FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Gigi Becali își freacă mâinile de bucurie! Fotbalistul lui FCSB transformat total: cel mai bun dintre „roș-albaștri” la un capitol vital

Olimpiu Moruțan are 3 goluri și 7 pase decisive pentru FCSB în acest sezon
Olimpiu Moruțan are 3 goluri și 7 pase decisive pentru FCSB în acest sezon

Articol de , - Publicat joi, 19 noiembrie 2020 08:30 / Actualizat joi, 19 noiembrie 2020 08:43

Olimpiu Moruțan (21 de ani) a fost cel mai bun fotbalist al naționalei U21 în meciul cu Danemarca și în Top 3 și la FCSB, dar cea mai mare realizare e forma lui fizică ieșită din comun: în premieră, a bifat 5 meciuri ca integralist într-o lună și e primul în topul distanțelor parcurse la echipa de club.

FCSB și România U21 au câștigat un fotbalist în această toamnă. Numele lui: Olimpiu Moruțan! Cu o cotă foarte bună în vremea în care evolua la Botoșani, mijlocașul a bătut pasul pe loc în primii lui ani în tricoul roș-albastru, însă odată cu acest sezon, progresul lui e unul vizibil. Atât la echipa de club, cât și la reprezentativa mică.

Moruțan, indispensabil și la FCSB, dar și pentru România U21

Marți seară, a fost poate cel mai bun de pe teren în remiza cu Danemarca, scor 1-1, care ne-a calificat la Campionatul European U21. În plus, randamentul său la FCSB, mai ales în ultima perioadă, a fost unul de top, el fiind, alături de Man și Tănase, printre remarcații echipei care se află pe primul loc în Liga 1.

În primul rând, dincolo de nivelul tehnic pe care îl arată în meciuri, Moruțan a crescut enorm la un alt parametru, vital în fotbalul modern de astăzi: capacitatea fizică. În trecut, mai ales după ce a ajuns la FCSB, Moruțan s-a sufocat în ritmul meciurilor disputate din 3 în 3 zile, mai ales cele intercalate și cu naționala. Nu doar că a prins foarte rar postura de integralist, dar a apărut extrem de puțin ca titular.

Moruțan, de 5 ori integralist într-o lună

Acum, lucrurile sunt schimbate radical, iar ultima lună arată un Moruțan fantastic din punctul de vedere al energiei de care dispune. A disputat toate cele 5 meciuri posibile, 4 la FCSB și unul la naționala de tineret. Toate în echipa de start și, atenție, toate ca integralist! Nu i s-a întâmplat niciodată în carieră, până acum, să se afle într-o astfel de postură.

Mai mult, parametrii săi fizici sunt chiar ieșiți din comun. Dacă monitorizările de la meciul cu Danemarca nu sunt elocvente fiindcă adversarul a jucat în inferioritate aproape o repriză întreagă, iar ultimele 15-20 de minute au fost un joc pasiv al ambelor combatante, la trecerea timpului, ultimele două meciuri disputate în tricoul celor de la FCSB scot în evidență cifre care chiar surprind. 

Moruțan a fost de fiecare dată, cu Chindia și cu Botoșani, ambele partide câștigate de FCSB, fotbalistul care a alergat cea mai mare distanță dintre toți jucătorii folosiți de Toni Petrea

Top 3 distanțe parcurse în meciul cu Chindia, scor 2-0

  • 1. Moruțan -10,5 km
  • 2-3. Crețu & Fl. Tănase - 10,2

Top 3 distanțe parcurse în meciul cu Botoșani, scor 4-1

  1. Moruțan - 10,5 km
  2. Man -10,3
  3. I. Cristea - 10,2
  • sursa: raportul fitness InStat

Dennis Man îl bate la viteză!

Moruțan e în cel mai bun moment al pregătirii sale fizice, însă în ciuda faptului că e un fotbalist ofensiv rapid, nu e cel care dezvoltă cea mai mare viteză în acțiunile de atac. În cele două meciuri ale FCSB-ului în care GSP are raportul fitness InStat, Dennis Man a fost peste el la acest capitol. 

Cea mai mare viteză dezvoltată de Man a fost de 33,5 km/h, în vreme ce Moruțan s-a oprit la 29,5 km/h. În plus, în cele două jocuri, Man a realizat 138 de curse realizate în accelerare sau sprint, față de 128 bifate de Moruțan.

Moruțan avea cotă mai mare la Botoșani

Înainte să plece din Moldova, Moruțan, deși era mai tânăr cu 2 ani decât acum, era evaluat pe transfermarkt la 900.000 de euro. În momentul de față, cota lui e sub acel nivel, doar 800.000 de euro. Practic, e singurul fotbalist din lotul actual al FCSB-ului care are o cotație mai slabă decât suma pe care Gigi Becali a plătit-o pe el

A achitat 700.000 de euro când l-a luat, după care i-a mai virat Botoșaniului încă 400.000 de euro pentru a răscumpăra mare parte din procentul de 25% pe care clubul lui Valeriu Iftime îl păstrase.

Abia în acest sezon a devenit Moruțan piesă de bază la FCSB

SezonTitular (%)Integralist (%)
2018-201915%7,5%
2019-202044%20%
2020-202178%55%

Moruțan e cel mai mic dintre titularii U21 la FCSB

Dintre fotbaliștii eligibili pe care FCSB îi folosește în mod constant în campionat, Moruțan e cel mai mic din perspectiva vârstei. El a împlinit în aprilie 21 de ani și e sub nume precum Man, Florinel Coman, Olaru și Oaidă. Vlad e născut în același an și aceeași lună, aprilie 1999. Moruțan, la fel ca toți ceilalți enumerați aici, nu va mai respecta legea FRF și în campionatul viitor, unde vor fi admiși cei născuți după 1 ianuarie 2000.

8 goluria produs Moruțan în actualul sezon de Liga 1 pentru FCSB: a marcat de 3 ori și a oferit 5 assisturi

17 ani și jumătateavea Moruțan în momentul debutului în Liga 1, produs în tricoul celor de la Botoșani, în octombrie 2016, în meciul cu Pandurii, scor 1-2

13 selecțiiare Moruțan în naționala de tineret a României, în care a debutat în martie 2017, înainte cu o lună de a împlini 18 ani

VIDEO. Totul despre Gaz Metan - FCSB, următorul meci al „roș-albaștrilor”

Citește mai multe știri despre FCSB:

Nu Man, nici Coman! El e fotbalistul cu care FCSB poate da lovitura: „Va deveni cel mai bun din România”

Gigi l-a ajuns pe Gică! Strategia lui Becali a dat roade: FCSB stopează supremația Viitorului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (25)
emil1986
emil1986  •  19 Noiembrie 2020, 13:31
Postat de wisebit pe 19 Noiembrie 2020, 12:28

Mestere, daca te pricepi catusi de putin la fotbal in general, nu poti spune ca CSU Craiova este echipa serioasa. Da na, nu ma astept sa intelegi asta ca doar esti FCSB-ist! :)) O fi misto sa te crezi orb in tara chiorilor?

Pai si atunci care-i echipa 'serioasa' daca nici Lazio, nici Craiolguta, vicecampioana la zi, nu sunt???? Hai ma praz, fii serios nu mai abera atata. Da-mi tu un exemplu de echipa 'serioasa'. P.S. Era sa uit. Viktoria Plzen sau Sparta Praga sunt echipe serioase???? :))) Mai ai frati, prazare?

emil1986
emil1986  •  19 Noiembrie 2020, 13:28

Pai si atunci care-i echipa 'serioasa' daca nici Lazio, nici Craiolguta, vicecampioana la zi, nu sunt???? Hai ma praz, fii serios nu mai abera atata. Da-mi tu un exemplu de echipa 'serioasa'.

albalbastru72
albalbastru72  •  19 Noiembrie 2020, 13:08

Mai lasati-ne ma cu eberatiile si emanatiile voastre de ziaristi care au mincat brinza.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează