FOTBAL  »  Superliga  »  SITUAȚIE

EXCLUSIV Doar Gigi Becali e non-grata peste tot » Ce echipă din afara Capitalei a fost acceptată pe stadionul „Arcul de Triumf”

Articol de , - Publicat luni, 01 noiembrie 2021 09:00 / Actualizat luni, 01 noiembrie 2021 10:58

Incredibilă situație în privința accesului în stadioanele din București construite din bani publici: în timp ce FCSB e blocată și pe Ghencea, și pe Arcul de Triumf, o echipă din afara Capitalei, campioana CFR Cluj, a fost acceptată pe „Arc”, pentru a efectua un antrenament, înaintea unei deplasări în cupele europene

Stadioanele nou construite în Capitală, din fonduri publice, sunt disponibile doar pentru cine are conexiuni politice și, implicit, relații la actuala putere din România.

GSP a aflat o situație incredibilă în privința uneia dintre aceste arene, e vorba despre Arcul de Triumf. Și cum cei care decid în privința stadionului au procedat într-un mod discreționar atunci când au hotărât cine să aibă acces.

FCSB a făcut solicitări oficiale pentru a disputa meciuri pe „Arc” în octombrie, din cauza indisponibilității Arenei Naționale, unde s-a disputat turneul de jocuri electronice DOTA 2. Nu li s-a permis să fie gazde aici.

Gazeta Sporturilor a dorit să afle un punct de vedere oficial, din partea celor care anunțau încă din luna februarie că sunt administratorii arenei: e vorba despre Ministerul Sportului. Răspunsul MTS? „Imobilul nu este încă înregistrat în inventarul bunurilor din domeniul public, proiectul de act normativ se află pe circuitul de avizare interministerială”. Cu alte cuvinte, din rațiuni birocratice, arena e blocată pentru a fi cedată cuiva să o folosească.

Relațiile politice au lăsat-o pe CFR pe „Arc”

Acest lucru nu e însă valabil pentru toată lumea. Şocant e faptul că un alt club din Liga 1, care nu e nici măcar din București, a primit permisiunea de a folosi Arcul de Triumf! Numele grupării: CFR Cluj.

Conform surselor GSP, CFR a avut în vară acceptul de a intra pe acest stadion, pentru a efectua o ședință de antrenament. Clujenii se aflau în Capitală, înaintea unei deplasări în cupele europene și au dorit să beneficieze de un teren cu o suprafață de joc foarte bună, iar acest lucru s-a bifat grație stadionului aflat în apropierea Casei Presei Libere.

Aceleași surse susțin că totul a fost posibil grație relațiilor politice la cel mai înalt nivel pe care le au cei care conduc, efectiv sau din umbră, clubul CFR!

Nu doar pentru CFR a fost posibilă închirierea arenei, ci și pentru alte 6 echipe. Două au fost de fotbal, naționalele Ucrainei și Franței, care au avut ședințe de pregătire acolo pe parcursul lunii iunie, când și Bucureștiul a găzduit jocuri la Campionatul European.

Apoi, nu mai departe de acum două weekend-uri, pe Arcul de Triumf s-au organizat fazele finale ale Superligii de Rugby, cu participarea a 4 echipe: Steaua, Dinamo, SCM Timișoara și Știința Baia Mare, ultima devenind campioană.

FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
+25 FOTO

CFR a intrat și în Ghencea, după ce Becali a fost blocat!

Gigi Becali e în conflict cu MApN și cu CSA Steaua de la finalul anului 2014, când a pierdut definit în instanță marca Steaua. Pe Ghencea a continuat să mai joace doar până în martie 2015, însă ulterior, în Complexul Sportiv au fost primite alte echipe, pentru a se antrena.

Mai întâi, Viitorul Constanța, motiv pentru care la vremea respectivă s-a speculat pe ideea că Hagi ar urma să fuzioneze cu Clubul Armatei.

Ulterior, chiar și CFR a beneficiat de baza Ministerului Apărării. S-a întâmplat înainte ca noua arenă centrală să fie inaugurată. De regulă, clujenii se cazau, atunci când stăteau în București, la Marriott, iar hotelul respectiv avea în oferta pentru CFR inclusiv posibilitatea ca echipa să se antreneze pe unul dintre terenurile din Complexul Steaua, din Ghencea. Iar CFR a activat la acea vreme în multe rânduri această facilitate și a avut acces în baza Clubului Sportiv al Armatei.

250 de mii de europe an era suma solicitată de MApN lui Gigi Becali, în ultimii ani ai colaborării, pentru închirierea întregului complex din Ghencea

Cine a avut acces pe „Steaua” după construcția noului stadion

  1. CSA Steaua (echipa de fotbal)
  2. CSA Steaua (echipa de rugby)
  3. Naționala de fotbal a României

12 ani a avutGigi Becali colaborare și contract cu MApN în privința stadionului și a bazei din Ghencea: între februarie 2003 și martie 2015

Cine a avut acces pe „Arcul de Triumf” după construcția noului stadion

  1. Naționala de rugby a României
  2. CSA Steaua (echipa de rugby)
  3. CS Dinamo (echipa de rugby)
  4. SCM Timișoara (echipa de rugby)
  5. Știința Baia Mare (echipa de rugby)
  6. CFR Cluj (echipa de fotbal)
  7. Naționala de fotbal a Ucrainei
  8. Naționala de fotbal a Franței

Stadioanele din București, aproape monopol al administrației centrale!

Majoritatea stadioanelor funcționale din Capitala României, dintre cele care ar putea să susțină meciuri de Liga 1, sunt administrate de ministere sau de alte structuri cu comandă la nivel central. Singura arenă care aparține de o autoritate locală e Arena Națională, care a fost inaugurată în urmă cu 10 ani și care se află în subordinea Primăriei Bucureștiului. 

6 ani și 7 luniau trecut de când FCSB a disputat ultimul meci pe stadionul din Ghencea: FCSB - Viitorul 4-1, pe 22 martie 2015

În rest, stadionul nou din Ghencea, cel vechi al lui Dinamo, din Ștefan cel Mare, dar și cel al Rapidului, care urmează să fie finalizat, dar chiar și Arcul de Triumf, toate acestea sunt ale unor ministere. Mai există și stadionul din Cotroceni, care n-a mai susținut de multă vreme jocuri de fotbal în Liga 1, el fiind sub tutela Băncii Naționale a României. 

Așa ceva nu poate să existe într-o țară care se conduce după principiile Uniunii Europene. Eu cred că nu mai găsim nicăieri ca un stadion să fie al Ministerului Apărării, altul al Internelor, Transporturile să aibă și el unul, MTS la fel, iar BNR și ea să dețină o bază. Toate arenele trebuie să fie ale autorității locale, care să le pună la dispoziție, pentru folosință, oricui solicită acest lucru și care plătește suma aferentă
Marcel Pușcaș, președintele lui FCU Craiova, la DigiSport

Situaţia principalelor arene din România

StadionCine îl administrează
Arena NaționalăPrimăria București
GhenceaMinisterul Apărării Naționale
Ștefan cel MareMinisterul de Interne
GiuleștiMinisterul Transporturilor
Arcul de TriumfMinisterul Sportului
RegieMinisterul Educației
CotroceniBanca Națională a României

380 de milioane de euroau costat cele 4 stadioane nou construite, Steaua, Arena Națională, Giulești și Arcul de Triumf, din această listă de 7 arene

Nicușor Dan: „E nevoie să punem Bucureștiul pe harta marilor competiții sportive”

CITEȘTE ȘI

Florentin Dumitru, fostul mijlocaș de la Steaua și FCSB, în arest la domiciliu!

„Mai bine, gura mică!" » Ce se întâmplă, de 5 ani!, în relația Anamaria Prodan - Laurențiu Reghecampf

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (73)
dodo001
dodo001  •  03 Noiembrie 2021, 19:57
Postat de vasileroaita pe 01 Noiembrie 2021, 19:19

Becali ar trebui să-și pună întrebarea de ce nu-l agreează nimeni! Și nu doar în fotbal!!

Nu mai vrea nimeni sa isi asocieze numele cu Becali. Poate doar companiile de pariuri sportive

doar...titi
doar...titi  •  02 Noiembrie 2021, 01:24
Postat de 1947____forumer pe 01 Noiembrie 2021, 16:48

Am scris doar ca se plange dezorganizat, nu-mi place! Plangeti, va rog, stand in linie dreapta, altfel nu poate trece Jiji cu "recompensa" pe la fiecare :))!

ma gandesc cu groaza la ce copilariei ai avut... de vorbesti doar de plans!!!

doar...titi
doar...titi  •  02 Noiembrie 2021, 01:21

... simplu, prostia ciobanului irita pe toata lumea!!!

Vezi toate comentariile (73)
Comentează
Close