FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Cine e Sebastian Colțescu » Punctele controversate ale carierei: de la tentativa de sinucidere la controversa unui Mercedes S Klasse luat din banii de la Cristi Borcea

Viața și cariera lui Sebastian Colțescu +11   FOTO
Viața și cariera lui Sebastian Colțescu

Articol de - Publicat joi, 10 decembrie 2020 07:23 / Actualizat luni, 12 februarie 2024 16:25

Sebastian Colțescu (43 de ani) fost fotbalist la Electroputere, a încercat să se sinucidă în 2008, a fost acuzat că și-a luat o limuzină Mercedes cu bani de la Cristi Borcea, a fost căsătorit de două ori, iar în ultimul an a suferit două lovituri teribile: i-au decedat ambii părinți.

Colțescu a devenit personaj principal în întreaga lume la chiar ultimul său meci oficial în cupele europene din postura de arbitru. Fusese scos de pe lista FIFA și urma să piardă ecusonul internațional de la 1 ianuarie 2021. Pentru Colțescu însă, episodul de marți e doar o etapă controversată atât în cariera lui de „central", cât și în viața personală. Ultimii aproape 20 de ani pot fi pentru craiovean un bun scenariu de film.

Sebastian Colțescu, fost coleg cu Dănciulescu și Claudiu Răducanu

De ocupație inginer, absolvent al Facultății de Electromagnetică, Sebastian a jucat fotbal înainte să devină „central". „Am jucat la Electroputere Craiova, cu Dănciulescu și cu Claudiu Răducanu. Eu eram mijlocaș la închidere, însă am simțit că n-aș fi atins un nivel bun. Așa că am devenit arbitru la 19 ani. Ca jucător de fotbal n-aș fi ajuns niciodată la treapta pe care am urcat cu arbitrajul", a explicat chiar Colțescu motivul pentru care a spus stop activității ca jucător spre a se dedica arbitrajului.

Sebastian Colțescu a uitat banii în vestiar chiar la debut

Colțescu a devenit arbitru în 1996, a promovat în Liga 1 după 3 ani, iar primul meci oficial în Liga 1 l-a primit în urmă în urmă cu 17 ani, pe 28 noiembrie 2003, partida Oțelul - Gloria Bistrița, 1-0.

„Nici nu știam pe ce lume sunt. Am lăsat avantaj greșit la o fază și era să iasă gol pe contraatacul respectiv! Asistenți au fost Nica și Oniță, cei mai buni din România, și mi-au mai dat ei încredere. Am plecat de la Galați și abia la Brăila mi-am adus aminte că nu-mi luasem baremul, uitasem banii în vestiar. A oprit Nica mașina și ne-am întors la stadion. Era curățenie în vestiar, doar pe masa noastră erau numai plicuri rupte, că noi după ce scoatem banii din plicuri le rupem. Și sub mormanul de hârtii rămăsese plicul meu, intact, cu banii în el", își amintește Colțescu.

În 2006 şi 2007 eram arbitrul român cu cele mai mari note de la UEFA, dar m-a afectat despărţirea de soţie. Adevărul e că n-am ştiut să-mi manageriez viaţa, asta a fost problema mea. «Simplu» nu mi-a plăcut când a fost vorba despre femei
Sebastian Colţescu, interviu pentru GSP în ianuarie 2013

În 2008, Sebastian Colțescu a vrut să se arunce pe geam

După ce a fost reţinut de la delegări de către Comisia Centrală a Arbitrilor, Sebastian Colţescu a încercat să se sinucidă în urmă cu 12 ani. A intenționat să se arunce pe geamul apartamentului său, situat la etajul 3. Poliţia şi Salvarea au descins în locuința din Craiova, acestea reuşind să împiedice o tragedie. Arbitrul craiovean s-a urcat pe pervaz și a urlat minute în şir „Lăsaţi-mă în pace!". Cei de la Poliție și Salvare au reușit să-l facă să se răzgândească.

„Sinucigaș ești numai după ce te omori"

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor din 2013, Colţescu a explicat de ce a vrut să îşi pună capăt zilelor în urmă cu 12 ani.

- Care e regretul tău cel mai mare? 
- Că n-am avut o viață echilibrată. Nu te gândi că-s disperat cu cluburi, dar să fi avut o familie, un copil m-ar fi motivat altfel. 

- Momentul din 2008, când a apărut informația că ai încercat să te sinucizi, te-a tras mult în jos? 
- Da. Nu știu dacă m-a tras mult în jos, da' l-am purtat așa, ca pe o tinichea. Și poate încă îl mai port. O vreme, oriunde mă duceam pe stadion, toată lumea îmi striga „Sinucigașule!". Dar eu știu foarte bine ce s-a întâmplat atunci. 

- Ce s-a întâmplat? 
- Cu toții avem momente mai grele în viață. Dar e o diferență între a vrea să mori și a încerca să te omori. Eu am avut momentul acela în care îmi doream să mor, dar nu să mă omor! 

- Adică a fost numai o clipă de disperare? 
- Exact. Toți mai zicem câteodată „Mamă, îmi vine să mor!". Dar sinucigaș ești când te omori, până atunci n-ai cum să fii sinucigaș. În acel moment, nici cei mai buni prieteni nu mai credeau în mine. Și am făcut singur un pariu, să demonstrez că pot să ajung la un nivel mult mai bun decât cel la care mă aflam în 2008, deși mă aflam pe fundul prăpastiei. Luni de zile nu m-a sunat nimeni. Nu să-mi dea vreun meci, dar nici măcar așa, să-mi mai audă vocea! Nu e ușor.

Detaliul care a trecut neobservat » Ce se aude pe înregistrare în momentul scandalului de la PSG - Basaksehir: „În țara mea, românii sunt țigani”

+7 FOTO

Mașină cu bani de la Cristi Borcea?

Colţescu a suportat o acuzație extrem de gravă, cu care s-a ales în urmă cu mai bine de 10 ani, aceea că ar fi luat șpagă de Cristi Borcea. De unde a plecat totul? N-a avut nicio replică atunci când Borcea i-a spus după meciul Dinamo - Urziceni că i-a oferit bani.

„Băi, ţie nu-ţi este ruşine să dai penalty-ul ăla? Ai uitat cine te-a ţinut în braţe cât timp ai fost suspendat? Ai uitat din ce bani ţi-ai plătit ratele cât timp ai stat pe margine şi nu mai aveai niciun leu? Ai uitat toate astea?", a urlat Borcea către arbitru, a cărui singură reacţie a fost să-l invite pe şeful dinamovist afară din cabină. S-a speculat, în 2008, că Borcea i-ar fi dat 40 de mii de euro ca să-și cumpere un Mercedes S Klasse.

„Am trimis actele în redacții ca să arăt că eu am plătit! Mașina a costat 15.000 de euro și mi-am permis s-o achit singur. Dacă cineva vine și-mi demonstrează că nu spun adevărul, mă las! Eu sunt deschis, d-aia m-a ajutat Dumnezeu să revin la un nivel bun în meseria asta. Vă spun că în afară de apartamentul pe care-l am în Craiova, de mașină și de banii din bancă, eu n-am alte afaceri, cum au alții. Bravo celor care au, îi admir!", a reacționat Colțescu la vremea respectivă.

Verdictul judecătorului român de la TAS: „Pe lângă rasism, Colțescu a mai comis o greșeală. Impactul e devastator”

Sebastian Colțescu și-a pierdut ambii părinți

În ultimul an, viața l-a încercat din plin pe Colțescu. La finalul lui 2019 a decedat mama sa. Apoi, în august, acest an, tatăl său s-a stins din viață chiar în timpul partidei Poli Iași - Chindia Târgoviște 1-0, arbitrată de oltean. „Centralul" a primit vestea prin mesaj de la sora sa, în timpul reprizei secunde, și a citit mesajul imediat după joc, când a intrat în vestiar, după care a izbucnit în plâns, de față cu colegii lui. Tatăl său a fost răpus de o boală incurabilă. În 2020, părinții lui Colțescu ar fi aniversat 45 de ani de căsătorie.

Colţescu? Un nebun! Când ne pică ăsta la câte un meci amical, am impresia că-l am la centru pe antrenorul echipei adverse
Sorin Cârţu, întrebat în 2003 de Ion Crăciunescu dacă a auzit de „unul Colţescu" 

Nu cred că pot să fac nici măcar 10 la sută pentru arbitraj din cât mi-a dat mie meseria asta! Am văzut aproape toată Europa gratis datorită acestui job
Sebastian Colțescu

Citește mai multe articole despre Sebastian Colțescu:

Mourinho reacționează după scandalul provocat de Colțescu: „Doar asta poate face acum” » Ce spune despre Hațegan

Kyros Vassaras i-a somat pe arbitrii români să nu-l susțină public pe Sebastian Colțescu, după scandalul de la PSG - Bașakșehir!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
147148287116275
Gheorghe Hagi  •  10 Decembrie 2020, 14:57

Jos pălăria în fața dumneavoastră, Domnule Coltescu!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează