FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

DINAMO. Cornel Dinu, scrisoare deschisă după reacțiile la dezvăluirile despre blaturi: „Nu îmi reproșez nimic! Steaua și Craiova făceau la fel. Securiștii tac, eu vorbesc”

Cornel Dinu a fost unul dintre cei mai importanți jucători din istoria lui Dinamo +15   FOTO
Cornel Dinu a fost unul dintre cei mai importanți jucători din istoria lui Dinamo

Articol de GSP - Publicat duminica, 26 aprilie 2020 15:10

Cornel Dinu (71 de ani) a trimis către Gazeta Sporturilor o scrisoare după reacțiile la dezvăluirile sale despre aranjamentele făcute de Dinamo în cupele europene.

„Procurorul” îi critică în scrisoarea de azi pe foștii săi colegi care au spus că nu știau despre practicile echipei în acea perioadă. Fostul antrenor întărește că în ziua meciului cu Hamburg a vorbit cu arbitrul pentru a-i cere ca el și asistenții să fie atenți la ofsaiduri, dar și că înainte demeci i-a dat o geantă de bani. Dinu susține că astfel de practici erau folosite și de Steaua, și de Craiova, pentru că era o luptă între comunism și capitalism. La final, „Procurorul” spune că nu își reproșează nimic din ce a făcut.

Scrisoarea integrală a lui Cornel Dinu 

„Sunt doar adevăruri, în niciun caz replici! Nu le mai cercetați, că nu aveți cum să le înțelegeți! Pentru unii sunt rău, pentru că am făcut și mult bine. Intuiam că sinceritatea mea, din interviul din GSP, va declanșa interpretări diferite. Că s-ar putea să fiu acuzat în fel și chip, lovit și acuzat de unii, tineri în general, care n-au trăit în acele vremuri. Nu-i o scuză. În ultimele decenii lumea e intoxicată cu emoții malefice, binele apare rar în comentarii și din ce în ce mai puțin prezent. Filosofia grecească spune, și e valabil mai ales azi: «Mințile puternice discută idei, mințile mediocre discută evenimente, mințile slabe discută oameni». Dacă inteligența și binele au limite, răutatea și prostia sunt nelimitate. 

Sunteți liberi să judecați și să mă judecați cum vreți. Întâmplările, doar schițate în interviul lui Remus Răureanu, firesc, sunt prezentate pe larg și cu amănunte de care nu mă voi dezice niciodată în cea de-a doua mea carte «Jucând cu destinul». Apărută acum vreo cincisprezece ani. Dar cine mai are acum educația cititului? Nu numai în fotbal, ci la modul general, în viață, omul e supus păcatului. Se spune că «numai Dumnezeu e fără de păcate». Dacă interpretăm felul în care am fost creați, a mai greșit și Creatorul. Păi, ne lași în grădină și dacă luăm un măr ne ușchești? Omul, destul de neajutorat în fața greutăților vieții, are și tendința de a-și face existența mai ușoară înșelând. 

De multe ori și în jocurile de tot felul pe care le practică, încercând astfel să-și facă asociat hazardul. Nu noi am creat fotbalul și nici practicile de a se stabili câștigătorul pe lângă terenul de joc. Le-am preluat și noi, încercând să ne fie bine. Sunt mii de exemple în acest sezon, pretutindeni, cunoscute și prezentate mereu. Britanicii pronunță inatacabil: «E țara mea, indiferent dacă ai sau n-ai dreptate». Am avut și noi destul din această atitudine, atunci când eram o națiune. Mult mai puțin acum, de când am devenit o populație. În dictaturi, așa cum a fost la noi până în 1989, în sporturi, și mai ales în fotbal, se făcea orice, nu numai propagandistic, pentru a se demonstra superioritatea statelor socialiste față de cele capitaliste. 

Câteodată, pentru a face ceva bun, trebuie să faci ceva rău.Și capitaliștii făceau la fel. Un război rece în tot și toate. Iarăși, cu mii de exemple, mai mult sau mai puțin creștinești de ambele părți. Fostul președinte al lui Juventus, Boniperti, pronunța: «Victoria nu este cel mai important lucru în fotbal, ci singurul care contează»! E cazul să mai amintesc câte nepermise s-au făcut și după președinția sa la Juventus, echipa sa de suflet și a avocatului Agnelli, care a ajuns să fie retrogradată, oarecum curând, în 2006?".

+11 FOTO

„În ziua meciului cu Hamburg s-a vorbit cu arbitrul"

„Știu că nu aveți timp să citiți cum descriu eu în carte, «pro domo», cu amănunte ce nu pot fi prinse în interviuri, acea perioadă.  Dinamo urma să evolueze, în octombrie 1983, împotriva lui SV Hamburg, campioana Europei în acel an. Nimeni nu credea că aveam vreo șansă și totuși i-am eliminat pe nemți. Corect, numai prin ceea ce jucătorii pregătiți și de mine au aplicat ca fotbaliști de valoare, inteligenți, ce erau. 

Tactica pe care o gândisem era de a-i înfrânge cu armele lor: blocul scurt, zonal, cu ieșirea linie noastre de apărare peste a atacului lor după pas redublat. Un pionierat în România de atunci, o concepție de joc pe care am pus-o în valoare mereu ca antrenor. Și mai sunt multe idei de joc reușite de jucătorii pe care i-am pregătit. O muncă de precizie fantastică, în care numai în două săptămâni băieții mei mi-au aplicat partitura. Într-un fel, clar, l-am surprins pe antrenorul lor, Ernst Happel. Îi așezasem pe teren propriile capcane tactice. 

Și le mulțumesc și acum celor care conduceau Dinamo și antrenorului Nicușor că mi-au respectat planul. În primul rând, când a venit să ne vadă asistentul său, într-un joc oficial la Slatina, am intrat pe teren fără șapte titulari și nu am jucat nimic din ce preconizau germanii. Astfel că, la pauza primului joc de la București, Happel a aruncat cu o sticlă după secund că nu i-a spus nimic din ceea ce jucăm. Îi prinseserăm de vreo 12 ori, în consecința ieșirii cu apărarea, în ofsaid! Fiind o surpriză de dinamică tactică pentru toți.

Mai sunt mulți suporteri dinamoviști care pot confirma acest adevăr, a fost prima și ultima oară în viața mea când am cerut conducătorilor să vorbească înainte de meci cu un arbitru. Ceea ce s-a și întâmplat, chiar în ziua meciului, la prânz. Și cine ar plăti dinainte pentru un aranjament? Noi ne-am permis să dăm banii înainte fiindcă era un om de incredere, pe care Securitatea îl știa. Era vital, olandezul m-a ascultat cu atenție. Dacă la declanșarea ofsaidului nostru, că doar un nebun s-ar fi luat la luptă directă cu Hamburgul de atunci, brigada de arbitri nu era atentă și nu se coordona, nemții puteau să scape liberi spre poarta noastră. Dacă reușeau să și marcheze, ne-am fi prăbușit. Pregătisem, firesc, și jocul de atac. Cu puțină șansă, fără de care mai bine nu intri în fotbal, le-am marcat și trei goluri! Ce nu mai primiseră, exagerez desigur, de pe timpul Führerului! O primă opțiune pentru imensa calificare, repet, reușită de jucători, fusese luată!"

Cornel Dinu: „Nu îmi reproșez nimic

„Iar geanta cu toate bancnotele, ce mi s-a spus să i-o fac cadou, era o practică în toată lumea fotbalului. Bloca, într-un fel, și acțiunile de același fel ale adversarului. Cei care conduceau Dinamo făceau orice ca echipa și țara lor să triumfe. Li se și impunea! Serviciile secrete, patriotice atunci, când era nevoie să cunoască năravuri și arbitri, aflau orice și interveneau în consecință. Dacă n-ar fi știut că unii «cavaleri ai fluierului» «pun botul», cum spun românii, nu riscau. Cum a fost mai mereu. 

Blamați-mă, distrugeți-mă, tăvăliți-mă, dar nu vă exprimați, inchizitoriu, asupra unor timpuri pe care, netrăindu-le, neînțelegându-le, nu le puteți judeca! Am conștiința curată, nu-mi reproșez nimic. Am vrut să câștige echipa mea și țara.  Și s-a reușit decisiv numai pe teren...

Ca și la Tibilisi, împotriva celor de la Dinamo Minsk. Unde conducătorul Paul Moga a dus gențile cadou. Nu se reușise contactul cu brigada spaniolă, supravegheată din timp de ofițerii K.G.B. Era un fel de război, pricepuților! Nu mai m-am uitat la vreuna, cum am făcut, din pură curiozitate la București. Era ziua de naștere a arbitrului principal. I-am spus «La mulți ani!», eram singurul care o rupeam, atunci, acolo, în spaniolă, și cifrul de deschidere, care era chiar data sa de venire pe lume, din acea zi! «Suerte amigos!» și până să se dezmeticească kaghebiștii, închisesem ușa vestiarului.

Au fost singurele momente când s-a apelat la mine să fiu vârf de lance. În rest, căutați prin arhive, nu veți găsi nimic. Securiștii tac, eu, gură de Târgoviște, vorbesc! Fiți siguri că s-a mai acționat de nenumărate ori cam la fel, în acei ani, pentru Craiova și pentru Steaua, care trebuiau să fie mesagere ale reușitelor naționale din socialism. Știu atâția... și atâtea! Cercetați-le! 

Jucătorii, copiii mei într-un fel, de atunci, majoritatea buni și de caracter, câțiva și trădători, îmi asum ce spun, le-am depănat de-a fir a păr, ce-a fost și cum a fost și în aceste meciuri de culise.Dar am povestit mult după ele! Că dacă mi-ar fi scăpat ceva înainte, la cum suntem, mai bine nu am mai fi intrat pe teren! Iar celor care se dau de ceasul morții, «că n-au știut ce am povestit până acum», le doresc în continuare tot binele din lume!

Iartă-i, Doamne, ia-le și indignarea, și tremuratul care în niciun caz de la binele pe care le-am făcut și lor nu provine. Mulți adevărați «câini roșii» le știu arama de pe față. Nu le-ntâlnești privirea, și când rar o găsești, vezi că nu locuiește nimeni. Și eu am destui dușmani răi și ignoranți... «mulți Moțoci»! Înseamnă că am făcut câteva ceva în viață pentru fotbal și pentru țară. Orice bună intenție, nu numai în Balcani, nu rămâne nepedepsită!"

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

Citește mai multe știri despre Dinamo: 

EXCLUSIV Dinamo nu umbla numai la arbitri! Cornel Dinu descrie tehnica prin care „câinii” furau tactica adversarilor: „Da, Securitatea ne ajuta”

Val de reacții după afirmațiile explozive ale lui Cornel Dinu în GSP: „Îmi dau lacrimile, plâng ca un copil! Tremur tot”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (57)
629818280865010
Tibor Szoltan  •  29 Aprilie 2020, 15:14

Respect MISTER! Adevărul triumfa întotdeauna! Adu-ți aminte... 4-0. dinamo câștiga la golaveraj campionatul. Cine? Cât a luat? Adu-ți aminte. 7-0 dinamo... Era sa ia campionatul.. Cine? Cât a luat? Spune pana la capăt. Astfel încât sa înțelegem adevărul. Chiar dacă doare. Respect MISTER!

spartanul66
spartanul66  •  27 Aprilie 2020, 20:28

Nea Cornel ! Te-am simpatizat de mic ,dar pentru asta n-am să te iert. Și ști de ce ? Nu pentru că ai plătit ci pentru că ai recunoscut acum. De ce a trebuit să treacă atâta timp să spui adevărul? Poate este totuși un interes meschin .

1025138504184136
Constantin Valentin  •  27 Aprilie 2020, 10:19

Un exemplu de acest gen ...si ce exemplu este meciul retur din Cupele europene al lui Dinamo impotriva celor de la Eintracht Frankfurt pe Main , pierdut de ai nostrii cu 3-0 cu largul concurs al arbitrilor care au prelungit partida in mod nejustificat cu vreo 8-9 minute pana cand nemtii au marcat golul 3 care ii califica mai departe in Cupa UEFA, in anul 1978-1979 (la Bucuresti Dinamo castigase cu 2-0, iar in minutul 90 -atunci nu se asigura timp suplimentar de joc , scorul era doar 1-0 pt nemti, deci Dinamo era calificata !) Puteti sa spuneti ca arbitrul a fost corect ??? Si a luat bani cu siguranta ! Deci Dinu are perfecta dreptate !

Vezi toate comentariile (57)
Comentează