LIGA 1  ·  GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV Dănciulescu, dezvăluire controversată din vestiarul Stelei: „A venit Reghe și făceam perfuzii, stăteam două ore cu ele în mână”

Articol de - Publicat vineri, 08 mai 2020 11:56

Ionel Dănciulescu a dezvăluit în direct la GSP Live că Laurențiu Reghecampf a adus perfuziile în vestiarul Stelei pe vremea când era  un jucător de doar 23 de ani. Cel care avea să fie antrenorul FCSB peste mai bine de un deceniu a importat “metoda nemțească” din Austria.

Mandatul de antrenor al lui Reghecampf la FCSB a fost unul plin de victorii, dar și de controverse. Poate cel mai delicat subiect a fost dopajul, sugerat de mai mulți oameni din fotbalul românesc ca urmare a apariției în club a preparatorului fizic german Thomas Neubert. 

DĂNCIULESCU DESPRE PERFUZIILE LUI REGHECAMPF

 În 2018, Gazeta Sporturilor a publicat în premieră dovezi clare că, în al doilea mandat al lui Reghecampf la FCSB, clubul a comandat din Germania în 2016 un aparat cu dotări complete pentru ozonoterapie, numit Ozonosan, proiectat în special pentru autohemoterapie majoră, o metodă considerată doping al sângelui în sport și interzisă de codul Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).  

Factura de ozonoterapie pentru 18 jucători de la FCSB, în mandatul lui Reghecampf

Ce este autohemoterapia majoră 

“Procedura standard în autohemoterapie constă în scoaterea unei cantități de sânge cu ajutorul unui ac-fluture. Sângele este apoi amestecat într-o sticlă vidată, rezistentă la presiunea ozonului, cu un anticoagulant. Un aparat numit Ozonosan generează un amestec de gaz format din oxigen medical (96%) și ozon (4%) care este sterilizat și apoi amestecat încet cu sângele timp de 10 minute pentru a împiedica formarea de spumă. Sângele oxigenat și ozonificat este apoi reintrodus în donator pentru o perioadă de 20 de minute” 

Clubul a confirmat achiziția, dar a susținut că aparatul a fost folosit doar pentru insuflații rectale cu gaz ozonificat, metodă acceptată de WADA. 

“Ce se întâmplă (n.r. - la FCSB) miroase! Sunt în fotbal de 45 de ani și nu am nevoie de nimeni să mă învețe meserie. Există mult EPO în fotbal” 
- Urbano Lega, fost preparator fizic la FC Național și Craiova, în 2013

Dănciulescu: "A venit Reghe și făceam perfuzii"

La doi ani distanță după dezvăluirile Gazetei, parte din investigația internațională Football Leaks, Ionel Dănciulescu a declarat în direct la GSP Live că, în perioada 1998-1999, a făcut perfuzii cu vitamine în vestiarul Stelei. “Metoda nemțească” era adusă din Austria de Laurențiu Reghecampf și era folosită de jucătorii antrenați atunci de Emeric Ienei: 

„Nu am făcut niciodată ozonoterapie. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost la Steaua. A venit Reghe și făceam perfuzii. El venise cu metoda asta nemțească. Eram pe glucoză, vitamine”

- Când, la Steaua? 
- 1998-1999, Reghecampf fusese în Austria

- Și el venise cu perfuziile? 
- El oricum era un tip mai deschis la minte. Un tip foarte inteligent. Venea mereu cu lucruri noi. Dar făceam doar B6, B12, glucoză și stăteam așa două ore cu perfuzia în mână. Dar erau dăți când te simțeau moale. Nu știu dacă ne ajutau la ceva. Procedura cu scosul sângelui nu am făcut-o niciodată la nicio echipă. 

1997: Reghecampf încearcă să blocheze centrarea lui Mark Draper, la Steaua - Aston Villa

În 1998, Reghecampf avea doar 23 de ani, dar era unul dintre oamenii importanți din vestiarul Stelei. Pe când avea doar 18 ani, el a jucat un sezon pentru echipa austriacă Sankt Polten, apoi s-a întors la Chindia Târgoviște, de unde a ajuns la Steaua, în 1996. 

 În anul în care steliștii făceau perfuziile recomandate de Reghecampf, Agenția Mondială Anti-Doping nu era încă înființată, iar lupta organizată împotriva dopingului era la început. Perfuziile cu vitamine erau folosite de sportivi, în special în vestul Europei, însă specialiștii nu le recomandau.

 În 2000, un studiu făcut de un grup de cercetători elvețieni consemna faptul că doctorii echipelor de fotbal din zona franceză a Elveției au făcut o masă rotundă la finalul căreia au căzut de acord să nu mai folosească perfuziile cu vitamine cerute de jucători. Cercetătorii scriau că “metoda perfuziei cu vitamine, care nu este dopaj în sensul strict, poate promova ulterior folosirea pe ascuns de substanțe interzise”.  

Ulterior, WADA a scos în afara regulamentului folosirea acelor în venele sportivilor, chiar și atunci când e vorba despre folosirea unor perfuzii cu vitamine. Singura excepție permisă de codul anti-doping este introducerea în sistemul venos a unei substanțe legale în cantitate mai mică de 100 de mililitri într-un decurs de 12 ore. 

 Însă, conform unei informări a Agenției Antidoping din Statele Unite (USADA), administrarea intravenoasă a unui cocktail de vitamine mai mic de 100 ml este interzisă fără o prescripție medicală (TUE - Therapeutic Use Exemption). În plus, scrie USADA, “această administrare nu este indicată clinic”, fiind preferată administrarea orală. 

Pârvulescu, live: “Da, m-am dopat!” 

Joi, în direct la GSP Live, Paul Pîrvulescu - fost jucător la FCSB - a dezvăluit că a folosit autohemoterapia majoră, metodă interzisă de WADA,  la o echipă din România: 

„Eu la FCSB n-am făcut ozonoterapie, am făcut în altă parte, dar nu la Steaua. Pentru mine, era suficient să stau 2-3 minute în apă rece, apoi în apă caldă, după care alternam și eram ok. Când făceam ozonoterapie, a doua zi mă simțeam rău, dar următoarea zi eram ok. Eu n-am făcut insuflații rectale, ci injecții în venă. Nu pot să spun unde am făcut, pentru că aș pune doctorul de-acolo într-o situație delicată.. Nu e ceva wow, iar din punctul de vedere al sănătății e ok. Dar e doping, da”

“Niciodată în viața mea nu am văzut atâta putere la o echipă. Aveau mintea limpede tot timpul. Au alergat non-stop și ajungeau în poziții în care noi nu eram în stare să ajungem. Dacă avea două variante de pasă, orice jucător de la ei o alegea pe cea mai bună, lucru foarte greu de reușit într-un fotbal jucat la intensitate maximă” 
- Marius Șumudică, în 2016, după un FCSB - Astra 2-0 

Citește mai multe știri de la GSP LIVE:„În noaptea asta m-ai distrus, m-ai violat!” Ce s-a întâmplat între Anna Lesko și George Piștereanu
Libertatea
Comentarii (14)
creeperno  •  08 Mai 2020, 22:54

Fcsb este fotbal club sporting becali

kordell  •  08 Mai 2020, 17:24

Deci in concluzie fecesebe nu e Steaua !

felix_grandet  •  08 Mai 2020, 17:23

Întotdeauna vor plana suspiciuni de ilegalități în jurul FC FCSB, Regheton sau Prodanca. Știți de ce? Fiindcă sunt niște infractori.

Vezi toate comentariile (14 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
12:30 Fotbal, Liga 2
Comuna Recea - Rapid
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
14:45 Fotbal, Liga 1
Clinceni - Gaz Metan
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
16:30 Fotbal, Bundesliga
Augsburg - Borussia Dortmund
Digi 3
17:00 Handbal F
ȚSKA Moscova - SCM Râmnicu Vâlcea
Digi 1, Telekom 1
18:45 Fotbal, Liga 2
Petrolul - Dunărea Călărași
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:00 Fotbal, Serie A
Cagliari - Lazio
Digi 2
19:30 Fotbal, Bundesliga
Schalke 04 - Werder Bremen
Digi 3
21:30 Fotbal, Liga 1
Viitorul - Astra
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A
Inter - Fiorentina
Digi 3
22:00 Fotbal, Ligue 1
Marseille - Metz
Digi 4
Program TV complet

Liga 1