FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB 2023 e ca Steaua '88 cu trioul Hagi-Lăcătuș-Pițurcă! » Performanţa impresionantă pe care „roş-albaştrii” au bifat-o după primele 5 etape

De la stânga la dreapta: Marian Rada, Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuș, într-un Steaua-Rapid. Foto: Arhivă GSP
De la stânga la dreapta: Marian Rada, Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuș, într-un Steaua-Rapid. Foto: Arhivă GSP

Articol de , , - Publicat marti, 22 august 2023 10:23 / Actualizat marti, 22 august 2023 10:23

FCSB are 5 victorii în primele 5 etape, lucru care nu s-a mai întâmplat de 35 de ani, de pe vremea când trupa din Ghencea avea o echipă formidabilă, cu o linie de clasament uluitoare: 31 de victorii, 3 remize și nici un eșec.

Eliminată din Europa, FCSB își vede de parcursul intern. Unul care e fără greșeală până în momentul de față. 2-1 cu Poli Iași și s-a bifat al 5-lea succes consecutiv în startul Ligii 1. Randametnul deosebit capătă o valoare infinit mai mare atunci când e raportat la istorie. Una care trece dincolo de momentul 2003, când a apărut FCSB. Nu s-a mai întâmplat de 3 decenii și jumătate ca FCSB/Steaua să înceapă de o asemenea manieră un campionat.

„Serios? Mie mi s-a părut extraordinar!” » Mihai Stoica a dat verdictul în privința celor trei fotbaliști contestați la foc automat
FCSB
„Serios? Mie mi s-a părut extraordinar!” » Mihai Stoica a dat verdictul în privința celor trei fotbaliști contestați la foc automat

FCSB 2023 e ca Steaua '88 cu trioul Hagi-Lăcătuș-Pițurcă

Mai precis, precedentul sezon în care s-a atins punctaj maxim după primele 5 runde e cel din 1988-1989, ultimul disputat integral în sistemul comunist din România. Atunci, primele jocuri au arătat așa:

  • Steaua - FCM Brașov 3-2
  • Flacăra Moreni - Steaua 1-3
  • Farul - Steaua 1-2
  • Steaua - Oțelul 5-0
  • SC Bacău - Steaua 2-3

A fost un sezon intern fantastic pentru Steaua. Probabil cel mai bun din istoria clubului. Raportat la cifre, sigur e numărul 1. Doar câteva dintre recordurile de atunci:

  • nu s-a suferit nici o înfrângere în tot sezonul
  • din cele 34 de etape, au fost câștigate 31
  • unul dintre cele 3 meciuri terminate la egalitate a fost în ultima etapă, 2-2 la Brașov, într-un meci care nu mai avea nicio miză pentru roș-albaștri
  • au fost adunate peste 95% din punctele puse în joc, 65 din 68
  • echipa a marcat nu mai puțin de 121 de goluri, adică o medie de peste 3,5 goluri înscrise pe meci
  • s-au reușit câteva victorii la scoruri astronomice: 11-0 cu Corvinul, 7-0 cu ASA Tg. Mureș, 8-2 cu Rapid, 6-0 cu FC Argeș
  • s-a câștigat titlul cu un avans de 3 puncte față de Dinamo, la acel moment victoria era recompensată cu două puncte

Cum a arătat echipa-tip din startul sezonului 1988-1989: S. Lung - D. Petrescu, Iovan, Belodedici, Ungureanu - Hagi, T. Stoica, I. Rotariu, I. Dumitrescu - Lăcătuș, Pițurcă

De atunci, Steaua/FCSB a mai avut sezoane pe care le-a dominat autoritar și a mai câștigat titluri de o manieră categorică, însă nu s-a mai întâmplat deloc ca în primele 5 etape să se atingă punctaj maxim. 

14 meciurila rând a câștigat Steaua în debutul sezonului 1988-1989

Nici măcar la jumătatea anilor '90, când roș-albaștrii aveau o echipă senzațională, cu Panduru, Gâlcă, Lăcătuș și Adrian Ilie printre vedete, nu au câștigat consecutiv atâtea jocuri în debutul Diviziei A, cum se numea atunci competiția. 

În sezonul 2012-2013, la capătul căruia FCSB, cu Reghecampf pe bancă, a câștigat titlul cu 16 puncte avans față de a doua clasată, în primele 5 etape a avut 13 puncte, irosind două în deplasarea de la Mediaș, cu Gaz Metan.

Diferență imensă: Steaua în finala CCE, FCSB out din preliminarii

FCSB are acum aceeași linie de clasament cu cea a Stelei din startul campionatului 1988-1989. Cele două echipe nu suportă însă nicio comparație în privința parcursului european. Acum, FCSB e deja afară din Europa, înaintea de startul oficial al competiției, faza grupelor. A fost eliminată de Nordsjaelland. Acum 35 de ani, Steaua a făcut un sezon formidabil în Cupa Campionilor. 

A ajuns să dispute finala, pierdută în fața lui AC Milan, scor 0-4. A eliminat însă 4 echipe, în fața cărora a avut un apetit ofensiv ieșit din comun:

  • 7-3 la general cu Sparta Praga
  • 5-1 cu Spartak Moscova
  • 6-1 cu IFK Goteborg
  • 5-1 cu Galatasaray

Ce urmează acum pentru FCSB: traseu greu, cu rivale de play-off

În următoarea lună, FCSB va avea de susținut meciuri complicate în Liga 1. Cu advesari din rândul echipelor care au ca obiectiv prezența în play-off:

  • 28 august UTA - FCSB
  • 2 septembrie FCSB - CSU Craiova
  • 16 septembrie Farul - FCSB
  • 23 septembrie Sepsi - FCSB
FCSB 2023 e ca Steaua '88 cu trioul Hagi-Lăcătuș-Pițurcă! » Performanţa impresionantă pe care „roş-albaştrii” au bifat-o după primele 5 etape
FCSB are 5 victorii în primele 5 etape. Foto: Raed Krishan

Câte puncte au avut campioanele ultimelor ediții după primele 5 etape

SezonCine a luat titlulPunctaj
2022-2023Farul9
2021-2022CFR15
2020-2021CFR11
2019-2020CFR13
2018-2019CFR11
2017-2018CFR13
2016-2017Viitorul7
2015-2016Astra8

Citește și:

Ilie Dumitrescu nu înțelege ultima decizie a lui „Ferguson” Gigi Becali

Schimbare de antrenor după derby! Două variante pentru banca tehnică

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (34)
CetrescuPornel
CetrescuPornel  •  23 August 2023, 21:42
Postat de mzm1 pe 22 August 2023, 20:05

Câteva comentarii. 1. Da, Steaua de atunci făcea furori în Europa. Ea a dominat fotbalul continental din 1985 până în 1989, fiind singura echipă care, în acest interval, a ajuns de două ori în finala CCE. 2. Parcursul până în finala din 1989 a fost excepțional și... unic în istoria de până atunci a competiției, prin diferența zdrobitoare de scor cu care și-a eliminat toate adversarele. 3. Pe Goteborg a eliminat-o cu scorul general nu de 6-1, ci de 5-2 (0-1 la Goteborg și 5-1 la București). După înfrângerea cu 1-5, antrenorul suedezilor a declarat: „Pentru noi este cea mai severă înfrângere suferită vreodată în cupele europene”. 4. După victoria de la Praga, 5-1 cu Sparta, un ziarist ceh a declarat: „Niciodată pâna acum , o campioană a Cehoslovaciei nu a pierdut pe teren propriu la o diferență de 4 goluri, în CCE, chiar dacă adversarul s-a numit Real Madrid, Ajax sau Bayern Munchen”. Iar Gunter Sneider, observator UEFA la același meci a spus: „Nu am văzut niciodată o echipă de fotbal, jucând pe un teren străin, în CCE, așa cum a jucat Steaua astăzi... ”. La fel, Gerard Etcheverry, ziarist la L'Equipe, după aceelași joc de la Praga: :„Cu adevărat artiști acești jucători ai Stelei! Jos pălăria în fața unui joc atât de frumos!” 5. Pentru cei care mai sustin, penibil, că Steaua a profitat pe atunci de lipsa echipelor engleze din competiție, am o întrebare: dece nu au profitat de această lipsă, în 1986,celelalte 31 de echipe competitoare?

Cu permisiunea ta, as mai adauga niste amanunte: Inaintea tragerii la sorti a semifinalelor CCE din '89, Arrigo Sacchi, antrenorul Milanului a spus ca singura echipa de care ii este frica si pe care vrea sa o evite e Steaua Bucuresti. Antrenorul care a demolat Real Madrid, 1-1 si 5-0, se temea de Steaua... Steaua nu avea nevoie de blaturi. Tin minte ca eram adolescent, mai chiuleam de la scoala si mergeam pe stadion fara sa stie ai mei, si Steaua juca un fotbal galactic. Era un joc de-a soarecele si pisica, se vedea din atitudine, scheme, ocazii ca terenul era aplecat spre poarta adversa. Am fost chiar la 8-2-ul din Giulesti, am vazut cum au tavalit FC Olt-ul in Ghencea, am fost la celebrele "cuplaje" pe 23 August, Steaua era un tanc impotriva caruia restul echipelor se bateau cu prastia. Lucescu recunostea superioritatea Stelei. De aia a adus crema de pe la Craiova si Corvinul, dar nu a reusit sa schimbe raportul de forte. De acord, Steaua era jucaria lui Valentin, dar cand Postelnicu si-a dat seama ca Dinamo n-are sanse, au aparut "sateliti" pe linie MAI, cu care sa se opuna Stelei in haita. Asa a aparut Victoria Bucuresti, supranumita "Dinamo 2" si Flacara Moreni. Compara primul 11 de la Steaua si Dinamo, post pe post, si oricine vede ca Steaua era complet superioara... Dan Petrescu - Varga... Serios? Atac Lacatus - Piturca vs Camataru - Vaiscovici... Rad copii, 2 campioni europeni vs Sosonul de Aur si un disparut in anonimat. Si ca sa n

boierasul
boierasul  •  23 August 2023, 20:59
Postat de albalbastru72 pe 22 August 2023, 13:15

De cite ori voi astia 3 incercati sa scrieti ceva iese un miros urit.In primul rind nu vad care e comparatia cu Steaua 88,o echipa de trista amintire ajutata de arbitraje si protejata de sistem meci de meci.Ceea ce ati omis voi cu buna stiinta in asa zisa comparatie este traseul european al lui zecesebe in raport cu dinozaurii ailalti.Pe asta cum o rezolvati Craitoiule,Udreo,Riurene?

Frustrare scrie pe tine oltene))) Sau ați uitat ca cizmarul și cu Leana erau din Scornicești??)))) În locul vostru nici nu aș mai pomeni de vremurile comuniste))))

Claubabau
Claubabau  •  22 August 2023, 21:39

Voua chiar nu va e rusine cu paralele astea pe care le faceti?! Cat de vanduti puteti fi?! Doar cititorii voștri mai cred ca Fcsb este Steaua. Pentru ei continuați sa generați articolele astea pentru ca știți ca vând. Nu cred ca sunteți atât de incompetenți încât sa credeți și voi asta. Continuați sa întrețineți minciuna asta doar pentru niște click-uri. Sau cine știe?! Poate mai rău, mai vine si câte un plic din Pipera. Codul deontologic nu are pic de valoare pentru voi. Pentru voi contează doar “valuarea”. Rusine!

Vezi toate comentariile (34)
Comentează