FOTBAL  »  Superliga  »  FCU CRAIOVA

Portret Cum l-a cucerit Giovanni Costantino pe Mititelu » Noul antrenor al lui FCU Craiova aplică o tactică devenită faimoasă

Giovanni Constantino // sursă foto: Instagram @ gio_costantino_the_coach
Giovanni Constantino // sursă foto: Instagram @ gio_costantino_the_coach

Articol de - Publicat marti, 17 octombrie 2023 12:30 / Actualizat marti, 17 octombrie 2023 13:45

FCU Craiova are un nou antrenor italian, Giovanni Costantino (39 de ani), fost mecanic de locomotivă. Acesta a devenit cunoscut ca asistent al lui Marco Rossi la naționala Ungariei, între iulie 2018 și mai 2021. Adrian Mititelu (55 de ani) l-a luat de la formația Ayia Napa, Liga 2 din Cipru.

Stabilit de peste doi ani în România, un islandez a ochit ce ne lipsește: „Dacă vreți mai sus, asta trebuie să faceți!”
INTERVIU
Stabilit de peste doi ani în România, un islandez a ochit ce ne lipsește: „Dacă vreți mai sus, asta trebuie să faceți!”

Giovanni Costantino este cel mai tânăr antrenor italian cu licența PRO, pe care a obținut-o în 2021 la Coverciano. El a jucat fotbal doar în liga a patra, iar la 27 de ani și-a început cariera de antrenor.

Giovanni Costantino a fost printre cei mai buni la teorie din generația lui, iar în grupă cu el au fost printre alții nume importante din fotbalul italian: Alessio Dionisi, Alberto Gilardino, Alessandro Gamberini, Emiliano Bonazzoli, Marco Donadel sau Marco Marchionni.

Tânărul tehnician italian este conștient însă că mai are multe de învățat pentru a deveni un antrenor foarte bun, chiar dacă dacă a fost un elev de top.

„Este un fapt, sunt mândru de asta, dar trebuie spus clar: doar pentru că ești cel mai bun student nu înseamnă că vei fi cel mai bun antrenor. E doar teorie, apoi începe practica: trebuie să te adaptezi la diferite situații, în diferite cluburi. Nu există o singură tactică, nu există un singur sistem, trebuie să-ți folosești cunoștințele pentru a te adapta fiecărui loc în care lucrezi", a explicat Giovanni Costantino, citat de portarul polonez Weszlo.

Cum l-a cucerit Giovanni Costantino pe Mititelu » Noul antrenor al lui FCU Craiova aplică o tactică devenită faimoasă
Giovanni Costantino, al doilea din stânga, la Coverciano, alături de câțiva colegi, printre care Donatti și Gilardino FOTO: FIGC

Giovanni Costantino folosește metodele lui Jose Mourinho

Italianul este adeptul unui sistem de joc ofensiv, 4-3-3, iar una dintre metodele sale preferate de antrenament este periodizarea tactică portugheză, devenită faimoasă datorită succeselor dobândite de antrenori celebri precum Jose Mourinho, Carlos Querioz, Andre Villas Boas și alții.

Giovanni Costantino a povestit că a preluat această metodă de la portughezul Manuel Cordeiro, multă vreme secundul lui Paulo Sousa, cu care a fost coleg la cursul UEFA PRO, de la Coverciano.

„Această metodologie pune mingea în centrul tuturor exercițiilor. Antrenamentele sunt întotdeauna cu minge, nu separă probleme individuale precum tehnica, tactica și lucrul la aspectele fizice în diferite exerciții de antrenament, ci doar le combină și le încorporează în fiecare sesiune de antrenament. 

Este vorba și de antrenamente cu intensitate mare, dar nu mai lungi de o oră și jumătate. Echipa ar trebui să se concentreze pe pregătirea pentru un anumit adversar și pe dezvoltarea propriului stil", a dezvăluit noul tehnician al lui FCU Craiova în aparițiile sale din presa internațională.

Preparatorul fizic Dan Vasilică trebuie să se adapteze metodelor lui Giovanni Costantino

Periodizarea tactică reprezintă o metodologie foarte diferită de cele care prevăd antrenamentul fizic și tehnic tratate separat în cadrul modelului de joc. Astfel, preparatorul fizic Dan Vasilică trebuie să se adapteze la noile metode de lucru ale lui Giovanni Costantino.

Giovanni Costantino, adeptul stilului ofensiv: „Vreau o echipă agresivă care să joace fără teamă”

Peste tot pe unde a antrenat, Giovanni Costantino a încercat să imprime echipelor sale un stil de joc ofesiv. „Vreau o echipă agresivă care să joace fără teamă", este mottoul după care se ghizează tehnicianul italian.

Marco Rossi m-a învățat multe și mi-a dat credibilitate în Ungaria. Faptul că mă prețuia și dorea să lucreze cu mine i-a făcut pe oameni să mă privească diferit și să aibă încredere în mine încă de la început
- Giovanni Costantino, antrenor FCU Craiova

Giovanni Costantino a fost demis după 9 meciuri la prima experianță ca antrenor principal, la MTK Budapesta

Giovanni Costantino a renunțat la postul de secund de la naționala Ungariei și la experiența pe care o putea trăi la turneul final Euro 2020 pentru a deveni antrenor principal la MTK Budapesta. Marele său vis. La MTK, Costantino a lucrat cu Gicu Grozav.

Prima experiență ca principal a început pe 18 mai 2021, dar s-a terminat repede, după 4 luni și jumătate, pe 4 octombrie. La o zi după cea de-a patra înfrângere suferită de MTK în campionat, 0-2 cu Zalaegerszeg, în deplasare.

Jurnalistul maghiar Istvan Kecskes, de la Sportal. hu, a precizat pentru GSP.ro că italianul a lăsat o impresie bună, chiar dacă a fost demis de la MTK după doar opt etape de campionat.

„A fost destul de surprinzător, deoarece MTK se afla pe locul 7, cu trei victorii, o remiză și patru înfrângeri”, a precizat ziaristul. 

Acesta a dezvăluit care a fost reacția lui Costantino, după ce a fost dat afară: „Mă doare, mă doare foarte tare. Sunt dezamăgit, pentru că nu cred că am făcut o treabă proastă. Suntem la patru puncte deasupra zonei de retrogradare, am înregistrat îmbunătățiri în majoritatea indicatorilor jocului - posesie, precizie la pase, dueluri câștigați și altele”.

Filosofia lui Giovanni Costantino: ”Mai întâi jocul, apoi rezultatul”

Istvan Kecskes a explicat că antrenorul italian a dorit să rămână în Ungaria, dar nu a primit oferte, așa că s-a întors în Italia și a preluat formația Casarano, din Serie D. 

Când a fost întrebat despre filosofia sa, povestește jurnalistul maghiar, Costantino a răspuns: „Joacă, joacă, joacă! Pentru mine, ordinea este următoarea: mai întâi jocul, apoi rezultatul. Ca antrenor, nu pot controla jocul, dar rezultatul depinde și de factori externi. 

Acest lucru nu este ordinea peste tot, în alte locuri rezultatul este cel mai important. Am obținut licența pro italiană în Coverciano pe 17 septembrie 2021, sunt mândru de asta, am muncit din greu pentru ea”.

Costantino a fost perceput în Ungaria ca un antrenor care nu se teme să ofere șanse jucătorilor tineri și talentați și care a avut întotdeauna o relație bună cu fotbaliștii, cu fanii și cu presa.

Cine este Giovanni Costantino

  • fost antrenor al MTK Budapesta (Ungaria) și Aland United (Finlanda/echipă feminină)
  • fost secund al lui Marco Rossi – Honved (campion Ungaria în 2017), DAC Dunajska Streda (Slovacia, locul 3) și la echipa națională a Ungariei în perioada 2018-2021 (calificare la Euro 2020, unde nu a mai participat pentru că a plecat la MTK)
  • fost antrenor al echipei de tineret FC Futura (Finlanda)
  • fost antreor la Casarano (Serie D / Italia)
  • fost antreor la Agiya Napa (Liga 2 Cipru)

Giovanni Constantino, antrenor cu un drum inedit

Giovanni Costantino a fost conductor de tren în regiunea Emilia Romagna și s-a lăsat de această meserie pentru a deveni antrenor.

„Am jucat fotbal de mic, dar nu am avut talentul necesar pentru o carieră profesionistă. Așa că am mers pe zona de antrenorat, în paralel cu alte meserii. În 2013 am început primul curs, la Federația Italiană și am fost apoi admis la Licența UEFA B.

Am trimis CV-uri prin Europa, pentru că știam că în Italia, fără o carieră de jucător în spate, nu puteam reuși. Așa am ajuns în liga a doua din Finlanda, la o echipă de copii, la 3.500 de km distanță de casă. Am mers apoi la o echipă de fotbal feminin, Aland United.

M-am specializat și în domeniul de analiză a partidelor. Am avut ocazia de a merge la antrenamentele lui Marco Rossi, la Honved, și el m-a luat în staff-ul său, ca analist. Așa a început aventura mea în Ungaria. Mister a construit un grup extraordinar și a obținut rezultate importante", povestea Costantino în 2017, pentru La Repubblica.

Citește și alte articole:

Gigi Becali a decis » Cum o să arate FCSB cu Voluntari: Rotariu scoate din joc nume grele

Cu Rrahmani operat, șefii Rapidului îi informează pe suporteri că au luat două decizii de ultim moment

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga

Lovit în cap cu un recipient din aluminiu, Novak Djokovic nu a participat la conferința de presă și a avut nevoie de îngrijiri medicale » Ce a provocat incidentul


Comentarii (10)
george.br
george.br  •  17 Octombrie 2023, 19:34
Postat de 81mada pe 17 Octombrie 2023, 16:37

Ce periodizare portugheza bai vere, sa vezi cand se va lovi de periodizarea olteneasca a cuplului vasi-miti cum pleaca linistit !

Stii, ma, proverbul ala cu drumul lung?

george.br
george.br  •  17 Octombrie 2023, 19:33
Postat de mihaitzuky pe 17 Octombrie 2023, 16:51

Ți-ai ales bine numele, că echipa voastră de partid nu face nici cât o para chioară.

:))) Adevarat!

mihaitzuky
mihaitzuky  •  17 Octombrie 2023, 16:51
Postat de parachioara5 pe 17 Octombrie 2023, 13:25

...mie imi pare rau de Ion Constantin asta ...merita ceva mai bun ...mititel te vom invinge in meciul direct ...sa te oftici ...

Ți-ai ales bine numele, că echipa voastră de partid nu face nici cât o para chioară.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close