FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Sânmărtean și testosteronul » "Magicianul" abia retras din fotbal explică marele scandal care l-a lovit la greci: "Înseamnă că te-ai dopat! M-am simțit terfelit"

FOTO: panathinaikos24.gr
FOTO: panathinaikos24.gr

Articol de , , - Publicat joi, 05 iulie 2018 11:15

Lucian Sânmărtean (38 de ani) s-a retras vara aceasta din fotbal, încheind o carieră impresionantă. "Magicianul" a acordat un interviu amplu Gazetei Sporturilor, în care a vorbit și despre unul dintre cele mai dificile momente din carieră, episodul în care a fost suspectat de dopaj în Grecia, pe vremea când evolua la Panathinaikos. 

- Ți s-a sugerat vreodată să te dopezi?
- N-am luat parte la doping, n-a fost nimeni depistat la cluburile pe la care am trecut. La nivel înalt cred că există metode de refacere speciale, laboratoare care-i ajută să se refacă. Nu neapărat doping. Marile echipe își permit să aducă și oxigen de pe Lună pentru refacere.

- Ai avut o problemă în Grecia!
- Da, s-a întâmplat la Panathinaikos. Organismul meu secretă mai mult testosteron decât în mod normal. La un fotbalist profesionist aflat în efort maxim, limita e de 4, eu aveam 6-7 mereu. Grecii s-au speriat și m-au scos din programul de pregătire pentru trei luni de zile: "Dacă nivelul testosteronului scade sub 4 după trei luni, înseamnă că te-ai dopat!". După pauza aia mie mi-a crescut testosteronul la valoarea 9!

- Și ce ai făcut?
- Nu am făcut nimic. Odată ce eram suspectat de doping, a fost o perioadă dificilă. Ei nu mai aveau încredere, se temeau că stricam imaginea clubului, am stat o jumătate de an numai în teste. Apoi am fost singur în Austria și am făcut verificări, a venit negru pe alb că n-am luat niciodată substanțe interzise și că organismul meu secretă în mod natural mai mult testosteron. Conducerea de la Panathinaikos s-a simțit vinovată, "Am dat în tine deși nu erai vinovat", și a vrut să-mi ofere un nou contract, dar eu eram supărat și nu am acceptat. Greșeală mare, fiindcă era o echipă care juca în Champions League an de an. Poate cariera mea ar fi fost alta dacă aș fi continuat la Atena, dar mă simțeam terfelit după discuțiile despre doping. Am plecat în Olanda, unde am avut un parcurs OK

"Nivelul crescut al testosteronului din organism mă ajuta la refacere. Un jucător obișnuit își revenea în trei zile după un meci, eu eram de a doua zi bun de antrenament. Nu mă ajuta testosteronul și să nu se rupă musculatura. Din păcate, am avut multe accidentări în Olanda"  Lucian Sânmărtean

Sânmărtean a petrecut 4 ani la Panathinaikos, între 2003 și 2007, perioadă în care a bifat însă doar 27 de meciuri în prima ligă din Grecia. 

Citește AICI interviul complet acordat de Sânmărtean Gazetei: "Dacă mi-aș reface drumul carierei, aș păstra și greșelile". Vineri urmează partea a 2-a. 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
martinpen
martinpen  •  05 Iulie 2018, 11:42

Articolul asta e o parte din ce ati publicat mai devreme pe premium gsp. Asta inseamna ca vor mai urma inca alte 10 parti ale unui articol scris deja... Asta e generatia copy-paste.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează