Articol de , , - Publicat duminica, 29 mai 2022 23:25 / Actualizat duminica, 29 mai 2022 23:30

Dinamo a retrogradat în liga secundă pentru prima dată de la înființare, după ce a pierdut lamentabil barajul cu Universitatea Cluj, fără să câștige vreuna dintre manșe (1-1 astăzi, 0-2 în tur). Liga 1 rămâne fără cel mai titrat club, „câinii” având în palmares 18 titluri de campioană și 13 Cupe ale României. 

Clubul înființat în urmă cu 74 de ani și primul din România care a jucat o semifinală în Cupa Campionilor Europeni, în 1984, a căzut în „B” și riscă acum falimentul! Va fi aproape imposibil ca planul de reorganizare să fie respectat, în condițiile retrogradării și diminuării semnificative a bugetului. 

Ce urmează pentru Dinamo după retrogradare? Doar ultrașii mai stau în calea dispariției, Badea stă la pândă
Dinamo
Ce urmează pentru Dinamo după retrogradare? Doar ultrașii mai stau în calea dispariției, Badea stă la pândă

Locul lui Dinamo în primul eșalon va fi luat de Universitatea Cluj. „Șepcile roșii” revin aici după o pauză de 7 ani.

Dinamo - U Cluj, cronică de Cristian Geambașu: „În Groapă”

Retrogradarea lui Dinamo este cronica neromanțată a unei lungi agonii. În fața unui adversar modest, așa cum s-a prezentat Clujul la București, Torje și compania au desăvârșit dezastrul jucând modest, fără orizont, fără personalitate. Mai calmă, echipa lui Lincar și-a conservat avantajul luat acasă. Dar nu are față de Liga 1

Dinamoviștii au cerut penalty în minutul 53 » Reluările au lămurit faza cu Irobiso și Florin Ilie
Dinamo - U Cluj
Dinamoviștii au cerut penalty în minutul 53 » Reluările au lămurit faza cu Irobiso și Florin Ilie

Stadionul pârâie din toate încheieturile. Nu pentru că e plin, din cauza vârstei. Tribunele sunt departe de teren, la fel fotbalul jucat în Ștefan cel Mare. Este o zi istorică pentru Dinamo, spune lumea, și trebuie să stai un pic să înțelegi. Retrogradarea, da, ar fi istorică. Tristă, dar istorică. Salvarea, în schimb, ar fi un surogat de bucurie. Prelungirea agoniei.

„Specialistul” Eșanu

Golul lui Tescan (17) a tăiat aerul în "Groapă". Șutul extraordinar al mijlocașului ofensiv clujean, cu mingea înțepând transversala, a fost alimentat și de plasamentul prost al lui Eșanu. Cuplul Eșanu-Tescan fusese protagonist și în meciul de la Cluj, unde portarul dinamovist atentase la integritatea corporală a adversarului, provocând atunci primul gol al lui "U". Specialist la încasat goluri de la mare distanță, Eșanu și-a pus echipa în inferioritate la puțin timp după trecerea primului sfert de oră din meci.

Ofensivi, dar fără vitamine

Dinamo a răspuns după numai două minute, când mingea a circulat rapid pe traseul Irobiso-Matei-Vlad Morar, ultimul finalizând pentru un 1-1 care relansa meciul. Oamenii antrenați de Uhrin confirmă dispunerea ofensivă 4-4-2 printr-o atitudine care destabilizează constant apărarea cu Florin Ilie și Denis Ispas în centru. Pe dreapta atacului gazdelor, Dobrescu este depășit în majoritatea situațiilor de Geani Crețu, problema apărând, în schimb, la centrare, inevitabil ori prea scurtă, ori prea lungă, ori prea înaltă, ori prea joasă.

Barajul spart

În celălalt flanc, Torje este și el activ, lăsând în seama lui Andrei Radu sarcinile defensive. Același Andrei Radu scapă singur spre poarta lui Gorcea (34), dar irosește o situație cum nu se mai ivește până la pauză. După un debut curajos, dublat și de un gol venit de nicăieri, clujenii și-au însușit postura de echipă care urmează să se apere. Remarcabil la Cluj, Ioan Filip a fost aproape invizibil primele 45 de minute. 

Iar atunci când nu îți funcționează închizătorul se cheamă că atacurile adverse au un baraj în minus. Nu strălucește nici Remacle, marcator acum o săptămână, în vreme ce Boiciuc, autorul golul doi în tur, este izolat între Carp și Aloe.

Nici măcar Pierret

Mai sunt doar 45 de minute. Atât mai are Dinamo ca să salveze... Să salveze ce? Sezonul, identitatea, onoarea, supraviețuirea? Intervine precipitarea, iese la suprafață lipsa de valoare a celor tineri și rutina celor vârstnici. Sunt spații mari în apărarea lui Dinamo, inutil de explicat de ce, dar demarcările lui Boiciuc sunt aproape comice. În replică la randamentul modest al lui Ioan Filip, nici omologul pe post din tabăra dinamovistă, Pierret, nu strălucește.

Dramatism de circumstanță

Spre deosebire de "comisarul" Eșanu, Gorcea se opune șutului cu efect al lui Cosmin Matei (58). Este singura ocazie în primul sfert de oră al părții secunde a meciului și există un mic semn de întrebare la intervenția lui Florin Ilie la Irobiso. Arbitrul nu acordă însă nimic. Meciul nu are calitate tehnică, are în schimb ritm de meci de old boys. Dramatism? Da, dar mai degrabă circumstanțial.

+26 FOTO

Intrările lui Ivanovschi și Ahmed Bani în locul lui Morar și Crețu nu împrospătează peisajul, iar faptul că Clujul nu poate lega mai mult de două, trei pase subliniază și mai tare neputința lui Dinamo. 

Lovitura de cap a lui Ivanovski (81) pe lângă poartă, urmată de șutul respins de Gorcea (83) induc impresia că timpul s-ar putea dilata pentru Dinamo. Nu se dilată, se comprimă, Torje bâlbâie un șut de la 6 metri de poartă (87), suporterii fac rime cu dineu-matineu, umorul nu moare niciodată și obștescul sfârșit al unei echipe care nu mai este demult o echipă este deplin. La revedere, Dinamo! Sau poate adio. 

Componența Ligii 1 în sezonul următor

  • CFR Cluj
  • FCSB
  • CSU Craiova
  • FC Voluntari
  • Farul 
  • FC Argeș
  • Sepsi 
  • Botoșani 
  • Rapid 
  • FCU Craiova 
  • UTA 
  • CS Mioveni 
  • Chindia 
  • Petrolul 
  • Hermannstadt 
  • U Cluj

FINAL » Dinamo - U Cluj 1-1

S-a termiant! Dinamo a retrogradat pentru prima dată în istorie.
min. 87: Torje se precipită și ratează un șut din 7 metri. 
min. 83: Ivanovski e angajat de Bani, șutează din unghi, dar Gorcea e din nou la post. 
min. 81: Gorcea scapă mingea, dar dinamoviștii nu sunt pe fază. La acțiunea imediat următoare, Ivanovski trimite cu capul pe lângă.
min. 79: Ahmed Bani șutează de la 18 metri. Mingea șterge bara transversală.
min. 77: Clujenii exagerează cu tragerile de timp.
min. 75: Gorcea, portarul oaspeților, vede cartonaș galben pentru trageri de timp.
min. 70: Andrei Radu încearcă o execuția asemănătoare cu a lui Tescan, de la golul lui U Cluj. Portarul „șepcilor roșii” e atent și respinge peste poartă. 
min. 69: Momente de acalmie în Ștefan cel Mare. Dinamo are posesia, dar nu reușește să se apropie periculos de poarta adversă. 
min. 64: Ivanovski intră în locul lui Vlad Morar, iar Ahmed Bani îl înlocuiește pe Crețu.
min. 58: Cosmin Matei lovește bara transversală cu o execuție fină, un interior bine plasat.
min. 55: Ocazie mare pentru Dinamo! Morar intră în posesia mingii la 16 metri de poarta adversă. L-a avut pe Irobiso singur, în centrul careului, dar a preferat să șuteze. Execuția a fost defectuoasă. 
min. 49: Dinamo beneficiază de un corner. Mingea ajunge la Andrei Radu. Execuția fundașului lateral se ducea bine, dar a fost respinsă de un apărător.
A început repriza secundă! O singură schimbare la U Cluj, Pîrvulescu în locul lui Ribeiro. Uhrin mizează pe aceiași oameni.

Eșanu n-a înțeles nimic la golul lui U Cluj! S-a păcălit la execuția genială a lui Tescan
Dinamo - U Cluj
Eșanu n-a înțeles nimic la golul lui U Cluj! S-a păcălit la execuția genială a lui Tescan

S-a terminat prima repriză: Dinamo are nevoie de cel puțin două goluri pentru a spera la rămânerea în Liga 1!
min. 41: Meciul este întrerupt din cauza torțelor aruncate de galeria dinamovistă. Partida s-a reluat după aproximativ un minut. 
min. 39: Sunt probleme cu instalația de nocturnă din Ștefan cel Mare. Mai multe becuri nu funcționează la capacitate maximă. 

APOCALIPSA ACUM: Dinamo a căzut în „B”! Prima retrogradare în 74 de ani de existență pentru al doilea cel mai titrat club al României! Urmează falimentul?

min. 34: Radu ajunge într-o poziție favorabilă, dar șutul lui din interiorul careului este respins în corner de Gorcea.
min. 30: Ispas, fundașul clujenilor, cade rău și rămâne câteva clipe fără aer. Echipa medicală intervine prompt, iar fotbalistul poate continua meciul. 
min. 25: Ribeiro și Alexandru Răuță, dinamovistul fiind pe bancă, au văzut cartonașe galbene.

+26 FOTO

min. 22: Torje, aproape de un gol deosebit. A căutat vinclul cu un interior de la 16 metri, dar mingea a trecut milimetric pe lângă.
min. 21: Ribeiro îl încearcă pe Eșanu cu o execuție de la marginea careului. Portarul lui Dinamo respinge în corner.
min. 19, gol Dinamo, scor 1-1: Vlad Morar marchează cu un lat din 3 metri, la finalul unei acțiuni în viteză purtate de Irobiso și Cosmin Matei

min. 17, gol U Cluj, scor 0-1: Dragoș Tescan înscrie un gol senzațional, cu stângul, de la peste 25 de metri. Mingea a lovit bara transversală înaintea să depășească linia. Dinamo are nevoie în acest moment de cel puțin 3 goluri!
min. 15: Galeria lui Dinamo a aprins zeci de torțe și scandează frenetic. Jocul favoriților, șters până în acest moment. 

min. 9: Torje preia la 16 metri de poarta lui Gorcea, își face mingea pe piciorul stâng, dar trage slab, pe centru.
min. 5: Dinamo urcă pentru prima dată periculos la marginea careului advers. Morar vede cartonașul galben, pentru o intrare întârziată prin alunecare.
A început returul dintre Dinamo și U Cluj!

Cântece în stadion, bătaie pe străzi! » Imagini filmate cu o oră înaintea barajului Dinamo - U Cluj
Dinamo - U Cluj
Cântece în stadion, bătaie pe străzi! » Imagini filmate cu o oră înaintea barajului Dinamo - U Cluj

Dinamo - U Cluj, echipele de start

Dinamo: Eșanu - G. Crețu, Carp, Aloe, A. Radu - Torje, Pierret, Grădinaru - Morar, Irobiso, C. Matei
Rezerve: Cristiano, G. Moura, Jovanovic, Al. Răuță, St. Filip, J. Rodriguez, Bordușanu, A. Bani, Ivanovski
Antrenor: Dusan Uhrin 

U Cluj: Gorcea - R. Romeo, Fl. Ilie, D. Ispas, M. Dobrescu - R. Pires, I. Filip, Remacle - Ribeiro, Boiciuc, Tescan 
Rezerve: A. Păun - Alarcon, Vomir, Balgiu, Haită, Pîrvulescu, Gugu, V. Alexandru, Hofman 
Antrenor: Erik Lincar

UPDATE 20:20 / Fanii lui Dinamo cântă în picioare

Cu aproape o oră înaintea startului partidei, miile de fani prezente în tribunele arenei s-au ridicat și au scandat: „Dinamo, Dinamo, Dinamo!”. În afara arenei, jandarmii se războiesc cu alte grupuri.

Citește și alte știri despre Dinamo: 

EXCLUSIV FC Dinamo moare, trăiască CS Dinamo! Iată planul pregătit în „Ștefan cel Mare”, în cazul în care echipa din prima ligă retrogradează!

Dragomir, concluzie nemiloasă la final de campionat: „S-a ales praful în ultimii 10 ani” + Știe cine va lua titlul în sezonul următor

Dorin Șerdean, notificat să aducă milioane de euro la Dinamo: „Altfel, intervenim legal!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”