FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV CFR Cluj a cerut ajutor Guvernului maghiar » Așteaptă răspunsul lui Viktor Orban

Conducerea celor de la CFR Cluj cere bani de la Guvernul maghiar
Conducerea celor de la CFR Cluj cere bani de la Guvernul maghiar

Articol de , - Publicat vineri, 17 iulie 2020 08:50 / Actualizat vineri, 17 iulie 2020 10:23

Ioan Varga, patronul celor de la CFR Cluj, a apelat la guvernul maghiar pentru a căpăta o finanțare așa cum au Sepsi și Csikszereda. Executivul pe care-l conduce Viktor Orban încă nu le-a apropbat campionilor României infuzia de capital pe care au solicitat-o.

Investiția Ungariei în fotbalul românesc ar putea să ajungă la o valoare și mai mare dacă Viktor Orban și oamenii lui vor aproba cererea de finanțare a lui CFR Cluj. Prin niște relații ale sale, acționarul principal Ioan Varga a solicitat la Budapesta ca statul maghiar s-o sprijine pe CFR așa cum le ajută, de câțiva ani, pe Sepsi și pe Csikszereda.

Minuni cu banii de la Budapesta

Ambele formații au înregistrat progrese remarcabile de când beneficiază de injecțiile financiare din Ungaria. Sepsi promova în 2014 în Liga a 3-a și acum a ajuns să joace finala Cupei României, mai are nevoie de o victorie ca să câștige primul trofeu din istoria clubului și să bifeze cea dintâi participare în cupele europene.

Csikszereda fusese, de asemenea, o echipă fără o tradiție importantă. Și ea a urcat în "B" și a uimit în sezonul trecut al Cupei, când a eliminat-o în "optimi" pe Dinamo, pe care o conducea atunci Mircea Rednic.

În noiembrie 2018, guvernul de la Budapesta a răspuns unei înterebări pe care o formulase Gazeta, a confirmat finanțarea cluburilor din Covasna și din Harghita și a dezvăluit și suma pe care o încasaseră împreună Sepsi și Csikszereda: 3,2 milioane de euro. În februarie 2019, Sepsi fusese asigurată că avea să mai primească din Ungaria încă 6,5 milioane de euro într-un termen de doi, trei ani!

I-ar folosi și Clujului

CFR este, deja, un club cu mult mai mare decât sunt Sepsi și Csikszereda, a câștigat de 5 ori campionatul în România, e campioana în exercițiu și consumă 12 milioane de euro într-un sezon. Vișiniii au acumulat însă și datorii mari, 22 de milioane de euro, cea mai mare parte a debitului provenind din creditele cu care Varga a finanțat echipa de când a preluat-o. El nu e de acord să continue să mai pompeze la fel de mulți bani, speră să mai și acopere paguba. În situația aceasta, banii maghiarilor ar fi buni pentru investiții. Guvernul Viktor Orban nu-i oferă necondiționat. Sumele sunt destinate dezvoltării infrastructurii și creșterii centrului de tineret.

EXCLUSIV CFR Cluj a cerut ajutor Guvernului maghiar » Așteaptă răspunsul lui Viktor Orban
Viktor Orban

Federația de Fotbal din țara vecină urmărește progresul pe care îl realizează Sepsi și Csikszereda și-i selectează pentru naționalele de juniori pe tinerii cei mai talentați. "Ungurii au prioritate la alegerea fotbaliștilor pe care-i creștem la Miercurea Ciuc, în baza unui parteneriat pe care l-am semnat cu Akademia Puskas", a explicat Robert Ilyeș, antrenor la Csikszereda în 2019 și secund al lui Leo Grozavu la Sepsi în momentul de față

15 milioane de euroa câștigat CFR de pe urma traseului european din acest sezon. Premiile de la UEFA au ajutat clubul să-și salveze contabilitatea, după un sezon în care înregistrase costuri cu mult mai mari decât erau veniturile, fiindcă pe vișinii îi eliminaseră din Europa League luxemburghezii de la Dudelange

7,4%dintre suporteri susțin CFR Cluj, conform sondajului comandat de Gazetă și realizat de GfK la finalul anului trecut. Conform unui alt sondaj, al Centrului de Studii și Cercetări Infopolitic, aproape două treimi dintre fanii CFR-ului sunt votanți UDMR

Primul nume: Kolozsvári Vasutas Sport Club

CFR are o tradiție care leagă clubul de Ungaria. Denumirea actuală este CFR 1907 Cluj, însă gruparea a fost creată în 1907 sub numele Kolozsvári Vasutas Sport Club, când orașul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. În 2015, supărat că echipa pe care o conducea ca antrenor era dezavantajată de arbitri, Eugen Trică a amenințat cu mutarea clubului în campionatul maghiar: "Vă lăsăm să jucați aici derby-uri cu Chiajna și cu Voluntari. Rămâneți cu astea, că noi ne înscriem în campionatul Ungariei!".

Doar 15% sunt de etnie maghiară

Guvernul de la Budapesta nu a investit în străinătate doar în România, mai finanţează și un club din Slovacia, pe DAC, din Dunajska Streda, o localitate cu o importantă comunitate maghiară. Acesta a fost criteriul principal după care s-a orientat Ungaria când a pompat bani în fotbalul din afara graniţelor ei. În Covasna, de unde e Sepsi, 74 la sută dintre locuitori sunt de etnie maghiară. În Harghita sunt 85%. În Cluj, numai 15% dintr-o populaţie de 324.000 de locuitori. Guvernul Viktor Orban se orientase deja către alte două localităţi din România, pentru dezvoltarea altor cluburi după modelul "Sepsi&Csikszereda": Oradea și Satu Mare. În Oradea, români de etnie maghiară sunt 25% dintre locuitori, în Satu Mare sunt 38%.

VIDEO. Dan Petrescu: "Toată țara vede cine trebuie să ia titlul! Nu ne vor campioni, s-au plictisit de noi!"

Citește și alte știri despre CFR Cluj: 

Dan Petrescu, anunț-șoc în privința viitorului: „Dacă nu mă mai vrea clubul, eu ce să fac?!”

Alarmă la CFR Cluj! Neluțu Varga, prima discuție în 3 ani cu jucătorii: „Am semnale de peste tot”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (91)
xdfausta
xdfausta  •  20 Iulie 2020, 07:56
Postat de bogdan26 pe 17 Iulie 2020, 15:42

V-ati depasit pe voi insiva, cand v-ati legat microfoane prin galerie si v-ati auzit la boxe, ca sa compensati dominarea de pe teren propriu! Aveti boxe de calitate, cu siguranta.. cat despre suporteri, asta spune tot: PENIBIL!!! https://www.stiridecluj .ro/sport/galeria-cfr-cluj-a-scandat-in-difuzoarele-stadionului-pentru-a-acoperi-glasul-suporterilor-u-cluj-video-

Cate titluri de Campioana a Romaniei a castigat Nuliversitatea Cluj? Cate Cupe a castigat Nuliversitatea Pinguinilor alb-negri? In ce Liga joaca Nuliversitatea Cluj? Cate caramizi au primit jandarmii clujeni in cap dfe la suporterii CFR Cluj?

xdfausta
xdfausta  •  20 Iulie 2020, 07:54
Postat de bogdan26 pe 17 Iulie 2020, 17:24

E realitatea, istoria va definește! Trist, dar total real si adevărat! Suporteri de rezultate, care s-a observat foarte bine atunci cand clubul din gruia era in insolvență in 2015! Aceeași suporteri penibili care au recurs la un asemenea gest, de a-și lega microfoane pentru a se auzi mai tare la boxe!! E REALITATEA CRUNTĂ A SUPORTERULUI FRÂNAR!!

Aveam de gand sa-ti scriu sa nu fi *** insa e prea tarziu.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

radufl
radufl  •  18 Iulie 2020, 00:07
Postat de remarque pe 17 Iulie 2020, 17:34

In Cluj este o singura echipa. Un simbol al romanilor si al Romaniei unite. Un simbol al emanciparii unui popor care a fost asuprit la el acasa. Universitatea nascuta odata cu unirea, dreptul romanilor ardeleni de a invata in limba lor acasa la ei. Pentru ca nobilimea maghiara si apoi fostul imperiu austro-ungar nu a dat acest drept romanilor. U este simbolul tineretii fiecaruia care urmeaza o facultate la Cluj. In 1940 U a plecat in bejenie la Sibiu, KVSC a ales sa joace in campionatul Ungariei. CFR e asemeni lui Bastus din filmul Columna este tolerata de clujeni, dar nu e iubita si nici respectata. Pentru ca a tradat ceea ce e de netradat. In plus Clujul este oras universitar, nu este oras feroviar. Apoi cei care detin si conduc azi CFR Cluj sunt o ceata de interlopi demni de CSU PSD Craiova. Pana si Gigi Becali cu a lui FCSB este o societate mai putin nerespectabila decat franele. Atat doar ca orice mafie e in general bine organizata. Asa si franele

Dincolo de retorica asta răsuflată cu trădări, bejenie, simboluri și emancipare - ca și cum valoarea unei echipe de fotbal ar avea vreo legătură cu toate astea și nu numai - U Cluj a fost și este clubul iubit de cei mai mulți microbiști clujeni. Asta este mai presus de orice îndoială. Însă de vreo 15-20 de ani încoace baza de suporteri s-a modificat dramatic și nivelul de exprimare și acțiune al acestora este la un nivel preistoric, ca să zic așa. Capete sparte, scandal la orice derby local, insulte și jigniri dintre cele mai josnice, steaguri și fulare ale rivalilor arse, jucători (de la U) agresați după meciuri mai puțin reușite ș.a.m.d. Până nu vă rezolvați problemele astea (ce momentan vă reprezintă), toate 'simbolurile' de care pomenești nu mai au nici o relevanță.

Vezi toate comentariile (91)
Comentează