FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

Fenomen grav în Liga 1 » Toate echipele se „hrănesc” cu ciorbă românească reîncălzită! Avem INTERZIS în Europa

FOTO Bogdan Dănescu
FOTO Bogdan Dănescu

Articol de , , - Publicat marti, 05 ianuarie 2021 09:00

În momentul de față, există în Liga 1 nu mai puțin de 61 de fotbaliști români care s-au întors să joace în țară după experiențe în străinătate, în marea lor majoritate ratate. Fiecare club are cel puțin un astfel de jucător în lot.

Fotbalist român care pleacă afară, atras de un contract mai bun, dar care, după o experiență nereușită, decide, mai devreme sau mai târziu, să se întoarcă pentru a evolua tot în Liga 1. Cam aceasta e caracterizarea ce se potrivește pentru un procent important, care sare de 50%, din rândul celor care au prins la un moment dat un angajament în afara României.

Craiova și Viitorul sunt lideri

Iar structura pe care o prezintă în momentul de față loturile celor 16 echipe de pe prima scenă e argumentul cel mai puternic pentru a susține această teorie. Nu există nici măcar un singur club care să nu aibă cel puțin un fotbalist revenit acasă după ce a eșuat afară. Niciunul!

În plus, multe echipe au chiar mulți și foarte mulți astfel de jucători. Universitatea Craiova e lider la acest capitol, cu 8 fotbaliști care au un asemenea statut. Urmează Viitorul (7) și nou-promovata UTA (7), dar și campioana CFR Cluj (5).

Chiar și ultimul transfer în Liga 1 e un astfel de fotbalist. UTA l-a achiziționat pe Liviu Antal, cel care revine pentru a doua oară în România. Prima dată a plecat în Turcia în 2014, după ce jucase 3 ani la Galați și 2 la Vaslui.

S-a întors în Liga 1 după numai 1 an și jumătate, însă în 2017 a prins un contract în Lituania, la Zalgiris, unde a stat 4 ani, perioadă în care a marcat 48 de goluri exclusiv în campionat! La 31 de ani și jumătate se înscrie și el în categoria celor repatriați și ajunge la un club care și-a făcut o adevărată strategie din așa ceva, UTA!

Al 62-lea a fost dat afară de la Voluntari

În total, numărul jucătorilor care intră în această categorie, inclusiv cu Antal, ar fi ajuns acum la 62, însă unul dintre ei a fost anunțat că nu mai e dorit la echipa de care aparținea. E vorba despre Adrian Popa, care jucase la FC Voluntari.

Contractul său a fost reziliat amiabil și acum fostul mijlocaș al FCSB-ului, care a trecut afară pe la Reading, din a doua divizie din Anglia, dar și prin Arabia Saudită și Bulgaria, așteaptă o formație din străinătate. Dacă nu va găsi nimic, atunci va evolua tot în Liga 1, dar la Academica Clinceni. Prin îndepărtarea lui Popa, Voluntari mai are un singur jucător român care a evoluat vreodată afară, pe Alexandru Vlad

Cei mai titrați afară sunt acum la CFR

În privința palmaresului pe care acești fotbaliști îl au exclusiv la echipele din străinătate la care au evoluat, puțini, chiar foarte puțini, se pot lăuda că au câștigat trofee. Mai precis, un procent de sub 10%. De departe, cel care s-a impus cel mai mult afară a fost Ovidiu Hoban, care a evoluat în Israel, unde a luat 4 trofee cu Hapoel Beer Sheva, dintre care două au fost titluri de campioană. Și Chipciu se poate lăuda cu un titlu, într-un campionat important din Europa, Belgia. 

Fenomen grav în Liga 1 » Toate echipele se „hrănesc” cu ciorbă românească reîncălzită! Avem INTERZIS în Europa

Cel mai vechi e Melinte!

Dintre toți cei care acum se află în Liga 1, primul care a avut o experiență în străinătate e Cristi Melinte, stoperul de la UTA. În august 2009, Palermo plătea pe el 600.000 de euro pentru a-l cumpăra de la Dinamo. Are două meciuri bifate în Serie A și alte prezențe în Serie B, dar în 2011 a revenit în România, la Petrolul. Apoi, în 2010, au plecat, pe sume impresionante la acel moment, Ciprian Deac, la Schalke, pentru 3 milioane de euro și Alexandru Ioniță, de la Rapid la FC Koln, în schimbul a 2,5 milioane de euro. Ioniță avea să revină la Rapid după numai 1 an și jumătate, în vreme ce Deac a rezistat chiar și mai puțin, doar un sezon în Bundesliga, după care a fost luat și el, sub formă de împrumut, de Rapid. 

Fenomen grav în Liga 1 » Toate echipele se „hrănesc” cu ciorbă românească reîncălzită! Avem INTERZIS în Europa

„Globe-trotterii" sunt Latovlevici, Tănase și Benga

Există în toată această listă de jucători români care au revenit să joace în Liga 1 trei care au bifat nu mai puțin de 5 echipe în străinătate. Primul e Iasmin Latovlevici, care a îmbrăcat, pe rând, tricoul celor de la Genclerbirligi, Karabukspor, Galatasaray, Bursaspor și Kisvarda. Al doilea e fostul său coleg de la FCSB, Cristi Tănase: Tianjin Teda, Sivasspor, Karabukspor, Eskisehirspor și Giresunspor. Al treilea, la un nivel mai scăzut, e Benga, care a fost la Botev Plovdiv, Qabala, Ermis, Sandecja (Polonia) și Septemvri Sofia. Apoi, urmează o listă ce cuprinde 7 nume de fotbaliști care au bifat câte 4 echipe în afara României:

  • Andrei Cristea (Karlsruher, Qabala, Salernitana, Martina)
  • Paul Papp (Chievo, Wil, Karabukspor, Sivasspor)
  • Rusescu (Sevilla, Braga, Osmanlispor, Giresunspor)
  • Sergiu Buș (ȚSKA Sofia, Sheffield Wednesday, Salernitana, Levski)
  • Calcan (Willem, Dordrecht, Almere, Ujpest)
  • Mitrea (Ascoli, AEL Limassol, Doxa, Spartak Trnava)
  • Al. Ioniță (Koln, Orduspor, AEL Limassol, Aris Limassol)

Cea mai mare rușine trăită: Valentin Crețu

Toți acești fotbaliști au bifat aproape toate nivelurile posibile în străinătate. De la statut de campion până chiar la meciuri bifate la nivelul ligii a 3-a, cum e și cazul lui Andrei Cristea, care a jucat 16 meciuri la Martina Franca, în turul sezonului 2015-2016, în Serie C din Italia. Totuși, cea mai mare contraperformanță îi aparține unui jucător care în momentul de față evoluează la liderul Ligii 1 și care, nu mai departe de toamna trecută, a jucat și în echipa națională a României. Numele lui: Valentin Crețu. La începutul anului 2016, el a plecat de la Gaz Metan pentru a semna la Energie Cottbus, o formație din al treilea eșalon în Germania. Acolo, antrenor era la acel moment Vasile Miriuță. Crețu a disputat 12 partide și a retrogradat cu Cottbus, echipă care cu câteva etape înainte de final îl demisese și pe Miriuță. Crețu, 32 de ani, a revenit imediat în Liga 1, tot la Gaz Metan. 

Chițu, vândut de două ori!

Viitorul a reușit o performanță cu adevărat rară: să vândă de două ori, cu sume foarte bune, același fotbalist, la interval de doar câțiva ani. Prima dată s-a întâmplat în iulie 2013, când Hagi l-a cedat francezilor de la Valenciennes, de unde a încasat 700.000 de euro. N-a convins deloc acolo, a jucat foarte puțin, n-a marcat niciun gol și, după ce a fost împrumutat în Grecia, el a revenit în Liga 1, la Astra, ajungând apoi tot la Viitorul. Unde au urmat 2 ani și jumătate foarte buni, în care a cucerit titlul de campion și a marcat peste 20 de goluri. Suficient cât să fie iarăși vândut: de această dată în Coreea de Sud, la Daejon Citizen, în schimbul tot a 700.000 de euro. După doi ani acolo, Chițu, care are 29 de ani, s-a întors, firește, tot la Viitorul. 

Fenomen grav în Liga 1 » Toate echipele se „hrănesc” cu ciorbă românească reîncălzită! Avem INTERZIS în Europa

458 de fotbaliștiau jucat cel puțin un meci în actualul campionat al Ligii 1, dintre care 299 sunt români

13%dintre toți jucătorii ce au evoluat în acest sezon sunt fotbaliști români reîntorși în țară

20%dintre toți fotbaliștii români care au evoluat în Liga 1 în 2020-2021 au revenit după ce au fost și în străinătate

3e numărul întoarcerilor în Liga 1 pe care le are deja la activ Rusescu: în 2014 de la Sevilla la FCSB, în 2018 de la Osmanlispor la FCSB și în 2020 de la Giresunspor la Clinceni

Cum arată cel mai bun "11" al repatriaților aflați acum în Liga 1

  • V. Cojocaru - R. Benzar (Manea), Găman, Gardoș, Latovlevici - Chipciu, Hoban, Nistor (Prepeliță), Deac (Tănase) - Budescu, Rusescu

Cel mai bun „11" al repatriaților all-time

  • Stelea - D. Petrescu, Belodedici, Gh. Popescu, Dorinel Munteanu - Sabău, Lupescu, I. Dumitrescu - Lăcătuș, Răducioiu, Mutu

Ștefan Radu, record fabulos: 13 ani consecutivi în Serie A

Există și contraexemple! Puține, dar există, de fotbaliști români, încă aflați în activitate, care odată plecați în străinătate n-au mai revenit în Liga 1 și continuă și astăzi să evolueze în alte campionate. Pe primul loc și lider detașat e Ștefan Radu, cel care chiar în această lună împlinește nu mai puțin de 13 ani consecutivi petrecuți în tricoul lui Lazio, în Serie A. În ianuarie 2008, el era împrumutat de la Dinamo, cu o opțiune de cumpărare de nu mai puțin de 5,4 milioane de euro, sumă pe care Lazio a achitat-o în iunie 2008. Aproape de Radu stă și Bogdan Stancu, cel pe care FCSB l-a vândut pentru 5,2 milioane de euro, în ianuarie 2011, la Galatasaray. Ca și Radu, Stancu n-a plecat niciodată din Turcia, dar a bifat patru formații: Galatasaray, Orduspor, Genclerbirligi și Bursaspor. 

Fenomen grav în Liga 1 » Toate echipele se „hrănesc” cu ciorbă românească reîncălzită! Avem INTERZIS în Europa

Cum arată topul all-time al celor care au rezistat cel mai mult fără să se mai întoarcă vreodată să joace în România

Fenomen grav în Liga 1 » Toate echipele se „hrănesc” cu ciorbă românească reîncălzită! Avem INTERZIS în Europa

Citește și alte știri din Liga 1:

Continuă șarada la Dinamo! Ionel Gane a primit o nouă promisiune, dar nu de la Cortacero: „Mi-au zis că vineri” » Vestea bună a zilei

DINAMO. Ilie Dumitrescu a răbufnit în direct: „Mi-e silă! Stai puțin, cum să-ți bați joc așa?!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
rosualbastru1947
rosualbastru1947  •  05 Ianuarie 2021, 10:10
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

scrii mult si prost, agramatule.

rosualbastru1947
rosualbastru1947  •  05 Ianuarie 2021, 10:07
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

unitedsteaua50
unitedsteaua50  •  05 Ianuarie 2021, 10:06
Postat de rosualbastru1947 pe 05 Ianuarie 2021, 10:05

***

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează