FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Foştii portari de top analizează situaţia goalkeeperului achiziţionat de campioana României » Care Arlauskis vine la Steaua?

Articol de - Publicat miercuri, 11 iunie 2014 00:00 / Actualizat marti, 10 iunie 2014 21:57

Vasile Iordache şi Florin Prunea cred că lituanianul a pierdut din calităţi din cauza perioadei petrecute ca rezervă la Rubin Kazan. Stelea mizează pe experienţa pe care balticul a dobîndit-o pînă la 26 de ani, iar Eugen Nae, care l-a antrenat la Urziceni, îl vede pe ”Miko” în stare să recupereze în vara asta lipsa meciurilor.

Steaua şi-a luat un portar înalt şi agil, cu experienţă în Champions League, vorbitor de limba română. Ar fi o superafacere dacă datele acestea despre Arlauskis nu ar fi vechi de patru ani, pe cînd portarul apăra poarta Unirii Urziceni, campioana-surpriză pe care o construise Dan Petrescu.

Nu e clar dacă valoarea lui Arlauskis mai e aceea din 2009, anul cîştigării titlului cu "lupii din Bărăgan". Lituanianul a fost vîndut în 2010 la Rubin Kazan, unde a petrecut patru sezoane ca rezervă, iar acum se întoarce în Liga 1, la Steaua, ca să-şi recapete obişnuinţa de a apăra meci de meci. Roş-albaştrii l-au achiziţionat tocmai fiindcă nu se bazează pe Florin Niţă, aşa că balticul va fi titular în mod cert şi în campionat, şi în Liga Campionilor.

Ruşii rîd de el!
"Arlauskis era bun la Urziceni, dar Steaua şi-a asumat un risc cu el în acest moment, fiindcă lituanianul nu a mai apărat de multă vreme!", atenţionează Florin Prunea. Fostul goalkeeper al "naţionalei" e de părere că "Miko" va mai avea un şoc, faţă de perioada pe care a petrecut-o la Urziceni: "Acum vine la un club iubit şi va avea parte de o presiune mult mai mare. Toţi ochii vor fi asupra lui!".

"Arla" are doar 6 meciuri ca titular pentru Rubin Kazan în ultimii patru ani! Din cauza statutului de rezervă, nici nu s-a descurcat bine în rarele ocazii în care a fost utilizat. Pe youtube există un film făcut de suporteri ai lui Rubin, care-l numesc "portarul amuzant" pe Arlauskis. Imaginile prezintă o gafă uluitoare dintr-un meci cu FK Krasnodar, unul dintre cele şase în care a apărat în liga rusă.

În minutul 9, Arlauskis le face cadou oaspeţilor golul de 0-1: încearcă să preia mingea cu exteriorul, dar o scapă în poartă. Rubin avea să revină şi să cîştige.

Iordache e contra, Nae e pro
Alţi trei foşti portari analizează situaţia în care se găseşte Arlauskis şi explică de ce Steaua a realizat un transfer bun sau, dimpotrivă, şi-a asumat un risc semnînd cu un "portar-şomer".

Opiniile lor:
- Vasile Iordache: "E o mare, foarte mare problemă să stai patru ani. Practic, el n-a avut stres, n-a avut emoţii. Se trezea, mergea la antrenament şi apoi acasă. Poţi fi portar de cel mai înalt nivel, de echipa naţională, după patru ani ca rezervă îţi pierzi cam 40 la sută din valoare. La antrenament, nici nu ţii minte cîte goluri ai încasat, nimeni nu reţine aceste date. La meci e diferit, ai nevoie de altă concentrare. La un club fără pretenţii, Arlauskis sigur ar fi fost bun, dar la Steaua se aşteaptă ca el să nu greşească. Ce l-ar avantaja: echipa să-şi păstreze lotul şi forţa din ultimele două sezoane, ceea ce l-ar pune la adăpost un pic"

- Bogdan Stelea: "Arlauskis a fost luat pentru ce a făcut la Unirea, nu pentru cum s-a comportat la Rubin. Contează patru ani de absenţă, dar are avantajul vîrstei. 26 de ani înseamnă o vîrstă bună pentru un portar. Puţini goalkeeperi se pot lăuda la 26 de ani cu experienţa pe care o are el. Cel puţin ştim că la un moment dat avea o anumită valoare, aşa că ne putem aştepta să revină la nivelul la care a fost. Măcar e cert că are talent, a demonstrat"

- Eugen Nae: "Steaua a făcut cea mai bună afacere posibilă! Arlauskis e asemănător cu Tătăruşanu, înalt şi rapid în intervenţii, e agil, vorbeşte mult şi dirijează apărarea foarte bine. E un goalkeeper cu o poziţionare excelentă, întotdeauna stă bine, anticipează fazele şi traiectoriile. OK, nu a apărat constant în ultimii patru ani, dar a semnat de acum, aşa că o să prindă toată pregătirea, deci are timp suficient să-şi recupereze forma bună"

1 an durează contractul pe care Arlauskis l-a semnat cu Steaua. Va cîştiga

450.000 de euro şi acordul va fi prelungit dacă roş-albaştrii vor fi satisfăcuţi de randamentul lituanianului

2,5 milioane de euro a încasat Arlauskis în cei 4 ani de contract cu Rubin Kazan, în care a apărat doar de 6 ori ca titular în liga din Rusia

ALTE ŞTIRI DESPRE STEAUA:

Gâlcă, primul antrenament
Noul antrenor al Stelei, Costantin Gâlcă, va conduce prima şedinţă de pregătire cu noii săi elevi sîmbătă la prînz. Jucătorii se vor reuni cu o zi mai devreme, cînd vor efectua vizita medicală la INMS. Duminică se va pleca în primul cantonament, în Italia, unde, pe finalul stagiului, se vor disputa şi două amicale: cu FC Chiasso (23 iunie) şi FC Lugano (25 iunie). Orele de disputare şi postul tv care le va transmite vor fi anunţate ulterior.

Discuţii pentru Manea
Steaua nu renunţă la achiziţionarea puştiului-minune al celor de la Viitorul, Cristi Manea, care săptămîna trecută a debutat şi în echipa naţională, deşi încă n-a împlinit 17 ani. Gigi Becali insistă ca fotbalistul să semneze cu Steaua, chiar dacă va fi lăsat să joace în continuare la Viitorul o jumătate de an sau chiar un sezon întreg. Hagi încă aşteaptă un răspuns din partea celor de la Schalke 04, care şi-au manifestat interesul pentru Manea.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
putregaiu
putregaiu  •  11 Iunie 2014, 14:04

Ba, da era un portar macedonean venit de prin Ucraina si curgeau articolele despre el acu juma de an... L-au bagat in beci sau ce s-a intamplat cu el? O alta mare vedeta libera de contract....

divide_et_impera
divide_et_impera  •  11 Iunie 2014, 12:58
Postat de bamse1901 pe 11 Iunie 2014, 11:20

eu cred ca un portar bun nu e rezerva la o echipa de mijloc in rusia, dar vor vedea ei daca mai este cel de acum 4 ani sau nu

Marsh ba retardule si comenteaza la insolventii tai....

bandoleros
bandoleros  •  11 Iunie 2014, 12:34

Plecarea mea la Al Hilal este un uriaş pas înainte! Nu-mi venea să cred, cînd am semnat contractul, că-i adevărat… Parcă mi-a pus Dumnezeu mîna în cap… Sau Allah… Cîştig o grămadă de bani… Sincer, cît cîştigi? La noi s-au vehiculat multe sume, în jur de două milioane de euro pe an… - (n.r. – rîde) Mai pune… 2,5 milioane pe an… - (n.r. – rîzînd) Mai pune… 3 milioane de euro pe an… - Hai mai pune, nu fi zgîrcit! Incredibil! Chiar cîştigi 3,5 milioane de euro pe an, în total 7 milioane pe două sezoane?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează