LIGA CAMPIONILOR  ·  RASISM

EXCLUSIV Verdictul judecătorului român de la TAS: „Pe lângă rasism, Colțescu a mai comis o greșeală. Impactul e devastator”

Sebastian Colțescu a provocat un scandal imens în timpul partidei PSG - Bașakșehir din Liga Campionilor, când i-a spus „ăla negru” lui Pierre Webo, oficial al formației din Turcia +12 FOTO
Sebastian Colțescu a provocat un scandal imens în timpul partidei PSG - Bașakșehir din Liga Campionilor, când i-a spus „ăla negru” lui Pierre Webo, oficial al formației din Turcia

Articol de - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 11:31 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 19:48

Sebastian Colțescu a provocat un scandal imens în timpul partidei PSG - Bașakșehir din Liga Campionilor, când i-a spus „ăla negru” lui Pierre Webo, oficial al formației din Turcia. Cristian Jura, judecător al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, este sceptic în privința carierei „centralului” român în cupele europene.

  • Partida dintre PSG și Bașakșehir se va relua miercuri, de la ora 19:55, cu o altă brigadă de arbitri, condusă de olandezul Danny Makkelie, ajutat de asistenții Mario Diks și Marcin Boniek, în timp ce al patrulea oficial va fi polonezul Bartosz Frankowski

- Vă salut! Cum ați cataloga expresia folosită de Colțescu?
- Chiar dacă nu a avut intenția, efectele pe care le-a provocat pot fi asociate cu rasismul. Deși e o diferență între «negru» din română și «negro» din engleză, care e peiorativ, la fel și «nigger». A utilizat un termen absolut nefericit. În limba engleză are o conotație rasistă. Putea să aleagă orice altă exprimare, de exemplu „a 3-a persoană din stânga”.

- Are vreo scuză?
- Arbitrii de la acest nivel beneficiază de traininguri. Atât FIFA, cât și UEFA abordează inclusiv poziția „centralilor” față de rasism, un fenomen care în ultimii ani a căpătat o amploare uriașă.

Cristian Jura, judecător TAS: „Brigada lui Hațegan trebuia să vorbească în engleză”

- Ați discutat cu cineva de la UEFA?
- Da, urmează să fie luate anumite decizii. Azi-noapte, s-a întrunit o comisie de disciplină ad-hoc. În orice caz, impactul asupra imaginii României este devastator!

Sebastian Colțescu, derapaj rasist în PSG - Bașakșehir / FOTO: Imago-Images+13 FOTO

- Asistăm, probabil, la finalul carierei lui Colțescu.
- Într-adevăr, îmi e greu să cred că va mai arbitra în cupele europene. Ați văzut și dumneavoastră, reacțiile au fost vehemente, din toate părțile, președintele Turciei, UEFA, ministrul sporturilor din Franța...

- FRF va adopta verdictul forului european?
- Depinde de modul în care va judeca acest episod. Am văzut că s-au delimitat de comportamentul lui Colțescu, iar decizia lor va fi, cel mai probabil, luată într-o corelație cu hotărârea UEFA.

Trebuie să discutăm și despre un aspect tehnic. Brigada ar fi trebuit să vorbească în limba engleză. Sau, dacă voiau să comunice în română, era nevoie să fie foarte apropiați unul de celălalt, fără să audă ceilalți jucători sau membrii din staff-ul tehnic. Putem marca sintagma ca fiind una rasistă, având în vedere că Webo a fost identificat cu acele cuvinte
- Cristian Jura

„Sport și rasism”, de Cristian Jura

Cristian Jura, profesor universitar și doctor în științe juridice, a lansat în 2014 cartea „Sport și rasism”, care atacă subiecte de actualitate, precum discriminarea, xenofobia sau violența în toate formele ei. A dorit să mute aceste teme, de multe ori periferice, în topul priorităților publice.

Citește și alte articole despre scandalul provocat de Sebastian Colțescu:Acum 15 ani Irina Nicolae a părăsit România. Cu ce se ocupă acum fosta solistă a trupei A.S.I.A
Libertatea
Comentarii (85)
Ion Popescu  •  10 Decembrie 2020, 20:48

TREBUIE SA FIE SCOS CUVANTUL NEGRU DIN LIMBA TUTUROR TARILOR. DAR CA SA FIE CORECT, SA FIE SCOS SI CUVANTUL ALB. DECI SA NU SE MAI SPUNA ALB LA FATA DE FRICA SAU NEGRU LA FATA DE MANIE. SA SE CORECTEZE CU *** TOATE CARTILE, ROMANELE, POEZIILE. ETC. !!!!

geomarcu  •  10 Decembrie 2020, 01:01
Postat de jenny10 pe 09 Decembrie 2020, 18:15

Sa speram ca arbitru roman nu vaarbitra mult timp in Europa!!!Ei vin din tara in care xenofobia si rsismul sunt prezente pe stadioane!!!Trebuie exclusi si echipele romanesti din ligile europene respectiv natioanal sa fie exclusa din preliminarii!!!Asta speram noi oamenii civilizati din Romania!!!

Sper ca ti se prescrie niste rudotel si calmepam!

dragdim  •  09 Decembrie 2020, 22:42

Vai de noi! Analizați cum trebuie imaginile și explicați lumii ca e doar o asemănare nefericita de pronunție și nimic mai mult. Judecam involuntar ceea ce ne înconjoară folosindu-ne de simțuri printre care și văzul. Domnilor judecători, ați dat sentința fără proces și sunt sigur ca dacă ați fi făcut aceiași gafa, altfel atinjudeca lucrurile.

Vezi toate comentariile (85 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
12:00 Tenis, WTA
Turneul din Lyon
Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
13:30 Tenis, WTA
Turneul din Doha
Digi 2
17:30 Fotbal, Cupa României
Universitatea Cluj - Viitorul Pandurii
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:00 Volei F
Diamant Kaposvar - CSM Volei Alba Blaj
Digi 4
19:30 Fotbal, Serie A
Sassuolo - Napoli
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
20:30 Fotbal, Cupa României
Petrolul - Astra
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A
AC Milan - Udinese
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
21:45 Fotbal, Serie A
Fiorentina - Roma
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
Program TV complet
Liga 1