FOTBAL  »  Superliga  »  SEPSI

EXCLUSIV GAZETA Cristiano Bergodi, interviu amplu pentru GSP: „Mamma mia, ce vă place caterinca! Sunteți fenomene” + Cum lucrează cu tinerii: „Trebuie să le spui ceva pozitiv, să nu se simtă loviți”

Cristiano Bergodi zâmbește cu imaginea lui Zoff pe fundal, fostul său antrenor de la Lazio // Foto: Ionuț Iordache
Cristiano Bergodi zâmbește cu imaginea lui Zoff pe fundal, fostul său antrenor de la Lazio // Foto: Ionuț Iordache

Articol de - Publicat vineri, 16 septembrie 2022 12:44 / Actualizat vineri, 16 septembrie 2022 14:57

Italianul Cristiano Bergodi a dezvăluit în cadrul unei ore de relaxare petrecute alături de reporterul GSP care sunt impresiile sale despre românii alături de care conviețuiește începând din 2005. Ce-i place și ce-i displace aici, ce-l impresionează și ce mesaj are pentru tinerii din prezent.

Cristiano Bergodi, 57 de ani, și-a legat numele de România. Antrenorul italian, fost căpitan al lui Lazio Roma pe vremea când era fundaș central, a sosit în fotbalul intern în 2005. „Principal” la FC Național, cu care a și ajuns în finala Cupei, pierdută cu Rapidul lui Răzvan Lucescu (0-1), la finele primului sezon. Pe unde a fost, a lăsat loc de „bună ziua” și a făcut ceva deosebit. Performanțe.

Cu Sepsi a dat lovitura, două trofee în două luni în 2022, dar a fost apreciat și pentru munca de la CFR Cluj, Rapid, Iași sau CSU Craiova, cu juveții fiind la o repriză de a fi campion în vara 2020. La Sfântu Gheorghe, în sala de pregătire video a partidelor, pentru o oră mai relaxantă la capătul unui antrenament, signore Bergodi a povestit cum vede el România și pe români după ce i-a cunoscut în toate zonele țării. Aceasta după ce a stat surâzător să dea autografe și să facă poze la noua arenă a orașului pentru copiii veniți cu părinții lor de la Brașov.

- Signore Bergodi, vă mai aduceți aminte, ce știați despre România până să ajungeți aici?
- Știam doar de Gică Hagi, pe care l-am întâlnit la Brescia și pe vremea când era la Real Madrid, fiindcă făcusem acolo două amicale cu Lazio, dar și de alți români, cum ar fi Florin Răducioiu sau Mircea Lucescu. Și mai știam că România a fost atâția ani sub comunism. Știam și despre Ceaușescu, că a fost împușcat în decembrie 1989 și s-a dat și la televizor. A fost și la noi, la RAI, în Italia. Renzo Rossi, prietenul și colaboratorul meu, m-a adus la FC Național, îi știa pe Constantin Iacov și pe Gino Iorgulescu.

- Primul impact cu România care a fost? 
- Foarte bun. București e și mai frumos acum, s-a dezvoltat mult, dar frumos și atunci. FC Național juca în Cotroceni, o zonă bună și atunci.

Merg și cu mașina, și cu autocarul. N-am înțeles după atâția ani de ce nu faceți autostrăzi sau de ce faceți atât de puțini kilometri. Văd peisaje frumoase, dar «te omoară» să faci 5-6 ore pentru niște drumuri pe care ai face două ore pe autostradă. Păcat, că e o țară frumoasă

- Cristiano Bergodi, antrenor Sepsi

- Prin țară cum era atunci? 
- Prin țară am văzut și momente de sărăcie, prin zonele de provincie, în orașe sau sate mai mici. Gen căruțe cu cai cu oameni sau oameni trăgând de cărucioare cu lemne, cu copiii după ei. Uneori, se mai văd și acum. Am avut noroc că am stat în orașe frumoase, București, Cluj, Iași, Craiova, Târgu Mureș, acum Sfântu Gheorghe. Aceste orașe s-au dezvoltat foarte mult.

Cristiano Bergodi, Sepsi: „Mix între presiune și liniște”

- Cât de mult în ultimii 17 ani? 
- Eu cred că în bine, în sus. Sunt locuri la nivel occidental, cu restaurante, cu chestii deosebite.

- E vreo șansă să prindem Italia din urmă? 
- E un pic mai greu. Mai trebuie niște ani buni. Italia e capitala modei, a bucătăriei internaționale, o țară cu un turism extraordinar, o țară care s-a dezvoltat mult. Dar dacă stau pe-aici de 17 ani, înseamnă că mi-e bine. Îmi place mult în România. De aceea am revenit după ce am avut experiențe în Italia în perioada 2010-2015.

Dino Zoff ne zicea: «Jucați cât puteți de mult, după veți avea o altă viață, pe care s-ar putea să nu o placeți la fel de mult!». A jucat până la 40 de ani și ceva, a fost campion. Dacă aș alege altă meserie? Când eram mic, tata era pilot pe elicopter, mi-ar fi plăcut și mie să fiu astfel

- Cristiano Bergodi, antrenor Sepsi

- Sunteți printre puținii străini de la Sepsi care locuiesc la Sfântu Gheorghe. Există oraș mai liniștit decât acesta? 
- Mie îmi place. Eu am programul amplu, e greu să plec până la Brașov mereu, chiar dacă e la 20 de kilometri. Îi înțeleg pe jucătorii mei, cu familii, cu copii, care stau la Brașov, dar mie mi-e foarte bine așa. Nu e complicat, cu toate că e foarte multă liniște. Eu stau la hotel aici, la 5 minute de stadion.

- Stați pe o stradă prea liniștită, chiar. 
- Da, ai nevoie și de liniște, nu doar de presiune. Fac un mix. Eu m-am adaptat bine oriunde în România, am o personalitate adaptabilă. Pentru mine, România e a doua casă. Cred că sunt și mai cunoscut de către români, când ajung acasă, în Italia, ei mă știu mai bine, mă salută, comparativ cu conaționalii mei.

3trofee a cucerit Bergodi ca antrenor în România, Supercupa României (2007), Cupa și Supercupa cu Sepsi (2022)

Cristiano Bergodi: „Cred că sunt mai respectat de către români comparativ cu italienii”

- Românii din Italia cu ce echipă din țară simpatizează? 
- Eu cred că Steaua, e echipa cu cei mai mulți fani. Steaua de atunci, care a câștigat Cupa Campionilor, apoi FCSB mi se pare că e Steaua, are continuitate, nu vreau să vorbesc de lucruri politice, ce s-a întâmplat cu Armata.

Eu fac sacrificii, pe copiii mei îi văd de 2-3 ori pe an, poate de Sărbători. Noroc cu aceste telefoane, cu «video-chiamata». Când îmi îmbrățișez copiii, e cel mai frumos sentiment! Ei sunt pe primul loc în viață, ei sunt peste orice. Peste fotbal, peste orice. Mă vizitează și ei aici, în România

- Cristiano Bergodi, antrenor Sepsi

- Credeți că sunteți mai apreciat în România decât în Italia? Chiar dacă ați fost fotbalist important în Serie A, căpitanul lui Lazio. 
- Bravo, cam așa e. M-am cam rupt de Italia. Mai ales că, după niște experiențe în primele două ligi din Italia, am revenit din 2015 în România și mi-am făcut din ea țara mea. Am stat mereu bine aici, am făcut performanță și când mi s-a spus că sunt "nebun" că merg la anumite echipe. Mă simt, sincer, apreciat de români și sunt mândru de asta.

- Aveți o zonă, un loc, care să fie specială pentru dumneavoastră în România? 
- Eu mă plimb cu munca, nu fac turism. Nu am un loc deosebit anume. Cu toate că am văzut toată România. Uite, eu sunt un om religios, mi-ar plăcea să vizitez mănăstirile din Moldova. Aș vrea să văd asemenea locuri frumoase.

Anii '90 au fost anii de boom economic. Și anii '80 au fost frumoși. Am trecut prin diverse etape, «La Dolce Vita», «La vita e bella», acum, și-n Italia sunt persoane care de-abia o duc de la un salariu la altul. Criza economică se simte din plin, peste tot

- Cristiano Bergodi, antrenor Sepsi

Cristiano Bergodi: „Îmi plac glumele voastre”

- Ce vă place la români? 
- Sunt cam ca italienii, popor latin. Oameni primitori, ospitalieri. (râde) Vă place mult caterinca, mama mia! Caterinca... La sfârșitul antrenamentelor, sunt niște glume... Mamma mia, când am început să înțeleg bine limba română, mi-a plăcut să aud glumele băieților. Sincer.

- Nu e cam multă caterincă uneori? 
- Si, si, asta da! E adevărat. (râde) Prea multă caterincă. Aici, în România, sunteți fenomene cu caterinca, nu cred că se glumește nicăieri ca aici. Dar mie îmi place, eu sunt om care să zâmbească mult, să râdă, sunt un om pozitiv.

- Ați antrenat în toate zonele istorice, ați observat diferențe între români? 
- Da, sunt. Acolo, în Oltenia, sunt, cum se spune, un pic nebuni, pătimași. În nord, în Ardeal, sunt mai temperați, mai puțin nervoși decât la București. Așa cum în Italia sunt diferențe între nord și sud. Sunt oameni mai vocali în sud în România, decât în nord.

9echipe din România și-a trecut Bergodi în palmares: FC Național, Rapid (de două ori), CFR Cluj, Poli Iași, Steaua, ASA Târgu Mureș, Voluntari, CSU Craiova și Sepsi

Cristiano Bergodi: „Multe femei frumoase pe metru pătrat”

- Ce nu vă place la români? 
- La fotbal, când se jignesc oamenii. Sau intră în discuțiile despre alte echipe, să vorbești despre alții mai mult decât despre ai tăi. Și văd asta și la TV. Eu înțeleg că la televizor trebuie să faci rating, dar, uneori, critică și jignesc prea mult. Eu urmăresc multe emisiuni, mulți oameni de fotbal. E puțin respect pentru munca altora.

- Ați observat și în societatea românească, așa e? 
- Si, si, da, da. Respect, dar și civilizație, este să vorbești despre tine, nu urât despre altul.

Cristiano Bergodi: „Mai mult sacrificiu și ambiție”

- Italienii sunt mai temperați în privința alcoolului. În România ați avut probleme cu jucătorii? 
- N-am avut probleme. Dau un pahar de vin cu o zi înaintea meciului. Nu știu ce fac băieții în afara echipei, nu-i verific, sincer, am avut jucători corecți. Eu ofer respect, cer respect, am fost mereu pe încredere. La mine, dacă-ți bați joc de mine, ești pierdut! Nu concep. Am trăit în lumea civilizată și profesionistă, așa am crescut, asta ofer, asta cer. Uneori, în România, mentalitatea jucătorilor scârțâie. Adică de a fi concentrat absolut la orice antrenament. Eu am stat 7 ani la Lazio, unde era concurență, competiție, trebuia să fii la fiecare antrenament la cel mai înalt nivel.

- Tinerii, fotbaliștii, mai au această mentalitate? 
- No, no, no. S-a schimbat peste tot. Și-n Italia, tinerii, dacă fac 2-3 meciuri bune, încep cu mașini, cu vorbe... Înainte, trebuia să faci cel mult un campionat foarte bun. Am copii mari, copiii mei, între 17 și 25 de ani, trebuie să le dai mereu încredere, să nu ridici vocea, altfel se simt inconfortabil. Mi-aduc aminte, tatăl meu, eram „boom, boom”, la 15-16 ani am plecat singur, afară, dar era o persoană dură, eu acceptam. Generația aceasta de acum este sensibilă. Trebuie să le spui ceva pozitiv, să nu se simtă loviți.

Cristiano Bergodi, interviu amplu pentru GSP: „Mamma mia, ce vă place caterinca! Sunteți fenomene” + Cum lucrează cu tinerii: „Trebuie să le spui ceva pozitiv, să nu se simtă loviți”
Bergodi le oferă autograde copiilor după fiecare antrenament // Foto: Ionuț Iordache

- Ce sfat le-ați da tinerilor? 
- Să se sacrifice și să aibă ambiție! Degeaba talentul, nu mai merge! Muncă și multă muncă. Am văzut mulți fotbaliști care s-au pierdut, nu au avut ambiție. Ce faci dacă nu ai pus deoparte ca fotbalist, până la 37-38 de ani? OK, poți continua în fotbal, dar nu toți ajung acolo. Eu pot spune că am avut și noroc, dar câți sunt așa?! Ce faci când pui ghetele în cui? Când nu te mai bagă nimeni în seamă? Trage tare 17-18 ani, cum zic românii, bate fierul cât e cald!

16formații și-a trecut Bergodi ca antrenor în CV: Imolese, Sassuolo, Lazio (secund), Lecce (secund), FC Național, Rapid, CFR Cluj, Poli Iași, Steaua, Modena, Pescara, Brescia, ASA Târgu Mureș, Voluntari, CSU Craiova și Sepsi

Cristiano Bergodi e fan Simona Halep

- În România ați întâlnit mai mulți oameni buni decât răi? 
- Clar, buni. Si, m-am mai certat eu cu unii, am un caracter mai direct, când mă supăr, dar nu țin răutate sau supărare. Mie nu-mi place să vorbesc pe ocolite. Eu sunt mândru de ceea ce am făcut.

- Vă place vreo vedetă, personalitate, din România, din orice domeniu? 
- Simona Halep. Sunt și un împătimit al tenisului. Am apreciat-o pe Simona pentru că a ajuns la un nivel extraordinar și s-a menținut acolo.

- David Popovici ce impresie vă face? 
- Este un fenomen. Și e bun pentru România, promovează și sportul, și imaginea țării. Este extraordinar pentru România, așa cum e Halep.

- Muzica românească vă place? 
- Da, da. Mai ascult și manele. Sunt melodii ritmate, melodioase, nu mă deranjează. Jucătorii ascultă în vestiar... Îi vezi cu căștile în urechi, și aici, și peste tot. Crezi că la Inter, la Real se ascultă muzica de la Opera din Milano?! Tot muzică la zi, modernă, ritmată. Pe vremea mea, în vestiar, nu vorbea decât antrenorul, era alta concentrarea. Acum? Jucătorii fie ascultă muzică, fie este fiecare cu căștile în urechi, sunt toți „ștampilați”, îi recunoști dintr-o mie.

- V-ar fi plăcut să fiți acum jucător? 
- Pentru bani, da. Pentru restul, nu. Am avut și eu bani frumoși, mai mult decât cei din anii '70-'80, dar mai puțini decât cei de acum. Dar asta e viața. Ca trăiri, ca fenomen, n-am niciun regret că nu joc acum. Când evoluam eu, Serie A era cel mai tare din lume. Cei mai buni de pe mapamond erau la formațiile din Italia. Și erau mai puțini străini permiși să joace în echipele europene.

Dar românii au mâncare foarte bună. Prima dată, când am venit eu în 2005 la FC Național, fotbaliștii mâncau cu ceapă, cașcaval pane, cartofi prăjiți sau fleică de carne. Italienii, antrenorii, au schimbat alimentația echipelor de fotbal din România. Începând de la Walter Zenga. Am fost șocat la început în România

- Cristiano Bergodi, antrenor Sepsi

Citește și alte materiale pe gsp.ro:

S-au făcut doar 4 din 236! GSP vă prezintă raritățile din programul pre-Euro 2020 care urma să umple România de baze sportive

Fostul fundaș al Stelei reclamă, după 4 decenii, metodele abuzive ale lui Halagian: „Mare antrenor! Dar ca om, o coardă penală!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
maradona79
maradona79  •  16 Septembrie 2022, 18:50

Nu l-ati intrebat voi nimic de Gigi? Nu va recunosc

mr90
mr90  •  16 Septembrie 2022, 18:03

Bergodi este un lord. Generația aceasta de acum este sensibilă ? Este proasta !

talpaiadului
talpaiadului  •  16 Septembrie 2022, 17:49

Respect Bergodi, un model pentru jucatorii si antrenorii din Romania!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează