GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  ANCHETĂ GSP

S-au făcut doar 4 din 236! GSP vă prezintă raritățile din programul pre-Euro 2020 care urma să umple România de baze sportive

Zeci de copii se bucură de terenul din Bucecea // Foto: Angel Gheorghiu, primar Bucecea +14   FOTO
Zeci de copii se bucură de terenul din Bucecea // Foto: Angel Gheorghiu, primar Bucecea

Articol de - Publicat vineri, 16 septembrie 2022 10:23 / Actualizat vineri, 16 septembrie 2022 11:37

Într-un răspuns trimis de Compania Națională de Investiții către Gazeta Sporturilor, CNI arată că doar 4 din cele 236 de baze sportive propuse în dosarul de candidatură al României la Campionatul European de fotbal din 2020 au fost recepționate până la începutul anului 2022, alte 125 ar urma să fie realizate, iar pentru încă 107 nu e gata documentația. GSP vă prezintă povestea celor care s-au făcut.

1,69%. E procentajul bazelor sportive recepționate, până în 2022, de către Compania Națională de Investiții, beneficiarul a sute de lucrări ce se aflau în dosarul de candidatură al României la Campionatul European de fotbal din 2020.

Răspunsul companiei e din februarie. Însă la o scurtă verificare pe site-ul CNI, în dreptul proiectelor finalizate, compania a recepționat doar două complexuri sportive în 2022. Niciunul nu se află în lista transmisă la începutul anului ca fiind în lucru.

Așadar, în august 2022, 4 din cele 236 - 400 la început - de baze sportive care urmau să fie gata în toată țara erau finalizate și recepționate. Alte 125 de obiective se află „în diferite stadii”, adică în execuție, cu achiziția făcută sau pregătită, iar 107 nu au documentația completă pentru finanțare. Să le luăm pe rând.

foto: Răzvan Luțac
foto: Răzvan Luțac
foto: Răzvan Luțac
+10 FOTO

Scurt istoric despre bazele sportive din programul pre-Euro 2020

Zvonuri privind apariția celor 400 de baze în proiectul Euro 2020 au pornit acum vreo patru ani. De-atunci, politicieni, oficiali ai Federației și consilieri guvernamentali au modelat imaginea inițială.

Lucrăm la ele, suntem în faza de proiectare. Am proiectat 3 tipuri de baze (n.r. - sportive). Un tip de bază se întinde pe 17.500 de metri pătraţi şi are un stadion de fotbal, un stadion de minifotbal şi un stadion de handbal să-i spun, adică un stadion multifuncţional... pentru orice sport, volei, tenis, orice, că are suprafaţă sintetică. Ne-am gândit şi la amplasamente, normal.

- Paul Stănescu, vicepremier, în 2018, citat de OrangeSport

Prin programul EURO 2020 se vor construi 400 de baze sportive în comunități mici și mijlocii din toată țara, ceea ce este extraordinar. Proiectele sunt aprobate și au alocată finanțarea. Așa ceva nu s-ar fi întâmplat fără EURO 2020.

- Florin Șari, lider al Structurii Locale de Organizare EURO 2020 la București, pentru frf.ro, 2019

În dosarul de candidatură ne-am asumat construirea a 400 de terenuri de sport, de măsuri mici, după o consultare cu Federația Română de Fotbal.

- Gică Popescu, consilier al premierului, citat de Hotnews.ro

Acum, Compania Națională de Investiții informează că, din numărul de 400, Federația Română de Fotbal și Ministerul Educației Naționale au făcut propunerile pentru 236 de baze, după cum urmează:

  • 175 de propuneri pentru baze sportive normale (tip 1) și 6 propuneri pentru baze sportive de tip 2 („pentru nevăzători”, denumirea aleasă de CNI, referindu-se la dimensiunile terenului, specific fotbalului pentru persoanele cu deficiențe de vedere) din partea Federației Române de Fotbal
  • 125 de propuneri pentru baze sportive de tip 2 din partea Ministerului Educației Naționale.

Cele 306 propuneri nu au reprezentat un număr final. Pentru că, din ele, numai 236, cu 70 mai puține, au răspuns și favorabil, ajungându-se la lista finală.

Un județ are jumătate din bazele sportive finalizate!

Ce s-a recepționat? Conform CNI, patru dintre complexurile sportive sunt finalizate, recepționate și pot fi utilizate.

Două dintre acestea sunt în vestul țării, celelalte două în nord și nord-est. Singurul județ care are două baze gata este Aradul, cu Șimand și Pâncota, localități aflate la doar 30 de kilometri distanță una de alta. Celelalte două sunt la Bucecea (Botoșani) și Budești (Bistrița-Năsăud).

Iată valoarea investiției pentru fiecare în parte:

JudețLocalitateTip și amplasamentValoare investiție
ARPâncotabază tip 2, lângă o grădiniță1.514.387 lei
ARȘimandbază tip 2, în centrul localității1.514.387 lei
BNBudeștibază tip 2, lângă școala din Țagu1.564.249 lei
BTBuceceabază tip 1 în orașul Bucecea6.330.420 lei

Care sunt cerințele CNI

De ce se numesc bazele tip 2 „pentru nevăzători”? Pentru că proiectul prevede un teren de 26x44 de metri suprafață utilă a terenului și 20x40 suprafața utilă de joc, la fel ca în fotbalul pentru persoane cu deficiențe de vedere. 

În caietul de sarcini, Compania Națională de Investiții stipulează că fiecare bază sportivă va cuprinde teren multifuncțional, bănci pentru rezerve, porți pentru fotbal, nocturnă, protecție căptușeală la bureții nocturnei, mantinelă de protecție. 

În plus, marcajele trebuie realizate în conformitate cu regulile IBSA (International Blind Sports Association). Terenul trebuie să aibă o suprafață minimă de 1.144mp, iar baza trebuie racordată la apă potabilă, energie electrică, telefonie, internet și canalizare.

Pâncota: folosit de „zeci de copii”

  • Localitate: Pâncota, Arad 
  • Locuitori: 6.900 
  • Constructor: Fildo Starcons (Arad) 
  • Preț: 1.514.387 lei

Prima oprire este la Pâncota. Oraș unde câmpia Aradului prinde curaj și începe să urce spre Munții Zarandului, de unde se vede, dacă e senin, cetatea Șiria. Și e senin. Poate prea senin pentru ca oricine să îndrăznească o miuță, o căldură sufocantă pentru localitățile din vestul țării.

Nu toată lumea e la adăpost de caniculă. În curtea grădiniței cu program normal din oraș se muncește. Iar de la muncitori la administratorul bazei aflate în spate se ajunge foarte ușor. Omul cu cheia vine și desface orizontul. Căci baza nu se vede din stradă, poate și pentru că e acoperită de clădirea cu vestiarele, dușurile și toaletele. Însă arată bine. Și, spune administratorul, „este folosită de zeci de copii.”

foto: Răzvan Luțac
foto: Răzvan Luțac
foto: Răzvan Luțac
+10 FOTO

Planul e simplu: o clădire cu un singur nivel și 6 încăperi, unde se schimbă copiii care folosesc baza. „Am mai lăsat și adulți, dar mai rar, pot produce stricăciuni și nu vrem asta”, spune angajatul.

Povestește că grădinița are trei grupe de copii care folosesc terenul, însă nu doar ei vin aici, ci și copiii de la Liceul Teoretic Pâncota, aflat mai la deal. Pe teren se poate juca minifotbal, handbal, baschet și „laptenis”, cum se numește în Ardeal tenisul cu piciorul.

Au fost și-n Divizia B

Pâncota are, cât de cât, tradiție la fotbal. A fost și în liga a doua acum câțiva ani, când afaceristul local Pavel Piroș, omul cu cea mai răspândită firmă de pază din județ, s-a bucurat de liga a doua. Însă echipa a rămas fără susținerea autorităților locale în vara lui 2016, când, după o serie de rezultate catastrofale, trupa s-a retras. Iar scorurile astronomice au fost șterse din istorie. Câteva exemple: 0-16 cu Afumați, 0-7 cu Sepsi Sf. Gheorghe, 0-18 cu Juventus București!

Pustiu la Șimand

  • Localitate: Șimand, Arad 
  • Locuitori: 3.982 
  • Constructor: Fildo Starcons (Arad) 
  • Preț: 1.514.387 lei
foto: Răzvan Luțac
foto: Răzvan Luțac
foto: Răzvan Luțac
+10 FOTO

Căldura a ținut lumea departe și la Șimand, nu departe de Pâncota, unde centrul localității a fost, practic, refăcut de Compania Națională de Investiții. Căci baza sportivă, identică celei din Pâncota, nu este singura ridicată de CNI aici. 

La doi pași e și o sală de sport cu 180 de locuri care a costat bani frumoși: 8,4 milioane de lei, aproximativ 1.700.000 euro. Chiar dacă nu ne-a primit nimeni la Șimand, una dintre porți era larg deschisă și te puteai apropia la un metru - doi de baza asemănătoare - vestiar plus teren. 

Surpriza neplăcută: mai multe scaune de pe terenul tip 2 erau deja rupte, semn că administratorul de la Pâncota avea dreptate.

Singura de tip 1

  • Localitate: Bucecea, Botoșani 
  • Locuitori: 4.200 
  • Constructor: asocierea dintre firmele Simion Tehnoconstruct (Botoșani), MTA Structural Engineers (București), Dalubuild Construct (Suceava) 
  • Preț: 6.330.420 lei

La începutul lunii ianuarie, în orașul Bucecea, 30 km de Suceava și 20 km distanță de Botoșani, a fost inaugurată prima bază de tip 1 din România. Asta înseamnă teren de fotbal de dimensiuni normale, teren de baschet cu nocturnă și clădire multifuncțională cu parcare de 60 de locuri. 

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a fost prezent la eveniment, nota portalul local de știri Botoșani News. „E un moment de bucurie. Se creează infrastructură pentru comunitatea locală”, a menționat acesta.

Bază inaugurată cu sobor de preoți

  • Localitate: Țagu, comuna Budești, Bistrița-Năsăud 
  • Locuitori: 629 
  • Constructor: Flaely Grup (Bistrița-Năsăud) 
  • Preț: 1.564.249 lei
foto: Răzvan Luțac
foto: Răzvan Luțac
foto: Răzvan Luțac
+10 FOTO

Pe 19 iunie a fost inaugurată o altă bază sportivă de tip 2, de data aceasta în satul Țagu, comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud. La acțiune au participat primarul Vasile Codrea, deputatul Bogdan Gruia Ivan (PSD) și un sobor de preoți. După sfințirea stabilimentului, s-a jucat o miuță cu două echipe de old-boys.

Baza este asemănătoare celor realizate în județul Arad, cu deosebirea că este amplasată într-un sat micuț, Țagu, care nu are nici 1.000 locuitori, lângă școala din localitate.

  • Într-un episod viitor, GSP vă va prezenta cum arată bazele care se construiesc în acest moment și bazele la care nu s-a finalizat nici măcar documentația.

Citește și alte știri:

Gestul lui Ronaldo după Sheriff Tiraspol - Manchester United » Ce a făcut când un voluntar a venit să se pozeze cu el după meci

Fostul fundaș al Stelei reclamă, după 4 decenii, metodele abuzive ale lui Halagian: „Mare antrenor! Dar ca om, o coardă penală!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  16 Septembrie 2022, 14:26

Sau avem mania de a ne bate cu pumnul in piept asumandu-ne ce nu putem face, sau nu suntem capabili sa urmarim realizarea unui obiectiv pas cu pas pana la realizare, pornind de la proiectarea etapelor (care presupune si estimarea corecta a pasilor necesari, a resurselor, etc.). Sau, poate, mai degraba, e o combinatie, daca nu cumva chiar o insumare, a celor doua. Adica si batem apa in piua vorbim vrute si nevrute despre proiecte fantasmagorice si nu suntem capabili sa realizam cu minim de onestitate ceea ce am putea face realist vorbind. Nu suntem singuri in situatia asta. Imi amintesc cum in septembrie 2012 circulam in Polonia pe ceea ce trebuia sa fie o autostrada terminata inainte de europeanul din iunie acel an, dar care avea la trei luni dupa incheierea competitiei doar un sens de mers terminat pe o portiune foarte circulata, sens care era impartit in doua, cu balize de demarcatie, fara putinta de a face vreo depasire. A fost o experienta care m-a marcat. Autostrada in cauza, A1, are o celebritate trista in Polonia - constructia ei a inceput in vremea lui Jaruszelski si inca nu e gata. Asa ca n-as vrea sa pic in capcana lui ”ca la noi la nimeni”. Nu suntem unici nici macar la aspecte negative. Dar diferenta intre vorbe si fapte parca e frustrant de mare la noi, totusi.

bufnila
bufnila  •  16 Septembrie 2022, 13:55

rezultatul normal al celor 30 de ani de *** PSD PNL UDMR

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează