FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 4 mai Are Toni Petrea vreun merit pentru rezultatele FCSB din ultima vreme? » „E peste mulți antrenori din ultimele sezoane” vs. „E un instructor de fitness”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 mai 2022 13:08 / Actualizat miercuri, 04 mai 2022 15:47

Ediția de astăzi a proiectului „Dezbaterea Zilei” a abordat situația de la FCSB, mai exact rolul lui Toni Petrea în ascensiunea recentă a echipei. 

„Avem un subiect interesant azi, despre unde încep și unde se termină meritele lui Toni Petrea. Contextul e următorul: din august 2021, Gazeta Sporturilor acordă trofee pentru Jucătorul lunii și Antrenorul lunii. Acum, pentru prima oară, printre nominalizați și-a făcut loc și Toni Petrea. 

E drept că, până la urmă, voturile specialiștilor, ale publicului și ale jurnaliștilor l-au plasat pe locul 3, după Mutu și Reghecampf, dar s-au creat deja circumstanțele dezbaterii: merită sau nu Toni Petrea să fie pus pe același nivel de responsabilitate și de merite cu ceilalți antrenori? 

Becali a fost explicit, a povestit în nenumărate rânduri că el decide transferurile, echipa de start și schimbările - și-atunci, întrebarea este una singură: are Toni Petrea vreun merit în rezultatele bune ale FCSB-ului din ultima vreme? El este cel care a făcut echipa să joace din ce în ce mai bine? Sau și cu el, și fără el, FCSB ar fi fost tot aici, datorită jucătorilor, a conducerii sau pur și simplu a întâmplării?”, a spus Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.

În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii GSP Remus Răureanu și Dan Udrea, susținuți cu argumente de Alin Buzărin și Adrian Florea.

VIDEO  Dezbaterea zilei, 4 mai » Are Toni Petrea vreun merit pentru rezultatele FCSB din ultima vreme?

Dan Udrea: „Petrea este peste mulți antrenori care au fost la FCSB”

  • „Da, eu cred că Toni Petrea are merite. Nu mi se pare în regulă să spunem că antrenorul din acte nu are niciun merit dacă FCSB merge bine”
  • „Cu Reghecampf Becali se implica, cu Dică se implica, poate mai puțin, dar se implica. Cu Andronache, Teja, Vintilă și Bogdan Andone se implica la fel ca acum. Și cum mergea echipa? Dezastruos!”
  • „Cine face diferența acum? Lotul? Păi, lotul de cine e antrenat? Diferența e făcută și de antrenor. Hai să ne uităm cum unii jucători și-au crescut nivelul. Antrenorul are principalul merit când un jucător își ridică nivelul în timp. Înseamnă că lucrezi bine cu el. ”
  • „Evident că Becali alege primul „11”. Dar, la antrenament, Petrea a ridicat nivelul jucătorilor.”
  • „Unii antrenează bine, alții mai puțin bine. După părerea mea, Petrea a antrenat mai bine decât mulți dintre antrenorii pe care FCSB i-a avut în ultimele sezoane și au acceptat imixtiunea lui Becali. Așa văd eu lucrurile.”
  • „Nu putem spune că Toni Petrea nu are niciun merit.”
  • „Toni Petrea are cea mai bună defensivă. E meritul exclusiv al lui Gigi Becali? Faptul că FCSB e mai bună defensiv decât CFR arată cel mai bine că Toni Petrea a intervenit cu multe lucruri pozitive.”
  • „Edi Iordănescu ținea departe toată imixtiunea lui Becali. Echipa mergea rău, ca aspect al jocului. A plecat Edi, a venit Toni Petrea și brusc echipa a început să arate bine. Doar Becali e artizanul acestei schimbări? Are și Petrea merite. E un mix între Neubert, Petrea, calitatea jucătorilor și staff-ul medical”
  • „E o exagerare dacă spunem că Petrea nu are niciun merit. Jucătorii nu pot juca singuri. Petrea este peste mulți antrenori care au fost la FCSB”

Toni Petrea are și el meritul lui. Echipa pare antrenată, joacă, are niște trasee izvorâte și din calitatea jucătorilor, dar și din ce se lucrează la antrenament. Îl implicăm pe Gigi Becali, uneori, dar acum din ce în ce mai puțin.

Pentru că eu cred că devine valabilă aserţiunea patronului care spunea că atunci când treaba merge nu se bagă. Acum înseamnă că nu se bagă sau o face foarte puțin
 - Alin Buzărin, editorialist GSP

Remus Răureanu: „Ca el mai găsești alți 1.000 de antrenori în România”

  • „Dacă îl compari cu noi, cei 3 ziariști din studio, atunci da, Petrea e antrenorul. Are licență, are experiență ca secund.”
  • „Dar sunt convins că și acum face muncă de secund. Diferența e că înainte Reghe era cu el pe teren, acum Becali, principalul real, nu mai e pe teren.”
  • „E greu să îi recunoști meritele unui om care nu a făcut lotul, care nu alege titularii, care nu face schimbările și nu dictează stilul. Nici sistemul nu-l alege el. Nu-i prea rămâne nimic. E un instructor de fitness, un antrenor cum se găsesc 1.000 în România.”
  • „Toni Petrea nu a luat fotbaliști slabi și necunoscuți, pe care să-i transforme. El a primit fotbaliști foarte scumpi, cu un talent fantastic.”
  • „Vă povestesc un episod. Înaintea meciului pierdut de FCSB cu Gaz Metan, 0-4, jucătorii erau în hotel și îl sunau pe Becali și spuneau «Nea Gigi, mă simt foarte bine. Te rog, pot să joc cel puțin o repriză?». Suna altul «Nea Gigi, bagă-mă măcar un pic, chiar dacă nu sunt în plan». Era o licitație în ziua meciului. Vintilă, antrenorul de atunci, asista și Becali îl anunța echipa în urma negocierilor.”
  • Progresul FCSB vine într-un context legat de criza de la CFR Cluj. Dacă CFR continua parcursul bun avut cu Șumudică și cu Petrescu la început, nu mai vorbeam de meritele lui Petrea. Ar fi fost departe de titlu.”
  • „Da, Petrea l-a bătut pe Petrescu la Cluj, dar Petrescu nu bate pe nimeni sau bate foarte greu pe cineva. CFR Cluj se chinuie cu toată lumea”
  • „El nu are autoritatea unui antrenor. Nu poate antrena la nivelul maxim, neavând autoritate”
  • Petrea are avantajul că MM Stoica a început să creadă că echipa are șanse să câștige campionatul. MM s-a implicat mai mult, a încercat să-l convingă pe Becali să nu se mai implice atât de mult. Poate a contat și asta.”

Ar fi absurd să susțin că Anton Petrea n-are nicio contribuție la rezultatele foarte bune ale FCSB-ului. Dar la fel de absurd mi s-ar părea să susțin că aceste rezultate sunt doar ale lui, atâta vreme cele mai importante decizii pentru un antrenor îi sunt dictate ca unui copil de clasa a 4-a de către patron. 

Am de mai multă vreme o părere că rezultatele tot mai slabe din fotbalul românesc nu sunt din pricina calității intrinsece a fotbaliștilor, ci din pricina calității antrenorilor. Inclusiv calitățile morale ale lor 
- Adrian Florea, șef departament fotbal intern GSP

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Un antrenor cu autoritatea amputată nu poate primi toate meritele”

  • „Mi-aș fi dorit să echilibrez mai tare discuția de azi, să găsesc mai multe puncte de sprijin pentru Toni Petrea, dar nu pot încuraja o situație în care cineva acceptă în mod repetat să-i fie amputată autoritatea și apoi speră să primească totuși credit maxim, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.”
  • „Respect munca fiecărui om și da, cred că Toni Petrea are merite indiscutabile în succesul temporar al FCSB-ului. Dar are aceleași merite pe care le are preparatorul fizic, nutriționistul sau delegatul clubului. E un om important din echipă, dar fără un rol capital sau determinant. O piesă dintr-un puzzle, nu creatorul puzzle-ului.”
  • „Sincer, îmi pare rău că Toni Petrea, care pare un om bun așa, din aparițiile sale publice, a ajuns într-un punct în care orice ar face, oamenii nu-l vor aprecia 100%.”
  • "Este însă un drum pe care nu doar că l-a acceptat, dar l-a și facilitat, pentru că atitudinea sa a fost dintotdeauna una umilă. N-a încercat nici măcar o dată să rupă lanțul, cum se zice”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Citește și:

FCSB - CFR Cluj în Giulești? Ce spune Victor Angelescu despre propunerea lui Becali: „Nu e stadionul meu”

Mitică vulgar: „Conducători de rahat, mânca-v-aș gura voastră!” » Enervat de problema apărută în lupta la titlu

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (45)
992533440798470
Peluza Steaua  •  12 Mai 2022, 07:16

Bună dimineața stimabili, am să intervin și eu. Cred că în România la toate echipele nu sunt antrenori doar niște piese care fac jocurile federației, ligii, partidelor, etc. Petrică ce să facă, ascultă de oier, trebuie să o facă are un salariu fff mare pentru poziția lui de dinainte de al numii la fcsbsrl. Cine știa de el, cine știe de el ,el nu zice nimic, în dimineața meciului i se spune echipa, mai sună un impresar,mai nu știu ce, el execută, el nu va fii niciodată ceva. Despre rezultatele la fcsbsrl sunt datorate și vin pe fondul apatiei celor de la cfr 1677 , care au murit din cauza lui Dănuț pielescu, care și el a antrenat numai în Arabia Senegal kongo, deci o echipă care are avantajul ăla nu ai cum să te ajungă o echipă condusă de petricică și gheorghe. Bineînțeles eu sper și cred nu va lua titlul doamna mimi stoica pentru că atunci cei de la federația română de fotbal ar trebui să desființeze cursul de antrenor și săi trimită pe toți la palat și să închine acolo, va fii cel mai grav moment din fotbalul românesc dacă martorul lui Iehova va reușii să ia titlul în fața unor antrenori ca ana maria prodan Reghecampf și Petrică pielescu. În rest dorel al antrenorilor din România adică gin tonea Petrică ia bănuți , nu contează că stă în genunchi, mai contează asta în România

steaualiga1
steaualiga1  •  08 Mai 2022, 18:20
Postat de daniaania pe 05 Mai 2022, 09:13

Ce nu înțeleg este cum o echipa ce nu are stadion și se plimba de colo colo este lăsată să joace și are multa pulicitate.Nu cred că există așa ceva într-un alt campionat din lume. Plus patronul este antrenorul.

Tu nu intelegi multe. Nici n-ai cum sa intelegi. Ca nu poti. Atata poti...lasa, mergi la somn, odihneste-te ca te fortezi si- ti face rau. Gandirea nu e pentru tine. Baietas...

calinescu_
calinescu_  •  08 Mai 2022, 16:22

Unicul raspunzator pentru rezultatele FCSB este TOMY NEUBERT ...!!!! Cand el a fost bolnav echipa mergea catastrofal. Acum el a transformat gloabele in armasari si joaca ca pe vremea lui Chiriches , Gardos si alte gloabe...!!! El a facut multe milioane pentru Gigi si l-a facut antrenor pe Reghe.....!!!! S-ar parea ca si la Craiova, Reghe si-a adus ceva asemanator , altfel nu se explica rezultatele din ultima perioada .....!!!!!

Vezi toate comentariile (45)
Comentează