FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV GAZETA » INTERVIU

Edward Iordănescu rupe tăcerea într-un INTERVIU EXCLUSIV pentru Gazetă: "Când te bagi peste antrenor, fie n-ai încredere în el, fie te consideri mai bun ca el!"

Articol de , - Publicat vineri, 26 octombrie 2018 09:00

Edward Iordănescu vorbeşte pe marginea speculaţiilor că le-ar fi transmis apropiaţilor: "Nu merg niciodată la FCSB ca secund", comentează imixtiunile lui Becali şi crede că "Dică nu trebuie judecat, dar nici compătimit"

Gazeta Sporturilor a scris, zilele trecute, că unul dintre antrenorii liberi de contract, vehiculat ca posibil succesor al lui Dică, în cazul unei despărţiri de actualul tehnician, Edi Iordănescu, ar fi avut un mesaj pentru şefii de la FCSB, transmis prin intermediul apropiaţilor comuni: "Eu nu merg niciodată la FCSB ca secund!".

Aluzia fiului lui Anghel Iordănescu era legată de imixtiunea tot mai evidentă şi mai agresivă pe care Gigi Becali o are în munca antrenorului principal, lucru recunoscut după meciul cu U Craiova inclusiv de Dică: "Dacă aş avea mai multă libertate, probabil că aş putea face mai multe lucruri".

Ziarul l-a căutat pe fostul antrenor de la CFR, care a acceptat un dialog pe marginea variantei "Edi Iordănescu antrenor la FCSB?", dar şi despre situaţia în care se regăseşte clubul patronat de Gigi Becali.

- Domnule Iordănescu, Gazeta Sporturilor a scris că le-aţi transmis apropiaţilor că nu aţi merge niciodată la FCSB ca secund şi că...
- Nu vreau să vorbesc despre FCSB și despre Gigi Becali pentru că nu este problema mea. Mie nu îmi place ca alții să se bage în problemele mele și de-aia nu vreau să mă bag unde nu e problema mea.

- Dar aţi discutat cu cineva de la FCSB, măcar ca posibilitate, să ajungeţi antrenor acolo?
- Nu s-a pus problema în trecut, nici în prezent și probabil nici în viitorul apropiat ca eu să antrenez FCSB. Știu că acolo se dorește altceva și, în final, e problema lor!

"Când eşti patron la fotbal, ai datoria să respecţi şi suporterii"

- Se doreşte altceva? Ce altceva?
- Fiecare are dreptul să își conducă societatea așa cum dorește, pe banii lui. Totuși, când societatea este una cu exercițiu public, pentru că vorbim despre o echipă de fotbal care în fiecare weekend are o prestație publică și mai ales câteva sute de mii de suporteri în spate, atunci măcar de principiu ai avea o obligație morală să îți desfășori activitatea în anumite condiții care să respecte și acei suporteri. Dar e adevărat că nu ești obligat! Faptul că FCSB este condusă exclusiv după viziunea patronului ei, iar acesta este implicat în toate deciziile, inclusiv cele tehnice, nu încalcă concret vreo lege.

- Da, dar nu cumva...
- Însă cine își asumă să lucreze acolo trebuie să-și asume tot contextul!

- Cât aţi accepta ca implicare din partea patronului?
- Nu judec alți antrenori, nu judec deciziile lor, dar dacă îți asumi o situație în care tu, ca antrenor, nu decizi nici măcar în situațiile tehnice, atunci nu am de ce să compătimesc un astfel de antrenor. Își asumă! E problema lui. Vorbesc în general, nu despre Dică, să nu fiu înțeles greșit!

"Am văzut prin presă că Edi Iordănescu e salvatorul Stelei. Că ne rugăm noi de el. Eu nu țin minte să fi vorbit cu el. Orice antrenor ar vrea să vină la Steaua, dar eu nu-l schimb pe Dică. Edi spune că n-ar lucra cu mine, dar eu nu l-am invitat niciodată să vină la echipa mea. Nu are ce să salveze"
Gigi Becali, patron FCSB

"Meseria de antrenor nu înseamnă doar să faci antrenamente bune"

- Şi dacă vorbim de Dică?
- Dică a venit de la Liga a III-a direct la cupele europene. Și-a asumat, bănuiesc, anumite lucruri. Nu trebuie judecat, dar nici compătimit. E cariera lui, își face alegerile pe care le consideră potrivite. Rămân totuși la părerea că poate avea o carieră foarte frumoasă. E un antrenor tânăr și inteligent.

- Aţi fi dispus să procedaţi ca el? Sunteţi şi foarte apropiaţi ca vârstă...
- În meseria unui antrenor cântărește foarte tare și partea umană, de caracter, de temperament și de personalitate. Totul contribuie inclusiv la starea de spirit și atmosfera de muncă ce se creează în jurul echipei. Nu e suficient să faci niște antrenamente bune. E o meserie extrem de complexă, nu intru în mai multe detalii.

- Credeţi că aţi putea colabora cu Gigi Becali?
- Mulți mă cataloghează ca un antrenor dificil sau rigid din anumite puncte de vedere. Am fost plecat afară foarte mult și am o imagine foarte completă despre cum sunt structurate cluburile mari. Din toate punctele vedere! Cred că antrenorul trebuie să fie un catalizator al activității echipei. Al grupului de jucători. Pentru asta trebuie nu doar să fie foarte bine pregătit din punct de vedere tehnic, tactic, fizic, pedagogic, psihologic, să inspire încredere jucătorilor, ci şi să impună și să fie respectat. Să construiască reguli după care întreaga echipă să se ghideze. Dar cred că antrenorul trebuie să fie și o persoană cu un grad mare de adaptabilitate și bine pregătit în gestionarea sistemului relațional de joc și al relațiilor interumane. Deci cred că trebuie ca antrenorul să aibă o comunicare foarte bună și permanentă cu conducerea și patronatul. Totul în sprijinul bunei desfășurări a activității, al progresului și al performanței. Dar sarcinile și asumarea lucrurilor trebuie foarte bine definite.

"Am vorbit cu Dică la telefon şi mi-a cerut nişte chestii cu care am fost de acord. M-a rugat ceva. Eu v-aş spune vouă despre ce e vorba, dar apoi se interpretează. La ora asta, nu am niciun gând de schimbare de antrenor. Nu cred că îmi va schimba părerea meciul cu Voluntari pentru că atunci vom reveni pe primul loc"
Gigi Becali, patron FCSB

"La fotbal, expunerea e publică"

- Ce înseamnă bine definite?
- Dacă numești un antrenor, dar iei majoritatea deciziilor tehnice în locul lui, înseamnă că te consideri mai bine pregătit din punct de vedere tehnic decât el și/sau că nu ai încredere în capacitatea lui. E foarte simplu. Unui antrenor trebuie să-i pui la dispoziție condiții de lucru și să-i trasezi obiective clare. Alea trebuie să și le asume. Dacă nu reușește să le realizeze, pleacă! E simplu! Dar în alte condiții, îți pierzi controlul și echilibrul.

- Dar într-o societate nu patronul e cel care conduce?
- Mulți spun că toată strategia și deciziile trebuie să vină de la patron. Teoretic așa este, practic meseria de antrenor înseamnă altceva. Când lucrezi într-un birou, patronul poate să decidă tot și să comande tot. Totul rămâne acolo în final și totul este pe banii patronului. La fotbal, expunerea este publică. Tu, ca antrenor, îţi asumi responsabilități în mod public. În final trebuie să-ți asumi îndeplinirea obiectivelor. Lumea te judecă în funcție de asta. La finalul fiecărui meci trebuie să dai niște explicații. E logic și normal ca anumite decizii să îți aparțină. În special cele tehnice! Nu mai vorbesc de tot ce înseamnă pregătirea unui joc. De la metodica folosită în antrenamente la studiul adversarului și strategia construită pentru jocul respectiv. În final, cariera ta o poate lua în sus sau în jos în funcție de deciziile pe care le iei! Eu am respectat mereu oamenii care investesc în fotbal și așa voi face mereu. Dar, în final, cred că o echipă are șanse infinit mai mari pentru performanță când munca se face având la bază un plan, o strategie, o activitate bază pe comunicare și armonie.

3 echipea antrenat Edward în Liga 1 din România: Pandurii, Astra şi CFR, iar în Bulgaria a fost "principal" la ŢSKA Sofia

"Cu Gigi Becali am vorbit în vară"

- Când aţi vorbit ultima dată cu Gigi Becali?
- În vară. Pe mai multe teme. Nu despre o colaborare. Știu ce îi place la mine și ce nu îi place. Dar eu am felul și stilul meu. Nu mă schimb pentru nimeni și nimic.

- Cu MM în ce relaţii sunteţi?
- Am mai vorbit foarte rar. MM, indiferent de clubul la care activează, atunci când are susținere și mână liberă din partea patronului, face o muncă foarte bună. Am avut anumite dispute verbale în trecut, am tăria să recunosc acest lucru!

- În concluzie, credeţi că veţi antrena vreodată FCSB?
- Nu știu dacă voi antrena sau nu FCSB! Însă nu e obligatoriu ca eu să ajung acolo. Nici pentru FCSB, nici pentru mine. E adevărat că e o provocare să antrenezi jucători foarte valoroși, ca antrenor ai infinit mai multe șanse pentru performanță. Dar iar vorbim ipotetic și nu e cazul.

3 meciuria stat Iordănescu pe bancă la CFR în acest start de sezon: 1-0 în Supercupa cu Craiova, 1-1 cu Botoşani şi 0-1 cu Malmo, după care a fost demis

 

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (13)
merace
merace  •  26 Octombrie 2018, 14:00

Deci GSP a inventat acest subiect cu posibila venire a lui Edi la FCSB, si pe urma a inceput sa ia interviuri tuturor despre propria ei inventie! :D hahaha

herman25
herman25  •  26 Octombrie 2018, 12:57
Postat de florar pe 26 Octombrie 2018, 09:20

Pai de asta GSP il propun la Steaua!!!

Steaua doar in capul prostilor, pentru restul clona fcsb.

rocky2
rocky2  •  26 Octombrie 2018, 12:26
Postat de poison_5 pe 26 Octombrie 2018, 11:10

Vine Lutu, stati linistiti! Cuplul Gigi-Lutu sa fie perfect la Clinceni.

Gigiluţu va fi noua stea a antrenoratului!;)

Vezi toate comentariile (13)
Comentează