FOTBAL  »  Superliga  »  INEDIT

UPDATE Liderii, interziși în Europa și în Liga 1 » De ce nu poate Farul să participe în cupele europene + Reacția clubului

Farul luptă pentru titlul de campioană, dar indiferent de locul ocupat în Liga 1 nu ar avea dreptul de a juca în Europa/ foto: Imago
Farul luptă pentru titlul de campioană, dar indiferent de locul ocupat în Liga 1 nu ar avea dreptul de a juca în Europa/ foto: Imago

Articol de , , - Publicat joi, 10 noiembrie 2022 07:05 / Actualizat joi, 10 noiembrie 2022 15:25

Cine conduce clasamentele din primele două eșaloane nu are dreptul la nimic. Farul nu poate participa în cupele europene, iar CSA Steaua nu va fi primită în „A” nici dacă-și va păstra primul loc până la sfârșitul stagiunii

Fotbalul românesc rămâne unul în care lucrurile nu stau așa cum par să fie. Farul e lider în prima ligă, pe un loc care i-ar permite să participe în preliminariile Champions League în vara anului următor, dacă „rechinii” l-ar păstra până la sfârșitul sezonului. În eșalonul secund, CSA Steaua conduce clasamentul și, teoretic, ar promova dacă ar rămâne prima și la final.

Hagi a vorbit despre event, apoi a plecat val-vârtej de la interviu: „Ați uitat câți tineri am băgat. Nu mai mutați bobul în altă parte”
RAPID - FARUL 0-2
Hagi a vorbit despre event, apoi a plecat val-vârtej de la interviu: „Ați uitat câți tineri am băgat. Nu mai mutați bobul în altă parte”

În realitate, Farul nu poate participa în cupele europene, iar Steaua nu are dreptul să promoveze. Dacă dobrogenii devin campioni, în Champions League va merge a doua clasată. Cu Steaua campioană a ligii secunde, în „A” ar urca a doua și a treia din ierarhie.

E Farul? E Viitorul? E un club nou?

Hagi și oamenii lui mai speră să întoarcă situația în favoarea lor, ei au deschis un proces la TAS în care contestă decizia Comisiei de Licențiere, care le refuzase dreptul de a participa în cupele europene. Gică Popescu a anunțat la Antena 1 că primul termen la Lausanne a fost programat pentru decembrie. 

Dacă Farul câștigă procesul, va căpăta licența europeană. Dacă nu, dobrogenilor le va fi interzisă participarea în competițiile continentale încă un an de la vară încolo!

Cum a ajuns clubul în situația aceasta? Hagi a preluat numele Farul în vara anului 2021 și a lipit denumirea aceasta peste echipa sa din prima ligă, Viitorul. Interesul lui Gică a fost să-i atragă astfel pe suporterii „marinarilor” și să-și mute echipa la Constanța atunci când va exista un stadion nou, un proiect care urmează să fie demarat în curând.

În sezonul trecut, într-un moment în care mai sperau să prindă un loc în cupele europene, dobrogenii au aplicat pentru licență. Departamentul de Licențiere din FRF i-a anunțat că UEFA le-a respins solicitarea. 

Comisia UEFA a considerat că a existat o fuziune Viitorul-Farul din care a rezultat un club nou. Iar un club nou nu are dreptul să participe în cupele europene în primii trei ani. Dacă judecata aceasta a federației europene a fost corectă, Farul nu ar fi trebuit să primească nici licența pentru prima ligă internă, pentru că nici Federația nu mai permite o fuziune. 

Iar constănțenii se apără în procesul de la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv inclusiv cu argumentul acesta: „Înainte să schimbăm numele clubului am solicitat și am primit aprobarea FRF”. 

La Steaua e și mai clar

Farul mai speră să câștige procesul cu UEFA și să fie primit în cupele europene. Steaua nu are ce să conteste, nu are pe cine să dea în judecată, trebuie să accepte că mai devreme de 2024 nu are cum să promoveze. 

CSA e o societate de drept public, iar Legea Sportului prevede că membre ale unei ligi profesioniste pot fi doar societăți de drept privat. Vasile Dîncu a modificat statutul CSA înainte să părăsească funcția de ministru al apărării, astfel încât să permită asocierea dintre Clubul Sportiv al Armatei și un privat. 

Ar fi o soluție care ar putea permite promovarea în viitor. Juristul Talpan a contestat agresiv decizia lui Dîncu, pe care l-a acuzat că în felul acesta pune în pericol iar marca Steaua, care ar putea să ajungă pe mâna unui privat așa cum a ajuns în 2003 pe mâna lui Becali. 

Liderii, interziși în Europa și în Liga 1 » De ce nu poate Farul să participe în cupele europene + Reacția clubului
Steaua e lider în Liga 2, dar nu are dreptul de a promova la vară/ foto Imago Images

Un sfert din campionat nu poate promova

Din liga a doua promovează direct primele două clasate, iar următoarele două participă la baraje de promovare/salvare cu a 13-a și cu a 14-a din prima ligă. Calculele sunt cu mult mai complicate de atât, pentru că există cinci cluburi în divizia secundă care nu au dreptul să promoveze: Steaua, Șelimbăr, Slatina, Dumbrăvița, Minaur Baia Mare. 

Steaua va fi, aproape sigur, în play-off, unde s-ar mai putea califica vreo formație lipsită de dreptul de a urca în "A". Play-off-ul în care vor participa șase echipe ar putea conține două cluburi fără drept de promovare, așa că restul de patru ar lupta doar ca să delimiteze care avansează direct în primul eșalon și care merge la baraj. 

Dacă în play-off ar accede trei sau mai multe echipe cărora le este interzisă promovarea, socotelile se complică și mai mult, ar trebui să participe la baraj măcar o formație din play-out. 

Cum a reacționat Farul 

Clubul Farul a emis un comunicat după articolul publicat de Gazeta Sporturilor.

Cu subtitlul „E Farul ? E Viitorul ? E un club nou ? ” autorii articolului vorbesc despre „preluarea numelui Farul’” sau despre o „fuziune”, ca și cum nu se știe exact ce s-a întâmplat la clubul nostru și nimeni nu mai știe care este clubul care participă în campionatul național de fotbal din anul 2021-2022. 

Mai mult, fără a consulta regulamentele sportive naționale și internaționale și fără a obține informații oficiale de la forurile noastre sportive, aceștia își permit să discute inclusiv despre dreptul nostru de participare în Superligă, ca urmare a modificărilor efectuate de noi. Prin cel puțin două comunicate de presă anterioare, am transmis celor interesați ce modificări au existat la clubul nostru în vara anului 2021 și pentru ce am făcut acest lucru. 

Am confirmat în lunile trecute că avem un litigiu pe rolul TAS legat de această problemă, pornit și de la monitorizarea presei sportive din țara noastră, litigiu în care credem că se va stabilii exact că tot ceea ce am făcut a fost doar pentru binele fotbalului și, în mod deosebit, pentru binele constănțenilor. 

Dorim să transmitem încă o dată cititorilor Gazetei Sporturilor că modificările juridice realizate de către noi în vara anului 2021 s-au făcut în temeiul dispozițiilor regulamentare și, în urma realizării acestora, nu am urmărit și nu am obținut nici un rezultat sportiv sau de altă natură

- comunicat Farul

Rapid - Farul 0-2 / Gheorghe Hagi: „Aștept să vină acționarii și atunci vom fi puternici!”

Citește și:

Rapid - Farul 0-2 în Cupa României Betano » Adolescenții lui Hagi au făcut legea în fieful Rapidului! Clasamentul grupei

Derby-ul cu FCSB a lăsat urme în tabăra lui Adi Mutu: „Ne-a debusolat, am avut o săptămână grea”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (25)
parpalache
parpalache  •  11 Noiembrie 2022, 10:49

Deh!Daca Hagi nu a avut și el un Justin Stefan(nepotul lui Argaseala-pe atunci„***”la FRF),care sa comunice la UEFA(cum a facut cu fcsb),ca fcsb e...Steaua-cu nume schimbat!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ralffy_mr
ralffy_mr  •  10 Noiembrie 2022, 19:16
Postat de guimaraes1.0 pe 10 Noiembrie 2022, 14:59

I s-a permis sa joace la nivel national deoarece au gasit o varianta prin care sa faca o manarie tipic romaneasca si evident au inchis ochii lpf si frf ca deh e marele rege.regulamentul este destul de clar nu acolo e problema ci la aia care nu-l aplica si nu-l respecta.chiar sunt curios daca tas decide ca e fuziune si n-au voie in europa astia ai nostri aplica regulamentul si-i retrogradeaza imediat?sau trebuie tot tas sa ii oblige sa-i retrogradeze deoarece licenta primita nu este valabila pt.o echipa nascuta din fuziunea a doua echipe ca sa evolueze in prima liga?

si care ar fi "manaria"?.. vorbesti in cuostinta de cauza sau iti dai cu parerea?? Ce sa decida TAS... care este un tribunal de arbitraj sportiv, pe spetza.. nu este for decizional!

terranovaaa
terranovaaa  •  10 Noiembrie 2022, 15:44
Postat de george.br pe 10 Noiembrie 2022, 10:34

Suntem tara clonelor, in care manevrele politice si cumetriile fac legea. Intr-o tara normala este imposibil sa ai copii legalizate ale unor echipe de traditie. Ceea ce este imposibil acolo, este perfect posibil in minunata noastra tara, in care alde Dancu, Tudorache si Olga isi fac de cap.

De şãfu tau mititelu nu spui nimic? :)) lasa morala si nasul jos gheorghita tu ca fan clona fc who 2017 nu poti spune nimic de "clone"

Vezi toate comentariile (25)
Comentează