FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB. „Berceni” Bilbao » Planul remarcabil dus la îndeplinire de Gigi Becali

FCSB va fi singura echipă din campionat cu titulari doar autohtoni.
FCSB va fi singura echipă din campionat cu titulari doar autohtoni.

Articol de , , - Publicat joi, 20 august 2020 12:45 / Actualizat joi, 20 august 2020 15:27

FCSB va fi singura echipă din campionat cu titulari doar autohtoni. Nu e o întâmplare că roș-albaștrii constituie excepția din campionat, Becali chiar a urmărit asta. El ar mai lua doar un fundaș central străin, dar trebuie să fie un ortodox

Becali a mai angajat de-a lungul timpului, de nevoie, și fotbaliști străini, însă de data asta aplică un plan pe care l-a mai pomenit: o echipă doar din jucători români. A mai rămas în lot un străin, grecul Soiledis, dar el nu este un titular și mai e și accidentat, deci nu concurează pentru un loc printre primii 11.

Condiția după care ar mai apărea excepții

Formula titularilor conține doar autohtoni și numai români se vor afla și pe banca de rezerve în partida cu Astra, de sâmbătă, prima din noul sezon al Ligii 1. Unicul străin rămas în lotul FCSB-ului, Soiledis, respectă și el un criteriu prin care Gigi a extins căutarea: ortodoxia. Patronul a explicat că ar acoperi un post de fundaș central, o poziție pentru care nu găsește fotbaliști în campionatul intern, cu un străin.

"Am vorbit cu MM să-mi propună un fundaș central, dar nu poate fi din oricare țară. Trebuie să fie din: Grecia, Serbia, Rusia, Cipru" e condiția pe care a fixat-o Becali. Provocat să confirme că ortodoxia este trăsătura comună a acelor țări, deci de religie ține cont atunci când caută jucători acolo, el a râs și s-a ferit să se pronunțe exact: "Nu pot să vă spun că vreau doar un ortodox, că pe urmă iar mă iau ăștia cu discriminarea!".

Până și Viitorul caută străini

Noua politică a FCSB e aplicată într-un moment în care celelalte cluburi din campionatul românesc sunt tot mai deschise pentru străini. Dinamo are acționariat și staff executiv spaniol. "Câinii" au semnat cu Vlad Achim, ex-Viitorul, însă au pe listă mulți fotbaliști străini. Printre ei este Janusz Gol, un internațional polonez, mijlocaș central, în vârstă de 34 de ani.

Nici măcar Viitorul, o afacere ridicată pe ideea formării și a dezvoltării jucătorilor români, nu le închide poarta fotbaliștilor de alte naționalități. Olandezul De Nooijer este deja un titular de bază al dobrogenilor. Ei tocmai au prezentat un nou atacant, pe spaniolul Victor Fernandez, adus din echipa U23 a lui Newcastle. Iar tehnicianul care l-a înlocuit pe Hagi, retras doar în rolul de patron, e tot un iberic, Ruber de la Barrera. 

Formula cea mai bună a FCSB: A. Vlad - V. Crețu, I. Cristea, A. Miron, Panțâru - Moruțan, Ov. Popescu, Fl. Tănase - Man, S. Buș, Fl. Coman

13 ani de la ultimul start exclusiv cu români

Ultima dată când FCSB s-a mai aflat în postura de a începe un sezon în care să folosească doar fotbaliști din țară a fost cel din 2007-2008. Antrenor principal în Ghencea era atunci Gheorghe Hagi, iar debutul s-a produs acasă, împotriva Ceahlăului, în campionat. 

Primul 11 a fost: Cernea - Petre Marin, Goian, I. Rada, Neșu - Nicoliță, Rădoi, M. Croitoru, Boștină - N. Dică, Neaga. 

Chiar și cei 3 veniți de pe bancă au fost tot români: Lovin, Bădoi și Zaharia. Pe parcursul acelui sezon însă, în care FCSB s-a calificat în grupele Champions League, echipa a folosit nu mai puțin de 7 străini: Zapata, Pepe Moreno, Dayro Moreno, Mendoza, Habibou, Emeghara și Golanski

Doar doi nu sunt internaționali

Becali vrea numai fotbaliști români și pentru că apariția lor în echipele naționale, de seniori și de tineret, le crește cotele și-i face mai ușor de vândut. Străini de națională ar fi mai greu de adus și nu ar fi accesibili, în niciun caz, jucători din statele cu fotbal bun. Din formula ideală a roș-albaștrilor, numai doi oameni nu au purtat tricolorul nici la "tineret", nici la seniori: fundașii laterali Valentin Crețu și Ionuț Panțâru. Ceilalți au fost convocați măcar în lotul U21 de-a lungul timpului ori fac parte chiar acum din selecționata de tineret. 

Demollari, Musta, Agalliu

Românii au preluat moda recrutării fotbaliștilor străini după Revoluția din 1989, când au fost deschise granițele inclusiv pentru fotbal. Dinamo i-a adus pe Sulejman Demollari, mijlocaș ofensiv, și pe Perlat Musta, portar. Albanezi amândoi. Musta a apărut doar în 7 partide între 1991 și 1994, încurcat de concurența cu români foarte buni: Prunea, Tene, Câmpeanu. 

Demollari s-a impus ca titular incontestabil și rămâne unul dintre străinii cei mai buni care au trecut prin campionatul românesc. Roș-albii l-au adus pe urmă pe ghanezul Nelson Mensah, un atacant care a jucat rar. Craiova a angajat întâi tot un albanez, pe Roland Agalliu, atacant care a adunat 18 partide și 3 goluri pentru alb-albaștri la începutul anilor '90. 

Duro, Ceno, Novakovici

Precursoarea FCSB în Liga 1, Steaua București, a angajat primii fotbaliști străini la aproape un deceniu după Revoluție: "militarii" au fost conservatori față de rivalii dinamoviști, care îl transformaseră deja pe Demollari într-o glorie. Steaua a adus doi albanezi, Elton Ceno și Albert Duro, și un boniac, Zoran Novakovici. Dintre ei trei, numai Duro a jucat mult pentru roș-albaștri. Mijlocaș defensiv sau fundaș central, Duro a fost singurul dintre ei trei care a devenit important, deși nu etala vreun talent deosebit, dar uimea cu agresivitatea lui extremă. 

Specialiștii sunt la Botoșani

Becali evită să angajeze jucători străini, convins că mai ușor face afaceri bune cu românii, dar există în prima ligă un club care și-a creat un business din "inventarea" unor străini necunoscuți, recrutați cu bani puțini. Așa a ajuns FC Botoșani să joace în Europa League. Așkovski, Dugandzici, Ofosu, Keyta, atacanții lui Marius Croitoru, au fost oamenii cei mai importanți, alături de playmakerul defensiv Jonathan Rodriguez. Argentinianul în vârstă de 30 de ani e dorit de Craiova, însă moldovenii îl vor ține măcar până când vor ieși din Europa League. 

Sezonul trecut nu a constituit o excepție, botoșănenii au mai găsit străini foarte buni: Cabrera, Ngadeu, Martinus. Pe expații din lotul de azi i-a ales Croitoru. Antrenorul susține că există un singur secret al succesului: "Conducerea îmi permite să aduc jucători, fiindcă oamenii nu mă suspectează de combinații, de comisioane luate, le e clar că hotărăsc transferurile doar în interesul echipei". 

Echipa cea mai bună a străinilor care au jucat la FCSB:: Arlauskis - Varela, Szukala, Geraldo - Golanski, Hamroun, Brandan, Junior Morais - Piovaccari, Kapetanos, Thereau

Legea Bosman a schimbat totul 

Echipele europene au avut voie să utilizeze câte un străin, apoi câte doi, după care Legea Bosman a stabilit, în decembrie 1995, că ridica restricția și le permitea cluburilor să aducă oricâți străini voiau. De la sfârșitul anilor '80 până la Legea Bosman, echipele au avut câte trei fotbaliști străini. Milan cu Van Basten-Gullit-Rijkaard, Inter cu Matthaus-Brehme plus argentinianul Ramon Diaz. Din momentul în care a fost liberalizată angajarea străinilor, aproape toate formațiile s-au umplut cu străini. 

A existat o excepție la mijlocul anilor '90, o precursoare a FCSB-ului de azi: Piacenza. Micul club italian a rezistat în Serie A doar cu italieni slab cotați, a refuzat să folosească străini. Piacenza a renunțat, până la urmă, la moda aceasta și a acceptat să aibă și străini. Clubul a picat în ligile inferioare italiene, astăzi nu mai există în fotbalul care contează. 

Bilbao s-a mai înmuiat

În Europa mai sunt rare de tot cazurile, în campionatele bune, cu echipe formate doar din autohtoni. Un exemplu clasic îl constituie Athletic Bilbao, care insistă să folosească doar basci. Numai că și Bilbao a mai relaxat condițiile în ultimii ani, a ajuns să ia și jucători care au un istoric ce-i leagă cumva de Țara Bascilor. Așa l-a adus Athletic pe Cristian Ganea, de la Viitorul, un fundaș stânga care crescuse, ca junior, în Țara Bascilor. Nici ei nu mai țin să aibă basci "sută la sută puri". 

Citește și alte știri despre FCSB: 

ANALIZĂ GSP. Mai mult de jumătate din Liga 1 vrea în play-off! Punctele tari, punctele slabe și cine sunt favoritele

ANALIZĂ GSP. Mai mult de jumătate din Liga 1 vrea în play-off! Punctele tari, punctele slabe și care sunt favoritele

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (33)
gilos
gilos  •  21 August 2020, 10:34

Sa introduci criterii religioase in alcatuirea lotului este impotriva regulamentelor FIFA si UEFA. Aici este vorba de sport si nu are nicio treaba cu credinta. Gigi Becali se da mare credincios, dar are obiceiuri si comportamente necrestinesti : minte, fura... acum se vede ca uraste oamenii de alta credinta ....

Silvio
Silvio  •  20 August 2020, 21:49
Postat de caesarone pe 20 August 2020, 17:52

M. Lucescu, R. Lucescu, Rednic, Andone, Sumudica, Borcea, Boloni, M. Raducanu, etc, etc!:))) Si lista ar putea continua!:)))

Si Belodedici.. foarte important de mentionat.. doar alt 'prost' care nu pune botul la prostiile lui Talpan.

rocky2
rocky2  •  20 August 2020, 18:55
Postat de valahu1950 pe 20 August 2020, 17:50

In 2020 mai exista prosti catre cred ca, clona fcsb e Steaua?

Clona gigista dispare!

Vezi toate comentariile (33)
Comentează