FOTBAL  »  Superliga  »  CRAIOVA - FCSB

CRAIOVA - FCSB / Cine îl are pe Prâslea mai viteaz? Andrei Ivan VS Cristi Manea: analiza celor mai promițători fotbaliști români care se întâlnesc în derby

Articol de , , - Publicat vineri, 13 septembrie 2019 16:34

Derby-ul de duminică dintre CS Universitatea Craiova și FCSB poate produce și o confruntare directă între doi dintre cei mai promițători fotbaliști români: Andrei Ivan versus Cristi Manea.

Craiova - FCSB propune nu doar debutul lui Victor Pițurcă și o dispută directă între două dintre principalele echipe în lupta pentru titlu, ci și un posibil duel între doi jucători români de mare viitor. 

Ambii antamați de Craiova și de FCSB chiar înaintea acestei confruntări: Andrei Ivan la olteni, Cristi Manea la vicecampioană. 

Amândoi au surprins în fotbalul românesc prin modul în care s-au impus, la nivel înalt, de la vârste foarte precoce. Au bifat meciuri în Liga 1 înainte de a împlini 18 ani, după care a urmat, firesc, debutul în echipele naționale. 

Au și făcut obiectul unor transferuri în străinătate pe sume imense pentru nivelul din România. Manea a plecat de la Viitorul la Apollon Limassol, în 2014, pentru 2,4 milioane de euro, în vreme ce Ivan a fost cedat de Universitatea acum 2 ani în Rusia, la Krasnodar, pentru 3 milioane!  

Experiența externă a fost însă una dezamăgitoare pentru amândoi. Au stat afară câte 2 ani și, deși nu s-au aflat în campionate foarte tari, n-au reușit să se impună. Manea a fost cedat la Mouscron, unde în două sezoane a strâns numai 15 meciuri. Nici măcar cu Rednic antrenor n-a fost în prim-plan. 

Ivan a și avut ghinionul unei accidentări grave după ce a semnat cu Krasnodar, apoi a fost împrumutat la Rapid Viena, unde într-un campionat întreg a marcat o singură dată. 

Pe Manea l-au salvat însă CFR și regula U21 a FRF. Clubul din Gruia l-a readus acum 2 ani, tocmai pentru a bifa legea de la Casa Fotbalului și Manea a jucat non-stop: 69 din 72 de etape posibile în două sezoane în care a câștigat de fiecare dată titlul. 
 

În prezent, nici unul dintre ei nu mai respectă regula U21, fiind născuți în 1997, dar Craiova și FCSB au văzut în ei două ținte într-una singură: și valoare pentru a se impune și a ajuta echipa, dar și o potențială sursă de venit în urma unei vânzări în străinătate! 

Ar putea fi chiar duel direct 

Dacă în privința lui Manea lucrurile sunt clare, în cazul foarte probabil că FCSB îl va titulariza, atunci postul său va fi de fundaș dreapta, rămâne de văzut ce poziție ar urma să acopere Andrei Ivan, dacă și el va fi ales de Pițurcă în echipa de start. Ivan poate evolua în atac pe oricare dintre cele 3 poziții în sistemul 4-3-3. Dacă Piți îl va trimite atacant stânga, atunci duminică seara se va produce un duel direct între Manea și Ivan!

CRAIOVA - FCSB / Cine îl are pe Prâslea mai viteaz? Andrei Ivan VS Cristi Manea: analiza celor mai promițători fotbaliști români care se întâlnesc în derby

Unul a costat 1 milion, altul e împrumutat! 

Craiova l-a cumpărat definitiv de la Krasnodar. Și a achitat o sumă importantă: 1 milion de euro. De fapt, a făcut o superafacere, fiindcă în urmă cu 2 ani l-a vândut cu 3 milioane de euro grupării din Rusia. În schimb, Cristi Manea a venit gratis, sub formă de împrumut, la clubul lui Gigi Becali, însă FCSB va avea posibilitatea de a activa clauza de cumpărare definitivă, în vara viitoare, pentru suma de 2 milioane de euro. 

Manea, 30.000! Ivan la jumătate! 

Din perspectivă financiară, e diferență mare între cei doi. Manea va continua să câștige salariul pe care a semnat cu Apollon, 30.000 de euro pe an. FCSB îi suportă 20.000 de euro, ciprioții achită restul. În schimb, Ivan are un contract de 15.000 de euro pe lună, cel mai mare din lotul actual al Universității Craiova! 

360 de minutea jucat Cristi Manea la Euro U21 din vară, fiind integralist în toate cele 4 meciuri bifate de România

187 de minutea bifat Andrei Ivan la Euro U21: în niciun joc n-a fost integralist, iar în confruntarea cu Franța nu a intrat deloc

7 săptămâniau trecut de la ultimul meci jucat de Ivan: pe 24 iulie a fost folosit o repriză la echipa secundă a lui Krasnodar

11 săptămâniau trecut de la ultimul meci oficial bifat de Manea: pe 27 iunie, în semifinala Euro U21, România - Germania 2-4

Vezi și:

CRAIOVA - FCSB // VIDEO Marea enigmă a lui Pițurcă: „Habar n-am cine va fi căpitan” + când poate reveni la „națională”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
observator_federal
observator_federal  •  13 Septembrie 2019, 21:04

Cristi Manea evoluând la Viitorul a putut să plece (un pic) mai devreme afară - un lucru bun, în aparență. Ivan a plecat de la Craiova surprinzând "specialiștii" (ca întotdeauna când e vorba de fotbaliștii Craiovei) prin suma de transfer... Ambii s-au lovit de lipsa de disponibilitate a patronilor și tehnicienilor echipelor străine și au acum posibilitatea să confirme așteptările suporterilor. De amândoi fotbalul nostru are mare nevoie, atât Liga 1 cât și echipa națională. Ivan este în mod cert mai complet și mai spectaculos.

511110169080791
George Burcasimi  •  13 Septembrie 2019, 20:30

Dintre cei doi jucatori ( talentati ) il aleg pe al treilea : Florinel Coman .Daca ar avea antrenor pe masura ,daca s-ar disciplina si daca vrea sa faca performante ,atunci nu ar avea rival in fotbalul romanesc .Daca ,va depasi ,acel daca ,va ajunge mare .Depinde numai de el .Si Mutu a fost lider de generatie,dar furnica de Chivu a realizat mai multe lucruri in fotbal ,caci a fost mai serios si fara prea multe fite !

cpt.ahab
cpt.ahab  •  13 Septembrie 2019, 17:43
Postat de bufnila pe 13 Septembrie 2019, 16:54

Nu stiu daca o sa fie duel direct. Probabil jiji o sa-l bage pe Manea varf, inca nu ati inteles ca nu conteaza pe ce pozitie au jucat astia ani de zile. Jiji are viziune.

După care o să se plângă că Manea nu-i bun și că s-a păcălit cu el...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează