FOTBAL  »  Superliga  »  DECES

DINAMO // A murit Nicu Galerie, celebrul lider al suporterilor dinamoviști! Cum și-a înscenat moartea în 2003 + Reacțiile lui Cornel Dinu, Nicolae Badea, Florin Prunea și Claudiu Vaișcovici

Articol de - Publicat miercuri, 18 septembrie 2019 13:03

Paginile de facebook ale suporterilor lui Dinamo anunță azi că fostul lider al galeriei din perioada 1990 - 2000, Nicolae Paraschiv, cunoscut ca „Nicu Galerie” a murit astăzi,  în jurul orei 5:00 dimineața, la vârsta de 58 de ani. El suferea de diabet și tocmai fusese externat după ce i-a fost scoasă fierea. Va fi înmormântat, sâmbătă, în municipiul Râmnicu Sărat.

„Drum lin spre ceruri, Nicu Galerie! Profund îndureraţi am aflat de moartea neaşteptată a lui Nicolae Paraschiv, cunoscut de noi toţi, ca "Nicu Galerie". S-a stins o viaţă de om, naţiunea dinamovistă a pierdut o fiinţă dragă, iar pierderea este imposibil de realizat. 

Ne este greu să găsim cuvinte potrivite acum când am aflat că Nicu al nostru, cel care a condus galeria dinamovistă o lungă perioadă de timp, a plecat la ceruri. De acum înainte nu-l vom mai vedea decât prin fereastra amintirilor. Doamne, odihneşte-l în pace!”, se arată pe una dintre paginile suporterilor dinamoviști. 

Într-unul dintre videoclipurile postate în urmă cu doi ani pe un cont de facebook care-i poartă numele, Nicu Galerie anunța că nu mai vine alături de echipă pentru că e bolnav.

„A fost unul dintre noi”

Despre Nicu Galerie a vorbit pentru GSP.ro și Ionel Dănciulescu, team managerul lui Dinamo. 

„Nicu Galerie a fost unul dintre cei mai vechi lideri de galerie din România și suntem cu toții îndurerați de pierderea lui. A fost unul dintre noi, câinii roșii, chiar dacă în ultimii ani nu mai era atât de activ în viața Peluzei. Condoleanțe familiei!”, a declarat Dănciulescu.  

Nicolae Badea, fost acționar la Dinamo, a comentat vestea: „Nicu a fost un mare sufletist care s-a bucurat și a suferit pentru Dinamo în egală măsură. Am știut tot timpul despre problemele lui de sănătate. Am vorbit cu el și zilele trecute, după ce s-a operat. După voce părea bine. Au fost multe probleme medicale adunate, pe care nu a reușit să le depășească, din păcate. Condoleanțe și regrete sincere!”.

Amintirile lui Vaișcovici cu Nicu Galerie

Claudiu Vaișcovici, ex-atacant Dinamo, a povestit o întâmplare cu Nicu Galerie: "În ultima perioadă nu mai venea la stadion din cauza problemelor medicale. Până acum un an jumătate venea mai des ziua aici în Ștefan cel Mare, deși stătea prin Militari. Îl țin minte de când eram jucător. A venit odată, cred în iarna lui 1988, când am câștigat 7-0 la Constanța, a venit el cu Florin ”Pisică” și încă un băiat să ne roage să vină cu noi în autocar

Nea Mircea Lucescu nu prea accepta, dar l-am rugat noi. Până la urmă a acceptat și I-am pus în spatele autocarului. Și acum îmi mai zice Florin: «mai știți dom profesor cand ne-ați băgat în spate și ne-ați spus să nu zicem nimic din ce vedem și auzim în autocar?» Pe drumul spre București ne-am oprit la Hanul Privighetori să bem o bere că se terminase turul de campionat. Au coborât și ei, au stat cu noi. Era chiar banchetul Unirii Slobozia ca «B»-ul se terminase mai devreme. 

Pe urmă țin minte că era meciul cu Anderlecht, băi nene, a ieșit la sfârșitul meciului scandal in tribune și a luat Nicu două gradene d-alea pe spate de am zis că moare. Se bătuseră fanii din Câmpina cu cei din București, parcă. Am vazut cu ochii mei. A venit în vestiar la noi și era bătut, rupt. A fost trup și suflet alături de noi, de echipă. Îi mai căpăcea puțin p-ăștia prin deplasari, dar după le dădea de mâncare și de băut. Făcea și bune și rele, trebuia să facă rost de bani mereu, era genul ăsta. Acum spre finalul vieții lui se mai potolise. Îmi pare rau, a fost un câine adevărat, nu scăpa nicio deplasare sau meci, țipa, urla. Mare păcat!"

Cornel Dinu: „Era dinamovist pur-sânge”

Cornel Dinu a vorbit și el despre fostul lider dinamovist: „Era un privitor pașnic și un dinamovist cu adevărat pur-sânge. El se mulțumea și dacă îi dădeai de un spriț, nu ca ăștia din ziua de azi care cer de o afacere. Sigur, lumea a luat-o razna dacă ne gândim la cât costă astăzi galeria. Nicu era de bun simț, ceea ce s-a pierdut în ziua de astăzi, avea chiar frică de Dumnezeu. Urla și el din când în când, dar per total a pagubă. 

Singurul care a mai stricat prețurile a fost Ianul, el i-a obișnuit pe cei din galerie cu bani. Dar Nicu avea măsură și nu condiționa comportamentul de așa ceva.  El a fost primul care mi-a zis "Mareșalul" când eram și președinte și antrenor. Era parcă puțin agresiv în vorbă, dar avea frica lui Dumnezeu. 

A mai apărut în ultima perioadă la restaurantul ”Trafalgar” unde ne strângem, noi, dinamoviștii, sau cea a mai rămas din adevărata suflare dinamovistă. Statea foarte prost cu sănătatea și chiar a intrat de vreo două ori în gura mea că îl rugam să nu mai bea. Chiar niște prieteni de-ai mei l-au dus de câteva ori acasă și simțeam că în ceea ce-l privește, totul se ține într-un fir de ață, care din păcate s-a rupt. Îi păstrez o amintire mai mult de înțelegere și apreciez respectul care nu l-a părăsit niciodată. Ultima mea rugăciune a ”câinilor” sunt convins că el o va spune pe lumea cealaltă”.

„Am crescut cu Nicu Galerie, am multe povești cu el! A fost un suporter adevărat! Eu eram foarte apropiat de el. Acum o săptămână l-am văzut ultima dată, a venit la mine acasă. Eu l-am cunoscut înainte de revoluție. Noi am crescut practic împreună, el stătea în Drumul Taberei, iar eu jucam fotbal la școală pe acolo”
-Florin Prunea, manager general Dinamo

Până la această oră, Dinamo nu a emis vreun comunicat oficial legat de moartea lui Nicu Galerie. 

+7 FOTO

Și-a înscenat moartea în 2003

Un episod celebru cu Nicu Galerie a avut loc în 2003, când la urechile oficialilor dinamoviști a ajuns informația că acesta ar fi decedat. Unul dintre boșii de atunci ai lui Dinamo, Cristi Borcea, a apucat să trimită bani familiei și o coroană, prin Jean Grama, fostul organizator de competiții la clubul alb-roșu între 1990 și 2000. 

Nicu Galerie era însă în viață când Jean Grama a ajuns la domiciliul presupusului decedat, moment în care oficialul dinamovist a avut un adevărat șoc. Priveghiul fusese, de fapt, o petrecere, iar Nicu era deja mahmur! 

Nicolae Paraschiv și-a amintit amuzat de episod, dar nu și-a asumat vreodată faptul că el a pus la cale respectiva farsă. 

„Toți au zis că eu m-am dat mort. Într-o dimineață, niște băieți din galerie nu aveau bani. Ei s-au gandit să-i spună lui Nicolae Badea că am murit și să îi ceară bani. Dar ei nu s-au gandit că iese tam -tam. L-au sunat pe domnul Badea dimineața și i-au zis că am murit. Le-a zis să meargă la el și le-a dat 3 milioane. 

Domnul Badea, om calculat cum era, a zis să vin[ soția. Băieții l-au sunat iar și au zis că vor să mă țină la capelă. A doua zi mi-au făcut ieșirea de la spital. Vin la Dinamo și il văd pe bucătar ca se uita ciudat la mine. L-am sunat pe domnul Badea si i-am zis că nu știu nimic”, povestea Nicolae Paraschiv. 

Citește și:

Scandalul cât casa de la Dinamo anulează venirea Rapidului în „Groapă” » Florin Prunea: „Se făcea peste capul nostru”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
129860641583849
Brânza de Ibănești  •  20 Septembrie 2019, 14:47
Postat de godot pe 18 Septembrie 2019, 15:05

Să-l ierte Dumnezeu, că are ce ierta. A fost un golan, un nenorocit, un derbedeu, lipsit de educație și civilizație. L-a distrus pe jucătorul Stelei, Alin Artimon, rupându-i picioarele în scara blocului unde locuia.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

129860641583849
Brânza de Ibănești  •  20 Septembrie 2019, 14:43
Postat de adriann_ pe 18 Septembrie 2019, 17:29

Mi se pare ireal ca redactia gsp tolereaza postarea unor asemenea acuzatii la adresa unui om recent decedat, asta in conditiile in care presupusa victima (Artimon) traieste, e bine-mersi prin Franta si poate lamuri lucrurile pe loc. Din cate stiu eu aceasta acuzatie a fost pusa in spatiul public de catre un exaltat pe un site al suporterilor stelisti, nu am auzit vreodata ca Artimon sa fi confirmat public presupusa agresiune. Nu ar fi normal ca un ziar caruia "ii pasa de sport" sa lamureasca lucrurile, in loc sa tolereze asemenea mizerii?

Nu ai cu cine vb doar este un post de ceauseii la fel ca ei niste ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

129860641583849
Brânza de Ibănești  •  20 Septembrie 2019, 12:44

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează