FOTBAL  »  Superliga  »  DNA

BREAKING NEWS DNA anunță oficial de ce a fost reținut Victor Pițurcă! Procurorii: „Mită de 50.000 lei”

Articol de - Publicat luni, 30 ianuarie 2023 16:26 / Actualizat luni, 30 ianuarie 2023 16:46

Victor Pițurcă e acuzat de cumpărare de influență, în timp ce Gabriel Țuțu de la compania Romarm e acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual. DNA anunță că mai urmărește penal și alte persoane.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, în urmă cu puține momente, oficial, reținerea lui Victor Pițurcă. Împreună cu el a fost reținut și Gabriel Țuțu, directorul general al Romarm, companie din subordinea Ministerului Economiei.

Victor Pițurcă, reținut pentru 24 de ore de DNA!
DNA
Victor Pițurcă, reținut pentru 24 de ore de DNA!

Conform procurorilor, Romarm a încheiat două contracte de achiziție publică din care făcea și o firmă controlată de familia Pițurcă. În urma acestora, DNA susține că societatea națională, aflată în subordinea Ministerului Economiei, ar fi fost prejudiciată cu o sumă uriașă, 8,6 milioane de lei, spre 2 milioane de euro.

Tot Țuțu ar fi intermediat introducerea în circuit a măștilor neconforme provenite de la compania lui Alexandru Pițurcă, primind, conform procurorilor, 50.000 lei după ce „ar fi lăsat să se creadă că are influență” asupra funcționarilor MAPN.

„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, precizează DNA.

Iată comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- trafic de influență în formă continuată,

- fals intelectual;

Persoană fizică (n.r. - Este vorba despre Victor Pițurcă, care nu este menționat însă cu nume și prenume pentru că, în ultima vreme, DNA numește doar funcționarii statului, nu și persoanele care controlează firme private), în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență. 

Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului). 2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Art 292 Cumpărarea de influenţă | Codul Penal  

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani sau alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Citește și alte articole:

Gigi Becali, afaceri impresionate cu statul în 2022! A semnat cel mai mare contract de concesiune de teren
FCSB
Gigi Becali, afaceri impresionate cu statul în 2022! A semnat cel mai mare contract de concesiune de teren
Au rupt cântarul! Doi arbitri din Superliga au primit termen până în martie să slăbească
ARBITRAJ
Au rupt cântarul! Doi arbitri din Superliga au primit termen până în martie să slăbească

Playtech: SCANDAL ULUITOR! Putin, JIGNIT de doi oligarhi! Ce UMILINȚĂ, e halucinant ce se întâmplă


Comentarii (64)
boierasul
boierasul  •  31 Ianuarie 2023, 14:18
Postat de mehigh_ms pe 31 Ianuarie 2023, 11:13

ce legatura au cu sportul?

Au aceeași legătură ca și articolul ăsta))

mehigh_ms
mehigh_ms  •  31 Ianuarie 2023, 11:13
Postat de boierasul pe 31 Ianuarie 2023, 10:56

De izoletele lui Tataru & Arafat nimic??))) De alea 120 milioane doze vaccin cumpărate de #USR & PNL nimic??))) Acolo sunt MILIARDE DE EURO nu bacșiș de 50k))) iar prostiți poporul cu televizorul??)))

ce legatura au cu sportul?

boierasul
boierasul  •  31 Ianuarie 2023, 10:56

De izoletele lui Tataru & Arafat nimic??))) De alea 120 milioane doze vaccin cumpărate de #USR & PNL nimic??))) Acolo sunt MILIARDE DE EURO nu bacșiș de 50k))) iar prostiți poporul cu televizorul??)))

Vezi toate comentariile (64)
Comentează