FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

Dovada că e omul lui Kyros Vassaras » Cum îl protejează șeful CCA pe cel care a făcut praf FCSB - Farul

Articol de - Publicat miercuri, 07 februarie 2024 19:10 / Actualizat miercuri, 07 februarie 2024 19:10

Andrei Chivulete, din postura de arbitru VAR, a distrus derby-ul de pe Arena Națională dintre FCSB și Farul 1-1. Un meci în care n-au lipsit greșelile de arbitraj și controversele în ceea ce privește modul în care au fost judecate fazele importante.

Deși la centru s-a aflat Horațiu Feșnic, gafeurul numărul 1 al actualului sezon, alături de Istvan Kovacs, deciziile din teren fuseseră cele corecte, însă au fost întoarse după intervenția lui Chivulete.

Istvan Kovacs și Horațiu Feșnic, repetenții Superligii! Avem cifrele rușinii: câte meciuri au fost distruse de arbitri și în câte VAR-ul a salvat situația
ARBITRAJ
Istvan Kovacs și Horațiu Feșnic, repetenții Superligii! Avem cifrele rușinii: câte meciuri au fost distruse de arbitri și în câte VAR-ul a salvat situația

Andrei Chivulete, iertat de Kyros Vassaras după gafe majore la FCSB - Farul

Prima, în minutul 58, când Louis Munteanu a marcat pentru Farul, egalând 1-1. Asistentul Daniel Mitruți a validat CORECT reușita atacantului, dar după șapte minute de analiză în camera VAR, acolo unde se aflau Andrei Chivulete (arbitru VAR) și Adrian Vornicu (asistent VAR), decizia a fost schimbată. 

Feșnic a anulat golul pentru ofsaid la indicația arbitrului VAR.

Dovada că e omul lui Kyros Vassaras » Cum îl protejează șeful CCA pe cel care a făcut praf FCSB - Farul
Situația de la FCSB - Farul

A doua gafă a lui Chivulete a venit în prelungiri, la faza în care Dawa și Mihai Popescu s-au lovit cap în cap în careul FCSB. Feșnic a lăsat jocul să continue, însă a fost chemat la margine de Andrei Chivulete. După ce a revăzut faza, Feșnic a arătat eronat penalty pentru Farul.

Chiar râd de noi: „Operatorul de reluări a fost sancționat”

La mai puțin de 24 de ore, președintele CCA, Kyros Vassaras, a ieșit cu explicații halucinante.

Venind cu o informare a reprezentanților „furnizorului de tehnologie VAR” care „au transmis o informare oficială pe adresa CCA”. 

Concluzia? Un „operator de reluări” e principalul vinovat!

  • operatorul de reluări nu a respectat întocmai procedura de trasare a liniilor aferente jucătorului aflat în atac, acest lucru ducând la apariția unor denaturări ale distanțelor dintre jucătorii implicați în analiza fazei suspecte de ofsaid
  • operatorul de reluări a utilizat greșit procedura numită triangulație, folosită atunci când un jucător se află cu o parte a corpului în aer și, astfel, rezultatul analizei a fost unul eronat
  • pentru greșeala din meci, operatorul de reluări a fost sancționat și reținut de la delegări pe o perioadă nedeterminată

Dovada că e protejatul lui Vassaras

De ce un „operator de reluări” a fost găsit vinovat? De ce nu arbitrul din camera VAR? Răspunsul e extrem de simplu!

Arbitrul VAR al meciului FCSB - Farul a fost Andrei Chivulete! Protejatul președintelui FRF, fiul omului său de încredere din exteriorul comisiei, Florin Chivulete.

Oamenii din fenomen, inclusiv arbitri importanți, s-au declarat stupefiați de comunicatul lui Vassaras. 

Unul dintre specialiștii contactați de GSP.RO a reacționat ieri și a precizat clar: „Conform protocolului, principalul responsabil de tot ce se întâmplă în camera VAR e arbitrul VAR”.

Marius Avram: „N-am mai auzit așa ceva niciodată de când există sistemul VAR în lume”

Nu există ca un „operator de reluări” să fie tras la răspundere! 

„El nu face absolut nimic în camera VAR fără să aibă acceptul arbitrului de lângă el. Nici măcar asistentul nu-i poate cere ceva, nu are dreptul. Singurul responsabil pentru erori în camera video este doar arbitrul VAR”, susțin oamenii contactați de Gazetă. În cazul de față, arbitru VAR a fost Andrei Chivulete!

Inclusiv Marius Avram a comentat la DigiSport comunicatul, declarând: „N-am mai auzit așa ceva niciodată de când există sistemul VAR în lume”. 

Precizând că: „Operatorul din camera VAR face aceste lucruri sub stricta supraveghere a arbitrului. Arbitrul din camera VAR are ultimul cuvânt. Până în acel punct, arbitrul își dă acordul. El este șeful a tot ceea ce se întâmplă în cabină, care e micuță!”.

În decembrie a suspendat arbitrii, nu operatorul de reluări!

O situație asemănătoare, cu o gafă aproape identică, a existat în urmă cu mai puțin două luni, pe 18 decembrie, la Sepsi - CFR Cluj. 

Atunci când Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a admis că la meciul din Covasna a fost comisă o eroare, golul victoriei fiind înscris din poziție de ofsaid!

Dovada că e omul lui Kyros Vassaras » Cum îl protejează șeful CCA pe cel care a făcut praf FCSB - Farul
Faza de la Sepsi - CFR Cluj

Iar arbitrii implicați în decizie vor fi reținuți de la delegări în perioada următoare! Arbitrii! Nu operatorul de reluări, ca în cazul de la FCSB - Farul.

„Am avut deja o primă discuție în cadrul CCA și am decis să înlocuim toți cei trei arbitri de la viitoarele delegări”, se preciza în comunicatul Comisiei.

Arbitrul asistent de pe acea parte, Florian Alexandru Vișan, nu a ridicat fanionul. Iar arbitrii din camera VAR, Iulian Dima și Alexandru Filip, au luat o decizie inexplicabilă, aceea de a valida golul, deși era evident că Rondon avea piciorul în spatele ultimului apărător.

Aceeași situație judecată cu altă măsură, doar pentru că Andrei Chivulete, apropiat al președintelui CCA, se afla acum în camera VAR! 

Explicația protecției lui Chivulete jr: tatăl său, raportorul lui Vassaras

Un „central” mediocru pentru nivelul Ligii 1 în anii trecuți a devenit brusc un favorit al delegărilor și al promovării pe lista FIFA. Poziția actualului șef față de Andrei Chivulete are o explicație. 

De ceva vreme, unul dintre cei mai apropiați foști arbitri pe care Vassaras i-a atras alături de el e chiar tatăl lui Andrei Chivulete, Florin Chivulete.

Dovada că e omul lui Kyros Vassaras » Cum îl protejează șeful CCA pe cel care a făcut praf FCSB - Farul
Florin Chivulete

El nu face parte din CCA și nici nu a primit o funcție oficială din partea grecului, însă e unul dintre ajutoarele de nădejde ale acestuia. 

A primit ca sarcină de la Vassaras să întocmească la majoritatea meciurilor de Liga 1 un raport, pe care să îl trimită exclusiv către șeful CCA, tocmai ca acesta să aibă control pe anumite partide pe care nu le poate vedea din cauza faptului că stă mai mult plecat din țară.

Chivulete senior a provocat scandalul „folcloristelor”

Numele Chivulete revine în prim-planul arbitrajului românesc la două decenii după ce tatăl actualului arbitru din Liga 1 fost în centrul celui mai mare scandal sexual din fotbalul nostru. 

Florin Chivulete fusese desemnat de FRF, în anul 2000, ca însoțitor pentru brigada de arbitri din Franța la meciul Ceahlăul - Austria Viena, din Cupa UEFA Intertoto.

„Centralul” francez Stephane Moulin a reclamat faptul că organizatorii au adus la masa arbitrilor, cu o seară înainte de joc, patru fete, îmbrăcate sumar. 

În plus, observatorul german Selbherr Hermann a scris în raportul de joc că gruparea gazdă, patronată atunci de Gheorghe Ștefan, a dat dovadă de „ospitalitate excesivă”. 

Cazul a ajuns la UEFA, iar sancţiunile au fost drastice: Ceahlăul a fost suspendată din competițiile europene, iar Florin Chivulete a fost scos din arbitraj.

Match Quiz CFR Cluj - Rapid
Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul CFR Cluj - Rapid și câștigă premiile puse în joc.

Traseul lui Andrei Chivulete

  • s-a născut în noiembrie 1986
  • a devenit arbitru în anul 2000, când avea numai 14 ani
  • a ajuns în Liga a 3-a în 2007
  • după numai un an a fost promovat în liga secundă
  • în 2010 a ajuns în Liga 1
  • în 2020, după 10 ani în Liga 1, e promovat pe lista FIFA

Acuzații în Liga 1: "Înainte de meci, Chivulete mi-a spus: «Ai grijă, Căpușă!». La ce să mă aștept?"

Citește și:

Istvan Kovacs și Horațiu Feșnic, repetenții Superligii! Avem cifrele rușinii: câte meciuri au fost distruse de arbitri și în câte VAR-ul a salvat situația
ARBITRAJ
Istvan Kovacs și Horațiu Feșnic, repetenții Superligii! Avem cifrele rușinii: câte meciuri au fost distruse de arbitri și în câte VAR-ul a salvat situația
Record all-time de străini în Superliga, nici Hagi nu mai are „marfă
RECORD
Record all-time de străini în Superliga, nici Hagi nu mai are „marfă"! + Echipele care vor avea cele mai mari probleme cu „Regula 5+6”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
Randoomlegend
Randoomlegend  •  08 Februarie 2024, 22:18
Postat de observator_federal pe 08 Februarie 2024, 13:30

Nu ai înțeles pentru că nu ai nimic (funcțional) deasupra umerilor... Te-ai prins?

pai tu suferi de un *** avansat. repet,nu are nicio legatura ce vorbesti cu realitatea.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

observator_federal
observator_federal  •  08 Februarie 2024, 13:30
Postat de Randoomlegend pe 07 Februarie 2024, 21:12

ce legatura are masurarea inaltimii cu acel offside? ***

Nu ai înțeles pentru că nu ai nimic (funcțional) deasupra umerilor... Te-ai prins?

Dobermannul
Dobermannul  •  08 Februarie 2024, 10:25
Postat de Dobermannul pe 07 Februarie 2024, 20:50

Si ce e mai rau e ca acum regele suparat va face o puzderie de conferinte de presa. Vai de noi ce ne v-a face.

va face

Vezi toate comentariile (14)
Comentează