Articol de - Publicat joi, 17 mai 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 16 mai 2012 22:50

Geanina Ilieş şi Cristina Dochianu, două dintre prezentatoarele Ştirilor Sportive de la Antena 1, şi-ar dori tricoul lui Tătăruşanu, respectiv Dănciulescu la finalul unui derby dacă ar putea să evolueze şi ele

Prezintă ştiri despre Steaua şi Dinamo în fiecare zi a săptămînii. La jurnalul Sportiv al Antenei 1. Geanina, de luni pînă vineri, Cristina, în wekeend. Derby de Romania le interesează şi dincolo de natura meseriei lor. Au mers pe stadion de mici, au prins pasiunea pentru fotbal şi azi au posibilitatea de a merge pe cea mai luxoasă arenă a ţării pentru a vedea cel mai luxos meci al Ligii 1.

Înainte însă au acceptat provocarea Gazetei Sporturilor, de a răspunde la 11 întrebări despre Derby de Romania. Răspunsurile lor le aveţi în rîndurile care urmează şi ele completează tabloul meciului din această seară. Un tablou care a conţinut în ultimele zile doar păreri ale patronilor, conducătorilor, jucătorilor, antrenorilor. Toţi, de genul masculin. E timpul să ascultăm şi partea feminină.

- Cum ar suna ştirea despre derby-ul Steaua-Dinamo pe care vrei să o anunţi vineri, a doua zi după meci, la Ştirile Sportive ale Antenei 1?
CRISTINA DOCHIANU - Derby-ul de România, Steaua-Dinamo, n-a doborît recordul de audienţă de pe Arena Naţională, dar am avut spectacol din plin, iar titlul se poate decide la Cluj! Steaua a scos rivala Dinamo din lupta pentru titlu, după două goluri de excepţie marcate de Rusescu. Steliştii cîştigă cu 2-0 şi speră într-o minune în meciul din această seară din Ardeal, acolo unde U Cluj şi CFR se vor reîntîlni după partida oprită de Alexandru Tudor.

GEANINA ILIEŞ - În sfîrşit un derby fără incidente! Steaua şi Dinamo au oferit un meci de zile mari în faţa a peste 50 de mii de spectatori, cu goluri care vor rămîne în mintea suporterior. Derby de Romania s-a terminat egal, 2-2, după golurile marcate de Rusescu şi Tatu pentru stelişti şi de Marius Niculae şi Alexe pentru dinamovişti. 2-2 şi ambele echipe sînt ieşite din lupta pentru titlu.

- Prin ce logo şi prin ce motto ai promova acest derby?
CRISTINA DOCHIANU - Cred că cel mai potrivit logo este semnul fair-play-ului. E momentul ca atît steliştii cît şi dinamovişti să treacă peste orgolii, peste tensiunea finalului de campionat şi să încerce să fie cît mai fair-play pe teren pentru a nu incita şi mai rău cekle două galerii, care oricum nu se prea suportă. Dacă mă refer la mottoul derby-ului cred că aş alege "Steaua - Dinamo, finala noastră europeană!".

GEANINA ILIEŞ - Mottoul e "Derby de România în spiritul fair-play-ului", iar logo-ul o minge în flăcări, ţinînd cont de importanţa partidei.

- Dacă ai fi stilista celor doi antrenori, cum i-ai îmbrăca pe Bonetti şi Stoichiţă la derby?
CRISTINA DOCHIANU - Cred că un antrenor este cel care decide foarte multe în timpul unui joc, evident, dacă uităm de momentele penibile cînd le sună telefonul. Eleganţa poate fi cuvîntul de ordine atunci cînd discutăm despre un tehnician. În fotbalul românesc majoritatea preferă să vină în trening, cît mai comod şi sport. Steaua - Dinamo este un meci al eleganţei, iar costumul nu ar trebui să lipsească din garderoba celor doi. Pe ambii i-aş îmbrăca la costum, plus cravată.

GEANINA ILIEŞ - Cred că pentru prima dată Stoichiţă ar trebui să se îmbrace la costum, cu tot cu cravată. Este un derby şi tonul eleganţei poate fi dat de antrenori. În cazul lui Bonetti, cred că îi stă foarte bine îmbrăcat aşa cum o face acum, în blugi şi în sacou.

- Care e cel mai bine bărbat din cele două echipe?
CRISTINA DOCHIANU - Sigur că există băieţi frumoşi atît la Steaua, cît şi la Dinamo. Am şi eu preferatii mei, dar prefer să nu-i divulg. Nu ar fi corect, ţinînd cont că despre ei, şi nu numai trebuie să vorbesc atunci cînd prezint ştirile la Antena 1.

GEANINA ILIEŞ - Fiecare jucător este special pentru persoana lui iubită. Nu cred că sînt cea mai în măsură să fac o diferenţiere între jucători.

- MM Stoica sau Cristi Borcea?
CRISTINA DOCHIANU - Uite, aici, chiar o să dau un verdict! În general prefer persoanele care au făcut ceva pentru fotbalul românesc, care au făcut suporterii să petreacă şi să iasa în stradă sărbătorind momentele de bucurie produse de echipa lor favorită. Prefer fotbalul adevărat şi nu fotbalul din culise. MM Stoica. :)

GEANINA ILIEŞ - Din punct de vedere profesional fiecare are rolul său pe domeniul de specialitate pe care îl ocupă. MM Stoica este unul dintre cei mai buni manageri din România, în timp ce Cristi Borcea este unul dintre cei mai implicaţi acţionari din fotbalul de la noi. Apreciez ceva în mod deosebit la amîndoi şi anume că respectă la maximum jucătorul de fotbal, nu i-am auzit vorbind de rău fotbaliştii din propria echipă niciodată.

- Cine crezi că va decide derby-ul?
CRISTINA DOCHIANU - Inspiraţia unui jucător cheie. Atît la Steaua, cît şi la Dinamo există jucători care pot face diferenţa în orice moment al unui astfel de meci. În tur a fost Rusescu, acum poate să fie sîrbul Martinovici. Doar a marcat 3 goluri în ultimele şase etape, de ce n-ar face-o şi acum?

GEANINA ILIEŞ - Sper să nu se întîmple ca la derby-ul Clujului, acolo unde Alexandru Tudor a decis meciul!. Nu-mi doresc nici ca suporterii să fie cei care vor decide soarta unui astfel de meci prin neventuale incidente. Actorii principali trebuie să fie cei 22 de jucători care vor intra pe teren. Trebuie să ştie toată lumea că fotbalul se joacă pe teren şi nu la comisii.

- Dacă ar fi să convigi pe cineva să ţină cu Dinamo ce argument ai avea?
CRISTINA DOCHIANU - Steaua nu are nevoie de argumente pentru a convinge pe cineva să simpatizeze cu ea. Steaua, ştie toată lumea, este cea mai titrată echipă din fotbalul românesc şi care a reuşit performanţe pe care nu ştiu dacă le voi mai trăi vreodată. Probabil, dacă îi arăţi cuiva palmaresul Stelei şi finala de la Sevilla 1986 îl faci să se apropie de această echipă.

GEANINA ILIEŞ - De foarte multă vreme cînd ajungi la o anumită vîrstă e foarte greu să mai poţi convinge pe cineva să ţină cu o anumită echipă. În general, taţii de băieţi vor să ducă tradiţia echipei cu care ţin mult mai departe. A fi dinamovist e ceva cu care te poţi naşte sau dobîndi la o vîrstă fragedă, dar cu siguranţa cînd ajungi la 20 de ani, să zicem, nu mai poţi schimba preferinţele fotbalistice ale unui microbist. Atît Dinamo cît şi Steaua au reprezentat cu mîndrie fotbalul românesc, iar susţinătorii celor două formaţii cresc cu o anumită echipă în suflet care nu mai poate fi schimbată niciodată.

- Ce îţi place mai mult: freza lui Kone sau tatuajele lui Iliev?
CRISTINA DOCHIANU - Aş putea spune tatuajele lui Iliev sau freza lui Kone, dar prefer să mă leg de performanţele fotbalistice ale jucătorilor şi nu să-i scot în evidenţă în funcţie de tatuaje, frizuri sau maşini. :)

GEANINA ILIEŞ - Spiritul de luptător al lui Martinovici!

- Dacă ai juca la Dinamo, cu cine ţi-ai dori să faci schimb de tricouri de la Steaua?
CRISTINA DOCHIANU - Uite, aici e o întrebare la care nici nu stau să mă gîndesc foarte mult timp pentru că e destul de simplu. Cine este cel mai mare stelist din lotul lui Dinamo? N-aş ezita în niciun moment, Ionel Dănciulescu. Merită toate aprecieriele suporterilor români indiferent dacă ţin sau nu cu Dinamo. E o legendă, un golgeter autentic şi un caracter uriaş.

GEANINA ILIEŞ - Orice jucător şi-ar dori să aibe acasă tricoul unui component al echipei naţionale. Cred că i-aş "confisca" tricoul lui Tătăruşanu, unul dintre cei mai buni portari pe care îi are fotbalul românesc la ora actuală, titularul incontestabil din poarta echipei naţionale. Dar să nu creadă că va fi norocosul serii, tricoul meu a fost adjudecat de către altcineva, am să-i strîng doar mîna. :)

- Care e persoana la care te gîndeşti imediat atunci cînd vine vorba de cea mai mare fostă glorie a Stelei şi a lui Dinamo?
CRISTINA DOCHIANU - Mă gîndesc cu regret la finala din '86 a Cupei Campionilor cîştigată de Steaua, din simplul motiv că pe teren nu s-a regăsit Tudorel Stoica, poate cel mai mare şi adevărat căpitan de echipă pe care l-a avut Steaua vreodată. L-aş adăuga, evident, şi pe Duckadam. La Dinamo, cred că Mircea Lucescu! A făcut multe pentru Dinamo, pentru echipa naţională şi pentru fotbalul românesc.

GEANINA ILIEŞ - Fără să mă gîndesc foarte mult, Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla. Legendarul portar care a reuşit să intre în Cartea Recordurilor făcînd fericiţi milioane de români cu cea mai mare performanţă din fotbalul românesc. Chiar dacă aveam doar un an pe vremea aia şi nu realizam ce s-a întîmplat, după ce am crescut mi-am dat seama de performanţa incredibilă a Stelei din '86. Dacă vorbim de Dinamo şi din păcate pentru ei performanţele europene au lipsit în ultima perioadă, cred că cel mai reprezentativ e Cornel Dinu. S-a născut în acelaşi an cu Dinamo, 1948, şi şi-a legat întreaga viaţă de club, a încercat să pună Dinamo pe harta fotbalului internaţional.

- Care e jucătorul, din punct de vedere fotbalistic, preferat de la cele două echipe?
CRISTINA DOCHIANU - Vorbind strict din punct de vedere al fotbalului o să încep de această dată cu Ionel Dănciulescu. La Steaua îl prefer pe Novak Martinovici, un jucător cu un devotament uriaş, cu un carterer puternic. Un adevărat luptător.

GEANINA ILIEŞ - Aş vrea să încep cu Dinamo pentru că are mai mulţi jucători experimentaţi care pot decide un astfel de derby: Ionel Dănciulescu şi Marius Niculae sînt doi jucători excepţionali, cred că ei ar putea face diferenţa dacă vor fi folosiţi. În schimb, în tabara cealaltă, e foarte greu să găseşti omul care poate decide un astfel de derby, dar, Raul Rusescu e jucătorul care îi poate face pe stelişti fericiţi. aşa cum a făcut-o şi în tur.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”