FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Ce face un jucător de națională în pandemie? Alexandru Pașcanu: „Joc rummy cu bunicii mei și mă uit la reluările de la Mondiale”

Articol de - Publicat sambata, 11 aprilie 2020 10:00

Alexandru Pașcanu, fundașul în vârstă de 21 de ani este unul dintre cei mai importanți oameni care au stat la baza succesului Voluntariului în partea a doua a campionatului. Acesta e dezamăgit de amânarea Jocurilor Olimpice din cauza pandemiei de coronavirus, dar are planuri serioase pentru vara anului viitor: ”Îmi doresc să obținem medalia de aur la Tokyo”

Aflat la primul sezon la seniori, acesta a menținut nivelul arătat la Campionatul European U21, fiind unul dintre cei mai constanți tineri fotbaliști din stagiunea actuală a Ligii 1. 

Pașcanu a acordat un interviu Gazetei Sporturilor în care vorbește, printre altele, despre experiența avută la Leicester, dar și despre obiectivele sale personale.

Pașcanu se relaxează urmărind serialul "The Walking Dead"

- Alex, cum îți ocupi timpul în această perioadă?
- În primul rând, încerc să mă mențin în formă, atât fizic, cât și psihic. Avem un program stabilit de echipă pe care îl trimitem în fiecare zi și pe care încercăm să-l respectăm. Eu sunt mai norocos, am venit la bunici, unde am o curte mai mare și pot să-mi desfășor activitățile fizice.

- Trece greu?
- Repede, zic eu. Îmi încep ziua cu micul dejun, după care urmează un antrenament de două ore, apoi mă relaxez urmărind serialul "The Walking Dead". În fiecare seară joc câteva meciuri de rummy cu bunicii mei, după care mă uit la reluările de la Campionatele Mondiale care se dau la televizor. Am ocazia să vad unele meciuri pe care nu le-am prins live, printre care și partidele României de la CM din 1994.

- Atunci când făceam și noi performanță la nivelul echipei naționale...
- Visăm și noi la acest lucru.

- Și noi sperăm că această nouă generație din care faci și tu parte să schimbe ceva.
- Locul nostru este acolo, sus, și ne dorim cu toții să ajungem la un Mondial.

+45 FOTO

"La juniori eram atacant, după am fost plimbat..."

- Această pauză a venit într-un moment nepotrivit pentru voi.
- Într-adevăr, ne aflam într-un moment foarte bun, însă pentru nicio echipă nu este ușor, această pauză nu ajută pe nimeni. Sunt încrezător în forțele noastre, ne pregătim bine și sunt sigur că putem practica același joc bun indiferent de momentul în care se va relua campionatul, dacă se va hotărî ca acesta să continue. Important este să se ia cea mai bună decizie pentru fotbal.

- Ai și înscris în ultimul meci, cu o execuție de vârf veritabil. Ai jucat pe poziția de atacant la juniori?
- Da, chiar am jucat în atac până pe la 13 ani, după care am fost mutat ușor pe toate posturile: mijlocaș central, mijlocaș de bandă, fundaș stânga și în cele din urmă fundaș central.

- Toată lumea a fost surprinsă.
- Am văzut că mulți oameni au fost surprinși de execuție, însă eu îmi cunosc nivelul, știu că sunt capabil de astfel de execuții. Sunt bucuros că am marcat, până la urmă nu contează modul în care mingea intră în poartă.

- Apropo de perioada junioratului, te simți avantajat față de alți jucători din Liga 1, formându-te la una dintre cele mai puternice echipe din Anglia?
- Nu știu dacă am un avantaj, fiecare fotbalist are traseul lui, însă după 13 ani la Leicester am învățat cum trebuie să mă pregătesc fizic, și acum, în izolare, folosesc multe metode pe care le-am deprins de acolo. În România se pune mai puțin accent pe pregătirea fizică, asta le lipsește jucătorilor români.

"Fotbaliștii români sunt mai talentați decât cei englezi"

EXCLUSIV Ce face un jucător de națională în pandemie? Alexandru Pașcanu: „Joc rummy cu bunicii mei și mă uit la reluările de la Mondiale”
Alex Pașcanu

- În Anglia se lucrează altfel și la mental?
- Acolo este foarte important că antrenorii acordă șanse tinerilor pentru că văd potențial în ei, nu pentru că sunt obligați de vreo regulă, cum este în România.

- Am văzut în acest sezon tineri precum Mason Greenwood, de la United, sau Billy Gilmour, de la Chelsea, care au fost promovați de la echipa de juniori și au jucat fără niciun fel de presiune.
- Majoritatea jucătorilor din academii sunt pregătiți să facă pasul la echipele mari. Ar fi un lucru extraordinar pentru țara noastră dacă tinerii români ar avea parte de mai multe șanse de afirmare, fotbaliștii români sunt mult mai talentați decât cei englezi. Ei ies în evidență prin multe alte lucruri, dar nu prin talent.

"Îmi place de Ben Chilwell de la Chelsea"

- La Europeanul Under 21 ați arătat că puteți să-i învingeți!
- Înaintea turneului discutam cu un fost coleg de la Leicester, iar acesta era convins că Anglia va obține cele trei puncte în meciul cu noi. La început am fost puțin speriați, când am văzut sumele de transfer ale unora și echipele de la care veneau. Însă ne-am motivat mult mai tare, fiind și ajutați de faptul că ei au intrat relaxați.

- Există vreun jucător de la Leicester pe care l-ai luat ca model?
- Am încercat să iau ce era mai bun de la fiecare, dar dacă trebuie să dau un nume, acela este Ben Chilwell, deoarece a avut un parcurs în carieră foarte asemănător cu al meu, diferența fiind că el a fost ales la prima echipă, unde a și confirmat, iar în momentul de față se află printre cei mai buni fundași stânga din lume.

- Îți place Premier League ca și campionat? Ți-ai dori să evoluezi acolo?
- Sunt adeptul jocului mai dur, mai fizic. Cred că mi s-ar potrivi, însă momentan nu mă gandesc la asta, ci la progresul pe care trebuie să îl fac de la meci la meci.

"I-am întrebat pe colegi: «Cum de sunteți pe ultimul loc?»"

- În momentul în care ai ajuns la Voluntari echipa se afla într-o situație critică.
- Încă de la primul antrenament m-am gândit că putem evita fără probleme retrogradarea, am observat imediat calitatea colegilor mei.

- Credeai că această ascensiune pe care ați avut-o poate fi realizată într-un timp atât de scurt?
- Țin minte că l-am întrebat atunci pe Căpățînă: "Voi cum de sunteți pe ultimul loc?", nu-mi venea să cred. Din fericire, lucrurile s-au reglat, încă nu am realizat nimic pentru că ne aflăm tot pe ultima poziție, însă distanța de locurile superioare s-a micșorat considerabil.

- Spune-mi... 
- Un rol foarte important l-a jucat și domnul Teja, care ne-a dat o încredere imensă și ne-a făcut să credem cu adevărat în forțele noastre. Dumnealui ajunsese cu câteva săptămâni înaintea mea, timp în care a reușit să motiveze foarte bine echipa. Credem în noi în continuare și facem tot posibilul să ne menținem în prima divizie.

"Cel mai mult îmi doresc medalia de aur la JO de la Tokyo, acesta ar fi cam cel mai mare vis al meu. Pe lângă asta, îmi doresc să capăt mai multă experiență, să cresc de la meci la meci și, nu în ultimul rând, să ne calificăm la EURO cu ambele reprezentative"
Alexandru Pașcanu, fundaș FC Voluntari

500.000 de euroeste cota de piață pe care o are Pașcanu în acest moment

MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!

CITEȘTE ȘI:

TVR continuă să difuzeze meciuri de colecție ale echipei naționale, dar și confruntări istorice de la turneele finale

CORONAVIRUS. Ilie Năstase a comentat imaginile cu sportivii de la CS Dinamo trimiși la ordine: „Accept și eu dacă mă cheamă Armata, dar doar ca șef”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
remarque
remarque  •  12 Aprilie 2020, 09:37

De parca Pascanu ar fi o forta a naturii. Jucatorii romani sunt in general deficitari la capitolul fizic. In prima liga avem cativa jucatori pregatiti fizic sau daruiti cu un fizic bun, restul sunt papadii. Dintre cei daruiti ar fi Gabi Tamas, Marius Constantin si poate Denis Alibec iar dintre cei pregatiti(la final de cariera din pacate) e Deac. Restul......

Vezi toate comentariile (1)
Comentează