FOTBAL  »  Superliga  »  SURPRIZĂ ÎN DOSARUL LUI BECALI

Două treimi din terenurile lui Gigi Becali sînt din afaceri cu Armata! » 70% fraudulos!

Articol de - Publicat sambata, 13 noiembrie 2010 00:00

DNA îl acuză pe Gigi Becali că, în perioada '96-'99, a obţinut prin tranzacţii ilegale cu Ministerul Apărării aproape trei sferturi din terenurile deţinute în Pipera.

Alături de alte persoane, finanţatorul din Ghencea a fost trimis în judecată la începutul acestei luni pentru complicitate la abuz în serviciu. Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Rechizitoriul din "dosarul schimbului de terenuri" dintre MApN şi Gigi Becali, numărul 194/P/2007, relevă un amănunt şocant: peste 70% dintre suprafeţele deţinute în Pipera de finanţatorul din Ghencea sînt dobîndite în mod ilegal, potrivit DNA! În documentul de trimitere în judecată a lui Becali, ajuns la începutul acestei luni pe masa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se arată că afaceristul posedă în localitate 41,4 hectare, dintre care 29,7 hectare provin din tranzacţia dubioasă cu Ministerul Apărării.

"Afacere fără documente în minister"
Operaţiunile s-au efectuat în perioada '96-'99, iar procurorii remarcă faptul că "în aceeaşi zi, învinuitul Becali George încheie contractul de vînzare-cumpărare, obţine scoaterea din circuitul agricol şi certificatul de urbanism, fapt ce conduce la presupunerea rezonabilă a exercitării unei influenţe asupra funcţionarilor unor instituţii publice - Primăria Voluntari, Oficiul de Cadastru".

În opinia anchetatorilor, business-ul a fost posibil şi datorită complicităţii lui Dumitru Cioflină, fost şef al Marelui Stat Major, şi a lui Victor Babiuc, ex-ministru al apărării, care au aprobat schimburile, refuzate anterior de ministrul Gheorghe Tinca. "Problema era gestionată în cadrul ministerului ca o adevărată afacere frauduloasă, fără un ordin scris, în lipsa unui document care să ateste necesitatea terenului, cu precizarea suprafeţei, a formei, a amplasamentului", notează procurorii. Spre a-l capacita pe Babiuc, Becali i-a vîndut fiicei acestuia, Ioana, 700 mp din terenul luat fraudulos de la MApN. "Preţul a fost simbolic", după cum se precizează în rechizitoriu.

Expertize dubioase
Documentul arată şi că Becali a avut grijă ca expertizele de evaluare a terenurilor să servească aceleiaşi cauze dubioase: "Expertul Vasiloiu Marin concluziona că valoarea unui m.p. de teren aparţinînd învinuitului Becali George este de 72.820 ROL, iar al celui deţinut de Ministerul Apărării e 75.128 ROL. Din verificările efectuate rezultă că expertiza a fost solicitată de Becali George, iar onorariul a fost achitat tot de către acesta".

Realitatea ar fi fost radical diferită: "S-a stabilit că raportul de valoare între terenurile predate la schimb de MApN şi Becali George era în anul 1996 de 10,5/1, iar în 1999 de 9,3/1". Gigi Becali n-a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

892.758 de dolari e prejudiciul cauzat statului prin schimbul ilegal de terenuri, potrivit DNA

Pentru ce sînt trimişi în judecată învinuiţii
- Dumitru Cioflină (fost şef al Marelui Stat Major) - abuz în serviciu
- Victor Babiuc (fost ministru al aApărării) - abuz în serviciu; luare de mită
- Ioana Babiuc (fiica lui Victor Babiuc) - complicitate la luare de mită
- George Becali (finanţator Steaua) - complicitate la abuz în serviciu

Prejudiciu reclamat de un cetăţean: 1,25 milioane USD!
Pasaj relevant din rechizitoriu vizavi de potenţialele prejudicii create şi unor cetăţeni: "La data de 17.05.2006, numitul Grigore Nicolae a formulat plîngere împotriva persoanelor responsabile pentru efectuarea nelegală a schimburilor de terenuri dintre MApN şi Becali George. Schimburile au făcut imposibilă reconstituirea terenului pe vechiul amplasament. Se consideră prejudiciat cu suma de 1.250.000 USD, reprezentînd diferenţa de valoare între terenul la care era îndreptăţit şi terenul care i-a fost atribuit,  la groapa de gunoi”.

"Mi s-a părut suspect modul în care au fost încheiate actele şi diferenţa de valoare dintre terenuri, dar fiind militar nu puteam comenta ordinele"
Aurel Iorga, învinuit

"Discutam cu colegii că schimbul era dezavantajos pentru minister. Un metru pătrat la ferma Roşia costa 30 dolari, iar terenul de la Ştefăneşti, o mlaştină, valora circa 1 dolar metrul pătrat"
Mihai Iliescu, martor

"Discuţiile au fost tensionate prin atitudinea agresivă a lui Becali George. Acesta şi-a impus punctul de vedere în sensul că suprafeţele de teren ce urmau a fi schimbate trebuiau să fie egale, nu să conteze valoarea lor economică"
Aurel Ivan, martor

"Schimburile de terenuri dintre MApN şi Becali George au reprezentat de la început o afacere imobiliară, aşa cum sincer afirma chiar învinuitul"
rechizitoriu DNA

PASAJE DIN INTEROGATORIUL LUI BECALI
"Bunicul a înviat din groapă şi a modificat planul de situaţie"

Rechizitoriul din "dosarul terenurilor" conţine fragmente relevante pentru anchetă din interogatoriul lui Gigi Becali, majoritatea răspunsurilor fiind un set de declaraţii date în zeflemea în faţa procurorilor.

- Ce suprafaţă de teren deţineaţi din comuna Ştefăneşti la momentul solicitării celui de-al doilea schimb?
- Nu mai ţin minte şi nu e problema dumneavoastră proprietăţile pe care le deţin.

- Cum explicaţi că aţi solicitat M.Ap.N.-ului efectuarea unui schimb de terenuri, în condiţiile în care terenul din comuna Ştefăneşti l-aţi dobîndit ulterior formulării ofertei?
- Era terenul meu plătit de mult şi după aceea am făcut actele.

- Precizaţi dacă aţi avut cunoştinţă de procesul verbal prin care se atestă că aţi sponsorizat M.Ap.N.-ul cu 100 de milioane de lei şi respectiv dacă suma a fost predată de dvs. sau de persoana menţionată în procesul verbal, Becali Ion?
- Aspectele consemnate sînt reale, iar semnătura îmi aparţine. Aşa semnam eu, Becali Ion.

- În ce împrejurări aţi încheiat contractul de vînzare-cumpărare cu Babiuc Ioana?
- Eu am făcut sute de vînzări şi cumpărări, nu cunosc împrejurările, nici nu am ştiut pînă acum trei luni că Babiuc are o fată. Precizez că tinerilor şi săracilor am înţeles să le vînd la un preţ mai mic.

- Precizaţi dacă aţi negociat cu Babiuc Ioana preţul acestei vînzări anterior încheierii contractului?
- Nu mai ţin minte o suprafaţă de 700 mp. Şi depindeam şi de cum mă sculam dimineaţa, cîteodată am dat case cadou şi sute de mii de dolari donaţii la diferite persoane.

- Precizaţi cine a modificat planul de situaţie întocmit de M.Ap.N., în vederea perfectării schimbului de terenuri prin inserarea unor menţiuni suplimentare?
- Bunicul meu a înviat din groapă şi după ce l-a făcut, s-a dus iar în pămînt. (...) Întrucît nu mai suport psihic continuarea audierii, solicit continuarea declaraţiei la o altă dată, pentru care solicit să fiu citat procedural.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
crystyanbet
crystyanbet  •  13 Noiembrie 2010, 12:21

halucinante raspunsuri :)) ce am mai ras.Asta e nivelul lui Jiji,sper sa se ia masurile legale pentru aceasta frauda

szi
szi  •  13 Noiembrie 2010, 10:38

Idea e ca in schimb a "prestat niste servicii"...ceea ce este catalogat drept dare de mita. Ca pana la urma astia de la MApN n-au fost slabi la matematica ci pur si simplu au fost corupti. De fapt tot ce am scris este evident tu ori faci ca ploua, ori esti slab la minte.

dinamovistph
dinamovistph  •  13 Noiembrie 2010, 10:07

doua treimi din deputati sunt h_oti! Pe aia cand ii vede cineva?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează