FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Poate rupe Sali blestemul? Semnal de alarmă pentru „perla” lui Hagi

Articol de , , - Publicat joi, 07 octombrie 2021 12:24 / Actualizat joi, 07 octombrie 2021 12:41

Un semnal de alarmă pentru mijlocaşul Farului, Enes Sali, care a devenit al patrulea cel mai tânăr debutant din Liga 1: dintre toţi puştii-minune din ultimii 20 de ani, doar unul mai joacă acum la un nivel mare.

Enes Sali, jucătorul de doar 15 ani al Viitorului, a uimit prin golul înscris împotriva echipei Academica Clinceni, în partida câștigată de echipa sa cu scorul de 5-0.

O mulțime de oameni de fotbal s-au grăbit să-l laude, în frunte cu antrenorul său, Gheorghe Hagi, însă succesul de moment al acestuia de la o vârstă fragedă nu garantează o carieră strălucită. Istoria spune că cei mai mulți tineri debutanți care au impresionat în primele meciuri nu au reușit să-și continue ascensiunea și să evolueze la un nivel înalt.

Gazeta prezintă un Top 10 al celor mai tineri debutanți din Liga 1 din ultimii 20 de ani, trecând în revistă cariera și realizările acestora, iar concluzia e una tristă: doar unul dintre aceştia mai joacă acum la un nivel mare! 

1. Rareș Lazăr - 15 ani, 1 lună și 19 zile

  • Debut: 17.05.2014, Ceahlăul - FC Vaslui 2-0

După debutul în Liga 1, la Vaslui, cariera lui Rareș Lazăr părea că se află pe o pantă ascendentă, fiind luat la echipa U18 a celor de la Tottenham Hotspur. În anul 2016, Lazăr a ajuns la Mioveni, unde a stat câteva sezoane.

Poate rupe Sali blestemul? Semnal de alarmă pentru „perla” lui Hagi

 Datorită evoluțiilor sale din Liga 2 a fost transferat la Rapid, unde a petrecut 2 ani, fiind considerat de marea masă a suporterilor o dezamăgire cruntă. Ca dovadă, giuleștenii au ales să nu-l păstreze în această campanie de Liga 1, împrumutându-l din nou în eșalonul secund, la ASU Poli Timișoara.

2. Răzvan Popa - 15 ani, 2 luni și 13 zile

  • Debut: 17.03.2012, Dinamo - Sportul 1-3

Format la academia celor de la FCSB, Răzvan Popa a avut o carieră asemănătoare cu cea a lui Lazăr, trecând pe la echipa de tineret a unui alt club mare, Inter. După o scurtă experiență în Spania, cu evoluții la echipe din ligile inferioare, precum Zaragoza și Burgos, Răzvan s-a întors în Liga 1, unde a trecut pe la Mediaș, Craiova și Iași, prinzând 56 de meciuri în 4 ani. În această fereastră de transferuri a fost luat de Dinamo.

3. Codrin Epure - 15 ani, 2 luni și 21 de zile

  • Debut: 19.05.2014, FC Vaslui - Astra 1-4

Un alt produs al vasluienilor, Epure a debutat în Liga 1 la doar două zile după Lazăr, într-o altă partidă pierdută de „galben - verzi". Acesta a avut un destin şi mai nefericit decât cel al fostului să coleg, dispărând complet din peisajul fotbalului.

4. Enes Sali - 15 ani, 5 luni și 17 zile

  • Debut: 09.08.2021, Farul - Sepsi 1-0

Noua senzație din Liga 1, Sali a bifat deja 7 apariții în tricoul Farului, pentru care a și înscris în partida cu Academica Clinceni. A fost convocat și la Naționala U17 în partida pierdută cu reprezentativa Norvegiei, în care a fost rezervă.

5. Cosmin Gângioveanu - 15 ani, 8 luni și 24 de zile

  • Debut: 28.05.2005 Dinamo - U Craiova 5-0

Văzut ca o mare speranță a oltenilor, fiind curtat la un moment dat de Southampton, Gângioveanu se poate lăuda cu o viață de film. Ajuns la Rapid după dezafilierea Craiovei, acesta a decis să se lase de fotbal și să plece în Statele Unite ale Americii, locuind în New York și Los Angeles. 

Poate rupe Sali blestemul? Semnal de alarmă pentru „perla” lui Hagi

Gângioveanu a dezvăluit în cadrul emisiunii GSP Live că a lucrat, pe rând, curier, antrenor de fotbal la copii și antrenor de fitness, iar anul trecut a reușit să-și ia licența de agent imobiliar.

6. Roberto Hașnaș - 15 ani, 9 luni și 21 de zile

  • Debut: 23.05.2013 FC Brașov - Bistrița 4-1

După debutul timpuriu, Roberto și-a încercat norocul pe la mai multe echipe, fiind legitimat inclusiv la Academia Gheorghe Hagi, însă fără să se afle printre tinerii care au fost avansați la Viitorul. A avut mai multe experiențe pe la formații din ligi inferioare, evoluând în sezonul trecut pentru Gloria Bistrița, în Liga 3.

7. Marian Drăghiceanu - 15 ani, 10 luni și 10 zile

  • Debut: 17.05.2015 Oțelul - Ceahlăul 4-1

Drăghiceanu a fost considerat un mare talent, clubul nemțean spunând că ar fi fost dorit chiar și de Arsene Wenger la Arsenal. După despărțirea de Ceahlăul a ajuns la Călărași, alături de care a jucat în Liga 2. A făcut mai apoi pasul la Rapid, devenind unul dintre jucătorii importanți ai echipei în eșalonul secund, dar giuleștenii au ales să renunțe în această vară și la serviciile sale. În prezent evoluează tot în divizia secundă, la Reșița.

8. George Mareș - 15 ani, 10 luni și 15 zile

  • Debut: 31.03.2012 Sportul - Mioveni 0-0

Mareș a început fotbalul la Steaua, dar mai apoi a făcut pasul către Sportul Studențesc, echipa care l-a și debutat în Liga 1. La 17 ani acesta a semnat cu Petrolul și a rămas la echipă până la falimentul clubului. Ultima sa echipă profesionistă a fost Juventus București, pentru care a mai bifat 6 apariții în Liga 1. Din 2017 nu a mai avut contact cu nicio echipă de fotbal profesionistă.

9. Florin Ioan Neaga - 16 ani și 2 zile

  • Debut:14.04.2004 FC Oradea - Ceahlăul 2-1

După despărțirea de Oradea, Florin Neaga a bifat în cariera sa echipe importante precum Farul sau Petrolul, la care nu a reușit însă să se impună. Majoritatea carierei și-a petrecut-o în liga secundă. Ultima dată a fost legitimat la CS Oșorhei, formație din Liga 4.

10. Jovan Markovici - 16 ani și 9 zile

  • Debut: 1.04.2017 CSU Craiova - CFR Cluj 1-4

Singurul jucător din acest Top 10 a cărui carieră se află pe o pantă ascendentă este atacantul Craiovei. A debutat în prima divizie în 2017 în tricoul juveților, fiind mai apoi împrumutat la Clinceni. 

Poate rupe Sali blestemul? Semnal de alarmă pentru „perla” lui Hagi

În acest sezon, cariera sa a luat-o pe o pantă ascendentă, marcând 4 goluri, fiind convocat și de selecționerul Mirel Rădoi pentru meciurile cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia de Nord. 

VIDEO Flavius Stoican, prima reacție după ce a semnat cu FCU Craiova: „N-am speech-uri, spun ce simt”

Citește și: 

Liga 1 „Casa în spate” » Situație neverosimilă: un sfert dintre echipele campionatului, exilate!

Dinamo profită: încă un fotbalist sub comanda lui Mircea Rednic » Azi face testele medicale

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează