FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB VS. CSA STEAUA

FCSB speră să redevină Steaua! Decizia luată azi de ÎCCJ

Articol de GSP - Publicat marti, 15 martie 2022 20:30 / Actualizat marti, 15 martie 2022 22:04

Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul privind marca „Steaua” înapoi la Curtea de Apel București. Practic, procesul dintre FCSB și CSA va fi rejudecat.

  • CONTEXT: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anula în decembrie 2014 marca „Steaua” aparținând lui Gigi Becali. Apoi, Curtea de Apel îi înterzicea în decembrie 2016 lui Becali să mai folosească, pentru clubul său, numele „Steaua”.

FCSB speră din nou că poate redeveni Steaua, după ce ÎCCJ a admis recursurile făcute de ambele părți și a decis că procesul pentru marcă trebuie rejudecat. Avocații echipei lui Gigi Becali consideră decizia o victorie pentru formația din Liga 1, care ceruse deposedarea tuturor mărcilor „Steaua” din patrimoniul CSA, inclusiv cea pierdută în 2014.

Scandal în Liga 2 după finalul sezonului regulat: „Steaua nu trebuia lăsată să joace! Nu e normal”
CSA STEAUA
Scandal în Liga 2 după finalul sezonului regulat: „Steaua nu trebuia lăsată să joace! Nu e normal”

Decizia acum definitivă a Înaltei Curți vine în sprijinul criticilor din recursul depus de FCSB, potrivit cărora nu există autoritatea de lucru judecat și mai ales, nu există o marcă notorie a CSA cu denumirea STEAUA, în condițiile în care aceștia din urmă nici măcar nu au folosit mărcile în perioada 2003 - 2017. 

În rejudecare, Curtea de Apel București va trebui să judece în totalitate dosarul depus de FCSB, în care existau dovezi puternice că marca notorie STEAUA le aparține începând cu anul 2003 când au preluat clubul, pe fondul încetării folosirii acestei mărci de către CSA, din anul 1998”, susțin avocații FCSB prin intermediul unui comunicat.

FCSB vs. CSA: continuă lupta pentru marca Steaua

Gazeta a contactat un avocat pentru a lămuri situația încâlcită a mărcii. Ce reprezintă, de fapt, soluția dispusă astăzi de ÎCCJ?

FCSB susține că marca notorie „Steaua” ar trebui să îi revină, deoarece a asigurat continuitatea brand-ului Steaua, după ce Gigi Becali a preluat echipa de la AFC Steaua, în timp ce CSA nu a utilizat marca între 2003 și 2017, până la înființarea unei noi echipe de fotbal. 

La hotărârea inițială, Curtea de Apel nu s-a pronunțat pe chestiunea notorietății, astfel că ÎCCJ a decis să trimită dosarul înapoi. Acum, cele două entități se vor duela în justiție pentru - așa cum se numește în termeni de specialitate - „proprietate intelectuală”. 

„Se poate, teoretic, ca după acest litigiu marca să revină în patrimoniul echipei din Liga 1. Dacă ai o marcă notorie, chiar și neînregistrată, e mai puternică decât una înregistrată!”, spun surse apropiate de avocații care susțin cauza FCSB. 

Curtea de Apel trebuie să se pronunțe și cu privire la toate mărcile „Steaua” deținute de Clubul Sportiv al Armatei și contestate de gruparea din Liga 1. Până acum, „militarii” au pierdut 4 astfel de mărci.

Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de recurentul - reclamant Fotbal Club FCSB S.A, ca nefondată. Admite recursurile declarate de pârâtul Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti şi de reclamantul Fotbal Club FCSB S.A. împotriva deciziei nr. 682A din 25 aprilie 2019 şi a hotărârii intermediare nr.1491 din 27 noiembrie 2018, ambele pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a civilă. Casează deciziile şi trimite cauza, spre rejudecare, la aceeaşi curte de apel. Definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție, 15 martie 2022

3 procese au mai avut loc sau încă sunt în desfășurare între CSA Steaua și FCSB:

  • primul a fost câștigat de MApN, cel în care Gigi Becali a fost deposedat de marca Steaua;
  • al doilea are verdictul și la Apel, favorabil tot Armatei, dar nu în totalitate, în privința palmaresului;
  • iar în cel de-al treilea Steaua îi solicită lui Becali despăgubiri de 37 de milioane de euro, pentru a se acoperi prejudiciul cauzat de folosirea ilegală a mărcii Steaua între 2003 și 2014. Nu s-a luat o decizie definitivă.

Palmares CSA Steaua București (1947-1998):

  • 20 de titluri de campioană în Liga 1
  • 19 Cupe ale României
  • 2 Supercupe
  • 1 Cupa Campionilor Europeni
  • 1 Supercupa Europei

Palmares FCSB (2003-prezent):

  • 5 titluri de campioană în Liga 1
  • 3 Cupe ale României
  • 2 Supercupe
  • 2 Cupe ale Ligii

Palmaresul nimănui: 1998-2003

  • 1 titlu de campioană
  • 1 Cupa României
  • 2 Supercupe

VIDEO. Gică Popescu, după FCSB - Farul 2-0: „Arbitrul a intrat în cartea recordurilor”

Citește mai multe articole de actualitate:

Protectorul-șef al FCSB e Rusandu » Cum ar fi arătat lupta la titlu fără greșeli de arbitraj + topul celor mai avantajate formații

Mutu a făcut Rapidul să joace! » Meciul cu Dinamo a fost cel mai bun al giuleștenilor în ultimele 6 luni

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (96)
siriussirius
siriussirius  •  17 Martie 2022, 22:08

Dacă nu lasă ciobanu ( adică nu aduce un Dan Petrescu să facă el echipa cum vrea !) sa cîștige campionatul poate sa fie orice n-au nici o valoare ca și acum

misterverde
misterverde  •  17 Martie 2022, 06:18

Vedeti .. interviu cu oprita .. cand spune : "e greu sa merg la alta echipa ...nici in liga 1 .. nu sunt conditii ca la csa " Au toate conditiile ... si totusi .. dupa 8 ani ... unde sunt ?care s performantele ? Cati bani au produs ? Cati bani au cheltuit ? Si , cat este de corect .. pentru celelalte echipe din romania ? Csa buget de la stat .. in timp ce gaz metan moare .. dinamo e in coma ... timisoara a disparut .. otelul .. urziceni .... dar deh banul public e dulce . Usor de furat ... ati vazut cat costa un pix cumparat din bani publici :))) Martorilor lui talpan le dedic .. imnul romaniei ... : Desteapta te Romane !!!

geogeo
geogeo  •  16 Martie 2022, 18:04

Hai cu gamela de fasole fara ciolan de la Talpan daca se pierde procesul...

Vezi toate comentariile (96)
Comentează
Close