GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  INTERVIU

EXCLUSIV Fostul fundaș al Stelei reclamă, după 4 decenii, metodele abuzive ale lui Halagian: „Mare antrenor! Dar ca om, o coardă penală!”

Florin Halagian / Sursă foto: Arhivă GSP +11   FOTO
Florin Halagian / Sursă foto: Arhivă GSP

Articol de , - Publicat joi, 15 septembrie 2022 12:34 / Actualizat joi, 15 septembrie 2022 13:21

Ioan Tătăran (60 de ani), fostul stoper de la FC Baia Mare, Steaua sau Gloria Bistrița, a acordat un amplu interviu Gazetei Sporturilor, în care a vorbit, în cadrul serialului „Retro GSP”, despre remiza istorică smulsă de băimăreni în fața gigantului Real Madrid, 0-0 pe 15 septembrie 1982.

Ioan Tătăran, omul care l-a anihilat pe marele Santillana în meciul istoric al maramureșenilor cu Los Blancos, avea să se transfere ulterior la Steaua. În Ghencea, a avut un prim sezon excelent, după care a intrat într-un conflict dur cu Florin Halagian, alegând să se întoarcă la Baia Mare exact înainte ca „viteziștii” să cucerească trofeul european suprem

Tătăran a rememorat acele episoade în interviul publicat în ediția tipărită de astăzi a Gazetei Sporturilor. 

40 de ani de la cel mai şocant 0-0 din fotbalul românesc: Real Madrid n-a putut bate locul 9 din Divizia B!
RETRO GSP
40 de ani de la cel mai şocant 0-0 din fotbalul românesc: Real Madrid n-a putut bate locul 9 din Divizia B!

Ioan Tătăran: „Mă credeți că n-am vrut să plec în Ghencea?!”

- Credeți că prestațiile excelente cu Real v-au ajutat să vă transferați la Steaua, după un an? 
- Poate că și astea, însă steliștii mă știau de la Luceafărul, mă urmăreau de mult. Sigur că au contat și partidele cu Madridul, mai ales cea de acasă. Dacă nu te pierzi cu firea în fața lui Santillana, la 20-21 de ani, e clar că poți să joci la un nivel mai mare.

- Saltul a venit firesc, în vara lui 1983. 
- Mă credeți că n-am vrut să plec în Ghencea?!

- V-a fost teamă de concurență? De viața în București? 
- Teamă?! Mie?! Niciodată! Totuși, mi-era greu să mă rup de Baia Mare... Eu am fost întotdeauna un om atașat de plaiurile natale.

- V-au luat cu arcanul, cum se zice? 
- Nu chiar, deși puteau s-o facă. Mă încorporau în armată și n-aveam ce să zic. Dar nu, m-au luat cu binișorul, prin învăluire. Nu știu câte drumuri a făcut Ion Alecsandrescu acasă la mine, să-i convingă pe ai mei că e spre binele meu un transfer la Steaua.

- Și n-a fost? 
- În primul an, da, a fost. Am jucat aproape toate meciurile, mă impusesem în centrul defensivei, unde făceam cuplu fie cu Florin Marin, fie cu Belodedici, care era și el un copil.

Ioan Tătăran, despre Florin Halagian: „Mare antrenor! Dar ca om, o coardă penală!”

- Apoi, în '84, Emeric Ienei a fost demis, iar în locul lui a fost instalat Florin Halagian
- Iar pentru mine a început coșmarul!

- De ce spuneți asta? 
- Hala a venit de la Scornicești cu Bumbescu, care juca exact pe postul meu, stoper. Pe mine m-a urcat la mijloc, m-a pus să joc la închidere, în locul lui Tudorel Stoica. Mi-a zis că vrea să scape de Tudorel și că trebuie să evoluez mijlocaș. Eu n-am avut ce face și i-am zis direct: „Nu e corect ce faci, eu nu-s mai bun decât Tudorel pe postul lui! Sunt mai bun decât «Bumbi» și vreau să fiu fundaș central!”. Atât mi-a trebuit, mi-am dat foc la valiză!

- Totuși, în cel mai important meci pe care l-ați jucat pentru Steaua, 0-1 cu AS Roma, în deplasare, ați fost închizător
- Și m-am descurcat foarte bine! De altfel, toți am jucat bine atunci, am pierdut nemeritat pe terenul Romei, care era finalista Cupei Campionilor din acel an.

- Halagian n-a stat decât câteva luni în Ghencea, ați scăpat relativ repede de coșmar. 
- Dar câte am avut de tras în cele două-trei luni, Doamneee! Ce om dificil! Ca antrenor, nimic de zis, tot respectul! Însă ca om... O coardă penală! Ce mă enerva cel mai mult e că mă înjura de mamă. Non-stop și de multe ori fără un motiv serios, se apuca să înjure ca un birjar. Cum să fie acceptat de vestiar un asemenea antrenor? Mai ales că venea după Ienei, gentlemanul absolut al fotbalului românesc!

O garnitură a Stelei din '83-'84: Duckadam, Pițurcă, Fl. Marin, Tătăran (încercuit), Pușcaș, Petcu (pe rândul de sus), T. Stoica, Fodor, Ailenei, Laurențiu, Câmpeanu II (jos)
FOTO Arhiva GSP
Primul 11 al băimărenilor, la legendarul meci din urmă cu exact patru decenii. Tătăran e cel încercuit
FOTO Arhiva GSP
Căpitanii Marin Sabău și Santillana, la startul partidei
FOTO Arhiva GSP
O garnitură a Stelei din '83-'84: Duckadam, Pițurcă, Fl. Marin, Tătăran, Pușcaș, Petcu (pe rândul de sus), T. Stoica, Fodor, Ailenei, Laurențiu, Câmpeanu II (jos)
FOTO Arhiva GSP
Caseta
+7 FOTO
  • O garnitură a Stelei din '83-'84: Duckadam, Pițurcă, Fl. Marin, Tătăran (încercuit), Pușcaș, Petcu (pe rândul de sus), T. Stoica, Fodor, Ailenei, Laurențiu, Câmpeanu II (jos) FOTO Arhiva GSP

Ioan Tătăran: „Sunt corect. Fără jucătorii aduși de Armean, Steaua n-ar fi câștigat niciodată CCE”

- Apropo de eterna dispută, cine a creat Steaua '86, Halagian sau Ienei? 
- Cu toată antipatia dintre noi, eu sunt corect și spun: fără jucătorii aduși la insistențele Armeanului, în special Bumbescu, Bölöni și Pițurcă, Steaua n-ar fi câștigat niciodată Cupa Campionilor Europeni!

- Păi, mai devreme spuneați de „Bumbi” că..
- La momentul ăla, septembrie 1984, eu eram mai bun decât el! Simțeam, vedeam asta. Aaa, că el a progresat după aia incredibil de mult într-un timp scurt, asta e altă poveste. După '85, '86, "Bumbi" a fost un stoper de clasă mondială.

Cu Halagian am avut «meciuri» mari de tot. În timpul unui cantonament în Elveția, s-a supărat pe mine și a început să mă înjure în cel mai ordinar mod cu putință. Atunci m-am dat la el: «Dacă nu te calmezi, te calc în picioare, îți pun talpa pe gură!». S-a speriat, s-a potolit, însă nu m-a iertat. 

- Ioan Tătăran

Fostul fundaș al Stelei reclamă, după 4 decenii, metodele abuzive ale lui Halagian: „Mare antrenor! Dar ca om, o coardă penală!”
În anii '70, Halagian a câștigat două titluri de campion cu FC Argeș ('72, '79) FOTO Arhiva GSP

CV Ioan Tătăran

  • S-a născut pe 17 octombrie 1961, la Baia Mare
  • A fost legitimat la: FC Baia Mare (1980-1983, 1985-1986), Steaua (1983-1985), Gloria Bistrița (1986-1988, 1990-1992), Farul Constanța (1988-1990), Unirea Dej (1992-1994), AS Sighet (1995)
  • Ca antrenor, a pregătit formațiile: Olimpia Gherla, FC Baia Mare, Arieșul Turda, SESO Câmpia Turzii, Delta Tulcea, Unirea Dej, Astra Giurgiu

Citește și: 

40 de ani de la cel mai şocant 0-0 din fotbalul românesc: Real Madrid n-a putut bate locul 9 din Divizia B!

42 de ani de când "Arma secretă" a intrat în cartea de istorie a fotbalului. Reverența lui Kempes

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
realsteaua
realsteaua  •  15 Septembrie 2022, 20:15

Foarte frumos titlul. Dacă vă facea cineva pe voi ***, gsp-iștilor, atunci cu siguranță i-ați fi cenzurat comentariul. O să văd dacă și comentariul meu va fi cenzurat. Ne auzim mai târziu.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cristhebest70
cristhebest70  •  15 Septembrie 2022, 16:21

A avut un mare rol la constructia celei mai mari echipe a Stelei pentru ca pe timpul lui au fost adusi jucatorii care au facut istorie, iar apoi altii au primit toate laudele. Sa nu dam cu noroi intr-un om de mare valoare, indiferent de metodele folosite.

steaua.libera
steaua.libera  •  15 Septembrie 2022, 15:50

"Fratele" lui Halagian traieste si se numeste Tadici

Vezi toate comentariile (5)
Comentează