FOTBAL  »  Superliga  »  FC VASLUI

EXCLUSIV GSP Noul antrenor al Vasluiului se destăinuie: "Am învăţat meserie de la Bobby Robson, Mourinho şi Guardiola!"

Augusto Inacio împlineşte azi 57 de ani
Augusto Inacio împlineşte azi 57 de ani

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 februarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 31 ianuarie 2012 20:28

Antrenorul portughez dezvăluie cum a colaborat cu cei trei, de ce nu-l sperie faptul că Lopez Caro a eşuat la Vaslui, de ce crede că Wesley va fi şi mai bun sub comanda lui şi de ce Porumboiu are voie să vorbească orice despre echipă.

Deşi a ajuns în cantonamentul Vasluiului duminică seara, Augusto Inacio a condus abia ieri primul antrenament. A durat 105 minute, s-a desfăşurat pe un teren aflat la 150 de metri de Marea Mediterană, iar la final a acceptat un amplu dialog. A vorbit în portugheză, a tradus secundul său Ciprian Panait, însă la unele întrebări n-a avut nevoie de asistentul său pentru că a înţeles despre ce e vorba.

- Domnule Inacio, de ce Vaslui, cu ce v-a convins Porumboiu?
- Am avut şi alte oferte în afară de cea de la Vaslui. De exemplu, înainte cu 10 zile de a veni aici am mers în Maroc, la Casablanca, însă nu mi-a plăcut ce proiect aveau cei de acolo. La Vaslui am găsit cu totul altceva, ştiam această echipă, o văzusem în meciul cu Sporting Lisabona, mi s-a pus pe masă un proiect extrem de atrăgător, m-am înţeles cu patronul şi am acceptat.

"Patronul nu mi-a cerut să termin pe un loc anume"

- V-a surprins că aţi fost solicitat din România?
- De ce să mă surprindă? Am lucrat în afara Portugaliei în alte ţări precum Iran, Grecia, Qatar şi Angola, am fost cam în toate colţurile lumii, fotbalul e acelaşi peste tot, aceleaşi reguli, chiar n-am fost surprins. În plus, România e o ţară care chiar contează în fotbalul european la nivel de cluburi.

- Ce obiectiv aveţi de îndeplinit în actualul campionat?
- Patronul nu mi-a cerut nici un loc anume. Adică nu mi-a zis ceva de genul «dacă nu terminăm pe locurile 1-3, atunci ne despărţim». Eu ştiu însă această echipă şi vreau să ne găsim motivaţia pentru a propune nişte obiective importante, tocmai pentru a putea progresa.

- Ce fel de antrenor sînteţi, care e filosofia dumneavoastră?
- Întotdeauna îmi adaptez filosofia în funcţie de calităţile jucătorilor.

"Sistemul meu preferat e 4-3-3"

- Apropo de acest lucru, Marcello Lippi spunea într-un interviu oferit recent că niciodată nu i-a privit cu respect pe antrenorii care au obligat jucătorii să se adapteze unui sistem şi că un antrenor trebuie el să se adapteze şi să schimbe sistemul.
- Corect, are mare dreptate Lippi, nu degeaba a fost un antrenor fabulos. Eu pot să vreau să joc 4-4-2, dar dacă nu am mijlocaşi care să se încadreze în acest modul, n-am un cuplu de atacanţi, atunci pierd fiecare meci fără drept de apel. Dar ca să răspund totuşi la întrebare, dacă am un lot care să poată să pună în practică ideile mele, modulul tactic favorit al meu e 4-3-3.

- Acum un an şi ceva, a venit la Vaslui Lopez Caro, un alt tehnician cu un CV impresionant, dar a eşuat. Vă ridică un semn de întrebare?
- Absolut deloc. Nu contează ce au făcut alţii. Cîţi antrenori n-au trecut pe la o echipă anume, n-au făcut nimic şi apoi a venit unul care a avut rezultate? Au fost multe cazuri. Nu, chiar n-are importanţă că altcineva n-a avut aici rezultate.

"Şcoala portugheză de antrenori a explodat în ultimii 10 ani"

- Dumneavoastră la Vaslui, Jorge Costa la CFR, Conceicao la Astra, ce au portughezii de toată lumea se bate pe ei?
- Antrenorii portughezi au crescut fantastic în ultima vreme. Uite, exemplu, acum 10 ani, în campionatul portughez erau doar 5 antrenori autohtoni, restul străini. Azi, toţi sînt portughezi, în plus, în toată lumea găseşti cîte un antrenor portughez! Asta spune multe, oamenii din Portugalia, patronii, conducătorii şi-au schimbat viziunea şi le-au dat credit. Asta nu înseamnă că antrenorii români n-au valoare dacă sîntem eu, Jorge Costa şi Conceicao în campionatul României.

- Ştiaţi ceva de Liga 1 pînă să ajungeţi aici?
- Poate nu ştiţi ce meserie am. Sînt antrenor, iar un antrenor trebuie să fie informat despre orice din lumea asta. Acum există internetul, nu-mi era greu să fiu la curent. Apoi, am văzut meciurile Vasluiului cu Sporting şi cele ale Oţelului cu Benfica din Europa League şi Champions League. Văzînd aceste jocuri am înţeles cum joacă echipele româneşti în comparaţie cu cele din Portugalia.

"Vasluiul s-a bătut de la egal la egal cu Sporting"

- Şi ce aţi înţeles?
- Mi-a plăcut mult Vasluiul, însă la Lisabona a făcut o mare eroare, eliminarea lui Wesley. La acea vreme Sporting era în mare formă, a fost 0-0 cît timp s-a jucat 11 contra 11, dar românii au pierdut după ce Wesley a fost eliminat. În România s-a jucat tot meciul în echipe egale, iar Vaslui a cîştigat cu 1-0, asta spune multe despre actuala mea echipă. Oţelul în schimb s-a văzut că nu are experienţă, Benfica a fost stăpîna meciurilor, însă ce am apreciat la jucătorii Oţelului a fost că, atît cît s-a putut, s-au bătut, n-au renunţat la luptă.

- Aţi luat titlul cu Sporting, aveţi o carieră de antrenor de 20 de ani, aţi avut probabil contracte fabuloase în Qatar, ce vă mai poate motiva la o echipă precum FC Vaslui?
- Eu sînt recunoscut în Portugalia ca un luptător. Mai mult, la mine acasă se spune despre mine că sînt antrenor de fotbal, nu antrenor de cluburi mari. Am luat această experienţă numită Vaslui ca pe o altă provocare a carierei mele, să vedem dacă voi reuşi aici.

"Pe Wesley a vrut să-l ia un antrenor mare la o echipă mare"

- Wesley nu era un jucător de top în Portugalia, a venit aici şi e, de departe, numărul 1...
- Stop. Cînd Wesley era în Portugalia, eu antrenam în Qatar, dar ştiam de el că e deja un mare jucător. Totuşi, e greu să ajungi la marile cluburi din Portugalia atunci cînd evoluezi la o echipă mică tot din Portugalia. Eu ştiu un antrenor de la o echipă mare de tot care l-a vrut pe Wesley atunci, dar nu s-a realizat transferul.

- Credeţi că s-ar putea plafona la Vaslui, ţinînd cont că a trecut de 30 de ani?
- Îl cunosc foarte, foarte bine. E un fotbalist formidabil, iar eu trebuie să-i găsesc o motivaţie în plus din acest moment pentru că el are nevoie mereu de noi targeturi, de noi provocări ca să fie şi mai bun şi antrenorul trebuie să le găsească pentru a i le oferi. Sînt convins, dar absolut convins că Wesley va fi peste Wesley de pînă acum. O să vedeţi dacă voi avea sau nu dreptate.

"Patronul poate vorbi despre orice vrea el"

- Ştiţi că Vasluiul are un patron care vorbeşte foarte mult despre jucători, echipă, arbitri?
- Nu ştiu şi nici nu mă interesează. Patronul trebuie să vorbească despre absolut orice vrea el să vorbească.

- Aţi fost în staff-ul lui Bobby Robson.
- Pfa, un mare domn. Era fantastic cum ştia să motiveze echipa în timpul antrenamentului. Practic toţi jucătorii, la fiecare şedinţă, erau la maximum, avea un fel al lui de a le vorbi cu ajutorul căruia îi făcea să dea totul şi la antrenamente. E adevărat că şi la refacere era la fel de bun motivator. Era şi foarte spontan, le spunea jucătorilor glume în continuu, avea un simţ al umorului extrem de dezvoltat.

"Mourinho şi Guardiola sînt total diferiţi, dar la fel de mari"

- Sînteţi portughez, totuşi ce alegeţi între Mourinho şi Guardiola?
- Am lucrat cu amîndoi. Cu Mourinho la Porto, el era traducătorul lui Bobby Robson, eu eram asistentul principal al lui Robson. Cu Guardiola am lucrat în Qatar, la Al-Ahli, cînd el era jucător, dar aveam de multe ori discuţii prelungite cu el despre cum vede fotbalul, despre ce şi-ar dori să facă atunci cînd va antrena. Să ai posibilitatea să lucrezi şi să înveţi meserie de la Bobby Robson, Mourinho şi Guardiola trebuie să te consideri foarte norocos, iar eu am avut această şansă fantastică.

- Bun, dar pe cine alegeţi, Mourinho sau Guardiola?
- Nu pot să aleg, dar pot să spun ceva cu tărie, şi anume că au stiluri total, dar total diferite de a vedea fotbalul, de a pregăti o echipă. Îmi place de amîndoi pentru că îi consider uriaşi ca antrenori.

De ce crede că a decăzut "naţionala" României
"Multe echipe naţionale au decăzut în ultimii ani, inclusiv Portugalia, pentru că nu e de ajuns că se califică la un turneu final. Cred că trebuie să te bazezi mereu pe tineri, să ai mereu pregătită o generaţie de 19-21 de ani ca să poţi să înlocuieşti o echipă. Portugalia şi România nu sînt ţări mari, ci sînt mici, se bazează pe cîte o generaţie. România a avut una fantastică în anii '90, Portugalia în anii 2000, dar la voi s-a dus deja, la noi e pe final de carieră şi nu avem nimic de pus în loc nici voi, nici noi. De ce? Pentru că străinii ne-au invadat campionatele. În România încă e bine că există o limită de 5 extracomunitari, în Portugalia nu e aşa ceva, iar Benfica, liderul din Portugalia, nu are nici un portughez, nici măcar unul singur. Şi atunci, dacă nu ai soluţii la Porto, la Benfica, la Sporting, poţi să faci selecţie pentru naţională? Nu", e părerea lui Inacio.

"E un mare avantaj că am găsit mulţi jucători sud-americani aici pentru că voi putea comunica direct cu ei. Cred însă că în cîteva luni voi putea vorbi direct şi cu jucătorii români, deja, uite, înţeleg în mare ce mă întrebi tu în româneşte" (Augusto Inacio, antrenor Vaslui)

"Dacă ştiu cîte puncte sînt între Vaslui şi primul loc? Da, 10 puncte. Va fi un retur infernal. În perioada asta eu trebuie să-mi fac o idee despre cît poate această echipă, ce potenţial de creştere are, apoi să scoatem maximum în retur, dar şi să pregătim viitorul sezon" (Augusto Inacio, antrenor Vaslui)

"Cei mai mari jucători pe care i-am antrenat sînt Peter Schmeichel, Andre Cruz şi Guardiola" (Augusto Inacio, antrenor Vaslui)

22 de ani au trecut de cînd Inacio şi-a început cariera de antrenor

17 echipe, inclusiv Vaslui, a bifat Inacio ca antrenor, neavînd niciodată două mandate la acelaşi club

325 de meciuri a jucat Augusto Inacio pentru Sporting Lisabona şi FC Porto, ca fundaş stînga, în perioada 1972 - 1989, bifînd şi 25 de selecţii în echipa naţională a Portugaliei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
mvradulescu
mvradulescu  •  01 Februarie 2012, 10:05

Se spune ca e bine sa inveti din greselile altora, dar cand nu inveti nici din ale tale, mai cauti un portughez ... Imi pare rau d-le Porumboiu, nu va judec pentru indepartarea d-lui Hizo, pentru ca nu cunosc motivul real pentru care ati procedat asa, dar despre repetarea greselii din editia trecuta a campionatului se poate discuta multisor !

hristac
hristac  •  01 Februarie 2012, 08:43

o fi si asta un pesseiro mai mic ? ce naiba ...la cat de diliu e nea adi,in martie il va invita la aeroport !

onedaniva
onedaniva  •  01 Februarie 2012, 03:09

nu apuca sa dea jos paltonul de pe el shi e PA!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează