FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB, lot de top! Cum se compară liderul Ligii 1 cu echipele din campionatele comparabile cu cel din România

FCSB a câștigat ultimul meci jucat, 4-1 cu FC Botoșani
FCSB a câștigat ultimul meci jucat, 4-1 cu FC Botoșani

Articol de , - Publicat joi, 19 noiembrie 2020 12:53 / Actualizat joi, 19 noiembrie 2020 13:09

FCSB se apropie de 30 de milioane de euro, valoarea de piață a jucătorilor pe transfermarkt, și se clasează între primele 3-4 locuri în toate campionatele comparabile cu cel din România.

FCSB ratează grupele cupelor europene de 3 ani consecutiv, cu titlul în Liga 1 nu s-a mai întâlnit de mai bine de 5 ani, dar în toată această perioadă a bifat an de an o prezență de lux într-un clasament care ar trebui să fie în corespondență directă cu performanțele obținute: cel al cotei lotului! Conform site-ului de specialitate transfermarkt, clubul lui Gigi Becali e acum la un nivel care se apropie de 30 de milioane de euro. Mai precis, 28,8 milioane de euro!

În Liga 1, FCSB nu a pierdut fotoliul de lider în această competiție și, în plus, și-a mărit avansul față de următoarea clasată. FCSB e mai valoroasă decât CFR, ocupanta locului 2, cu peste 20%. Clujenii au jucători cu o cotă cumulată de doar 23,5 milioane de euro, în vreme ce Craiova e și mai jos, 22,3 milioane.

FCSB ar trebui să aibă lot competitiv

Cum se situează însă FCSB raportat la campionatele care sunt comparabile cu cel din Liga 1 din toate punctele de vedere: nivel al competiției, drepturi TV, salarii acordate jucătorilor și performanțe în cupele europene în ultimii 10-15 ani? În această categorie - din care n-ar face parte competiții slabe de genul Slovacia, Slovenia, Belarus, Macedonia, dar nici cele prea bogate pentru noi, gen Rusia, Turcia, Ucraina, Grecia - FCSB s-ar plasa foarte sus. 

Singura țară în care există 3 echipe peste ea e Austria, unde Salzburg, Linz și Rapid Viena sunt cotate împreună la nu mai puțin de 215 milioane de euro, mai mult decât toată Liga 1 la un loc, care face în jur de 180 de milioane.

În rest, FCSB ar avea statut de campioană, vicecampioană sau ocupantă a ultimului loc al podiumului, însă în ciuda acestui lucru, FCSB a dat rateu după rateu în Europa și în 2018, 2019 și 2020 a ratat prezența în grupele continentale. În vreme ce mai toate țările cu care ne comparăm au avut una sau mai multe formații în competițiile intercluburi.

Unde s-ar clasa FCSB ca valoare a lotului în alte 10 țări accesibile din punct de vedere fotbalistic

UNGARIA

  • locul 1, peste cea mai valoroasă grupare care e Ferencvaros, evaluată la 28,6 milioane de euro
  • Ferencvaros e în acest an în grupele Champions League, după ce sezonul trecut a fost în grupele Europa League

POLONIA

  • locul 2, după Legia Varșovia, 35,2 milioane, dar peste Lech Poznan
  • Lech Poznan e calificată în grupele Europa League

CROAȚIA

  • locul 2, după Dinamo Zagreb, evaluată la 74,45 milioane de euro
  • Dinamo Zagreb e în grupele Europa League, unde se află și Rijeka, cotată la aproape jumătate din valoarea FCSB

BULGARIA

  • locul 2, după Ludogoreț, 32 milioane, dar peste ȚSKA Sofia, 19 milioane de euro
  • Ludogoreț și ȚSKA Sofia sunt în grupele Europa League

CIPRU

  • locul 1, inclusiv peste campioana APOEL Nicosia, cotată la numai 18 milioane
  • Cipru o are în grupele UEL pe Omonia Nicosia, cu o valoare de 12 milioane de euro, iar APOEL a jucat sezonul trecut primăvară de Europa League

SERBIA

  • locul 3, după Steaua Roșie (46 milioane euro) și Partizan Belgrad (33,5)
  • Steaua Roșie e acum în grupele Europa League, după ce sezoanele trecute a fost în grupele Ligii, iar Partizan a fost și ea anul trecut în UEL

CEHIA

  • locul 3, după Slavia Praga (35,6) și Sparta Praga (35,3)
  • Slavia a fost anul trecut în grupele Champions League, acum e în grupele Europa League, unde e și Sparta Praga, dar unde Cehia o are și pe Slovan Liberec, cotată la sub 13 milioane de euro

ISRAEL

  • locul 1, mult peste cea mai valoroasă echipă: Maccabi Tel Aviv (19 milioane de euro)
  • Maccabi e în grupele Europa League

ELVEȚIA

  • locul 3, după Young Boys (59 milioane) și Basel (40)
  • Young Boys a fost și anul trecut, e și acum în Europa League, în vreme ce Basel a jucat sferturi de finală în UEL în sezonul trecut

AUSTRIA

  • locul 4, după Salzburg (144 milioane), LASK Linz (35,2) și Rapid Viena (33,8)
  • Salzburg a fost anul trecut în grupele UCL, unde se află și acum, Rapid Viena a eliminat-o chiar pe FCSB în play-off în 2018, iar în actualul sezon, Austria le are în grupele UEL pe Linz și Wolfsberger, aceasta din urmă cotată la sub 14 milioane

FCSB a fost eliminată în ultimii 3 ani de Rapid Viena (2018), Guimaraes (2019) și Slovan Liberec (2020), înainte de accesul în grupele Europa League.

11e locul pe care s-ar afla FCSB în ierarhia loturilor, în funcție de valoarea lor, în Rusia, unde lider e Zenit (180 de milioane de euro) și pe poziția a 8-a în Turcia, unde cea mai mare cotație o are Bașakșehir (86 milioane)

Liverpool și City trec de 1 miliard de euro

Cele mai valoroase echipe de fotbal din Europa la momentul actual sunt Liverpool și Manchester City, cotate la egalitate, 1,08 miliarde de euro. Sunt, de fapt, singurele cluburi care depășesc pragul de 1 miliard. Cel mai bine situat campionat e, de departe, Anglia, care se apropie de 9 miliarde de euro. Spania, cu circa 5 miliarde, e încă departe.

CLUBCOTA LOTULUI
Liverpool1,08 miliarde
Manchester City1,08 miliarde
Bayern Munchen881 milioane
Barcelona878 milioane
PSG858 milioane
Real Madrid855 milioane

Citește mai multe știri despre FCSB:

Gigi Becali își freacă mâinile de bucurie! Fotbalistul lui FCSB transformat total: cel mai bun dintre „roș-albaștri” la un capitol vital

Fotbalistul adus la FCSB la insistențele lui Gigi Becali, înlăturat de furia suporterilor: „Mă simțeam amenințat. Am lăsat 60.000 de euro acolo”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (34)
4_3_3
4_3_3  •  20 Noiembrie 2020, 00:05

Concluzia? Cifrele de pe "piața transferurilor" n-au nicio legătură cu realitatea, sunt niște sume aleatorii, ticsite de corespondenții siteului respectiv din fiecare campionat. Ai noștri se-ntâmplă să fie becalioți. Valoarea reală a jucătorilor le vedem în meciurile internaționale, iar prețul în sumele de transfer. Când ai zero performanțe, mai născocești câte un top, ca măcar pe hârtie să dai bine.

983732924972315
Soos Vilmos  •  19 Noiembrie 2020, 21:10

Hei baieti, ce ati facut cu riul-ramul, l-ati lasat sa il manince ciinii ciobanului ?

skins_berceni
skins_berceni  •  19 Noiembrie 2020, 20:58
Postat de 10aripa pe 19 Noiembrie 2020, 19:43

Asta e adevarul, oaie

Ai vrut sa fii spiritual, sa faci si tu o gluma dar te-ai facut din nou *** si tu stii de ce...pentru ca esti un om mic, dar mic de tot, o oaie e un simbol national in comparatie cu o putoare ca si tine.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează