INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARABIA SAUDITĂ

EXCLUSIV Cum a ajuns Ionuț Lupescu la federația saudită: „Un paradox! Arabii vor să gestionez pe bani mulți ceea ce am vrut să fac pe bani puțini în România”

Ionuț Lupescu
Ionuț Lupescu

Articol de - Publicat duminica, 18 octombrie 2020 11:55 / Actualizat duminica, 18 octombrie 2020 13:57

Ionuț Lupescu (51 de ani) a acordat un interviu exclusiv pentru Gazeta Sporturilor după ce a fost numit pe funcția de director tehnic al federației din Arabia Saudită, semnând un contract pentru următorii 3 ani. 

La un an după alegerile de la Federația Română de Fotbal pierdute în 2018, Ionuț Lupescu s-a întors la UEFA pentru a lucra la un proiect pe partea tehnică cu alte confederații. Federalii din Arabia Saudită ar fi fost impresionați de experiența acumulată de Lupescu la forul continental și l-au ofertat pentru un proiect pe termen lung, mai ales în contextul șanselor ridicate ale saudiților de a se califica la Mondialul din 2022.

- Ionuț, a venit ca o surpriză totală vestea numirii tale ca director tehnic al federației din Arabia Saudită. Cum ai ajuns la această nouă aventură?
- Am fost în discuții cu ei de prin februarie. Nu prea mă bătea gîndul să merg acolo. Dar au insistat în toate aceste luni, mi-au zis că au nevoie de cel mai bun om și m-au convins cu un proiect extrem de interesant. E vorba despre un plan strategic pe zece ani, menit să creeze o nouă identitate fotbalului saudit, de la echipele naționale și competiții până la formarea de antrenori și grassroots. Au venit arabii acum după mine să gestionez pe bani mulți ceea ce am vrut să fac pe bani puțini în România. Un paradox!

- Pe ce perioadă ai semnat?
- Trei ani. De la 1 noiembrie mă mut la Riad și începem treaba. E o generație tânără în administrația saudită, nu mai cunosc pe nimeni din perioada când am jucat în Arabia Saudită timp de șase luni, la finalul carierei. A trecut ceva vreme de atunci. M-au determinat să vin acum în primul rând prin voința extraordinară de a face ceva deosebit, dincolo de bugetele generoase care vor fi puse la dispoziție. Sunt foarte hotărâți să dezvolte fotbalul saudit, iar mie îmi va face plăcere să-i ajut.

2 româniactivează în campionatul Arabiei Saudite: Răzvan Lucescu pregătește pe Al Hilal, iar Alex Mitriță e proaspăt transferat la Al Ahli

„Vor fi câteva luni de evaluare”

- Prima miză va fi calificarea la Mondialul din Qatar 2022, nu? 
- Nici nu vreau să mă bag deocamdată peste prima echipă. Au început deja campania, sunt pe la jumătatea preliminariilor, așa că n-ar fi fair din partea mea să intru brusc în treburile reprezentativei. Sigur, voi sprijini cu ce pot, dar deocamdată mă interesează câteva luni să văd cu ochii mei despre ce e vorba, să iau pulsul la fața locului, dincolo de informațiile și de planul care mi-au fost prezentate. E necesară întâi o evaluare, să cunosc jucătorii, antrenorii, naționalele, vor mai veni și noi oameni importanți în echipa de dezvoltare care se construiește.

- În timp ce tu negociai și băteai palma cu saudiții, România bifa trei eșecuri lamentabile cu Islanda, Norvegia și Austria. Dezamăgit de ceea ce se întâmplă cu "tricolorii"?
- Firește că mă încearcă o părere de rău, mai ales că am îmbrăcat atâția ani acel tricou al naționalei. Cea mai mare tristețe se leagă însă de faptul că FRF a dat dovadă de amatorism, fiindcă, deși știa că e în derulare un proiect de șase-șapte ani pentru Europeanul găzduit și de București, n-a fost în stare să creeze cadrul pentru o calificare. Și nu mai intru în detalii, că le știți voi prea bine!

VIDEO Ionuț Lupescu: "Niciodată nu mă întorc în România! Ăștia care m-au trădat nici femei n-au fost..."

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Getafe - Barcelona 1-0. Viitorul nu e roz » Messi a fost invizibil, lui Griezmann „i se potrivește cel mai bine locul pe bancă”

Real Madrid - Cádiz 0-1. Zinedine Zidane: „N-avem scuze”

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (18)
1549514718702915
Sandu Daniel  •  18 Octombrie 2020, 19:31

Cu o gasca de corupti nu o sa mai avem fotbal si nationala

1549514718702915
Sandu Daniel  •  18 Octombrie 2020, 19:30

Vai mama voastra cu federatia si lpf-ul de *** cei din ligile inferioare sau vandut lui birleanu pe mingii si cine stie ce promisiuni de *** deaia avem nationala calificata ,corupti si manipulatori

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

maddad
maddad  •  18 Octombrie 2020, 19:19

"La un an de la alegerile pierdute din 2018", cu puțin peste două luni până în 2021 face fix un an. Ziariști de valoare inestimabila la GSP. Alții de acest nivel nu mai exista pe tot Pământul.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează