FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV // VIDEO Superinterviu cu Ibrahima Tandia, vedeta de la Sfântu Gheorghe: „Am făcut prea multe greșeli! Nu îmi păsa de fotbal pentru că aveam impresia că sunt prea bun”

Articol de - Publicat miercuri, 30 ianuarie 2019 09:00

Francezul Ibrahima Tandia (25 de ani) își povestește viața, spune că a învățat din greșelile tinereții și anunță că ofertele din ultima perioadă nu-l fac să dorească să plece de la Sfântu Gheorghe.

- Ibrahima, mai e puțin și se împlinește un an de când ai venit în România. Cum e viața ta aici?
- Până să ajung, nu știam foarte mult despre România, dar e o țară frumoasă. M-am acomodat. Nu a fost greu pentru că oamenii aici sunt primitori.

- Sfântu Gheorghe cum ți se pare?
- E mic, foarte mic, însă eu știu ce înseamnă viața într-un astfel de oraș pentru că provin din Longjumeau, practic o suburbie a Parisului.

- Te recunosc oamenii pe stradă?
- (râde) Da, de fiecare dată! Eu nu locuiesc în Brașov, unde sunt majoritatea colegilor, ci chiar în Sfântu. Când mă duc la magazin să cumpăr ceva, știe toată lumea cine sunt. Vor poze cu mine, sunt toți foarte de treabă.

"Vedetă e Pogba, nu eu!"

- Cum te fac toate acestea să te simți?
- Excelent, dar mai vreau și o pauză din când în când (râde). Nu e nicio problemă, înțeleg lucrurile acestea, fac parte din viața de fotbalist.

- În această iarnă ai avut mai multe oferte de transfer.
- E adevărat, însă am un contract nou, mai bun. Am vorbit cu antrenorul și cu președintele clubului și ce mi-au spus mi-a oferit mare încredere. Plus că îmi place orașul. Eu nu am stat niciodată la o echipă un an întreg și acesta este obiectivul meu, nu mă grăbesc să plec. Vreau să stau mai mult de un an la Sepsi. Mereu am avut probleme, accidentări și așa mai departe.

- Cum te simți știind că ești vedeta lui Sepsi?
- Nu sunt vedetă! Când spun vedetă mă gândesc la Pogba, nu la mine!

- Totuși, ai avut evoluții bune și ești dorit de FCSB.
- Da, într-adevăr am avut meciuri foarte bune. Totuși, despre transfer n-am ce să spun concret. De la discuții de principiu până la un transfer e cale lungă.

- FCSB a părut cel mai insistentă.
- Am auzit despre niște declarații ale patronului de acolo. E un lucru bun că mă vrea FCSB. Prefer să închei acest sezon la Sepsi și vom vedea apoi ce se va întâmpla.

ibrahima tandia

"Banii nu sunt mereu cei mai importanți"

- Îl cunoști pe Gigi Becali?
- Nu pot spune asta. Doar ce am văzut pe la televizor.

- Crezi că un milion de euro e prețul corect pentru tine?
- Vom vedea în mai. N-are rost să vorbim acum.

- Odată cu noul contract poți spune că ai uitat de toate ofertele?
- Banii sunt importanți, însă eu sunt chiar bine aici, la Sepsi, pentru că pun fotbalul pe primul plan. Vreau să joc, nu mă gândesc la partea financiară acum. Dacă voi evolua bine în continuare sunt sigur că vor veni și mai mulți bani.

- Cum ți se pare stilul de fotbal din România?
- După primele cinci meciuri mi-am dat seama că nivelul este unul bun. E un fotbal mai mult fizic decât tehnic, după părerea mea. În Franța este un mix de tehnică și fizic. Bine, și în România sunt jucători tehnici. Îmi place nivelul Ligii 1.

- Care a fost cel mai dificil adversar din România?
- CFR Cluj! Cei de acolo au experiență mare și nu lasă spații pe teren.

- Sunt clujenii favoriți pentru câștigarea campionatului?
- Nu poți vorbi clar de o favorită, nu poți să știi ce se va întampla. Și FCSB e tare, și Craiova-i bună, și noi, de ce nu? Deși nu e foarte ok să vorbim despre asta acum.

- De ce? V-a spus Eugen Neagoe să nu vorbiți de play-off, titluri și alte obiective?
- Nu, antrenorul nu ne-a spus nimic despre asta, dar știu eu că nu e în regulă să spun așa ceva. Trebuie să fiu profesionist (râde). Să ajungem noi în play-off și mai vedem după ce obiective ne stabilim.

- Pe ce post te simți cel mai bine?
- Eu prefer în spatele vârfului. Totuși, când antrenorul mă trimite să fiu "9", o fac fără probleme. Pot juca oriunde de la mijloc în sus.

- Cine a fost idolul copilăriei?
- Când eram eu copil? Ronaldo!

- Brazilianul sau portughezul?
- Brazilianul, normal! Avea absolut tot, era complet! Tehnică, fizic, cap, inteligență. Nu putea fi deposedat decât prin fault.

ibrahima tandia 1

"Playstation prea mult" :)

- Echipa preferată din Champions?
- Barcelona! Pentru mine e cea mai bună! Îmi place stilul lor, cu Messi, Dembele, ei sunt cei mai buni pentru mine.

- Te uiți des la fotbal?
- Când este Champions League, nu ratez niciun meci! E o seară bună pentru mine când mă uit la un astfel de joc. Sunt fericit și mă relaxez.

- În afară de meciuri, cum te relaxezi la Sfântu Gheorghe? Te joci pe Playstation?
- Daaaa! Pfff, mă joc prea mult pe Playstation (râde). Cu Sato, colegul meu, tot timpul.

- Cine e mai bun?
- Eu, normal! Câștig mereu (râde). În afară de asta, mai ies să mănânc în oraș.

- Deci nimic ieșit din comun?
- Nimic! În anii anteriori îmi plăcea să mă duc prin cluburi, să fac petreceri, dar acum știu mult mai bine ce am de făcut cu viața mea. Mă concentrez pe fotbal!

"Doamne, ferește-mă de accidentări!"

- Cum l-ai descrie pe Tandia cel de acum 5 ani, să zicem?
- În trecut am făcut prea multe greșeli! Nu îmi păsa prea mult de fotbal pentru că aveam impresia că sunt prea bun. Eram cu gândul că o să ajung la Barcelona. Toți cei din jurul meu îmi spuneau că sigur ajung acolo la cât de talentat sunt. Lucrurile acestea m-au influențat și nu am mai muncit. Acum știu clar că fără muncă nu poți să faci nimic indiferent de cât de talentat ești.

- Mai speri să ajungi la Barcelona? Boateng a semnat la 31 de ani.
- Sunt conștient că e foarte greu, dar văd că de-a lungul timpului au semnat cu Barca mulți jucători care nu sunt de nivelul echipei. Ce să zic, e extrem de greu, dar nu imposibil. Poate într-o zi. Eu cred în cele mai mari obiective mereu.

- Ești superstițios?
- Nu!

- Nici măcar să intri cu piciorul drept pe gazon?
- Nimic. Sunt musulman și sunt credincinos. Când intru pe gazon vorbesc cu Dumnezeu și spun "Doamne, în primul rând, te rog să mă ajuți să nu mă accidentez și să mă bucur de joc!".

- Ce promisiuni le faci fanilor lui Sepsi pentru anul 2019?
- Pot să le promit oamenilor că voi da totul pentru Sepsi, sunt cu gândul doar la această echipă. Visul meu este calificarea în UEFA Champions League. (râde)

"Mă simt bine când un club mare ca FCSB își arată interesul, asta nu poate decât să mă ambiționeze. Aceste oferte mă fac să îmi doresc mai mult, să trag și mai tare la antrenamente" Ibrahima Tandia 

"Domnul Neagoe e un antrenor foarte bun, are încredere în mine, eu în el și asta contează în ascensiunea mea" 

"Cu Paul Pogba m-am văzut la începutul lunii, dar nu vorbim foarte mult despre fotbal. Facem glume, ca între prieteni. Se bucură că am continuitate, că nu m-am mai accidentatI-am promis că ne vom vedea în Champions League" 

"Cred că Ianis Hagi, Alex Mitriță și Olimpiu Moruțan ar putea evolua oricând în prima ligă în Franța" 

"Am 5 frați și toți joacă fotbal, la nivel mic. Pe stradă și în sală, de distracție, nu pentru bani. Toți sunt talentați, doar că nu le pasă de bani și de carieră. Sunt ca mine cel de acum câțiva ani" Ibrahima Tandia

900.000 €e cota lui Tandia pe transfermarkt

8 goluriși 4 assist-uri a reușit francezul în 20 meciuri de Liga 1

ibrahima tandia 3

Dorit în Turcia

Oficialii lui Adana Demirspor, ocupanta locului 8 în prima ligă turcă, l-au urmărit atent în cantonamentul din Antalya pe mijlocașul din Mali și au făcut o ofertă pentru acesta de 450.000 de euro. Varianta a fost însă respinsă imediat de conducătorii lui Sepsi. Nu e singura propunere pe care fotbalistul a avut-o din acea zonă. Sivasspor, locul 9 din prima divizie, s-a interesat și ea de el. 

12.000 E salariu

Șefii lui Sepsi au făcut tot posibilul pentru a-l bloca pe Tandia din drumul spre FCSB, care i-ar fi oferit un contract de 15.000 de euro lunar. Clubul din Covasna l-a ademenit pe francez cu un salariu dintre cele mai mari din competiție: 12.000 de euro lunar! Astfel, jucătorul și-a prelungit angajamentul cu Sepsi și va fi cel mai bine remunerat din lot.

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close