FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Dorinel Munteanu dezvăluie motivul pentru care candidează la Senat: „Intru în politică fiindcă cred că pot să fac ceva pentru fotbal și pentru sport din postura de parlamentar"

Ultima dată, Dorinel Munteanu a antrenat CSM Reșița
Ultima dată, Dorinel Munteanu a antrenat CSM Reșița

Articol de - Publicat marti, 20 octombrie 2020 08:06 / Actualizat marti, 20 octombrie 2020 12:03

Dorinel Munteanu (52 de ani), cel mai selecționat fotbalist din istoria echipei naționale a României, va candida la alegerile parlamentare pentru a deveni senator în partidul condus de Traian Băsescu, PMP. 

Partidul Mișcarea Populară, condus de Traian Băsescu, a anunțat săptămâna trecută listele cu candidații pe care îi propune pentru alegerile parlamentare din decembrie. Iar primul pentru a fi senator din partea unui oraș extrem de important, Cluj-Napoca, e fostul mare internațional Dorinel Munteanu. Acesta candidase și în septembrie, la Galați, pentru un loc de consilier la Primărie, însă a pierdut. Acum se luptă pentru un fotoliu în Parlament.

- Dorinel, de unde și până unde tu în politică?
- Uite, așa m-am decis fiindcă eu cred că pot să fac ceva pentru fotbal și pentru sport din postura de parlamentar. Cu acest gând am intrat. Am jucat fotbal în România, știu care sunt lipsurile sportului românesc, știu de ce legi e nevoie pentru a susține acest fenomen.

Dorinel Munteanu: „Mă recomandă seriozitatea și tenacitatea”

- Ce te recomandă să fii un politician bun?
 - Seriozitatea și tenacitatea de care am dat dovadă ca fotbalist sunt argumentele pe care le propun și pentru acest nou domeniu în care am intrat. Poate pentru mulți a fost o surpriză de proporții să audă că Dorinel vrea să fie senator, dar, repet, cred că pot să ajut și fotbalul, și sportul.

- Cum s-a produs propunerea din partea lui Băsescu?
- După cum știți, eu am candidat și la Galați, iar după ce am pierdut, domnul Traian Băsescu m-a chemat și mi-a zis că nu renunță la sprijinul pe care mi l-a acordat și că mă va susține pentru un post de senator.

- De ce senator de Cluj?
- Traian Băsescu mi-a zis de Cluj fiindcă e mare, e important, e superdezvoltat. În plus, e un oraș care îmi e cunoscut. Am jucat în acest oraș, am antrenat acolo.

Dorinel Munteanu: „Uitați-vă la Ungaria!”

- Care sunt primele gânduri cu care intri în această cursă?
- Că nu voi fi ca alți politicieni care intră în Parlament fără să-și dorească să facă ceva, ci doar să bifeze prezențe acolo. În plus, nu văd nicio strategie din partea României pentru sport, pentru fotbal, nimic! Mă uit la Ungaria cât de mult sprijină sportul ca politică națională și iată că se văd rezultatele.

- Să înțeleg că modelul tău e Ungaria?
- Nu neapărat, am dat un exemplu despre cum trebuie finanțat, sprijinit sportul. Am vorbit deja în Germania, pentru a vedea și pentru a înțelege ce fac ei pentru sport și fotbal, o să fac același lucru în Franța. Vreau să fiu foarte implicat.

Dorinel Munteanu: „Sportivii și fotbaliștii nu sunt protejați de legi”

- Să zicem că duminica trecută au fost alegerile și ai fost deja ales senator, care ar fi prima inițiativă legislativă pe care ai dori să o ai?
- Să dezvoltăm infrastructura pentru fotbal și pentru restul sporturilor. Apoi, îmi doresc și îmi iau angajamentul de a face o lege care să protejeze sportivii. Am jucat și eu fotbal, am fost în sport și știu foarte bine că sportivii din România nu sunt protejați de legi și nu e normal. De exemplu, fotbaliștii sunt expuși în fața contractelor, nu există, ca afară, o legislație în privința unor asigurări sau a unor pensii. Și așa mai departe. Au trecut peste 30 de ani de la Revoluție și nu s-au făcut pași în această direcție.

Dorinel Munteanu: „De ce Generația de Aur nu e acceptată de actuala FRF?”

- Încă ești foarte tânăr, ai câștigat un titlu ca antrenor, de ce renunți la această meserie?
- Am fost nevoit și îmi pare rău să o spun, însă în România mi s-au închis toate ușile ca antrenor. Nu știu de ce, n-am un răspuns la această întrebare. Nu vedeți că în ultimii 2 ani și jumătate am stat doar câte 6 luni? După care m-au dat afară, așa, fără motiv! Nu pot să accept așa ceva la nesfârșit!

- Gică Popescu a spus că voi, cei din Generația de Aur, ați merita o șansă la națională. Tu simți că ați fost ocoliți intenționat de actuala administrație Burleanu?
- E o dilemă pe care și eu o am și la care încă n-am găsit răspuns. Pentru ca fotbalului românesc să-i meargă bine e nevoie ca la aceeași masă să stea toți cei care îl pot ajuta. Iar eu cred că noi, cei din Generația de Aur, prin ceea ce am făcut în fotbal, am putea să aducem ceva de valoare. De ce nu suntem chemați la această masă? Nu știu răspunsul, alții trebuie să răspundă.

- Crezi că Rădoi a fost o alegere bună ca selecționer?
- Atunci când învestești un selecționer, trebuie să realizezi că respectivul ar trebui să dețină foarte multe calități. Rădoi avea în primul rând parcursul de la U21, dar la seniori e un proces mult mai dur, cred că alegerea trebuia mai bine gândită, mai ales că Mirel nu are o mare experiență. Totuși, dacă l-au numit, acum trebuie să-l susțină, altfel devenim penibili să renunțăm la un antrenor după 5-6 meciuri!

- Dorinel, nu ți-e teamă că toată imaginea bună pe care ai construit-o ca jucător și antrenor se va compromite odată cu intrarea în politică?
- Nu, de ce? Chiar n-am teama aceasta, ți-am zis, eu nu sunt ca alții. În plus, eu nu intru în politică pentru notorietate, eu am făcut ceva pentru această țară, eu vreau doar să ajut domeniul care m-a format ca sportiv și ca om.

134 de meciuriare Munteanu în echipa națională, e liderul selecțiilor în tricolor, cu 10 mai multe decât Gică Hagi

Ce sfat mi-a dat domnul Băsescu? Să am încredere în ideile pe care le am fiindcă ele sunt validate de experiența mare pe care am avut-o în sport - Dorinel Munteanu

4 turnee finalea bifat Dorinel: CM 1994 și 1998, CE 1996 și 2000

10 ania evoluat Munteanu ca fotbalist în Occident: 2 ani în Belgia, 8 în Germania

2005e anul în care Dorinel și-a început cariera de antrenor, la CFR. Apogeul a fost la Oțelul, cu care a luat titlul în 2011

VIDEO. Dorinel Munteanu, scandal cu FCSB: „Cluburile din România nu plătesc taxele jucătorilor. Mulți fotbaliști au problema asta!”

Citește și:

Flavius Stoican, despre cel mai dificil moment al carierei: „A fost groaznic, mă interesam dacă pot deveni taximetrist”

Cum a ajuns Ionuț Lupescu la federația saudită: „Un paradox! Arabii vor să gestionez pe bani mulți ceea ce am vrut să fac pe bani puțini în România”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1618597915124142
Alexandru Chis  •  20 Octombrie 2020, 15:32

Dorinele o sa-ti creasca nasul! Chiar vrei sa credem ca intri in politica pentru sport sau pentru diurna? Alegand partidul lui Basescu - Petrov! - o sa faci ceea ce iti va ordona "Capitanul"! Palaria de senator va fi una mult prea mare, asa ca foarte probabil "o sa mai tragi odata", intr-o alta legislatura. Acum iti faci vise pentru ca "Don Petrov" nu il vad eu ca iti va oferi un loc cu nari sanse de a fi ales. Asa ca... incercarea moarte n-are! Intrebarea este cat te va costa?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează