FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

ANALIZĂ GSP Câți bani a încasat CFR Cluj sub conducerea lui Nelu Varga » Patronul campioanei, sub Arpad Paszkany

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de , , - Publicat sambata, 05 noiembrie 2022 09:02 / Actualizat sambata, 05 noiembrie 2022 09:02

CFR a atras venituri mari de la UEFA în acești cinci ani de când Varga e proprietarul clubului. Chiar și așa, societatea înregistrează pierderi mari și ar avea nevoie de o calificare în grupele Champions League pentru a ajunge „pe zero”.

Clujul a obținut cele mai bune rezultate în campionat de când echipa se află în proprietatea lui Ioan Varga și e formația românească cea mai de succes și în cupele europene, cu performanțe care le-au permis vișiniilor să atragă sume foarte mari din premiile UEFA.

„Nu mai puteam vorbi dintr-o dată, am crezut că e de la supa picantă”. Nelu Varga, patronul CFR, dezvăluiri șocante despre atacul cerebral: „Dumnezeu m-a ajutat”
CFR CLUJ
„Nu mai puteam vorbi dintr-o dată, am crezut că e de la supa picantă”. Nelu Varga, patronul CFR, dezvăluiri șocante despre atacul cerebral: „Dumnezeu m-a ajutat”

CFR Cluj, doar aproape de grupele UCL

În stagiunea curentă, în care CFR și-a asigurat deja calificarea în „16”-imile Conference League, societatea a câștigat 5,2 milioane de euro. Suma poate crește dacă trupa lui Petrescu o să reușească să meargă și mai departe în competiție.

Petrescu i-a mai condus o dată pe vișinii în „primăvara” europeană, în sezonul 2018-2019. Echipa a pornit atunci în preliminariile Champions League, a retrogradat în Europa League și a continuat până în prima fază eliminatorie, în care a fost eliminată de Sevilla. 

Veniturile au fost în jurul a 17 milioane de euro atunci. În ediția următoare a cupelor europene, CFR a intrat iar în calificările din Champions, a fost eliminată în turul al treilea de Dinamo Zagreb, dar a ajuns în grupele Europa League. Clubul a mai încasat aproximativ 12 milioane de euro.

CFR Cluj câștigă mult, datorează tot mai mult

În sezonul trecut, ardelenii au înregistrat rezultate de care au fost dezamăgiți, dar tot au atras cinci milioane de euro datorită parcursului european cu participarea în grupele Conference League, iar acum vor mai încasa, pe lângă cele 5,2 milioane de euro câștigați deja, și un bonus din cota de market-pool alocată formațiilor românești implicate în cupele europene. 

Cu totul, rezultă venituri de 40 de milioane de euro, indiferent de rezultatele pe care echipa lui Petrescu le va înregistra în continuare în Conference.

Suma e foarte mare, raportată la nivelul economic obișnuit din Liga 1, și e uimitoare privind datele din contabilitatea campioanei. 

CFR raportase datorii de 26 de milioane de euro la finalul anului 2021 și e de așteptat ca debitele să crească în bilanțul care urmează să fie depus la sfârșitul lui 2022, pentru că vișiniii au continuat să consume mai mulți bani decât au încasat! Asta pentru că au păstrat cel mai numeros lot din România, cu cele mai mari salarii.

Câți bani a încasat CFR Cluj sub conducerea lui Nelu Varga » Patronul campioanei, sub Arpad Paszkany
Nelu Varga

Nelu Varga: „Acum sper că-mi voi recupera banii”

Varga a vorbit în Fanatik despre situația economică a clubului său și a avut un discurs optimist, deși a estimat că datoriile vor fi și mai mari decât erau la 31 decembrie 2021: „Până acum am băgat vreo 30-40 de milioane de euro în cinci ani. 

Până la primăvară, dacă echipa merge bine, aș putea ajunge la un deficit de 20 de milioane de euro și toată suma să-mi fie îndatorată mie, societatea să nu mai înregistreze alte datorii. 

Avem oferte pentru trei, patru jucători pe care încă n-am vrut să-i vindem, putem negocia în iarna aceasta și să-i vindem. Cu o calificare în grupele Europa League în sezonul următor aș ajunge pe zero. Și apoi am putea chiar să intrăm pe plus. Bine, până atunci mai avem de tras, dar nu mi se mai pare imposibil să-mi recuperez banii, așa cum mi se părea în urmă cu un an. În sezonul acesta, bugetul e în jurul a 18 milioane de euro".

Varga a anunțat și că în iarna aceasta va achiziționa „un argentinian cu vreo 15 goluri marcate în Europa League”. Descrierea nu i se potrivește niciunui fotbalist. Cel mai bun marcator argentinian din Europa League e Dybala, de la AS Roma, intangibil pentru Liga 1.

Data trecută, în Europa League, au fost bani mulți, acum cred că sunt iar bani foarte mulți și în Conference. Bravo jucătorilor, au produs bani pentru club! Sper să primească și ei un bonus din partea patronului. Eu nu vreau nicio primă, dacă le dă lor sunt cel mai fericit 

- Dan Petrescu, antrenor CFR

Paszkany a încasat cu mult mai mult

Când a preluat de la Arpad Paszkany controlul clubului, Varga își propusese să investească imediat foarte mulți bani pe care spera să-i recupereze pe urmă din Champions League.

În vremea lui Paszkany, CFR s-a calificat de trei ori în grupele UCL. Premiile erau mai mici atunci decât sunt acum, dar societatea tot a încasat aproximativ 70 de milioane de euro doar datorită acelor performanțe. 

O calificare acum ar valora un pic peste 20 de milioane de euro, asta fără a lua în calcul punctele din grupă, o fază în care victoria e plătită cu 2,8 milioane de euro, iar egalul e recompensat cu 900.000 de euro.

VIDEO Mario Camora: „CFR Cluj a scris istoria ultimilor ani”

Citește și:

CFR Cluj pregătește 3 transferuri după calificare: „Vreau să aducem un argentinian care joacă în Europa și e golgeter” + Ce titular are ofertă de 3,5 milioane

Gigi Becali: „CFR s-a calificat mai departe și cu «noroace». Bine, sunt de 10 ori mai puternici decât noi...”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
alexh
alexh  •  05 Noiembrie 2022, 22:17
Postat de rocky3 pe 05 Noiembrie 2022, 21:06

Dacă citeai articolul vedeai că marea majoritate a datoriilor CFR sunt către propriul finanțator, nu către stat! Cât despre Steaua, cred că au datorii zero, domnul Talpan fiind o persoana foarte corectă!

Păi și dacă le are către Varga, nu sunt tot datorii? Varga face caritate? O fi făcând, nu de 40.000.000. Văd că te faci că nu înțelegi : câte datorii are echipa lui Becali? Echipa lui Talpan, conform unui post de radio a cheltuit anul ăsta peste 1.000.000 euro. A produs 381.000 euro. Deci sunt pe minus cu 600.000 euro, minimum. Da, știu, plătesc cetățenii. Ți se pare corect?

rocky3
rocky3  •  05 Noiembrie 2022, 21:06
Postat de alexh pe 05 Noiembrie 2022, 18:35

Frate, bravo lor. Câte datorii are CFR, câte datorii are STEAUA? Întreb pentru un prieten.

Dacă citeai articolul vedeai că marea majoritate a datoriilor CFR sunt către propriul finanțator, nu către stat! Cât despre Steaua, cred că au datorii zero, domnul Talpan fiind o persoana foarte corectă!

realsteaua
realsteaua  •  05 Noiembrie 2022, 20:44

La citirea atentă a sumelor care se spun în articol, reiese că cfr nu ar trebui să aibe 26 mil. € pierderi ( din care 20 mil. € chiar lui Varga ). Gsp spune că în 5 ani s-au câștigat 40 mil. € din participările în cupele europene iar Varga spune că a cheltuit 30-40 mil. € tot în această perioadă. Atunci de unde pierderile care se vehiculează ?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează