mai puțin sau deloc expuse privind retrogradarea, despre ce variante au în cazul în care nu s-ar mai putea termina sezonul din Liga 1 pe teren.

  • Botoșani susține că Dinamo trebuie retrogradată, Viitorul cere FRF și LPF să-și asume o decizie
  • Voluntari și Sepsi au o soluție revoluționară prin care i s-ar întinde o mână de ajutor lui Dinamo: baraj cu locul 3 din Liga 2

Perspectiva sumbră că actualul campionat nu va putea fi finalizat pe teren devine tot mai probabilă. Inclusiv președintele FRF a susținut ieri că nu crede că acest sezon va putea fi terminat cu disputarea tuturor jocurilor.În plus, există și posibilitatea ca la 1 august, înaintea ultimei etape de play-off și a ultimelor două runde din play-out, ca în România să fie reinstaurată starea de urgență, ce ar impune oprirea definitivă a partidelor.

În fața acestor scenarii pesimiste se deschide o dilemă și mai mare. Cum va fi validat actualul sezon dacă va fi nevoie de înghețare. Cum se va decide campioana, implicit echipa care va merge în preliminariile Champions League și cum va fi decisă retrogradarea și promovarea? În momentul de față nu există un regulament votat de FRF sau LPF, în care să fie prevăzute măsurile care s-ar aplica.

LPF, anticipând că e posibil să ajungă în punctul în care ierarhia va fi decisă la „masa verde", a convocat pentru 30 iulie Adunarea Generală a LPF, în care sigur vor fi dezbătute aceste lucruri și se va și lua o decizie.

Până atunci însă, Gazeta a solicitat un punct de vedere din partea unor cluburi care în momentul de față ar putea avea cea mai mare obiectivitate. Fiindcă nu sunt implicate în lupta pentru titlu și nici în cea pentru evitarea retrogradării sau sunt foarte puțin amenințate de ajungerea în liga secundă. Numele cluburilor: Botoșani și Astra din play-off, Viitorul, Voluntari, Clinceni și Sepsi din play-out. 

Clasament play-off Liga 1

FC Botoșani: „Nu există să nu retrogradeze nimeni"

Valeriu Iftime, finanțatorul grupării moldave, susține din start că „nu pot fi acuzat de subiectivism fiindcă pentru mine orice scenariu, soluție, variantă care va fi aleasă nu mă afectează. Așa că pot avea o părere obiectivă. în privința play-out-ului, nu există să nu retrogradeze nimeni. 

Așa ceva trebuie exclus. Și dacă e Dinamo în pericol, ce? Da, va fi mai puțin atractiv campionatul fără Dinamo, dar au murit alții mai mari decât Dinamo și n-a fost capătul lumii. Până la urmă, neatenția se plătește. Dinamo e în această situație fiindcă acolo a fost lipsă de organizare, patronul n-a mai fost implicat deloc. Asta e viața, dacă Dinamo trebuie să meargă în Liga 2, atunci să meargă", susține Iftime.

În privința luptei pentru titlu, Iftime susține următorul scenariu: „Ierarhia de la momentul în care s-ar întrerupe. Dacă să zicem că s-ar produce acum, atunci Craiova ia titlul. Nu mă interesează că n-au același număr de meciuri. Din vina cui n-a jucat CFR? Din vina ei, deci și ea, ca și Dinamo, va trebui să plătească". În momentul de față, după ce FCSB a cucerit Cupa României, Botoșani e sigură de prezența în Europa în sezonul următor. 

Astra: „Exclus să trecem la 18 echipe"

„Campionatul trebuie să fie încheiat pe teren, indiferent de situația în care se găsește un club sau altul. Cine nu mai are jucători consacrați să folosească juniori! Am citit și declarația lui Raed Arafat despre posibilitatea instituirii stării de urgență. Ipotetic vorbind, dacă s-ar ajunge într-o asemenea situație, fotbalul să fie oprit de starea de urgență, participarea în cupele europene și retrogradarea ar trebui să fie hotărâte în funcție de clasamentul din momentul opririi campionatului. 

Nu sunt de acord, sub nicio formă, cu ideea promovării a patru echipe din Liga 2 pentru a forma un campionat cu 18 cluburi! Nici din punct de vedere sportiv nu mi se pare bună ideea aceasta, iar economic, nici atât. La cât de puțini bani sunt în fotbalul românesc, cum să fie bine ca aceleași sume să fie împărțite către mai multe cluburi? Nu mi s-ar părea corect față de formațiile aflate acum în prima ligă!", a spus Dani Coman, preşedintele clubului. 

Viitorul: Gică Popescu cere FRF și LPF să-și asume deciziile

Clubul de la malul Mării Negre e aproape matematic campioana play-out-ului. La fel ca Astra și Botoșani, nu are un interes direct în actualul campionat. Gică Popescu, președintele Viitorului, răspunde despre cum ar trebui procedat.

„În primul rând, sunt pentru a face orice, dar orice, ca să terminăm pe teren campionatul. Acesta ar fi cel mai obiectiv scenariu și eu cred că încă este timp pentru a-l finaliza. Dacă nu se va putea, atunci chiar nu știu cum ar trebui decis. În niciun caz nu mi s-ar părea în regulă să fie puse cele 14 cluburi să voteze o hotărâre cine să fie declarată campioană și cine să retrogradeze. 

FRF și LPF trebuie să-și asume statutul pe care îl au, sunt foruri care conduc, ele trebuie să decidă, nu să mă pună pe mine, Viitorul, să hotărăsc cine pică, cine ia titlu, ca apoi să fim arătați noi cu degetul de unii și de alții. În plus, dacă vor proceda așa, cluburile vor vota în funcție de interes, dar și de prietenii, deci care ar fi relevanța? Nu, categoric nu! FRF și LPF trebuie să-și asume", a declarat Popescu.

Un antrenor din play-off a răbufnit: „Jucătorii mei sunt terminați psihic! Este foarte grav”

Clinceni, atac către Dinamo și Rapid: „Dacă tradiția nu poate, atunci să meargă sau să rămână în Liga 2"

Ieri a vorbit despre scenariile din Liga 1 și Ilie Poenaru, antrenorul Academicii Clinceni, formație care este aproape salvată de la retrogradare și care în acest moment e pe poziția secundă în play-out. Poenaru a avut un discurs dur la adresa lui Dinamo.

„N-ar fi corect să se aplice alte metode, decât cele sportive, prin care anumite echipe să evite retrogradarea. Nu este fair-play pentru celelalte echipe care au muncit un an de zile. Se încearcă salvarea luI Dinamo, cum s-a încercat salvarea şi altor echipe. Vorbim de tradiţie, dar nu mai joacă tradiţia. Din păcate, acum mă refer şi la noi, că suntem puţini marginalizaţi, că ce căutăm pe la Liga 1. Păi, căutam, am ajuns aici prin muncă, prin seriozitate, am demonstra numai pe teren. Ca să creştem, dacă vrem să avem un fotbal adevărat în România, haideţi să vorbim concret, să nu mai vorbim numai de tradiţie, numai de oraşe. 

Dacă nu se poate, dacă tradiţia nu poate, să meargă la Liga 2, să se reorganizeze. La anul să vină înapoi. Ne dorim cu toţii ca Rapidul să revină cu o galerie frumoasă, cu spectatori, dar echipa în momentul ăsta nu arată asta. Nu este ok să se facă, dacă se fac, aceste jocuri... Nu este normal, nu este corect să se facă aceste jocuri. Haideţi să se decidă pe teren cine rămâne în Liga 1 și cine promovează", a spus Poenaru. 

Voluntari + Sepsi:  „Nu retrogradează nimeni, promovează două + baraj salvator pentru Dinamo"

Ocupantele locurilor 3 și 4 în play-out sunt FC Voluntari și Sepsi, care și-au exprimat un punct de vedere prin intermediului președintelui Ioan Andone și al directorului general Cornel Sfaițer. Amândoi au fix aceeași propunere, care e una revoluționară privind modul în care ar trebui validă ierarhia din play-out.

„Să nu retrogradeze nimeni, să promoveze primele două din Liga 2, iar pentru a nu dezavantaja ocupanta locului 3 din liga secundă, să se facă un baraj cu ultima clasată din prima ligă, care foarte probabil va fi Dinamo, mai ales dacă se va decide să piardă la "masa verde" partidele pe care nu le poate susține". Sfaițer plusează: „Câștigătoarea play-out-ului să se califice în Europa League".

S-ar trece, în această variantă, la un sistem cu 16 echipe, dar s-ar păstra play-off, unde ar fi 6 echipe, iar în play-out restul de 10, care ar disputa doar 9 etape, s-ar întâlni o singură dată, nu tur/ retur. Practic, cele două mini-campionate s-ar termina în același timp. Formațiile din play-off vor avea un total de 40 de meciuri, în vreme ce cluburile din play-out vor susține câte 39.

În privința luptei pentru titlu, Andone și Sfaițer nu văd o anume soluție. „Dacă amândouă echipele ar avea același număr de meciuri, atunci s-ar putea lua ca reper clasamentul de la momentul întreruperii", susține Andone, în vreme ce Sfaițer e în dilemă: "Chiar nu știu cum ar trebui procedat pentru primul loc".  

Clasament play-out Liga 1

Varianta cu 16 echipe ar fi și pe placul deținătorilor de drepturi

Soluția pe care o susțin Voluntari și Sepsi nu e împărtășită de toată lumea, mai ales de anumite cluburi care văd în această soluție, de mărire a numărului de cluburi de la 14 la 16, o lovitură pentru bugetul din anii următori fiindcă suma din drepturile TV se va împărți la mai multe formații, deci va fi mai mică pentru fiecare. Totuși, varianta nu e respinsă de televiziuni, fiindcă s-ar păstra sistemul cu play-off și play-out, dar mai ales datorită faptului că numărul total de jocuri ar crește considerabil, cu peste 17%. Cu 14 echipe, totalul partidelor într-un campionat e de 268, în vreme ce cu 16 formații, totalul ar ajunge la 315! 

CompetițieMeciuri cu 16 echipeMeciuri cu 14 echipe
Sezon regulat 240 182
Play-off3030
Play-out 45 56
TOTAL315268

28 de milioane de euroe suma anuală pe care cluburile din Liga 1 o încasează din drepturile TV

Răzvan Burleanu: „N-am un răspuns!"

Președintele FRF a vorbit ieri despre ce se va întâmpla dacă Liga 1 nu va fi decisă exclusiv pe teren. 

„Nu am un răspuns la această întrebare! Eu am solicitat în repetate rânduri Ligii Profesioniste de Fotbal şi cluburilor de Liga 1 să se întâlnească într-o Adunare Generală şi să stabilească scenariile pentru orice situaţie.

 Acum avem această incertitudine. Nimeni nu ştie în momentul de faţă cine va merge în Europa League dacă se va opri campionatul, cine va merge în Champions League şi cine va retrograda. Eu am solicitat celor de la LPF să ia în calcul toate variantele. Prin urmare, tot Liga și cluburile trebuie să decidă. Dar cu siguranţă vor fi şi foarte multe cluburi nemulţumite", a spus Burleanu.

Citește mai multe știri din Liga 1: 

EXCLUSIV Căpitanul lui Dinamo, Ante Puljic, susține că Liga 1 trebuie întreruptă de urgență: „Ce, milioanele de oameni de pe planetă au vrut să se infecteze?!”

Cine va fi campioană în România? Răzvan Burleanu, îngrijorat de situația din Liga 1: „Asta am solicitat”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (118)
uptonpark
uptonpark  •  25 Iulie 2020, 17:44

FRF , LPF si astia cu drepturile TV trebuiau sa de gandeasca de 10 x inainte sa reporneasca campionatul. Trebuia sa scoata un set de reguli mult mai dur inainte cu depunctare , cu amenzi etc. Acuma desteptii de la FRF in frunte cu Burlan si LPF cu Justin Justice habar nu au ce sa faca si nu au nici o solutie reala! Imi amintesc ca Burlan cand a candidat la presedentia FRF a promis ca nu o sa mai avem oameni ca Becali in fotbalul romanesc! Acuma Burlan ia daruit Cupa Romaniei in detrimentul regulamentelor! Deci? Cine retrogradeaza? Cine merge in preliminariile CL?

montgomerry
montgomerry  •  25 Iulie 2020, 16:51

Vad ca unii vorbesc de fair-play, dar faptul ca Dinamo are 3 poate chiar 4 meciuri mai putin, cand teoretic poate depasi Clinceniul lui Poenaru, e fair-play sa o retrogradezi? Da, daca toate echipele ar avea acelasi numar de meciuri, corect ar fi sa retrogradeze ultimile doua echipe. Nu mi se pare ca in momentul de fata, campionatul poate continua. Se tot vorbeste ca echipele sunt vinovate ca s-au infectat jucatorii. Vorbesc sa se afle in treaba. Asa cum a vorbit si Cartu,iar a doua zi, a aparut virusul fantoma si in curtea lor. Oricat de mult te-ai proteja,nu ai nicio sansa, daca intri in contact cu atatia oameni. Hai sa fim seriosi, treaba cu cantonamentul,e un fas,mare fas. Pai intra si arbitrii in cantonament? Si ingrijitorii terenurilor? Si atatia si atatia? Nu. Atunci lasati treaba cu datoria cluburilor, cu protocoale semnate etc. Marea gafa a fost reluarea campionatului. Se stia ca nu sunt conditii. Acum vedem ca zilnic apar meciuri suspendate. Iasiul a intrat si ea in hora. FRF ar trebui sa demonstreze ca actioneaza in forta nu numai la alegeri. 18 echipe si gata.

1020483354656528
Ionut Ion  •  25 Iulie 2020, 15:28

Pfff...Liga 1 este plina de supravietuirori doar din drepturile TV...toate tunurile sunt pe dinamo acum. (Nu ca Dinamo nu ar trai din drepturile TV..si ar avea o lipsa acuta de organizare din toate punctele de vedere) .toti cer retrogradarea...insa conducatorii ligii 1 uita ca Dinamo a intrerupt pregatirile pt 7-10 zile intainte de restart din cauza unui test fals pozitiv al magazionerului..uita ca inainte de explozia Covid la echipa a fost arbitrata de un arbitru cu test pozitiv avut dupa 3 zile...si de aici si posibilitatea infectiilor...uita ca are doar 7 meciuri jucate..si ca nu este fair play sa redrogradezi cu 21 de puncte posibile de acumulat in conditii ok..cand tu cu 3 meciuri in minus esri la 2 puncte de baraj..uita ca noi nu avem infrasructura,conditiile,banii din Occident ca sa putem juca in pandemie fara riscuri....forteaza Dinamo sa joace cu juniori de 16-17 ani sau 3:0 la masa verde...uitand ca in campionatele trecute , in ultimile etape cand echipelr care si-au atins obiectivele faceau acelasi lucru si erau acuzate de balturi.. Traiasca LPF si FRF! Sunt sigur ca Liga a 2 a, la anul, cu Dinamo,Rapid,Steaua,FC Arges, UTA va avea parte de mai mult interes decat Liga 1 a echipelor Clinceni, Chindia,Voluntari, Botosani, Iasi ...echipe muncitoresti tinute obraznic in proportie de 80% din bani publici... PD :Am auzit ca se moare de Covid chiar daca esti sportiv. .Liga 1 fara sportivi cum s ar descurca!!!

Vezi toate comentariile (118)
Comentează