FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Becali negociază cu Edi Iordănescu, dar tânjește după o variantă-bombă: se întoarce Olăroiu la FCSB?

Cosmin Olăroiu ar putea fi asul din mâneca lui Gigi Becali
Cosmin Olăroiu ar putea fi asul din mâneca lui Gigi Becali

Articol de - Publicat marti, 17 august 2021 09:06 / Actualizat marti, 17 august 2021 10:45

Edi Iordănescu sau Olăroiu la FCSB? Gigi Becali vrea să-l dea afară pe Todoran și are două variante de lux: Iordănescu jr, care i-a promis că dacă vine îi va oferi control total asupra echipei, sau Cosmin Olăroiu, cel ce ar putea reveni pe banca roș-albaștrilor dacă își rezolvă litigiul financiar cu ultimul său club, Jiangsu Suning.

În anturajul lui Gigi Becali se vorbește tot mai insistent despre posibilitatea ca Olăroiu să o preia pe FCSB și să devină chiar antrenor-manager. Precedenta revenire s-a produs tot într-un moment dramatic pentru echipă, în mai 2011, când Olăroiu a reușit o transformare uluitoare a formației într-un timp-record.

FCSB a ratat complet startul de sezon, dar s-ar putea să se aleagă cu un superantrenor în perioada următoare. 

Dezastrul din Conference și prestațiile mult sub așteptări din campionat au aruncat echipa departe de primul loc, ocupat chiar de rivala CFR, cu care se va duela peste două etape, în Gruia. Duminică a cedat și în fața nou-promovatei Rapid, față de care are un ecart de 5 puncte în 5 etape. 

Cosmin Olăroiu, „în cărți” pentru FCSB

Imaginea roș-albaștrilor e dezastruoasă, inclusiv ca joc, însă în anturajul lui Gigi Becali, de câteva zile bune, se vorbește tot mai apăsat despre un nume mare care ar putea să preia formația roș-albastră: Cosmin Olăroiu! 

Acesta a fost prezent duminică pe Arena Națională și ar fi dispus, conform surselor GSP, să intervină pentru a ajuta FCSB să iasă din acest colaps al rezultatelor. Ar fi pentru a doua oară când Olăroiu s-ar oferi, din proprie inițiativă, să salveze clubul.

Cum a revenit Olăroiu la FCSB acum un deceniu 

Exact această situație a avut loc în urmă cu 10 ani. În returul sezonului 2010-2011, FCSB era la pământ. Ajunsese pe locul 6 în campionat, cu 3 etape înainte de final, și risca să rateze până și un loc de cupă europeană. Atunci, antrenor era Sorin Cârțu, care fusese instalat de curând, în locul lui Lăcătuș. 

Echipa arăta extrem de rău, iar Olăroiu l-a sunat pe Gigi și s-a oferit să o preia în acel final de sezon. Becali a dat curs imediat propunerii, l-a concediat pe Cârțu, dar Olăroiu n-a putut să și conducă echipa de pe bancă fiindcă semnase deja cu Al Ain, în Emiratele Arabe Unite. Staff-ul său, în frunte cu Cătălin Necula, era prezent pe bancă, însă antrenamentele, strategia de meci erau făcute de Oli.

Rezultatele au fost incredibile! În ultimele 3 etape s-au făcut 7 puncte, inclusiv cu o victorie pe terenul CFR-ului, 3-1, și FCSB a terminat pe 5, loc european. Mai mult, Olăroiu a adus și un trofeu. A calificat echipa în finala Cupei, după 1-1 la Brașov, în returul semifinalelor, fusese 0-0 în Ghencea, iar în finală a reușit să treacă de marea rivală Dinamo, scor 2-1. 

Deși Becali a insistat atunci ca el să rămână, Cosmin a refuzat și și-a respectat angajamentul față de Al Ain. Acum, situația e chiar mai puțin complicată din perspectiva lui Olăroiu. Nu are angajament, însă e într-un imens litigiu cu ultimul club la care a activat, Jiangsu Suning. 

Echipa s-a desființat, iar Oli nu și-a încasat banii, motiv care l-a și împiedicat să preia altă formație, tocmai pentru a nu pierde posibilitatea de a-și recupera tot ce are de luat din China, mai ales că în înțelegerea pe care o avea cu această grupare scadența contractului era toamna lui 2021! 

În cazul în care ar reuși să rezolve în perioada următoare acest diferend cu Jiangsu, atunci varianta "Olăroiu salvator pentru FCSB, din nou după 10 ani" chiar e de luat în calcul!

Olăroiu a revenit la FCSB tot după un 0-1 cu Rapid

Și în 2011, eșecul care l-a readus pe Oli pe banca roș-albaștrilor a fost unul în fața Rapidului. Atunci s-a jucat în Ghencea, iar giuleștenii s-au impus exact cu scorul înregistrat și acum pe Arena Națională. 

În 2011, FCSB pierduse, tot acasă, și derby-ul cu Dinamo, iar argumentul lui Olăroiu în fața apropiaților pentru a-și justifica demersul de a prelua echipa în ultimele 3 săptămâni ale sezonului a fost acela că i s-a făcut milă de modul în care ajunsese FCSB!

2 trofeede cel mai bun antrenor al anului a câștigat Olăroiu în Ancheta Gazetei Sporturilor: 2006 și 2020

Dacă o să-l dau afară pe Todoran? Păi, n-am pe cine să pun... M-am interesat, Todoran antrenează bine, dar nu-l ascultă jucătorii. Dacă nu-l ascultă, n-ai ce să faci" Gigi Becali, la Pro X.

De Olăroiu nu are rost să discutăm. El poate să vină la mine la FCSB când vrea el. A și demonstrat, poate e al doilea cel mai mare după Mircea Lucescu. Olăroiu poate să dea telefon să spună «Băi Gigi, vezi că vin eu antrenor!». Și eu atunci îi zic așa: «Vino, mă, treci și preia echipa!». Atât! La Olăroiu nu mai poți să negociezi. Cum poți să îi dai 20.000 când el are 50 de milioane avere? 
- Gigi Becali, în mai 2021

Becali și Olăroiu au lucrat de 3 ori 

În ciuda faptului că pare o relație imposibilă între Olăroiu și Becali, din cauza imixitiunilor patronului, Oli a lucrat de nu mai puțin de 3 ori cu Gigi. 

Becali negociază cu Edi Iordănescu, dar tânjește după o variantă-bombă: se întoarce Olăroiu la FCSB?

Prima dată s-a întâmplat în startul sezonului 2002-2003. Becali încă nu era patron, dar finanța puternic echipa și avea un cuvânt greu de spus în luarea deciziilor, un argument în acest sens fiind aducerea lui Mihai Stoica, tot atunci, de la Oțelul Galați. 

Olăroiu însă a fost repede dat afară din cauza lipsei rezultatelor. A revenit însă în decembrie 2005, după ce Protasov a plecat de la FCSB. Și de această dată a reușit lucruri fantastice:

  • titlul de campion (2006) 
  • semifinale de Cupa UEFA (2006)
  • a readus echipa în grupe după o pauză de 10 ani
  • s-a calificat în primăvară dintr-o grupă de UCL extrem de complicată, cu Real Madrid, Lyon și Dinamo Kiev.

A treia colaborare dintre cei doi a avut loc în finalul sezonului 2010-2011 și, de asemenea, a fost una extrem de bună: Cupa României câștigată și accesul în cupele europene.

Bilașco, șocat de calitatea lui Olăroiu

Unul dintre oamenii din conducerea actuală a campioanei CFR Cluj, Marius Bilașco, era fotbalist în lotul FCSB-ului în mai 2011, când Olăroiu a preluat echipa în acel final de sezon. Fostul atacant s-a arătat uluit de metodele pe care antrenorul le-a avut. 

"Pentru a mine a fost chiar un șoc să văd cât de repede și mai ales cât de multe lucruri poate schimba un antrenor. Fantastic a fost ce am văzut la el, modul în are ne vorbeam, cum ne explica, a transformat echipa total în doar câteva zile. Uriaș antrenor, am rămas impresionat", a spus Bilașco în urmă cu câțiva ani. 

Doar 5 tehnicieni au câștigat titlul cu FCSB

În istoria de 18 ani și jumătate, FCSB a cucerit 5 titluri de campioană. Iar antrenorii cu care a reușit acest lucru au fost Zenga (2005), Protasov și Olăroiu (2006), Reghecampf (2013 și 2014) și Gâlcă (2015). În rest, deși a rulat aproape 30 de tehnicieni, niciun alt nume nu are în palmares locul 1 cu această formație. 

De fapt, FCSB e pe cale să bifeze cea mai lungă perioadă din istorie fără campionat cucerit. Ultimul trofeu datează din 2014-2015. În vara viitoare vor fi 7 ani consecutivi fără titlu, dacă FCSB nu se va impune nici în acest sezon. Precedentul interval de secetă a fost între 2006 și 2012.

Ce antrenori a avut FCSB în ultimul deceniu, după plecarea lui Olăroiu în 2011

SezonAntrenori
 2011-2012Levi, I. Stan, Stoichiță
 2012-2013Reghecampf
 2013-2014Reghecampf
 2014-2015Gâlcă
 2015-2016Rădoi, Reghecampf
 2016-2017Reghecampf
 2017-2018N. Dică
 2018-2019N. Dică, Teja
 2019-2020B. Andone, Andronache, Vintilă, Petrea
 2020-2021Petrea
 2021-2022Todoran

Ce antrenori a avut FCSB în primii 5 ani

SezonAntrenori
2002-2003Olăroiu, Pițurcă
2003-2004Pițurcă
2004-2005Zenga
2005-2006Protasov, Olăroiu
2006-2007Olăroiu

20 de aniau trecut de când Olăroiu a debutat ca antrenor principal, a fost instalat la FC Național de Gino Iorgulescu, care era președintele clubului

Îmi place să-mi găsesc o provocare adevărată, mereu mi-am impus așa ceva. Am nevoie de un challenge care să mă motiveze, care să mă ducă la alt nivel. Îmi doresc să găsesc ceva care să mă pună în competiție cu mine, să-mi arunc practic mie mănușa, să-mi depășesc limitele. Asta îmi doresc, dar nu depinde doar de mine.
 - Cosmin Olăroiu, interviu în GSP în decembrie 2020

Olăroiu, carieră fabuloasă în Asia

În vara lui 2007, Olăroiu a decis să dea curs unei oferte imense de Al Hilal. De atunci a antrenat eclusiv în Asia și a reușit o performanță remarcabilă: să câștige măcar un trofeu cu fiecare dintre cele 5 cluburi la care a lucrat.

  • Al Hilal (Arabia Saudită): un titlu și două Cupe ale Prințului 
  • Al Sadd (Qatar): o Cupă a Qatarului 
  • Al Ain (Emirate): două titluri și o Supercupă 
  • Al Ahli (Emirate): două titluri, două Cupe, două Cupe ale Ligii Președintelui și o finală de Champions League Asia
  • Jiangsu Suning: titlul

VIDEO Cosmin Olăroiu: "Gigi Becali nu-ți impune să faci, doar ți-o spune în așa fel încât tu să înțelegi că trebuie să faci lucrul ăla"

Citește și alte știri despre FCSB:

Iordănescu, primele cuvinte după anunțul lui Gigi Becali » Ce spune despre revenirea la FCSB

Gigi Becali se amăgește: nu titlul garantează rețeta financiară mult visată!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (24)
cornelcc
cornelcc  •  17 August 2021, 14:03
Postat de persanu pe 17 August 2021, 11:57

Cineva nu intelege un lucru , Olaruiu nu vrea sa vina la FCSB tocmai dasta o baga pe asta cu rezolvatul lucrurilor din China. Aia au bagat firma in faliment , au falimentat si echipa si la revedere , de unde sa isi mai ia banii , de la cine ??? Aia sunt plini de datorii. Inter-ul l-a vandut pe Lukaku si Hakimi ca sa aiba lichiditati

de unde sa cunosti tu oare, legislatie, reguleamente internationale si alte "d'astea", pe care esti invatat sa le le treci la etc.!? Daca olaroiu nu voia sa vina la fcsb, il refuza pe jiji in fata si pleca oriunde altundeva, unde erau bani mai multi (ca sa te simti tu bine!). Crezi ca se fereste sa-l refuze doar ca sa faca trafic pe ghesepe?! "Fericiti cei sarci cu Duhul, ca a lor va fi Imparatia!". Dincolo, e adevarat, aici e a celor cu picioarele pe pamant, care evita sa citeasca articole despe "dusmani, sau se abtin de la comentarii ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

planetfun
planetfun  •  17 August 2021, 14:00

Habar nu are becali ce ar insemna venirea unuia dintre cei doi pentru imaginea lui in, primul rand...

tataika
tataika  •  17 August 2021, 13:17

Nu meriti sa ma intorc la articolul cu pricina, ești o pierdere de timp.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează
Close