FOTBAL  »  Superliga  »  CFR-FCSB

ANALIZĂ Ce final de play-off ne așteaptă: va fi război TOTAL! » 7 avantaje CFR Cluj versus 4 pentru FCSB

Bismark Adjei-Boateng și Octavian Popescu
Bismark Adjei-Boateng și Octavian Popescu

Articol de , , - Publicat marti, 19 aprilie 2022 08:00 / Actualizat marti, 19 aprilie 2022 09:08

Victoria FCSB-ului împotriva lui CFR Cluj (1-0) aruncă în aer lupta la titlu. Programul îi avantajează pe clujeni, care câștigă titlul inclusiv la egalitate de puncte. Roș-albaștrii au însă meciul direct pe teren propriu, dar nu-l va putea susține în București, fiindcă Arena Națională e indisponibilă.

Lupta pentru câștigarea campionatului a fost relansată total după partida CFR - FCSB, de duminică seara. Succesul trupei lui Petrea a diminuat diferența dintre cele două formații la numai două puncte, astfel că se anunță un retur de play-off realmente cu cuțitele pe masă. 

Meciul direct se dispută în chiar ultima etapă, pe terenul bucureștenilor, runda care închide campionatul fiind programată pe 22 mai. Programul, criteriile de departajare, arbitrajele, modul în care se vor comporta celelalte formații în fața primelor două clasate, toate acestea anunță 4 săptămâni de război total în Liga 1.

Scenariu incredibil în Liga 1: FCSB, campioană cu mai puține puncte decât CFR!
SCENARIU
Scenariu incredibil în Liga 1: FCSB, campioană cu mai puține puncte decât CFR!

Programul ultimelor 5 etape

CFR ClujFCSB 
FC Voluntari (d)Farul (d) 
Farul (a)FC Argeș (a) 
FC Argeș (d)CSU Craiova (d) 
CSU Craiova (a)FC Voluntari (d) 
FCSB (d)CFR (a) 

CFR va face 9 puncte în următoarele 3 etape și va remiza acasă cu Craiova. FCSB va câștiga și ea cu Farul, Argeș și Voluntari și va lua un singur puncte în Bănie. Va rămâne distanța de două puncte la ora ultimei etape, când eu cred că se va termina egal și CFR va lua titlul. 

- Basarab Panduru, la Orange Sport

Campion cu Dinamo, internațional român, ajuns agent de pază la stadionul unde era idol pe vremuri: „Noaptea, când îmi fac rondul, mai pup pozele cu mine de pe hol”
CORVINUL
Campion cu Dinamo, internațional român, ajuns agent de pază la stadionul unde era idol pe vremuri: „Noaptea, când îmi fac rondul, mai pup pozele cu mine de pe hol”

Avantajele CFR-ului

  1. E la mâna sa.
  2. Va lua titlul și cu două remize, în meciurile cu CSU Craiova și FCSB, plus succese în celelalte 3 jocuri.
  3. La egalitate de puncte cu FCSB la final, va lua campionatul fiindcă al doilea criteriu, după rotunjire, de care nu a beneficiat nici una dintre cele de pe podium, e cel al numărului de puncte din sezonul regulat.
  4. Are program mai bun, în afara meciului direct. Joacă acasă cu Craiova și cu Farul, echipe împotriva cărora a pierdut puncte în play-off.
  5. O întâlnește pe FC Voluntari la 5 zile după prima manșă din semifinalele Cupei.
  6. Va juca la Pitești înainte cu 3-4 zile ca FC Argeș să dispute a doua manșă din Cupă, ceea ce ar putea fi un mare avantaj, în cazul în care piteștenii își vor odihni anumiți jucători.
  7. O întâlnește pe CSU Craiova după ce trupa lui Reghecampf va juca împotriva FCSB-ului, iar dacă oltenii vor pierde acel meci, practic vor fi ieșiți din calculele la titlu. În plus, CFR - Craiova se va disputa cu 4-5 zile înaintea finalei Cupei. Dacă oltenii vor fi prezenți în acel meci cu trofeul pe masă, atunci e foarte probabil ca în Gruia să menajeze fotbaliștii importanți.

Avantajele FCSB-ului

  1. E la mâna sa.
  2. Are meciul direct cu CFR pe teren propriu, în chiar ultima etapă.
  3. Urmează să joace, până la posibila finală din ultima rundă, cel mai greu meci, deplasarea din Bănie, cu Craiova, într-un moment în care s-ar putea să fie un mare avantaj. Acel meci, CSU - FCSB, va avea loc înainte cu 3-4 zile de a doua manșă a semifinalelor Cupei României. Dacă Universitatea nu va rezolva calificarea în finală din turul de la Sf. Gheorghe, atunci e posibil ca la ora partidei cu FCSB să menajeze o parte din jucătorii de bază.
  4. Joacă la Voluntari, în penultima etapă, la 3-4 zile după ce trupa ilfoveană susține a doua manșă a semifinalelor Cupei și ar putea beneficia de oboseala formației lui Ciobotariu.
Detaliul care a decis derby-ul » De ce avea CFR Cluj doar 8 jucători de câmp în momentul golului marcat de Tavi Popescu
CFR - FCSB 0-1
Detaliul care a decis derby-ul » De ce avea CFR Cluj doar 8 jucători de câmp în momentul golului marcat de Tavi Popescu

Clujul s-a prăbușit

Cel mai puternic contrast îl reprezintă modul în care primele două clasate s-au comportat în fața echipelor care sunt în play-off. Pe parcursul primelor 30 de runde, CFR a avut un parcurs realmente uluitor: 26 de puncte dintr-un maximum de 30. 

Nicio înfrângere și atingerea unui procentaj al punctelor câștigate cu totul și cu totul ieșit din comun: 87%! Acum, în cele 5 etape din turul play-off-ului, clujenii au strâns doar 7 puncte, ceea ce înseamnă că au coborât randamentul la mai puțin de jumătate: doar 47% puncte câștigate.

CFR Cluj cu echipele din play-off, pe parcursul sezonului regulat:

  • 87% puncte câștigate 
  • 80% victorii 
  • 0% eșecuri

CFR Cluj în play-off:

  • 47% puncte câștigate 
  • 40% victorii 
  • 40% eșecuri
Gafă incredibilă în U Cluj - Chiajna! Gol marcat de la 40 de metri
LIGA 2
Gafă incredibilă în U Cluj - Chiajna! Gol marcat de la 40 de metri

FCSB și-a dublat randamentul

În schimb, Florin Tănase și compania au suferit o transformare totală, însă în bine. Raportat, de asemenea, la adversarii din play-off, parcursul în fața acestora, în primele 30 de etape, a lăsat mult de dorit. 

A strâns numai 17 puncte, cu 9 mai puține decât CFR, procentajul fiind slab, de numai 56%. În schimb, în play-off s-au bifat 4 succese, 12 puncte, iar randamentul a urcat la 80%.

FCSB cu echipele din play-off, pe parcursul sezonului regulat:

  • 56% puncte câștigate 
  • 50% victorii 
  • 30% eșecuri

FCSB în play-off:

  • 80% puncte câștigate 
  • 80% victorii 
  • 20% eșecuri

Cum a oscilat diferența dintre cele două rivale în acest sezon

EtapaPunctaj CFRPunctaj FCSB  
395  
5158(Iordănescu preia FCSB) 
7219(Petrescu preia CFR) 
102718  
133327  
153931(Petrea preia FCSB) 
184840  
215747(ultima etapă din 2021) 
256155  
287059  
307662(se înjumătățesc punctele) 
1 play-off4134  
34537  
54543  

12 punctea recuperat FCSB în ultima lună: 7 la înjumătățire, plus 5 pe parcursul turului din play-off

ARBITRAJ: Ambele sunt pe plus 

Foarte important, dacă nu chiar decisiv, va fi în finalul campionatului modul în care arbitrii vor greși pro sau contra celor două echipe. În acest moment, după disputarea a 35 de etape, raportul erorilor de care au beneficiat versus cele făcute împotriva lor de cei din brigăzile de arbitri e aproape identic.

CLUBErori proErori contra 
CFR86 
FCSB1613 

Jucători în pericol de suspendare

Cartonașele galbene s-au șters la startul play-off-ului și se va păstra ritmul de suspendare din timpul sezonului regulat: fiecare fotbalist va sta după ce va acumula 4 avertismente, apoi la alte 3. Din acest punct de vedere, FCSB e extrem de expusă în comparație cu rivala sa. 

Are deja doi jucători, ambii foarte importanți, la distanță doar de un cartonaș galben de a a fi suspendați. Florin Tănase și Octavian Popescu au fost avertizați în derby-ul cu CFR și au, fiecare, câte 3. La clujeni nu e nimeni în această situație.

FCSB merge la Buzău în ultima etapă

Este foarte posibil să avem un meci în ultima etapă, între primele două clasate, care să se dispute cu titlul pe masă: FCSB - CFR. Roș-albaștrii nu vor putea însă să joace pe Arena Națională această partidă fiindcă stadionul a fost închiriat pentru o lună, începând cu 16 mai, pentru a organiza Saga Festival. 

Cum nu are acces nici pe Arcul de Triumf sau în Ghencea, FCSB va fi nevoită să joace pe arena pe care a mai fost exilată chiar pe parcursul sezonului în curs, la Buzău, acolo unde a susținut confruntările cu CS Mioveni (3-0) și FC Argeș (2-1), din toamnă. 

Și în sezonul trecut, duelul direct cu CFR, din play-off, de pe teren propriu, extrem de important în bătălia pentru campionat, s-a jucat în afara Bucureștiului, la Giurgiu, și s-a terminat 1-1, cu gol marcat de clujeni în minutul 90! La acea vreme, Arena Națională fusese deja predată către UEFA în vederea pregătirii și optimizării ei pentru organizarea de meciuri la Euro 2020.

Miza e uriașă: 99% Conference, 70% UEL, 30% UCL

Dincolo de faptul că în joc e primul loc, implicit trofeul de campioană, această postură la finalul sezonului mai aduce ceva extrem de important în perspectiva participării în cupele europene. Din Liga 1, doar campioana are acces la startul Champions League. 

În rest, toate celelalte 3 reprezentante ale noastre vor intra în Conference League, nici măcar una în Europa League! CFR și FCSB au cam același coeficient european, care le-ar permite să fie sigur cap de serie în primele două tururi din UCL. Ceea ce ar reprezenta adversari ușori și accesarea turului 3 în Ligă. 

Această performanță ar însemna antamarea grupelor Conference League, unde dacă s-ar rata titlul ar trebui trecute un număr dublu de tururi pentru a atinge grupele. Chiar și dacă ar surveni eliminarea în turul 3 din UCL, atunci echipa ar ajunge în play-off-ul Europa League, unde ar fi cap de serie. Accesarea play-off-ului de Ligă ar presupune un bonus de 5 milioane de euro, plus garantarea grupelor UEL!

VIDEO. Dumitru Dragomir nu își schimbă părerea: „CFR Cluj e campioană!”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Marica, dur după CFR Cluj - FCSB: „Nu mi-a plăcut ce a făcut Dan Petrescu, a căutat un refugiu”

Programul etapei #7 din play-off și play-out » Când joacă CFR și FCSB

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
1690324144614070
Viorel Ignat  •  19 Aprilie 2022, 17:04
Postat de sibelius pe 19 Aprilie 2022, 09:52

Am inteles ca limba romana e grea si nu toti au terminat clasa a 4-a la zi, da' ma gandeam ca citirea unui tabel nu ridica mari probleme nici categoriilor defavorizate...

Strugurii sant acri ,da va înțeleg mai ales ce greu este sa fii suporter la o echipa fără nume ,fără stadion ,fără trecut ,fără viitor și condusa de foști condamnați, care s-a văzut de atâtea ori ca ce mult va respecta pe voi *** de rand susținători ai unei cauze pierdute ! Vorba aceea fcsb nu este a voastră, nu afost a voastră și nu va fi în veci .....!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  19 Aprilie 2022, 14:08
Postat de leu.mr pe 19 Aprilie 2022, 13:46

Analiza buna dar inutila. Se va intimpla ca in fiecare an - noncombaturi la meciurile CFR-ului - fiindca lumea il uraste pe Becali

Lasă că nici Voluntarii nu s-au prea dat voluntari cu FCSB-ul.

leu.mr
leu.mr  •  19 Aprilie 2022, 13:46

Analiza buna dar inutila. Se va intimpla ca in fiecare an - noncombaturi la meciurile CFR-ului - fiindca lumea il uraste pe Becali

Vezi toate comentariile (9)
Comentează