FOTBAL  »  Superliga  »  LEGEA SPORTULUI

Noi informații: „Cine pierde din cauza Stelei va merge la TAS!”

Articol de , - Publicat vineri, 14 aprilie 2023 11:37 / Actualizat vineri, 14 aprilie 2023 12:07

În contextul neclar al inițiativei lui Vasile Dâncu pentru schimbarea Legii Sportului, o echipă s-ar putea trezi că pierde dreptul de promovare în favoarea CSA Steaua și împotriva regulamentelor din fotbal.

Parlamentarul Vasile Dâncu a semnat o inițiativă de modificare a Legii Sportului în favoarea Clubului Sportiv al Armatei. Schimbarea esențială: membre ale unor ligi profesioniste vor putea fi și societățile de drept public, nu numai acelea de drept privat.

Favorizată ar fi Steaua, care ar căpăta dreptul de a promova în prima ligă. Nu e clar cât va dura trecerea prin Parlament a proiectului pe care l-a inițiat Dâncu și când ar fi valabilă legea în formatul nou. Deși FRF spune, într-un răspuns pentru GSP că „Steaua poate participa în Liga 1 din această vară!”, forurilor din fotbal nu le este clar nici cum ar fi aplicată legea. CSA ar putea promova încă de acum? Sau va avea dreptul acesta abia din sezonul următor?

Un jurist explică pentru GSP: „Poți argumenta și că promovează, și că nu”

Explică un jurist care cunoaște situația: 

„După textul din propunerea aceasta există două interpretări. Dacă ne raportăm la faptul că e vorba despre un club care acum e de drept public, el nu poate promova, fiindcă nu a îndeplinit criteriile la startul sezonului, așa cum impune regulamentul. Dacă ne referim la structura juridică a acestui club doar din perspectiva ca el să devină membru al Ligii Profesioniste de Fotbal și ignorăm condițiile de promovare din regulament, atunci da, el ar avea dreptul de a fi membru al LPF imediat cum va fi modificată legea".

Steaua nu ar avea dreptul să promoveze, însă ar putea deveni membru al Ligii Profesioniste, deci ar fi un club din prima ligă. „Un avocat ar putea să argumenteze solid pentru ambele direcții, și că Steaua poate promova imediat, și că nu are dreptul să urce acum în prima ligă", spune același jurist.

„Ar apărea un păgubit dacă Steaua profită de lege”

El admite că e posibil să se ajungă din nou la un proces la TAS, ori cu Steaua reclamantă, ori cu o altă formație. Roș-albaștrii sunt pe locul al doilea acum, unul care permite promovarea directă. Cum ei au participat în competiție fără dreptul de a avansa în prima ligă, ar trebui să promoveze prima și a treia, iar următoarele două să participe la barajele pentru promovare/salvare.

Legea poate să fie modificată imediat după finalul sezonului din liga a doua, înaintea barajelor, sau între manșele meciurilor de baraj. Ori imediat după ele, înainte de începutul campionatului următor. „Echipa care ar pierde dreptul de promovare din cauza aplicării legii schimbate ar putea să conteste la Lausanne, din moment ce regulamentul fotbalistic nu a fost respectat", explică juristul. 

Citește și alte articole:

Gigi Becali îi bate obrazul lui Marcel Ciolacu: „Am avut încredere în el, dar nu a făcut ce a promis”
FCSB
Gigi Becali îi bate obrazul lui Marcel Ciolacu: „Am avut încredere în el, dar nu a făcut ce a promis”
Fanii Stelei, comunicat după declarațiile date de Florin Talpan: „Nu avem un scop din a ridica pe brațe eroi de conjunctură” + „Propunerea de modificare a Legii Sportului nu este rezultatul muncii unui singur angajat al clubului Steaua”
STEAUA BUCUREȘTI
Fanii Stelei, comunicat după declarațiile date de Florin Talpan: „Nu avem un scop din a ridica pe brațe eroi de conjunctură” + „Propunerea de modificare a Legii Sportului nu este rezultatul muncii unui singur angajat al clubului Steaua”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (18)
Naste74
Naste74  •  17 Aprilie 2023, 12:51

Cativa pesedei, vreo doi sau trei, vor sa modifice Legea sporturilor si sa aduca jucaria lui Talpan in Superliga cu orice pret. Capul rautatilor este marele sociolog Dancu. Dupa ce a rezolvat in mandatul sau de ministru al Apararii problema inzestrarii moderne a Armatei Romane, revigorarea Romarm si a Institutului Cantacuzino, s-a gandit sa revolutioneze si sportul militar. Si uite asa, pesedeii incearca sa intre cu bocancii in principiile de drept, stiind ori nu ca lucrul acesta poate crea monstri? Bai pesedeilor, voi nu stiti cine e Dancu? El e seful grupului de la Cluj, grup care va pune bete in roate. Inteleg ca stati mai modest cu memoria si cu rigoarea, dar totusi amintiti-va ce miscari facea Dancu in campaniile electorale ale lui Basescu, ce facea Ioan Rus in campania pentru referendumul de destituire a lui Basescu (“Nu e bine domnul chestor!...”) sau cand declara ce declara cu privire la nevestele diasporenilor. Ati evaluat vreodata cam ce deservicii v-au adus toate acestea? Probabil nu. Cercetarea sociologica nu este apanajul oricui. Domnul Dancu, baiat subtire si cu multa scoala, stapaneste la perfectie aceasta tehnica. Dumnealui sigur a pus in ecuatie ce inseamna sa se mute peluzele de la peluza in Piata Victoriei sau ce inseamna sa superi peste doua milioane de votanti ai adevaratei Stele. Voi nu stiti, dar dl. Dancu stie ca sunt milioane de romani pe care, din cauza voastra, nu ii intereseaza stirile politice, mincinoase si veninoase, urmarind doar sport. Sport

dodo001
dodo001  •  15 Aprilie 2023, 08:04

Accederea in Liga 1 presupune calificarea in Play Off-ul de promovare si ocuparea primelor doua locuri. Pentru calificarea la barajul de promovare, trebuie sa atingi locurile 3 si 4 in clasament. Pe cine prejudiciaza? Locul 5? Oricum nu era un loc de promovare sau de baraj. Locul 5 a aparut in discutiile presei si ca s-ar putea...dar legal nu este.

John.Wick
John.Wick  •  14 Aprilie 2023, 20:55

Nu vrem cazarma în A!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează