FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB l-a dat afară după 5 etape, acum e o soluție pentru națională: „Ar putea ajuta România”

Alexandru Crețu la FCSB a fost o aventură de-o vară. Forțat să evolueze ca fundaș central și gonit la începutul campionatului, mijlocașul defensiv în vârstă de 30 de ani s-a reinventat la Universitatea Craiova
Alexandru Crețu la FCSB a fost o aventură de-o vară. Forțat să evolueze ca fundaș central și gonit la începutul campionatului, mijlocașul defensiv în vârstă de 30 de ani s-a reinventat la Universitatea Craiova

Articol de - Publicat miercuri, 27 aprilie 2022 17:01 / Actualizat joi, 28 aprilie 2022 00:26

Alexandru Crețu la FCSB a fost o aventură de-o vară. Forțat să evolueze ca fundaș central și gonit la începutul campionatului, mijlocașul defensiv în vârstă de 30 de ani s-a reinventat la Universitatea Craiova. „Ar putea ajuta și naționala”, spune Laurențiu Reghecampf, antrenorul oltenilor.

Crețu a fost îndepărtat de la FCSB în august, după numai 5 etape. În derby-ul pierdut cu Rapid, scor 0-1, mijlocașul defensiv reprofilat la dorința lui Becali fundaș central a luftat în careu, gafă care l-a prins nepregătit pe Vinicius, din genunchiul căruia balonul a ricoșat în poarta lui Vlad. 

Malcom Edjouma, ofertat din Liga 1: „A ruginit la FCSB, îl așteptăm aici”
FCSB
Malcom Edjouma, ofertat din Liga 1: „A ruginit la FCSB, îl așteptăm aici”

Patronul FCSB a pus înfrângerea cu alb-vișiniii pe seama lui Alex Crețu și a anunțat public despărțirea de fotbalistul cu 4 selecții în echipa națională: „Nu ne-a bătut Rapid. Ne-a bătut Crețu. Acum o să îi spun să își caute echipă. A dat doar pasă la ei și autogol... Îl las liber, așa cum l-am luat”. Câteva zile mai târziu, la FCSB ajungea Edi Iordănescu, antrenor care și-ar fi dorit să colaboreze cu Alexandru Crețu, însă ruptura era deja produsă.

Alexandru Crețu a crescut treptat la Universitatea Craiova

De la venirea la CS Universitatea Craiova, oficializată pe 31 august 2021, Crețu a evoluat aproape exclusiv în fața apărării, postul pe care se simte cel mai bine. 

Nu s-a acomodat imediat în Bănie, dovadă că a bifat în 2021 doar două jocuri ca integralist în tricoul oltenilor, ambele în Cupa României, cu Baia Mare (4-0) și CSO Filiași (3-0). În rest, a mai prins minute în alte 10 partide din Liga 1. 

FCSB l-a dat afară după 5 etape, acum e o soluție pentru națională: „Ar putea ajuta România”
Alexandru Crețu a revenit în România vara trecută, liber de contract după despărțirea de slovenii de la Maribor. A stat doar două luni la roș-albaștri, apoi a ajuns la Craiova

Începând cu 2022, Crețu a devenit un jucător indispensabil pentru Reghecampf. A atins borna de 90 de minute în nu mai puțin de 10 partide și n-a mai lipsit decât la un meci!

Crețu a fost ajutat și de schimbarea sistemului, juveții renunțând în 2022 la formula 4-3-3 pentru a evolua în 4-4-2 sau 4-2-3-1. Crețu și-a făcut loc între cei doi mijlocași defensivi, de cele mai multe ori jucând alături de Mateiu sau Screciu.

Crețu > Șut

Într-o comparație cu Adrian Șut, omologul lui Crețu de la FCSB și, de regulă, cel mai defensiv om de la mijlocul roș-albaștrilor, jucătorul de la CS Universitatea Craiova are, per total, cifre superioare.

AL. CREȚUPARAMETRUAD. ȘUT
227Index InStat215
3Goluri1
3Pase decisive1
4,7Mingi recuperate5
58%Dueluri câștigate52%
3,8Intercepții4,6

Cu excepția golurilor și a paselor decisive, ceilalți parametri reprezintă media per meci în toate competițiile

Alexandru Crețu era în top la FCSB!

Crețu a evoluat constant bine pentru FCSB în debutul de sezon. Polivalent, el era folosit în majoritatea timpului în centrul apărării, deși s-a consacrat ca mijlocaș defensiv.

Conform indexului InStat (o medie a tuturor reușitelor și nereușitelor unui jucător în timpul unui meci), Crețu era al 3-lea cel mai bun jucător de la FCSB la momentul plecării sale.

JUCĂTORINDICE INSTAT
1. Cordea268
2. Fl. Tănase260
3. Al Crețu259

Statistică din 22 august 2021

7 meciuria bifat Al. Crețu la FCSB

Reghecampf: „Crețu ar putea ajuta echipa națională”

În partida cu FC Argeș (4-0) din play-off, Crețu a reușit prima „dublă” din carieră. La finalul meciului, Reghecampf a fost întrebat dacă mijlocașul ar putea reprezenta o soluție pentru echipa națională: „Cred că ar trebui să respectăm în primul rând deciziile selecţionerului. Dar Alex are destul de timp să se pregătească până în vară, este un jucător în formă bună, care ar putea ajuta echipa naţională”.

Convocarea lui Crețu în luna iunie, pentru primele 4 meciuri din Liga Națiunilor, este plauzibilă și pentru că Edi Iordănescu nu are multe soluții pentru poziția de mijlocaș defensiv. La acțiunea din martie, noul selecționer l-a chemat pe Bordeianu de la CFR, criticat după amicalele cu Grecia (0-1) și Israel (2-2), și a improvizat spre finalul testului de la Netanya cu Adi Rus în fața apărării, de meserie fundaș central.

Eu am muncit tot timpul. Dacă muncești, ai și evoluții bune. M-am regăsit la Craiova, am avut nevoie însă și de timp să mă acomodez. Oriunde te duci ai nevoie de o perioadă de acomodare și mă bucur că oamenii de aici mi-au dat încredere, iar acum îi răsplătesc
Alexandru Crețu, mijlocaș CSU Craiova

VIDEO » Imagini de la prezentarea lui Alex Crețu la FCSB (2 iunie 2021)

Mai multe știri de actualitate:

Sorin Cârțu vede doar două variante în finalul de sezon: „Pe doi sigur nu terminăm”

Miriuță crede că FCSB va pierde titlul și numește meciul care va pune capăt speranțelor roș-albaștrilor: „Nu vor bate acolo”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
elefterie
elefterie  •  28 Aprilie 2022, 00:21
Postat de spinoza pe 27 Aprilie 2022, 21:03

Cretu la Naționala e bun pe post de șifonier! Așa a jucat la FCSB. A făcut un meci bun și gata, am găsit omul potrivit pentru echipa României! Și soacra-mea joaca mai bine ca asta.

Se pare că tu vezi fotbalul degeaba, iar creierul ți l-a pus pe bigudiuri massmedia fecesebistă... Crețu a demonstrat în ultimele meciuri calități deosebite, s-a dovedit un fotbalist mult prea puternic pentru toți adversarii - iar GSP, cu durere (explicabilă), a fost nevoită să recunoască acest lucru mult prea evident.

caravela
caravela  •  27 Aprilie 2022, 21:09
Postat de caravela pe 27 Aprilie 2022, 21:06

In acest moment, Cretu e cel mai bun fundas central din fotbalul romanesc. La FCSB nu avea nicio sansa, Gigi era in stare sa-l puna portar, e un antrenor mult prea ciudat

scuze, mijlocas central.

caravela
caravela  •  27 Aprilie 2022, 21:06

In acest moment, Cretu e cel mai bun fundas central din fotbalul romanesc. La FCSB nu avea nicio sansa, Gigi era in stare sa-l puna portar, e un antrenor mult prea ciudat

Vezi toate comentariile (14)
Comentează