FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

ANALIZĂ GSP. Incredibil cât de mult s-a schimbat Liga 1 faţă de 2010! 12 echipe s-au desfiinţat, 5 care evoluează azi în primul eșalon nici nu existau!

Liga 1 s-a schimbat masiv în decurs de 10 ani. foto: Libertatea
Liga 1 s-a schimbat masiv în decurs de 10 ani. foto: Libertatea

Articol de GSP - Publicat sambata, 19 decembrie 2020 14:01 / Actualizat sambata, 19 decembrie 2020 16:08

Cât s-a schimbat fotbalul românesc în 10 ani? O simplă privire aruncată spre clasamentul de la finalul lui decembrie 2010 ne ajută să ne conturăm o idee clară despre cum s-au modificat polii de putere în fotbalul românesc.

În fotbalul românesc al finalului de 2020, CFR Cluj, FCSB și CS Universitatea Craiova își împart supremația, fiind echipele de neatins din campionatul nostru. De sezoane bune încoace, lupta pentru titlu e doar o afacere între cele trei, însă lucrurile stăteau complet diferit în urmă cu 10 ani. 

Cea mai importantă modificare se regăsește în dreptul FCSB-ului. Practic, avem de-a face cu o echipă nouă, desprinsă în sala de judecată de vechea Steaua. 

12echipe din cele 18 din 2010 (Oţelul, Poli Timişoara, FC Vaslui, Rapid, Universitatea Craiova, Gloria Bistriţa, FC Braşov, FCM Târgu Mureş, U Cluj, Victoria Brăeşti, Unirea Urziceni şi Sportul Studenţesc) s-au desfiinţat! Nici Steaua nu mai există, ci FCSB. Iar la Dinamo sunt voci care susţin că palmaresul e la Nicolae Badea

În 2010, roș-albaștrii încheiau anul pe locul 7, continuând seria clasărilor dezamăgitoare din Liga 1. Cu un an înainte, ei terminaseră sezonul 2009-2010 pe locul 4. Pe bancă se afla Marius Lăcătuș, după ce la cârma echipei se mai perindaseră Victor Pițurcă, Ilie Dumitrescu și Edi Iordănescu. 

Campioană en-titre în acel sezon, CFR Cluj suferea la capitolul rezultate la final de 2010. „Feroviarii” erau pe locul 8, la 12 puncte distanță de prima poziție. 

CS Universitatea Craiova nu era înființată!

În ceea ce o privește pe CS Universitatea Craiova, ea nici măcar nu era înființată! Sezonul 2010-2011 a fost ultimul pe prima scenă al vechii echipe, Universitatea Craiova având să retrogradeze la finalul acelui sezon, iar mai apoi să fie dezafiliată. 

5formaţii dintre cele care evoluează acum în primul eşalon nu erau înfiinţate atunci: CS Universitatea Craiova, Sepsi Sfântu Gheorghe, UTA Arad, Hermannstadt Sibiu, FC Argeş. În plus, FC Voluntari şi Chindia Târgovişte s-au înfiinţat chiar în 2010

Dinamo, peste FCSB

Cu Ioan Andone pe bancă și jucători precum Gabi Torje, Marius Alexe, George Țucudean, Ionel Dănciulescu sau Cristi Bălgrădean, Dinamo se situa pe locul 6, la egalitate cu FCSB, dar cu golaveraj mai bun. 

TOP 5 din decembrie 2010 e șocant! 4 din 5 echipe au ajuns la „sapă de lemn”

Oțelul era campioană de iarnă, cu 39 de puncte, urmată de Poli Timișoara și FC Vaslui! Prima avea să câștige campionatul, însă peste doar câțiva ani a intrat în faliment și s-a „dizolvat”! În prezent, se zbate în Liga 3 și speră să revină în următorii ani în Liga 1. 

Poli Timișoara se confruntă cu o situație asemănătoare cu cea a Oțelului. Echipa a dispărut, iar mai apoi a renăscut cu ajutorul ultrașilor. Actualmente, ASU Poli se află în liga secundă. 

FC Vaslui, ocupanta locului 3 din 2010, nici măcar nu mai există, desființându-se în urmă cu ani buni. Trupa plină de vedete a lui Porumboiu a ratat titlul la limită în acel an, iar mai apoi a dispărut treptat de pe radarul fotbalului românesc. 

Într-o ipostază identică e și Rapid. Giuleștenii încheiau 2010 pe locul 4 în Liga 1. Câțiva ani mai târziu, Rapidul s-a desființat și și-a reînceput activitatea din ligile inferioare. 

Gaz Metan, singura constantă

Culmea, singura constantă este Gaz Metan. Locul 5 la final de 2010, medieșenii au retrogradat o singură dată de atunci. La finalul respectivului sezon, ei au acces în preliminariile Europa League, unde s-au oprit în play-off. Chiar dacă acum trec printr-o perioadă mai dificilă, rezultatele Gazului din ultimii ani sunt remarcabile: anul trecut, formația medieșeană a încheiat pe locul 6, cea mai bună clasare din istorie.

Clasament Liga 1, la final de decembrie 2010

ANALIZĂ GSP. Incredibil cât de mult s-a schimbat Liga 1 faţă de 2010! 12 echipe s-au desfiinţat, 5 care evoluează azi în primul eșalon nici nu existau!

Clasament Liga 1 (19 decembrie 2020)

VIDEO George Florescu, devastator la 10 ani după debutul la națională: „Am fost mitraliat, dar trebuia să se găsească un țap ispășitor!”

Citește și alte știri de actualitate:

EXCLUSIV Acoperișul de pe Arena Natională stă să ne cadă în cap înainte de Euro! Detalii șocante + cum au reacționat Firea și Nicușor Dan

EXCLUSIV Planul secret pus la cale de Ionuț Negoiță: „El n-a vrut stadion, ci doar să dea cel mai mare tun imobiliar!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
10209899427152560
Popa Lucian  •  19 Decembrie 2020, 22:53
Postat de badeadorian pe 19 Decembrie 2020, 18:17

Dar fata de campionatul 1946 nu se face o comparatie ??? :))) Cine mai traieste de atunci ???. Gasiti niste nonagenari , ceva ...Si vedeti ca in 2031 vor fi 14 echipe noi-noute !!! Si VAR-ul o sa fie rosu ...si hentul cu degetul nu se pune !!!... ETC ... Alt articol , va rugam !!! :)))

Îmi permit să iti spun ca greșești cu exagerarea asta. Se face o comparație cu ce s-a întâmplat acum 10 ani.... Nu 70-80 ani... E strigător la cer ca in 10 ani sa fie atât de multe echipe care nu mai există.

univ_craiova1
univ_craiova1  •  19 Decembrie 2020, 20:13

Universitatea Craiova a murit de prin 2004 când a preluat-o mititelu! A adus toată echipa de la Caracal în perioada aia... Ca sa nu mai zic de celalalt chelios care a carat 2 echipe de la Craiova la Dinamo!!! Asa ca mai bine spuneți asa:fotbalul în România a murit din 2000! :))

gazistu
gazistu  •  19 Decembrie 2020, 19:52

ce stire..... de parca mai si conteaza

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close