FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ GSP Cine reinventează fotbalul la FCSB și sabotează echipa? Cum a șocat vicecampioana în două momente-cheie

Lipsa de experienţă a lui Pintilii au costat-o pe FCSB 5 puncte
Lipsa de experienţă a lui Pintilii au costat-o pe FCSB 5 puncte

Articol de , - Publicat marti, 21 februarie 2023 07:00 / Actualizat marti, 21 februarie 2023 09:26

Vicecampioana FCSB a șocat prin modul în care s-a apărat în finalurile de meci cu Farul și CSU Craiova, la fazele fixe ale adversarului, lăsând un om la mijlocul terenului, chiar și în prima partidă, când era în inferioritate ♦ A încasat de fiecare dată gol, iar modul în care s-a organizat defensiv contrastează cu strategia marilor echipe aflate în aceeași situație săptămâna trecută: Bayern Munchen, Manchester United, Borussia Dortmund.

FCSB a pierdut 5 puncte în ultimele două meciuri disputate pe teren propriu, în ciuda faptului că se afla în avantaj pe tabelă, în ambele, în momentul în care arbitrul de rezervă a indicat minutele de prelungiri. 

De fiecare dată însă, vicecampioana a încasat gol dintr-o fază fixă, la care însă a ales să se apere într-un mod total surprinzător. Și anume: nu a adus toți jucătorii în careu, pentru a apăra poarta, ci a lăsat de fiecare dată un fotbalist la mijlocul terenului.

FCSB - Farul

  • Minutul 90+5, scorul era 2-1
  • Lovitură liberă, lateral stânga, pentru Farul. FCSB e în inferioritate, dar chiar și așa decide să lase un om la 40 de metri de propria poartă, pe Florinel Coman
  • Cu un om în zid și cu încă unul pe respingere, FCSB s-a apărat în careu cu doar 7 jucători de câmp, iar Farul a adus tot 7. Rezultatul? Gol pentru oaspeți, care după un minut au marcat și golul 3
Cine reinventează fotbalul la FCSB și sabotează echipa? Cum a șocat vicecampioana în două momente-cheie

FCSB - CSU Craiova

  • Minutul 90+1, scorul era 1-0
  • Craiova beneficiază de corner. Se joacă 11 contra 11
  • FCSB decide să lase om aproape de mijlocul terenului, pe Cordea. Sorescu s-a apărat la prima bară, iar Craiova a adus 7 oameni în careu și a marcat datorită devierii lui Cristea și erorii lui Târnovanu
Cine reinventează fotbalul la FCSB și sabotează echipa? Cum a șocat vicecampioana în două momente-cheie

La fel și la eșecul cu CFR

  • Meciul tur, de la București, minutul 69, scorul era 0-0
  • CFR a beneficiat de o lovitură liberă, lateral
  • FCSB a pus un om în zid și alți 8 jucători de câmp în careu, lăsând unul la centrul terenului
  • CFR a adus 7 fotbaliști în atac și a marcat singurul gol al partidei
Cine reinventează fotbalul la FCSB și sabotează echipa? Cum a șocat vicecampioana în două momente-cheie

Cum poate fi explicată o astfel de strategie a FCSB-ului, când practic se joacă o ultimă fază la poarta ei? Tactica staff-ului tehnic e de a pune un jucător la centrul terenului, teoretic pentru a putea fructifica un contraatac.

Această manevră e desființată de un fost mare fotbalist, actualmente expert TV, Basarab Panduru: „De ce pui om la mijloc? Ca să ce? Să speri că o să recuperezi mingea și îl lansezi pe contraatac. Păi, până să crezi că o să ai mingea, trebuie să aperi poarta, ca să nu iei gol. Că dacă iei gol, atunci nu mai declanșezi nici un contraatac", a declarat Panduru în mai multe rânduri, la postul unde e colaborator, Orange Sport.

Echipele serioase procedează altfel

Opinia lui Panduru e confirmată chiar de ceea ce s-a petrecut pe parcursul săptămânii trecute în meciuri extrem de importante din cupele europene. În care au fost implicate nume mari ale continentului.

Și în care au existat situații precum acelea de la jocurile FCSB-ului. Cu faze fixe în final de meci. Și cu echipe aflate în defensivă care au ales că judece altfel față de modul în care a făcut-o FCSB.

Exemplele echipelor mari din Europa

Bayern Munchen

PSG - Bayern

  • Minutul 85, scorul era 1-0 pentru nemți
  • Francezii au beneficiat de un corner, de pe partea stângă, în acel moment ambele echipe erau în efectiv complet
  • Bayern a decis să se apere în propriul careu cu toți cei 10 jucători de câmp, mai mult, cel mai avansat fiind undeva la 12-13 metri de poartă
Cine reinventează fotbalul la FCSB și sabotează echipa? Cum a șocat vicecampioana în două momente-cheie
  • Minutul 90+2, scorul era tot 1-0 pentru nemți
  • PSG a avut o lovitură liberă, de pe partea dreaptă, în acel moment Bayern era în inferioritate, după eliminarea lui Pavard
  • Bayern a decis să se apere din nou cu toți jucătorii, cel mai avansat fiind iarăși la cel mult 12-13 metri de poartă
  • PSG n-a marcat, iar Bayern s-a impus cu 1-0
Cine reinventează fotbalul la FCSB și sabotează echipa? Cum a șocat vicecampioana în două momente-cheie

Manchester United

Barcelona - Manchester United 

  • Minutul 90+3, scorul era 2-2
  • Barca a beneficiat de două cornere consecutiv, cele două echipe erau în efectiv complet
  • Englezii au ales să se apere în propriul careu cu toți cei 10 jucători de câmp, cel mai avansat fiind la cel mult 13 metri de poartă
  • Nu s-a marcat la cele două cornere, scorul a rămas 2-2
Cine reinventează fotbalul la FCSB și sabotează echipa? Cum a șocat vicecampioana în două momente-cheie

Borussia Dortmund 

Borussia Dortmund - Chelsea

  • Minutul 90+1, scorul era 1-0
  • Chelsea a avut corner, de pe partea dreaptă, cele două echipe erau în efectiv complet
  • Nemții s-au apărat cu toți jucătorii de câmp în careu, cel mai avansat fiind Adeyemi, plasat chiar aproape de linia suprafeței de pedeapsă
  • Dortmund n-a încasat gol
Cine reinventează fotbalul la FCSB și sabotează echipa? Cum a șocat vicecampioana în două momente-cheie

Gol pe contraatac, din cornerul adversarului

Tot Borussia Dortmund a oferit în meciul cu Chelsea și dovada că nu e nevoie să lași om la mijlocul terenului, pe o fază fixă a adversarului, pentru a putea ajunge să înscrii un gol pe contraatac. 

Golul lui Adeyemi s-a marcat după ce englezii au beneficiat de un corner. Nemții s-au apărat cu întreaga echipă în propriul careu, Adeyemi fiind aproape de linia de 16 metri. S-a respins balonul, după care a urmat o cursă fantastică a lui Adeyemi, care l-a depășit în viteză pe Enzo Fernandes, l-a driblat și pe portar și a băgat mingea în poartă.

FCSB, a doua cea mai slabă la fazele fixe defensive 

Nu e o întâmplare ce s-a petrecut duminică pe Arena Națională. 

Trupa lui Pintilii stă foarte rău în clasamentul golurilor încasate în urma unor faze fixe. Cel primit din partea Universității Craiova e al 13-lea în actualul campionat. O singură formație din Liga 1 are mai multe încasate, Chindia (16). CFR a încasat din astfel de momente doar 8 goluri, în vreme ce lider e Rapid, cu 7 goluri.

VIDEO Andrei Cordea: „În play-off se decide tot!”

Citește și: 

A dormit până acum! GSP a analizat toate penalty-urile acordate de Feșnic după decizia controversată din CS Mioveni - Rapid: a comis-o la 5 din 6

Mihai Stoica, dezvăluire-șoc după golul decisiv din FCSB - CSU Craiova: „Am vorbit cu Hațegan și mi-a zis! Solicit asta în mod public!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (46)
doar...titi
doar...titi  •  22 Februarie 2023, 00:04
Postat de adriann_ pe 21 Februarie 2023, 15:42

Nu mai plange ca deja faci inundatie :)) IN REALITATE HATEGAN A OPRIT TENTATIVA LUI COJOCARU DE A-I REZOLVA MECIUL CIOBANULUI. ALA NU ERA ROSU ORICUM O DAI, MICULESCU ISI FACUSE PRELUAREA SPRE TUSA SI ACOLO VENEA ALT ADVERSAR (CARE A SI JUCAT MINGEA IN CATEVA ZECIMI DE SECUNDA DUPA FAULT). Pur si simplu caracatita lui Deaconu-bricheta ii mai rezolva un meci lui becali si Hateganu a zis STOP, ba chiar a facut-o regulamentar nu cu manevre. Mai bine intreaba-te de ce ciobanul tau l-a bagat pe Nikolov in loc de Dawa (nu mai dadea Koljic niciodata cu capul de langa Dawa) sau de ce fcsb a colapsat pe final de meci la o saptamana dupa ce Pandele ceruse teste antodoping pentru meciul de la Voluntari? (STIM CU TOTII RASPUNSUL ASTA, NU? :))

de atata hatereala ai orbul gainii hatere!! mai ai un pic si spui ca minculescu preia spre propiul careu!!! esti jalnic si somnul ratiunii +hatereala =adriannnn!! noroc cu n-urile de la coada ca mai apari si tu a om!!

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  21 Februarie 2023, 15:54
Postat de Dobermannul pe 21 Februarie 2023, 15:33

Absolut de acord cu ce spui dar ... Ce vrei sa demonstrezi? Ca pentru unii muma si pentru altii ciuma asta stim. De aia fotbalul romanesc este unde este ... adica in groapa Marianelor. Blocarea lui Becali este singura politica de cand Burleanu e sef la FRF.

Deci știi !

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  21 Februarie 2023, 15:45
Postat de Dobermannul pe 21 Februarie 2023, 15:12

Boicotul nu-l faci nici tu si nici eu dand din tastatura pe net. Si ce bine ca nu la noi e decizia ci la cei care trebuie sa se gandeasca de o mie de ori daca o fac pentru ca-si pun pielea la saramura. In rest succes la convingerea actorilor.

Boicotul poate pleca daca mulți că noi cerem asta...Este clar și Becali știe și a spus-o...,,fotbalul românesc este nu despre fotbal ci cum să-l pui în cap pe Becali ,,... Becali rău sau bun a cerut că Cojocaru să nu ne mai arbitreze.Fix s a găsit să fie pus la o echipa la care înainte ne mai rupsese cu el la centru...Până la Cojocaru era musai sa arbitreze Petrescu ,Feșnic ,Coltescu...Toți cu bube mai împotriva noastră ...În play off desigur că o sa vina frații Kovacs...

Vezi toate comentariile (46)
Comentează